Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найкрасивіші замки Південної Чехії

За Південної Чехії розкидані замки різних форм і розмірів: оборонні цитаделі, сторожові фортеці, притулку аристократів. Познайомимося з найкрасивішими з них.

Глубока-над-Влтавою (Hluboká nad Vltavou)

Недалеко від великого міста Ческе-Будейовіце, розташована одна з найбільш відвідуваних визначних пам'яток Чехії - дивовижний замок Глубока-над-Влтавою, втілення неоготичному фантазії сім'ї Шварценбергов. Спочатку середньовічна фортеця, куплена аристократичним родом в 1662 році, пізніше стала основною чеської резиденцією роду. На облаштування сімейного гнізда, Шварценберги витратили значну частину свого чималого статку. Крім естетичної краси замку і його прекрасного парку, в інтер'єрі також знайдеться чимало примітного: збройова палата, бібліотека, гобелени і збори картин чеських майстрів. Особливої ​​згадки заслуговує художня колекція, розміщена в будівлі колишнього манежу (jízdárna), зібрана з усієї Південної Чехії. Тут знаходяться твори від середньовічних панно до картин чеського живопису XX століття.

Замок відкритий круглий рік. Кожен день проходять екскурсії по декільком туристичним трасам.

сайт: http://www.zamek-hluboka.eu/ru/

Червена Лгота (Červená Lhota)

Один з найбільш відвідуваних пам'яток Південної Чехії, безумовно, є найвишуканішим з них. Прихований у віддаленій лісовій місцевості, замок височить над водяною гладдю ставка і з'єднаний з берегом ефектним мостом-віадуком.

Побудований в XV столітті замок зберігає багато таємниць і легенд. Головна з них оповідає, як колись білий замок набув свого червоний колір і відповідну приписку до назви (Červená Lhota - червоне глушині).

Легенда свідчить, що господиню замку одного разу викрав і виніс через вікно чорт. Її тіло так і не знайшли, і лише криваві сліди на білосніжних стінах свідчили про страшну долю жінки. Але справжня містика почалася, коли придворні спробували змити кров - раз по раз сліди проступали знову. Тоді і було прийнято рішення пофарбувати замок цілком в червоний колір.

Сьогодні Червена Лгота має багатий зовнішнім і внутрішнім оздобленням. Це одне з найромантичніших місць Південної Чехії. Проїхатися на човнику навколо приголомшливо красивого замку - відмінна ідея для побачення.

Замок відкритий з квітня по жовтень.

сайт: http://www.zamek-cervenalhota.eu/

Звиков (Zvíkov)

Спочатку королівський замок, що нависає над гладдю ОРЛИЦЬКИЙ загати, чехи часто називають «Королем замків». Замок Звиков, що належить до скарбів чеської раннеготической архітектури, був заснований за часів правління Пржемисла Отакара I - перша згадка про замок відноситься до 1234 році, коли його покої почали займати королівські каштеляном. Сьогоднішній свій вигляд замок отримав в епоху Пржемисла Отакара II. Після вимирання роду Пржемисловічей права на володіння замком відійшли до Рожмберка, а після них до Швамберкам. У XVII столітті власниками замку стали Шварценберги.

Замок відкритий з квітня по жовтень.

сайт: http://www.hrad-zvikov.eu/ru/

Орлик над Влтавою (Orlik nad Vltavou)

Орлик над Влтавою (Orlik nad Vltavou)

Перші письмові згадки про Орлика відносяться до 1230-1251 років, часів правління Вацлава Першого, коли в архівних документах згадувалося про дерев'яної фортеці, побудованої на стрімкій скелі, немов орлине гніздо (звідси і назва замку). Наступні згадки періоду 1287-1288 років говорять, що Орлик належав королю Вацлаву II. На рубежі XIII - XIV століть замок повністю перебудовується, перетворюючись в кам'яну готичну фортецю прямокутної форми. Головна будівля мала два поверхи і поєднувалося фортечною стіною з циліндричної вежею. Після пожежі 1802 року замок знову перебудовується - круглих веж стає три, а головний будинок отримує 4-й поверх. З 1719 року замок знаходиться у володінні всюдисущих Шварценбергов, на сьогоднішній день він залишається єдиною резиденцією цього аристократичного роду в Чехії.

Замок відкритий з квітня по жовтень.

сайт: http://www.zamekorlik.cz/cs/

Блатна (Blatna)

Блатна (Blatna)

Це невелике місто прославився вирощуванням троянд і своїм ідилічним замком. Рів і вежа з бійницями за задумом будівельників повинні були зробити замок незлочинним. Фундамент «Водного замку», як прозвали його жителі, лежить в заболоченій частині русла річки Ломниці. У XIII столітті тут стояла дерев'яна фортеця з каплицею. Легенда свідчить, що в намаганні покласти край регулярному затоплення фортеці болотними водами, її власники принесли в жертву юну незайману служницю. Однак це не умилостивило сили природи, і жертва виявилася марною. Сьогодні готична каплиця з вузьким вікном в ніші - це все, що збереглося від оригінальної будівлі. У крилі епохи відродження, зведеному Бенедиктом Рідом в 1520 році, можна побачити цікаві віконні яруси, що знаходяться під кутом до головних напрямних. Найбільш химерним експонатом внутрішнього оздоблення замку є меблевий гарнітур, повністю виконаний з оленячих рогів.

Замок відкритий з березня по жовтень.

сайт: http://www.zamek-blatna.cz/index.php

Рожмберк-над-Влтавою (Rožmberk nad Vltavou)

Рожмберк-над-Влтавою (Rožmberk nad Vltavou)

Замок був побудований на важливому торговельному шляху, який веде з Чехії в багаті райони Дунаю. Первісне німецька назва Розенберг вперше згадується в 1250 році, за часів правління короля Вацлава I. У житті ймовірного засновника замку Вока з Рожмбергов і його найближчих нащадків будова відігравало роль сімейного гнізда. Незважаючи на своє вигідне стратегічне положення, замок кілька разів завойовували. У 1551 році родове володіння переходить до шістнадцятирічному Виллему Рожмберка - починаються серйозні інженерні роботи по його розширенню. Цей період вважається одним з найбільш благополучних і помітних в історії роду. Після смерті Віллема в 1592 році родове майно переходить Петру Вокуєв, за часів якого деякі приміщення замку були перебудовані в італійському ренесансному стилі. У 1601 році Петро Вок передав кермо влади родом Яну Зрінські, який жив в замку до своєї смерті в 1612 році. Бурхливі події спочатку 30-річної війни посприяли тому, що в 1620 році замок виявився в руках імператорського генерала Карла Бонавентури Бюкуа, і пробув у володіннях цього дворянського роду аж до 1945 року. Їржі Бюкуа (1814 - 1883) був пристрасним колекціонером предметів історії та мистецтва. У дусі романтизму, властивого весь 19-го сторіччя, він реалізував чудовий план перебудови замку Рожмберг в родової музей. Масштабні будівельні роботи, виконані в стилі романтизувати готики, радикально змінили вигляд замку. Відразу після завершення реставрації замок-музей відкрив свої двері для відвідувачів.

Замок відкритий з квітня по жовтень.

сайт: http://www.hrad-rozmberk.eu/

Кратохвиль (Kratochvíle)

Кратохвиль (Kratochvíle)

Замок Кратохвиль одна з найкрасивіших будівель в стилі ренесанс у всій Чехії. Розташований серед лісів, пасовищ і озер, замок органічно вписується в неперевершену красу природи. Будівництво ренесансного літнього палацу, оточеного водним ровом, почалося в 1583 році за вказівкою Віллема Рожмберга. Добудовувати замок довелося іншим його власникам - Рудольфу II, роду Еггенберг і сімейства Шварценбергов.

Замок відкритий для відвідувань з квітня по жовтень.

сайт: http://www.zamek-kratochvile.eu/

Ландштейн (Landštejn)

Ландштейн (Landštejn)

Фортеця Ландштейн - добре збережений зразок середньовічної фортифікаційної системи. Побудований в першій половині XIII століття замок повністю вигорів в результаті великої пожежі, і вже більше ніколи не відновлювався. Романська частина фортеці з замком, зведеним між двох вартових веж, є найстарішою і єдиною в своєму роді у всій Чехії. Замок з нарочито неправильної п'ятигранної плануванням обнесли широким ровом. Подальша добудова готичного зміцнення з житловою вежею розширила фортеця включивши в себе внутрішній двір.

Замок відкритий з квітня по вересень.

сайт: http://www.hrad-landstejn.eu/

Новости