Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Замки Чехії: Локет-романтика і жахи Богемії. Обговорення на LiveInternet

На заході чеських земель всього в 15 кілометрах від відомого своїми мінеральними лікарнями і природними красотами міста Карлові Вари розташувався маленький містечко Локет

На заході чеських земель всього в 15 кілометрах від відомого своїми мінеральними лікарнями і природними красотами міста Карлові Вари розташувався маленький містечко Локет. Незважаючи на свої скромні розміри Локет ніколи не буде обділений увагою з боку істориків, мандрівників і простих туристів. Це місце просто манить своєю загадковістю, історією, здається, зовсім не зворушеним панорамами, які просякнуті духом середньовічної лицарської звитяги, відваги і незрівнянним чарівністю і красою придворних панянок тих часів.

Це місце просто манить своєю загадковістю, історією, здається, зовсім не зворушеним панорамами, які просякнуті духом середньовічної лицарської звитяги, відваги і незрівнянним чарівністю і красою придворних панянок тих часів

Вся площа поселення Локет цілком охоплює цілий пагорб, що розташувався на вигині річки Огр. Саме химерна форма її Річище, з висоти пташиного польоту нагадує вигин людської руки в лікті, і дала однойменна назва «Локет» (від слова «лікоть») як самому містечку, так і середньовічному замку, що знаходиться на вершині пагорба. Кидається з першого погляду контраст милих різнокольорових будиночків і грізного, що поєднує у своїй архітектурі риси романського і готичного стилю замку, відмінно вписується в загальний пейзаж, зраджуючи ноти романтики середньовічному будівлі замку і якусь боязку настороженість до іншої частини міста Локет.

Кидається з першого погляду контраст милих різнокольорових будиночків і грізного, що поєднує у своїй архітектурі риси романського і готичного стилю замку, відмінно вписується в загальний пейзаж, зраджуючи ноти романтики середньовічному будівлі замку і якусь боязку настороженість до іншої частини міста Локет

Відразу видно, що дане місце для побудови замку було вибрано невипадково, так як є відмінною позицією для розміщення оборони будівлі, забезпечення його неприступності за рахунок масивного пагорба і огибающего його річки, що створюють чималі перешкоди для нападу ворогів.

Відразу видно, що дане місце для побудови замку було вибрано невипадково, так як є відмінною позицією для розміщення оборони будівлі, забезпечення його неприступності за рахунок масивного пагорба і огибающего його річки, що створюють чималі перешкоди для нападу ворогів

На високій горі, в оточенні маленьких, нагадують дитячі іграшки, будиночків, височить загадкова і велична фортеця.

На високій горі, в оточенні маленьких, нагадують дитячі іграшки, будиночків, височить загадкова і велична фортеця

Перша згадка замку в письмових джерелах датується 1234 роком, хоча це місце має більш ранню історію створення. Кам'яний град Локет був закладений під час правління Пржемисла Отакара I в кінці XII століття. Саме тоді була побудована нова кріпосна стіна, увінчана циліндричними баштами. Питання хто з правителів Чехії заснував фортецю, до сих пір залишається дискусійним. Серед можливих засновників називають князя Владислава II, короля Пржемисла I Отакара і короля Вацлава I.

Серед можливих засновників називають князя Владислава II, короля Пржемисла I Отакара і короля Вацлава I

Незважаючи на цілісність всієї будови, замок складається з декількох частин, найстарішою з яких є каплиця-ротонда (capella castri), створення якої археологи відносять в далекий 1170 рік.

Приблизно в 1240 році біля підніжжя замку почало формуватися міське поселення. Таким чином місто креп і розростався, несучи на собі важку ношу оборонного побудови, після чого отримав назву «Ключ до Чеського королівства» і титул неприступної фортеці.

Чеські правителі усвідомлюють значення міста і надають локетскім городянам ряд пільг. У зв'язку з колонізацією вводить Пржемисл Отакар II-ой вассалскую систему. Васали звільнені від всіх судів в королівстві, вони підкоряються королю, їх майно підлягає спадок, але в разі небезпеки вони зобов'язані захищати замок. Місто отримує права і пільги королівських міст.

Становище змінюється тільки при імператорі Зігмунда, який в 1434-му році заклав замок.

Становище змінюється тільки при імператорі Зігмунда, який в 1434-му році заклав замок

У 1434 році, перебуваючи у володінні короля Зікмунд Люксембурзького, Локет був переданий канцлеру Кашпаров Шликов в замін на грошову допомогу для військових потреб. При такому збігу обставин замок перетворився на фамільну резиденцію роду Шликов, якої він залишався тривалий час, поки не був конфіскований за участь його господарів у повстаннях проти короля.

При такому збігу обставин замок перетворився на фамільну резиденцію роду Шликов, якої він залишався тривалий час, поки не був конфіскований за участь його господарів у повстаннях проти короля

Настає час конфліктів, тому що локетскім городянам не подобається, як Шликов звужують їх права. До форм опору, використаним в цьому конфлікті, відноситься також і умисний пожежа в 1437-му році, під час якої згорів місто і з костелом, і важко пошкоджений був також замок. На майно Шликов був накладений арешт в 1547-му році через підтримку повстання станів.

На майно Шликов був накладений арешт в 1547-му році через підтримку повстання станів

У період з 1551 по 1562 рік замком керував рід з Плауена. Однак через погане господарювання був переданий в користування локетскім городянам. У 1598 році він став для жителів Локет спадковим подарунком. З цих самих пір замок служив не для помпезних панів з вищого світу, а для простих мешканців містечка, надаючи свої величні кімнати для проведення засідань членів міського магістрату. Все б добре, та здавалося б вже нормалізувався протягом справ, і визначено місце замку в органічною життя містечка, але тридцятирічна війна не могла не залишити свій відбиток лих і руйнувань на містечку і його архітектурних побудовах, але на щастя ці втрати були незначні і в незабаром все повернулося на круги своя

Все б добре, та здавалося б вже нормалізувався протягом справ, і визначено місце замку в органічною життя містечка, але тридцятирічна війна не могла не залишити свій відбиток лих і руйнувань на містечку і його архітектурних побудовах, але на щастя ці втрати були незначні і в незабаром все повернулося на круги своя

У той же час його значення не впало: він зберіг за собою статус резиденції чеських королів. При сина Карла IV, Вацлава IV, Локет продовжував розширюватися і став ще більш важливою фортецею.

При сина Карла IV, Вацлава IV, Локет продовжував розширюватися і став ще більш важливою фортецею

Тридцятирічна війна пошкодила область Локета, місто приєднався до сторони протестантів і був покараний позбавленням майна, замок був переведений під управління імператорського бурмістра. Імператорський гарнізон проживав в Локета три роки (1645 - тисяча шістсот сорок п'ять). Пізніше імператор повернув замок місту, але його використовували лише всього для господарських цілей. Більшу частину потім теж знищив велику пожежу в 1725-му році.

Більшу частину потім теж знищив велику пожежу в 1725-му році

Замок поступово приходив в занепад.

На початку 19-ого століття була в замку влаштована в'язниця обласного та районного суду. У місті також брати Гайдінгери заснували фарфоровий завод. Відбувається також помітна перебудова міста. Знесені міські ворота. Змінюється вигляд площі, через яку завдяки новому мосту від 1835-ого року можливе проїжджати.

Змінюється вигляд площі, через яку завдяки новому мосту від 1835-ого року можливе проїжджати

У 1877-му році місто отримує зв'язок залізницею з Новим Сідлом. У 1907-му році засновано музей в Маркграфскій будинку. Чеська школа відкрита в 1925-му році. Під час окупації в Локета влаштований табір для військовополонених. 5-ого Травня 1945 підписана капітуляція і 7-го травня містом опановують американські солдати.

З 1968 року є пам'ятником культури і відкритий для відвідування як музей.

У замку проходили зйомки фільму «Казино" Рояль "».

Сам замок має багату історію, в якій залишили свій слід відомі і дуже важливі для Чехії і її навколишніх земель історичні особистості, такі як: Карл IV і його мати королева Елішка Пржемисловна, які не раз ховалися в замку від їх деспотичного батька і чоловіка Яна Люксембурзького .

Сам замок має багату історію, в якій залишили свій слід відомі і дуже важливі для Чехії і її навколишніх земель історичні особистості, такі як: Карл IV і його мати королева Елішка Пржемисловна, які не раз ховалися в замку від їх деспотичного батька і чоловіка Яна Люксембурзького

Останній раз навесні 1319 року ці фірми сподівалися отримати захист замку від гніву Яна, але їх план не зміг здійснитися: двері фортеці були відчинені перед князем без бою, який, пішовши на хитрість, пояснив свій приїзд як простий візит до своєї улюбленої дружини і сина. Королева Елішка була захоплена в полон і відправлено коротати свої дні в інший, не менш відомий в ті часи замок чеських королев Мелнік, а її трирічного сина Вацлова (в майбутньому Карла IV) тримали в підземеллі Локета ще 3 місяці.

Королева Елішка була захоплена в полон і відправлено коротати свої дні в інший, не менш відомий в ті часи замок чеських королев Мелнік, а її трирічного сина Вацлова (в майбутньому Карла IV) тримали в підземеллі Локета ще 3 місяці

Але незважаючи на пережиті трагічні події в дитинстві, пов'язані з цим місцем, Карл IV, після сходження на престол, що не відвернувся від Локета, а навпаки проводив досить багато часу в цих краях не тільки відпочиваючи, а й проводячи важливі політичні і дипломатичні з'їзди серед своїх однодумців і союзників.

Але незважаючи на пережиті трагічні події в дитинстві, пов'язані з цим місцем, Карл IV, після сходження на престол, що не відвернувся від Локета, а навпаки проводив досить багато часу в цих краях не тільки відпочиваючи, а й проводячи важливі політичні і дипломатичні з'їзди серед своїх однодумців і союзників

З цим історичним діячем пов'язано багато легенд даних країв, однією з яких є історія про заснування довколишнього міста Карлові Вари, який і отримав свою назву на честь засновника - Карла IV. Легенда полягає в тому, що одного разу під час звичайної полювання улюблена гончак короля Карла провалилася в ущелину слідом за оленем, за яким гналася.

Легенда полягає в тому, що одного разу під час звичайної полювання улюблена гончак короля Карла провалилася в ущелину слідом за оленем, за яким гналася

Судячи з долинав стогону бідної тварини з ущелини, здавалося, що собака серйозно поранена і будь-яка допомога марна, але насправді все виявилося зовсім не так. Причиною виття був гарячий джерело з цілющою мінеральною водою, який залікував всі собачі рани, яка та отримала при падінні. Карл IV, вражений тим, що сталося, наказав закласти близько того місця відомий нам місто, яке славиться своїми мінеральними водами і до цього дня.

Карл IV, вражений тим, що сталося, наказав закласти близько того місця відомий нам місто, яке славиться своїми мінеральними водами і до цього дня

А історія замку Локет все розвивалася. Відбиваючи численні навали і тримаючи оборону, він залишився неприступним, підносячись і вражаючи своєю величчю.

Відбиваючи численні навали і тримаючи оборону, він залишився неприступним, підносячись і вражаючи своєю величчю

На місці теперішнього Маркграфскій будинку спочатку були будівлі, оточені вежами, і розміщувався костел. Багато будівлі не збереглися до нашого часу.

Багато будівлі не збереглися до нашого часу

Найстарішою частиною замку Локет вважається романська каплиця-ротонда. Її внутрішній діаметр всього 3,6 м., А невеликі розміри є відмінною рисою від інших подібних будівель в Чехії.

, А невеликі розміри є відмінною рисою від інших подібних будівель в Чехії

Знайшли реставратори її зовсім випадково, при реконструкції замку.

Знайшли реставратори її зовсім випадково, при реконструкції замку

До цього вона була надійно укрита від цікавих очей під потужною північній сходами. Саме каплиця говорить про присутність слов'янської архітектури в будівництві замку.

Саме каплиця говорить про присутність слов'янської архітектури в будівництві замку

Оскільки від інтер'єру замку мало що вціліло, спритні чехи наробили скульптурних зображень гномів, драконів та інших представників казкової братії, «заселили» цю компанію в замок і запросили в нього туристів. Однак безмовно стоїть або висить гномом або драконом в наші дні мало кого можна здивувати, тому кожен з цих мешканців Локета має свою легенду. Наприклад, якщо доторкнутися до бороди фігурки гнома Готшейна, то в найближчому часі у вашому житті відбудеться щось приємне.

Наприклад, якщо доторкнутися до бороди фігурки гнома Готшейна, то в найближчому часі у вашому житті відбудеться щось приємне

Зворотний ефект чекає того, кому заманеться помацати дубину за спиною гнома: охоронці замку запевняють, що не мине й року, як експериментатора наздожене гнів цього новоспеченого чеського монстра.Правда, з покараннями в Локета і без Готштейн повний порядок. Щодня в замку Локет можна стати свідком публічної страти. При цьому не дивуйтеся, що стратять кожен раз одну і ту ж дівчину, причому іноді навіть повторюють "на біс". Ви ж в середньовічній Чехії, а тут можливо всяке!

Ви ж в середньовічній Чехії, а тут можливо всяке

Виправдовуючи свою історичну (часом казкове) існування, цей замок оповитий полотном загадок, таємниць і повір'їв. Існує думка, що в підземеллі мешкає чорний дракон з палаючими вогнем червоними очима, який охороняє вхід на вежу, а в кімнатах живуть два гнома: стежить за порядком завзятий Штракакал, який може погнатися за який-небудь нечупарою і насильно її розчесати, і норовливий Готштейн , який може виконувати добрі бажання, а за погані думки - карати. Складається враження, що загадковою атмосферою просякнуте кожна будівля містечка, кожен камінь. Часом знаходиш себе на думці, що абсолютно не здивуєшся, якщо через якогось повороту вийде знатна панянка, затягнута в плаття з тугим корсетом і накрохмаленими мереживами або проскочить верхом, збиваючи з ніг перехожих, гонець з важливим донесенням. Все це залишає незабутні відчуття, схожі на подорожі в минуле.

Все це залишає незабутні відчуття, схожі на подорожі в минуле

Ще один мешканець замку Локет - дракон, який охороняє вхід на вежу фортеці. Він живе в підвалі. Напевно, тому що його червоні очі просто не виносять сонце. Правда, деякі говорять, що він стереже привиди, затишно розташувалися на постійно діючій виставці Локета. З середини 15 століття зовнішній вигляд замку поступово змінювався і знайшов риси готичного стилю. Ще один мешканець замку Локет - дракон, який охороняє вхід на вежу фортеці

З середини 15 століття зовнішній вигляд замку поступово змінювався і знайшов риси готичного стилю

В цей час там часто гостювали королівські особи. Архітектурну цінність представляють і незвичайні напівциліндричні вежі, які були побудовані разом з новою фортечною стіною в період правління Пржемисла П-ого Отакара.

Архітектурну цінність представляють і незвичайні напівциліндричні вежі, які були побудовані разом з новою фортечною стіною в період правління Пржемисла П-ого Отакара

З вікон замку відкривається чудовий вид на багаті і густі ліси Чехії, на гори, що оточують фортецю. Також можна помилуватися чудовою рікою, саме тієї, яка і дала незвичайну назву Локета.

Також можна помилуватися чудовою рікою, саме тієї, яка і дала незвичайну назву Локета

Досить великий і красивий замок в наш час вражає відвідувачів своїм особливим колоритом і романтизмом.

Досить великий і красивий замок в наш час вражає відвідувачів своїм особливим колоритом і романтизмом

До наших днів замок зберіг романський стиль, хоча з часів свого зведення він зазнав безліч перебудов і змін. За зовнішнім виглядом він представляє собою високу середньовічну фортецю, оточену захисним муром. У підніжжя тече річка, яка свого часу була ще одним надійним перешкодою на шляху до стін замку.

У підніжжя тече річка, яка свого часу була ще одним надійним перешкодою на шляху до стін замку

Overview of old pharmacy at Loket castle in Loket.Аптечний музей

Аптечний музей

З 1968 року в замку Локет був відкритий історичний музей.Однім словом можна сказати, що замок Локет знаходиться тут вже більше 800 років і по праву займає почесне місце серед сторожив чеських земель. У будівлі замкового ансамблю розташовуються музеї, відкриті для посещенія.В цих музеях відкриті виставки середньовічного порцеляни, що вражає своїми фарбами, розміщена експозиція книжкової палітурки і зброї. Всі експонати виставок справжні від чого і не обділені увагою приїжджих туристів і відвідувачів замку.

Всі експонати виставок справжні від чого і не обділені увагою приїжджих туристів і відвідувачів замку

Замок розділений на дев'ять частин, в яких зберігаються середньовічні артефакти, цікаві з точки зору історії. Крім Маркграфскій будинку, де виставлена ​​колекція порцеляни, і того, що залишилося від найменшої в Чехії ротонди в романському стилі, в замку представлені тюремні камери і кімната тортур, весільний і церемоніальний зали, збройова і археологічний зал, де можна побачити макет метеорита «Залізний Локет », романська кутова вежа, будинок бургграфа і капітанський будинок XV століття, а також палац XVI століття з двома флігелями і фортифікаційними спорудами.

Будівля замку Локет розташоване дуже мальовничо - у його підніжжя протікає річка Огр (Ohre), пасуться кози, весь схил гори і низовина під нею покриті задумливими і мовчазними деревами ...

Маркграфскій будинок
Цей відсік замку був побудований в романському стилі, а свій нинішній вигляд музею придбав в 1907 році. Після минулої недавно реконструкції, музей порцеляни місцевого виробництва був відкритий для відвідувачів знову на першому поверсі будинку.

Після минулої недавно реконструкції, музей порцеляни місцевого виробництва був відкритий для відвідувачів знову на першому поверсі будинку

Пізніше виставку поширили і в інші кімнати замку. Кілька надгробків поставлені в ряд біля входу в будівлю. Одне з них з уже неіснуючого єврейського кладовища, з гробниці рабина Беньяміна епохи Відродження. Ви побачите також виставку порцеляни і унікальних старовинних ґудзиків або романтичну фреску з XV ст., Яка зображує вид з замку в сад з фруктовими деревами, квітами і літаючими птахами. Пізніше виставку поширили і в інші кімнати замку На камені вирізьблено похвальне вірш, що датується 1700 роком. Решта надгробки раніше розташовувалися на кладовищі Локета при церкві Святого Іоанна.

археологічний зал

В ході археологічних досліджень в 1993 р було знайдено багато фрагментів первісної кладки і різноманітних матеріалів, що залишилися після попередніх реконструкцій замку
В ході археологічних досліджень в 1993 р було знайдено багато фрагментів первісної кладки і різноманітних матеріалів, що залишилися після попередніх реконструкцій замку. Була відкрита оригінальна кладка романського бастіону, що відноситься до періоду побудови замку, до 1230 рр. Стіни мають товщину від 2,2 до 2,5 м. Стіни стоять безпосередньо на скелі, матеріал, використаний для їх будівництва, бутовий камінь. У верхній частині розкопу, під головним вікном були виявлені стіни палацу часів перебудови приміщення при королі Вацлава IV, а також збережені фрагменти кухні епохи відродження (1528-1536 рр.). Також біля кам'яного порога можна помітити прямокутну основу для опалювальної печі.

Ротонда

Ротонда була прихована в центрі спіральних сходів в північній частині замку, що є показовим для слов'янських будівель Ротонда була прихована в центрі спіральних сходів в північній частині замку, що є показовим для слов'янських будівель. Внутрішній діаметр ротонди складає 3,6 м, а зовнішня стіна має товщину приблизно 75-80 см. Стіни ротонди були виявлені в 1966 р Ймовірно, ротонда відноситься до кінця XII в., Інакше все романські замки можна вважати винятком з типового для того сторіччя плану замків королівської сім'ї Пржемисловічей. Можна лише додати, що навіть історики не можуть дійти згоди, чи був замок побудований за часів правління Пржемисловічей або раніше.

На вигляд замок як замок, дуже старовинний, стоїть на горі, як йому і належить. Всередині - експозиція порцеляни і предметів побуту, зброя, найбільше мені до серця припала маленька акуратна Пушечка (наче з казки про Лускунчика). Ми з подругою піднялися на вежу замку (звідти відкривається чудовий вид на околиці, сходи охороняє дракон, очі якого горять в темряві зловісним червоним полум'ям), а потім нам запропонували оглянути ... каземати і катівні, де проходили тортури ...

каземати і катівні, де проходили тортури

- Каземати - значить каземати, треба оглянути, раз пропонують, - вирішили ми. Для того, щоб "насолодитися" видовищем камер і інструментів середньовічних тортур, потрібно було спуститися в напівпідвал по драбинці. Приміщення та коридори вузькі і тісні, в камери потрібно заглядати через відкриті дверцята або віконця, в повітрі віє тілесними і душевними муками, постійно чуються вигуки і стогони. Атмосфера воістину зловісна і гнітюча ...

Атмосфера воістину зловісна і гнітюча

Любителі більш гострих відчуттів можуть відвідати камери тортур з восковими фігурами истязуемого і традиційним для такого роду місць атракціоном «Відчуй себе в'язнем фортеці» (наручники або клітина на вибір клієнта).

У підвалі замку Локет знаходиться середньовічна камера катувань. У камери можна заглянути через відкриті дверцята або віконця. Пристосування для тортур представлені в вітринах: щипці для припікання, лещата для дроблення кісток і здавлювання голови і т.д.музей тортур

Інструменти страти представлені в вітринах, яких тільки щипців для припікання розпеченим залізом, колючих, ріжучих предметів, лещат для дроблення кісток і здавлювання голови та інших частин тіла там немає !!! Часом ловиш себе на думці, що майже чуєш стогони і відчуваєш запах паленого м'яса! Огидно, скільки знарядь для заподіяння каліцтв змогло намалювати і втілити в металі запалене уяву наших середньовічних предків !!! Людей за різні гріхи (чаклунство, зрада дружини чоловікові) замуровували живцем у стіну, де вони гинули від спраги, відчуваючи, як їх тіла німіють і холонуть ... Так, садисти не соромилися своїх фантазій - людини з роздробленими кістками вішали на жердину, обмотавши безформне тіло навколо колеса від воза (в одній з камер тортур є така фігура, виглядає просто безбожно !!!), вішали (повішений, зображений у всіх подробицях висить в сусідньому катівні), виривали і припікали мову, очі, нутрощі. Причому вина караного могла бути і не доведена ...

Замок запам'ятався більшою мірою видовищем тортур, і все тихо зраділи, повернувшись у двір до сонячних променів і тихому спокою ранньої зими Замок запам'ятався більшою мірою видовищем тортур, і все тихо зраділи, повернувшись у двір до сонячних променів і тихому спокою ранньої зими. На виході багато фотографувалися біля стовпа з наручниками, вже кілька прийшовши до тями після вражаючих картин з ликами смерті і страждань.

Так, неприємно вразило дійство публічного вбивства свині, перед натовпом туристів і її освежеваніе .... І хто варвари? Так, неприємно вразило дійство публічного вбивства свині, перед натовпом туристів і її освежеваніе

Замок Локет оповитий безліччю історій і надзвичайних легенд
Замок Локет оповитий безліччю історій і надзвичайних легенд. Легенда Локета розповідає про життя страшного дракона, що живе у вежі і охороняє безліч привидів, які блукають підвалами замку. Ще одна легенда пов'язана з імператором Карлом IV. Коли імператор черговий раз полював в околицях замку, його кінь спіткнувся, а на цьому місці з'явився цілюще джерело. Сьогодні на цьому місці діє відомий чеський курорт - Карлові Вари.

Сьогодні на цьому місці діє відомий чеський курорт - Карлові Вари

[Url] https://www.facebook.com/

http://www.hradloket.cz/foto-video/

Серія Повідомлень " Замки Чехії, Словаччини ":

Частина 1 - Замки Словаччини: Спішський Град (Spi & # 353; Castle)
Частина 2 - Замки Чехії: Кромержіж (Arcibiskupsk & # 253; z & # 225; mek Krom & # 283; & # 345; & # 237; & # 382;)
...
Частина 21 - Замки Чехії: Добржиш
Частина 22 - Замки Словаччини: Чахтіце
Частина 23 - Замки Чехії: Локет-романтика і жахи Богемії
Частина 24 - Замки Чехії: Кокоржін
Частина 25 - Замки Чехії: Тельч (Tel & # 269;)
...
Частина 46 - Замки Чехії: Кунетіцка-Гора (Hrad Kun & # 283; tick & # 225; hora)
Частина 47 - Замки Чехії: Мікулов (Z & # 225; mek Mikulov)
Частина 48 - Замки Чехії: Грубий Рогозец (Hrub & # 253; Rohozec)

І хто варвари?

Новости