Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що робити, якщо дитина боїться води?


Вчитися плавати - це задоволення. І привілей дорослого відкрити цю радість для Ребека. Дитина повинна захотіти в воду сам. Як це зробити?

Великі справи робляться повільно

Перше - набратися терпіння. У вихованні любові до водних процедур важливо не перестаратися і не передавити. Оцініть, скільки часу ви готові плавно підводити дитину до купання в басейні або річці. Якщо раніше в режимі життя дитини не було басейну або постійного купання, вводите його повільно. Виділіть один (!!!!) день в тиждень, коли ви займаєтеся цим процесом. І тримайте такий темп місяць. При цьому, кожного тижня, оцінюється не прогрес, а чи немає регресу.
Важливо на повільній швидкості допомогти дитині відчути довіру до води, безпеку, потім інтерес і розуміння правил поведінки на воді і бажання навчитися плавати.
Якщо через місяць ситуація змінюється в кращу сторону, запитайте у дитини - чи хоче він додати ще води в своє життя? Прислухайтеся до відповіді, і тримайте темп підлаштовуючись під дитину.

Важливо - не передавити!


Якщо дитину не почути, а намагатися змусити його подолати страх насильно, нічого доброго не буде - дитина вголос може не противитися, але почне боліти - наприклад ЛОР-захворювання, або енурез, або тривожний сон вночі. І від води все одно доведеться відмовитися. Тому постарайтеся ставитися до своєї дитини дбайливо, допомагаючи адаптуватися в воді повільно, поступово. Тут кожен повільний крок вперед допомагає наблизитися до мети.

Тут кожен повільний крок вперед допомагає наблизитися до мети

Приклад дорослого.

Отже, працюємо "здалеку". Найбільше дитина довіряє батькам і логічно, якщо у воді або біля неї дитина найбезпечніше відчуває себе з батьком. Якщо дитина буде знати, що мама або тато або інші близькі ходять в басейн два рази на тиждень, у нього перед очима буде приклад людини який води не боїться. Тоді в сім'ї можна говорити про те, що "сьогодні вівторок і мама піде в басейн бо любить плавати" і взагалі, для нашої сім'ї "плескатися у воді нормально". Важливо щоб дитина просто чув і бачив приклад. Не треба говорити "ти теж навчишся, ти теж полюбиш". Зупиніться, а то вийде передавлювання.

Зупиніться, а то вийде передавлювання

Взяти дитину з собою в басейн.


В один із днів, можна запитати "А чи не хоче хто-небудь сходити зі мною в басейн? Там так здорово, можна плавати на рятувальному колі і після басейну пити молочний коктейль." Замість молочного коктейлю можна вставити будь-який інший влаштовує вас бонус для дитини, заради якого він захоче піти. Поки мова йде про "заманювання" на територію з водою. У Москві дітей можна взяти з собою в звичайний басейн з 5 років (Битца).
Якщо дитина боїться води - краще якщо з ним будуть займатися індивідуально. Або батьки, або тренер. Зачекайте з груповими заняттями - дайте дитині час на адаптацію і накопичення навичок, які допоможуть бути йому успішним в групі.

Сором, Страх і Адаптація

Тобто якщо дитина досить дорослий щоб вміти відчувати сором про те що боїться води - в групі менше шансів, що він все-таки в воду піде.
Діти починають відчувати сором вже в більш старшому віці, коли самі починають розуміти що таке добре і погано - після 5-7 років. До цього віку що таке добре і погано розповідають батьки.
Але якщо дитина маленька, і басейн в дитячому саду, куди ходить вся група - це правило не працює. У дитячому садку басейн теплий і невеликий - дітям по коліно, і зазвичай чергується з сухим басейном з кульок, тому дітям простіше відчувати безпеку.
Чи не акцентувати увагу на страху води. Є воронка травми і воронка одужання. Так ось, якщо спеціально мусувати тему страху, то воронка травми - воронка страху збільшиться. Тому завдання батьків підтримувати воронку одужання і піднести купання дитині з такої сторони, щоб малюк сам захотів плавати і просив батьків про це.
При цьому, про страх води пам'ятає мама, але вголос говорить про те що здорово купити в ванну гумовий килимок (тема біля води), вголос говорить про красу килимка, зміщуючи акцент на його яскравість і привабливість, тим самим простраівая комфорт і безпеку. Як тільки дитина зацікавиться килимком, важливо розповісти що килимок ще потрібен для того, щоб не ковзати.

Будьте напоготові
Будьте напоготові. Якщо ви знаєте що дитина боїться або боявся води, тримайте його в поле уваги. Навіть якщо все в порядку, і дитина почала тягнутися до водойми, будьте готові його підстрахувати і непомітно контролюйте час, який він проводить у воді або біля неї. Дозуйте - 15 хвилин у води, потім відпочинок поруч з вами. За допомогою такого розподілу, ви зможете контролювати процес створення інтересу до води - адже створюється відчуття "дефіциту" часу, яке можна бути біля води. Згодом, дитина почне просити "мама, можна я пограю довше". Тут можна трохи підіграти дитині - і дозволити ще хвилиночку, а потім відпочити і пізніше ще підійти до води.

Позитивний образ води.


Час літа - час пісочних замків, ровів з водою і хоробрих лицарів, які відправляються в далеке плавання щоб завоювати руку принцеси - використовуйте казкотерапія, для того щоб створити хороший настрій по відношенню до плавання. Придумайте розповідь як лицар боявся води - у нього була причина - він боявся що обладунки намокнуть і заіржавіють.
Відбудеться процес перенесення - страх завжди конкретний і якщо боятися соромно, то тривога не дозволяє зрозуміти - чого дитина боїться. Ми легалізували пояснення причини страху у лицаря і тоді дитині буде простіше локалізувати чого саме він боїться в воді - наприклад безпорадності, не вміє плавати і боїться що не втримається на дні і впаде. Або холодної води - від холоду терпнуть руки і ноги. Або сорому перед однолітками - "Такий великий", а плавати не вміє. Переберія з дитиною можливі причини - чому лицар боїться води, нехай дитина сама запропонує чого лицар боїться.
Після цього допоможіть придумати йому як впоратися зі страхом. Якщо боїться холодної води - запропонуйте долити в озеро води з чайника, якщо соромно перед іншими лицарями, що не вміє плавати - запропонуйте варіант "чарівного помічника", який вночі при світлі місяця вчить лицаря плавати і чарівним чином допомагає йому потрапити до принцеси. При цьому процес "перепливання" озера може тривати від 2 секунд - головне щоб лицар подолав перешкоду і дитина отримала досвід подолання страху на прикладі вигаданого персонажа, але разом з вами.
Пам'ятайте, що в басейні температура води холодніше - холодніше ніж удома або в аквапарку. Дитину потрібно про це попередити. І провести позитивну аналогію - вода така ж як на річці у бабусі.

І провести позитивну аналогію - вода така ж як на річці у бабусі

Використовуйте техніку скидання психоемоційного напруження у дитини.

Ця вправа допоможе зняти скутість і тривогу в будь-якому віці, допоможе скинути зайве роздратування і у дорослих і у дітей. Інструкція дитині: Ми зараз з тобою будемо робити вправу. Я буду розповідати тобі казку і показувати завдання. А ти повторюй за мною. І якщо захочеш, можеш допомагати мені придумувати. Я тобі скажу коли можна, добре?
Вправа виконується на підлозі. Розкладіть килимок або одягнуло, щоб було зручно. Сядьте на коліна, дитина навпаки вас - він повторює за вами руху. А ви розповідаєте йому приказку, наприклад "принц поскакав на коні до замку принцеси і побачив озеро. Підняти руки над головою і протягнути ууууууууууу, яке велике озеро - подумав принц. Потім руки в розставити в сторони - ААААААААААА, яке ж широке, як же його перейти, подумав принц. ууууууууу, що ж мені робити, як допомогти? Потім підняти праву руку над головою, з силою бахнути нею по килимку поруч з собою, супроводжуючи гучним словом: БАХ !!!! Потім підняти ліву руку і бахнути їй по килимку .
Вправи повторити кілька разів, і потім запитати у дитини: що ж йому робити? Нехай придумує. Наберіться терпіння і вислухайте саму фантастичну версію розвитку подій. Якщо дитина не може придумати сам, придумайте разом кілька вдалих варіантів вирішення проблеми.
Пізніше замість килимка можна Баха по воді, наприклад граючи у ванній.
Попереджений, значить озброєний або можливі нюанси:
До речі, у дітей 5-6 років загострюється страх смерті, і тому не лякайтеся якщо принц випадково "потоне" або з ним станеться ще якась неприємність - деякі діти таким чином провокують батьків на розмову "що ж буде після смерті". У кожної медалі дві сторони. Загострюється страх смерті, а з іншого боку загострюється цінність життя. І ми, як батьки, підтримуємо саме цей полюс - цінність життя і цінність збереження її.
дельфінчик допоможе
Візьміть різнокольоровий симпатичний носок або краще гольф і одягніть собі на руку - це дельфинчик. Дельфінчик дуже добрий, він живе в воді і дуже любить дружити і сміятися. І запрошує дитини пограти в воді.
Дельфінчик припливає у ванній, в тазику - і смішить дитини, одночасно підтримуючи буквально - фізично допомагаючи спиратися на вашу руку - дельфінчика, коли дитина хлюпається у ванній - наприклад, коли ви його катаєте, дельфинчик береже голову і допомагає загальмувати.
Дельфінчик - це захисник, який завжди припливе на допомогу. Він може мати які завгодно можливості і чарівні засоби дшля того, щоб допомогти дитині. З ним можна радитися і сперечатися, він зможе допомогти, пояснити, втішити.
Влаштувати гри з водою будинки. Можна поставити тазик з водою, і дозволити дитині грати в ньому з іграшками. Спробуйте організувати простір так, щоб дитина могла плескатися і веселитися від душі. А ви не переживали за меблі і ламінат. Ідеально зробити це в тій кімнаті, де є гідроізоляція або можна поставити надувний басейн, а в середину тазик з водою - тоді ваш підлогу залишиться сухим. Можна використовувати тазик з водою як волебольная кільце - кидати в воду колобки з пластиліну, або грудочки паперу. Так крім скидання психоемоційного напруження і виховання інтересу до ігор з водою, ви допоможете дитині розвинути вміння спостерігати і досліджувати різні властивості води - що тоне, що не тоне.
Обережно: в процесі організації дитячих ігор постарайтеся не перевтомлюватися. Грайте так, як вам хочеться самій, спираючись на свій дитячий досвід і те, що вам подобалося в дитинстві і цікаво зараз. Спробуйте грати спонтанно і отримуючи задоволення від процесу. Дитина це відчує.
Такі ігри організаційно, тимчасово і енерговитратних. Тому добре ввести правило - грати так 1 раз в тиждень. Краще завести "чарівний чемоданчик", в який можна заглядати тільки 1 раз в тиждень, а решту тижня чіпати не можна. Тоді дитина буде чекати цілий тиждень, щоб пограти з водою. Ідеально, з часом, дитина сама буде нагадувати "Мама, а ти пам'ятаєш, що у нас гри з водою в суботу вранці поки тато спить".


Ютьюб в допомогу
Не секрет, що наші діти на планшетах і мобільних дивляться Ютьюб канали про те як грають інші діти. Запропонуйте дитині завести свій канал. Але домовтеся заздалегідь, на березі, що цей канал буде про ігри з водою. Повторюся, акцентуємо увагу не на іграх, на створенні ролика, про страх згадуємо тільки побічно.
Назва каналу, придумайте разом. Мої діти, наприклад назвали б "TV SHOW WATER" або якісь "БИТВИ МОНСТРІВ НА ВОДІ". Найцікавіше, діти починають самі цікавитися темою - і шукати схожі Ютьюб канали у інших людей. Так з'являється знайомство з досвідом інших людей, і це теж цінно.

Вода і мета батьків


Часто бажання батьків швидко привчити дитину до води пов'язане з бажанням віддати дитину в спорт і задовольнити свої амбіції в плані виховання дитини. Спорт, це безумовно добре. Але зважуючи свої сили і витрати по подоланню страху зараз, подумайте - чи виправдається це в майбутньому?
Здається, що робота батьків по вихованню любові до спорту - проста і зрозуміла - вибрати гурток з хорошим тренером, відвести, привезти, стежити за графіком і за здоров'ям дитини. Але є ще така річ як довгострокове планування - як довго ваша дитина буде в вашому спорті і як цей спорт буде приблизно вписуватися в життя далі. Це розуміння важливо щоб знати - заради чого потрібно швидко долати страх води. Заради року в басейні? Заради кар'єри в спорті? Заради здоров'я? Кожна з цих цілей звучить по різному і шляхи руху до кожної з них - різні. Важливо, щоб батьки розуміли як звучить їхня мета - "Заради чого потрібно подолати страх" і рухалися саме до неї, не вирішуючи попутно тисячі інших проблем.

Якщо мета - кар'єра, то давайте спробуємо оцінити які вкладення потрібні - тимчасові, грошові, освітні, по здоров'ю
Якщо мета - кар'єра, то давайте спробуємо оцінити які вкладення потрібні - тимчасові, грошові, освітні, по здоров'ю.
Так, на водному поло хлопчакам добре до школи - заняття 3 рази на тиждень, з тренером, змагання, нагороди - все як треба. Але з віку 7-8 років тренування стають частіше і починаються до школи - в 7 ранку. Спробуйте оцінити свої сили - чи готові ви будете возити дитину до 7 ранку в басейн, а потім везти в школу і наганяти пропущене в школі? Такий графік був в нашій секції, будь ласка проясніть чіткий графік - як буде у вашій секції, чи зможете ви поєднувати це зі школою?
Чи варто це того, що ви намагаєтеся швидко змусити дитину зайти в воду? На скільки років ця історія? Якщо спорт важливий, рассмарівается ви варіанти - спочатку заняття з тренером індивідуально, а потім введення дитини в групу.
У синхронних гімнасток навантажень і тренувань більше ніж у вотерполістов, їх мами "живуть" в басейні.
Мета "Заради здоров'я" дозволяє відчути себе вільніше і допомагає батькам діяти так як їм зручно - брати дитину з собою в басейн, організовувати пікніки на річці, грати біля дрібного басейну, періодично поливаючи Ребека водою від спеки, і діяти так, як ви самі бачите зовні - дитині добре і в задоволення. Рано чи пізно, дитина сам зайде в воду і відчує радість від купання.

Як це зробити?
Якщо через місяць ситуація змінюється в кращу сторону, запитайте у дитини - чи хоче він додати ще води в своє життя?
В один із днів, можна запитати "А чи не хоче хто-небудь сходити зі мною в басейн?
Я тобі скажу коли можна, добре?
О ж мені робити, як допомогти?
Вправи повторити кілька разів, і потім запитати у дитини: що ж йому робити?
Але зважуючи свої сили і витрати по подоланню страху зараз, подумайте - чи виправдається це в майбутньому?
Заради року в басейні?
Заради кар'єри в спорті?
Заради здоров'я?

Новости