Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож по Чехії - відгуки та розповідь на сайті СВ-Астур про поїздку в Чехію з фотографіями

  1. Подорож по Чехії Помірний клімат протягом усього року, красиві пейзажі, шедеври середньовічної архітектури...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Подорож по Чехії

Помірний клімат протягом усього року, красиві пейзажі, шедеври середньовічної архітектури роблять подорож по Чехії вкрай цікавим і захоплюючим. Густа мережа доріг по всій країні оснащена покажчиками, які не дадуть заблукати навіть в найвіддаленіших місцях. Туристи люблять гірський масив Крконоши на північному сході країни, де кам'янисті хребти поросли низькорослими соснами.

Популярний також південно-західний гірський район Шумава, де є льодовикові озера, а на вершині гори Боубін знаходиться останній строго охороняється клаптик пралісу на території Центральної Європи. Обидва гірських району мають статус національних парків, тут збереглося безліч рідкісних видів рослин і тварин. Є маршрути по ущелинах гірських річок: Диє в Південній Моравії (тут знаходиться національний парк "Подийі"), Видра в Шумаві і Стріла в Західній Богемії.

У туристів Чехії є своя громадська організація - Клуб чеських туристів (подобу наших турклубів). Причому створений він ще в 1888 р видатним чеським мандрівником Войтехом Напрстека (1826-1894); в Празі є його музей. Зараз клуб має 33 філії по всій країні, налічує 40 тис. Членів, причому 15 тис. З них - молодь. Клуб випускає календарі туристських заходів і туристські карти країни, їх можна знайти в книжкових магазинах і інформаційних центрах.

У Чехії багато цікавих заходів. Одне з найбільш популярних - традиційний травневий похід Прага - Прчіце (це невелике село). Вперше він відбувся в 1966 році, тоді в ньому взяло участь 469 осіб. Зараз це наймасовіший захід, в якому бере участь навіть прем'єр-міністр. Протяжність траси 70 км. Брати участь можуть всі: і старі, й малі. Кожен має право вибрати будь-яку частину траси, і 10, і 20, і 30 км (проте на весь маршрут допускаються лише ті, кому виповнилося 18 років). Стартові квитки для тих, хто вище 1,48 м, по 10 крон, для інших - по 20.

По всій трасі розташовані контрольні пункти, на яких робляться відмітки. Що дійшли до фінішу вручають призи. Популярний також марш "Кудрна крокує навколо Брно", який збирає натовпи людей з усієї країни. Маршрут проходить по греблі близько Брно, по Моравским печер, через область "Лисиці-биструшкі" (є однойменна опера чеського композитора Леона Яначека). Тут теж все дуже демократично - кожен вибирає маршрут під силу: 10, 20, 42, 50, 100, 200 км. Можна йти пішки, можна їхати на велосипеді. Проводиться марш в останні вихідні вересня.

У Чехії немає гір, придатних для занять альпінізмом, але є "скельні міста", що цілком підходять для скелелазіння. Наприклад, Чеський рай в Східній Чехії - один із наймальовничіших регіонів, де створені природою унікальні кам'яні міста і скелі химерних форм, іноді нагадують звірині і людські силуети, поєднуються з романтичними замками і руїнами фортець. Відомий цей регіон також і районами унікальних піщаних скель: Груб скелі, Бетлемську, Пржігразскіе, Борецький. Лежить Чеський рай в ста кілометрах від Праги, туди досить легко дістатися на машині по трасі Е-65.

Інші популярні місця в подорож по Чехії розташовані на північному сході країни: ЛАБСК Пісковце ( "Скельні міста на Ельбі"), недалеко від кордону з Німеччиною, на р. Лаба, і скелі біля м Тепліце. Всі названі "скеледроми" знаходяться в найкрасивіших місцях, поруч з пам'ятниками архітектури, так що можна поєднати заняття спортом з оглядом визначних пам'яток. Але, як правило, ці райони вважаються національними парками, тому доступ туди не вільний, треба реєструватися в організаціях скелелазіння. Для початківців всюди працюють інструктори.

Дуже розвинений в Чехії велотуризм, країна буквально покрита мережею велосипедних трас. Якість їх, як правило, дуже пристойне, і навіть так звані "гірські стежки" скоріше схожі на міські дороги і доступні для початківців туристів. Популярний маршрут Прага - Відень. Ця траса була зроблена організацією "Зелені дороги" і називається так само. Траса "Моравія" перетинає країну з півночі (з'єднуючись на півночі з польськими трасами) на південь. Починається вона біля підніжжя пагорбів Есеник, йде уздовж ріки Морава, біля міста Валтіце доходить до кордону з Австрією і з'єднується з австрійськими трасами.

Можна вибрати довгий маршрут: проїхати країну зі сходу на захід. Частина цієї траси - дорога, яка починається на Моравському високогір'ї, в Глинсько, і йде до Брно. Планується будівництво велотрасси від витоків Ельби (тут вона називається Лаба) до кордону з Німеччиною, до з'єднання з трасами, провідними в Прибалтику. Зараз будується траса в красивому місці на півдні країни - в Південній Богемії навколо озера Липно. Транспортувати велосипеди і човни можна в спеціальних вагонах.

Пейзажі в Чехії дуже красиві. Річка Влтава, улюблене місце байдарочників, навіть оголошена ЮНЕСКО природним заповідником. Від сільського краю озер і незайманої природи біля витоків річки в Південній Богемії, де розташований неймовірно гарне місто Ленора з пам'ятниками дерев'яного зодчества і з найстарішим в Європі скляним заводом, потрапляєш нижче за течією в район Тржебонь, де розташовано безліч казкових замків, невеликих містечок з каскадами штучних ставків.

Крім того, безпосередньо на берегах річки багато історичних пам'ятників: монастирі Виші Брод і Злата Коруна, руїни костелу дівча Камен, знаменитий замок Глубока, надзвичайно гарні замки Звиков і Орлик (який спочатку був готичної фортецею; зараз там виставлена ​​велика колекція зброї) недалеко від Праги . Особливо треба відзначити місто-пам'ятник Ческі Крумлов. Розташований він недалеко від кордону з Австрією, це - перлина ренесансу і бароко, тут знаходиться найбільший після Празького граду замок, де є оригінально розписаний Маскарадний зал і справжня театральна сцена в стилі бароко.

Звичайний маршрут по річці Влтава: Ленора - Нова Пец / Виші Брод - Ческе Будейовіце. Інші популярні маршрути: по річці Лужниця від Сухдол до Бехине, по річці Бероунка від Пльзені до Карлштейна, по річці Сазава від Гавлічкув Брода до тисну, по річці Огрже від Хеба до Нехраніце.

У Чехії багато красивих бурхливих гірських річок. Але вони для сплаву придатні лише ранньою весною, коли в горах тануть сніги. Рафтинг можливий на річках: Отава на південному заході країни, Іжена на заході і Кам'яниці на півночі. Можливий ще сплав на каналі в районі Праги Троя, де постійний рівень води, але для цього потрібно отримати дозвіл адміністрації краю або можна дочекатися змагань.

Замки в Чехії відкриті для відвідувань з 1 квітня по 31 жовтня, по понеділках вихідний. З червня по серпень в деяких замках (наприклад, джерел в Середньої Чехії, Рабі в Західній Чехії, Боузов в Середньої Моравії, Окорж в Середньої Чехії, Гелшфін в Північній Моравії і ін.) Проводяться вистави "ожівшее минуле", на яких відтворюються побут і життя середньовіччя. На півночі Чехії знаходиться замок Духцов, який знаменитий тим, що в ньому провів останні роки життя знаменитий Казанова. Тут збереглося дзеркало тих часів, і, за переказами, кожен чоловік, подивившись в нього, стане таким же велелюбним.

Стаття опублікована в газеті «Вільний вітер», на нашому сайті публікується з дозволу редакції. Сайт газети http://veter.turizm.ru/

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости