Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як перестати боятися і почати подорожувати

  1. Страх № 1: Я не знаю англійської
  2. Страх № 2. Я боюся переплатити
  3. Страх № 3. Я не зможу сам все організувати
  4. Страх № 4. Я боюся їхати з дітьми
  5. Коротко про головне
  6. Читайте також:

Перед першим самостійним подорожжю коліна тремтять у всіх. Це як перший поцілунок: дуже хочеться, але страшно. Ми в Скайсканере теж пам'ятаємо це почуття, коли боїшся всього підряд. Щоб спростити вам завдання, ми на власному досвіді розповімо, як допомогти самому собі впоратися зі страхами і що робити, щоб подорож пройшло гладко, навіть якщо раніше ви не виїжджали далі дачі.

Ми вибрали чотири головних страху, які заважають відправитися в першу подорож:
1) я не знаю англійської ,
2) я боюся переплатити ,
3) я не зможу сам все організувати ,
4) я боюся їхати з дітьми .
Далі ми їх розберемо і подивимося, як можна взагалі уникнути проблеми і як її вирішувати, якщо ви хочете від страху позбутися.

Вже давно подорожуєте самі? Дуже добре, тепер допоможіть тим, хто боїться почати. Поділіться з друзями цією статтею!

Страх № 1: Я не знаю англійської

Що насправді лякає:

Без мови я відчуваю себе безпорадним. Як я буду шукати дорогу, замовляти їжу, пояснюватися на кордоні? Раптом я втрачуся? До того ж я нічого не знаю про місцеві звичаї і без англійської боюся напортачить.

Як взагалі уникнути проблеми:

Виберіть країну, де говорять російською. В Узбекистані екзотики не менше, аніж в Марокко. В Грузії - красиві гори, ласкаве море і смачні хачапурі. А замки в Латвії - майже як в Німеччині.

Чому все не так страшно:

Не думайте, що за кордоном ви опинитеся серед океану англомовних. Англійська - рідна мова тільки для 5% населення Землі. Ще 15% його успішно вивчили, а інші знаходяться в тому ж положенні, що і ви. Навіть в Європі не кожен відповість на «Хау ду ю ду?», А в Китаї і Японії англійська закінчується відразу після перельоту. Набагато корисніше посміхатися - це зрозуміють в будь-якому куточку світу. А адресу таксисту можна і на папірці показати.

Що робити, щоб подолати страх:

  1. Дізнайтеся більше про нове місце, щоб в дорозі задавати поменше питань і уникнути незручних ситуацій. Знайдіть в інтернеті розклад і місце відправлення автобусів з аеропорту, виберіть готель, намітьте, які пам'ятки хочете подивитися і уточніть, як прийнято одягатися в храмах. Коригувати плани в процесі зручно по хорошому путівнику - підійде Lonely Planet російською мовою.

  2. Потренуйтеся шукати дорогу. Встановіть в телефоні програму з картами, яка працює без інтернету, наприклад, Maps.me . Спробуйте нею скористатися будинку: виберіть в рідному місті нове кафе і знайдіть його по навігатору, що не розпитуючи перехожих.

  3. Встановіть перекладач на смартфон. Якщо все-таки доведеться поставити запитання, допоможе мобільний додаток Google Translate: воно зв'язно перекладає з російської на який завгодно. Щоб користуватися без інтернету, скачайте потрібні мови, потім вимкніть передачу даних і переконайтеся, що все працює. Для тренування переведіть кілька фраз, формулюючи їх як можна простіше. Замість «Здрастуйте, вибачте, не могли б ви підказати, де знаходиться найближчий супермаркет?» Напишіть «Де найближчий супермаркет?» - тоді автоматичний перекладач не наробить помилок і вас зрозуміють з першого разу.

  4. Запам'ятайте 20 найпростіших фраз англійською. Таких, щоб відповісти можна було коротко або взагалі без слів. Відповідь на «Хау мач?» ( «Скільки коштує?») Вам де завгодно покажуть на телефоні, калькуляторі або пальцях. А «ВЕР з мьюзіум» ( «Де музей?»), Пояснять кивком голови направо або наліво.

  5. Освойте 10 слів на місцевій мові. Якщо їдете туди, де англійська не рідний, запам'ятайте хоча б кілька фраз на місцевій мові. У перші дні читайте з папірця, а через тиждень вона напевно стане не потрібна.

З чого почати:

Відкрийте найпростіший російсько-англійський розмовник для туристів, виберіть 20 фраз, роздрукуйте і повісьте на холодильник. Кожен день заучітивайте по три слова - через тиждень у вас буде необхідний мінімум.

Ольга Смирнова: «Я жила в Архангельську, працювала журналістом і дуже хотіла подорожувати. Але у мене був нульовий англійський, та й взагалі було незрозуміло, з якого кінця братися. Якось знайшла форум Bpclub.ru . Ці хлопці нічого не бояться, їздять по Азії і Латинській Америці скільки захочеться. Я читала їх кілька місяців і врешті-решт зважилася спробувати сама. Накопичила 1500 доларів і поїхала. Подорожувала три місяці по Південно-Східній Азії, дивилася храми, купалася, їла фрукти, знайомилася з людьми. Виявилося, що головне - всім посміхатися, а чи добре ти говориш по-англійськи - справа десята. Я ось до цих пір не знаю, як по-англійськи «чемодан», але це ні разу не завадило порозумітися з тайцями і малайцами ».

Страх № 2. Я боюся переплатити

Я боюся переплатити

Що насправді лякає:

Я не знаю, як розрахувати бюджет поїздки. З пакетним туром відразу ясно, о котрій вийде відпустку. А як розібратися, коли їдеш сам? Я взагалі не в курсі, що скільки має коштувати. Раптом вийде дорожче, ніж «все включено»?

Як взагалі уникнути проблеми:

Поїдьте по стопах друзів: забронюйте той самий готель, ходите в ті ж музеї і обідайте в тому ж ресторанчику на пляжі. Або знайдіть в інтернеті докладний звіт про подорож - з усіма явками, паролями і цінами - і користуйтеся ним як путівником.

Чому все не так страшно:

Подорож - це необов'язково величезні витрати. При великому бажанні ви укладетеся в суму, яку витрачають місцеві, - вони ж якось обідають і їздять на пляжі. Який би рівень комфорту ви не вибрали, бюджет поїздки - це не астрофізика, а сума декількох кубиків. Найбільші кубики - квитки і готелі, і ці витрати ви будете знати ще до поїздки. Все інше теж можна підрахувати, не виходячи з дому, - зараз розповімо як.

Що робити, щоб подолати страх:

  1. Прикиньте витрати на сайті Budgetyoutrip . Він показує, скільки коштує один день відпочинку в різних країнах. Сайт англійською, але в деталі можна і не вникати, дивіться тільки на Daily Cost - «Витрати за день». Вибирайте з трьох стилів подорожі: бюджетного, середнього і розкішного. Якщо не можете визначитися, орієнтуйтеся на середній рівень - без надмірностей, але комфортно і насичено. Щоб не відкладати, подивіться прямо зараз у скільки, наприклад, обійдеться день в Грузії.

  2. Перевірте по форумам і блогам. Чітко сформулюйте запит до «Гуглу» або «Яндексу»: «Скільки грошей брати в Прагу на 3 дні» - і напевно отримаєте вичерпну відповідь. А якщо про острів Пасхи в цьому році ще ніхто не писав, запитайте самі на будь-якому форумі для мандрівників - вам підкажуть.

  3. Додайте 20-30%. Швидше за все, вони не знадобляться, зате вам буде спокійніше. А якщо захочеться гульнути по повній, розпатрали заначку для позапланового шопінгу або відсвяткуйте перше самостійне подорож в мішленівських ресторані.

  4. Включіть в суму авіаквитки. Скайсканер знайде для вас найдешевші квитки в будь-яку точку світу і розповість, як заощадити на перельоті до третини його вартості . Для початку просто спробуйте знайти квиток в будь-яку країну на найближчу відпустку.

  5. Забронюйте житло. Авіаквитки і готелі - головні витрати: розправтеся з ними заздалегідь - і вже двома проблемами менше. Якщо турбуєтеся, чи не підсунуть вам кота в мішку, бронюйте готель з хорошим рейтингом.

З чого почати:

зайдіть на Скайсканер , Введіть своє місто в поле Звідки, «скрізь» в поле Куди і «найдешевший місяць» замість конкретних дат. Він покаже, коли і куди можна дешево злітати з зручного вам аеропорту.

Тетяна та Ілля Самойлови: «Нашою першою закордоном була Грузія. Ми дуже турбувалися, впишемо чи в бюджет, але за 5 днів витратили всього 14 000 рублів, якщо не брати до уваги квитків на літак. Наступного разу брали машину напрокат - вийшло дорожче, але ми так і розраховували. Порахувати, скільки потрібно грошей, нам допомогли на форумі "За сімома горами" ».

Страх № 3. Я не зможу сам все організувати

Що насправді лякає:

Це ж треба самому знайти квитки, житло - а раптом я щось наплутав або мене обдурять? Про трансфер навіть думати боюся: я перший раз їду, звідки мені знати, як дістатися?

Як взагалі уникнути проблеми:

Купіть тур, в який включені перельоти, трансфер і готель. А на місці все робіть самі. Подивіться пам'ятки, пройдіться по магазинах, посидьте в кафе - все в своєму темпі і без оглядки на групу.

Чому все не так страшно:

Відпочивати самостійно зможе будь-хто, хто знайомий з «Гуглом». Якщо ви знайшли цю статтю - у вас точно вийде. Тільки не беріться відразу за все, інакше очі розбіжаться. Готуватися до подорожі краще так, ніби в класики граєте: кожна клітинка - нескладна справа, яке наближає вас до поїздки. Заваріть улюбленого чаю, сядьте за комп'ютер і почніть з того, що здається найлегшим і цікавим.

Що робити, щоб подолати страх:

  1. Виберіть просту мету. Наприклад, тиждень в Тбілісі або уїк-енд в Алма-Аті. Тоді турботи зведуться до мінімуму: купити квитки, знайти готель, дізнатися, як до неї дістатися (якщо боїтеся, замовте трансфер), і прикинути, чим зайнятися на місці. Щоб зорієнтуватися, куди можна поїхати без проблем, дивіться наш список турів на вихідні без візових проблем .

  2. Підключіть одного. Подорожувати в компанії веселіше, до того ж не так страшно: разом ви знайдете вихід з будь-якої ситуації. Під час підготовки розділіть обов'язки: один дізнається, чи потрібна віза і як її отримати, інший підшукає квитки, третій - готель. Так ви заощадите час, а потім зможете поділитися досвідом один з одним.

  3. прочитайте нашу інструкцію про те, як підготуватися до самостійного подорожі . Там просто і зрозуміло написано, як визначитися з країною, вибрати найкращий час для поїздки, оформити візу, купити вигідні квитки, скласти маршрут і знайти житло. Щоб було ще зрозуміліше, можете прямо зараз взяти листок А4 і переписати туди всі кроки з нашої інструкції. Впоралися - викреслюйте і не соромтеся хвалити себе.

  4. Складіть шпаргалку. Коли будете готуватися до поїздки, зберігайте все, що здається корисним. В який термінал йти в аеропорту, як працює музей, яке блюдо варто спробувати - стане в нагоді будь-яка дрібниця. Зробіть файлик, накидайте туди всього підряд, а потім роздрукуйте.

  5. Почніть готуватися до поїздки заздалегідь. Щоб не нервувати і не робити все в останній момент, почніть підготовку заздалегідь. Якщо до відпустки ще півроку - відмінно, як раз встигнете купити дешеві квитки. Залишилося 2-4 місяці - добре, зможете без поспіху вирішити, що хочете подивитися. А коли ви дочитаєте цей текст, можете вважати, що перший етап підготовки пройдено.

З чого почати:

Складіть список справ, включіть в нього 8 простих кроків для підготовки до подорожі і повісьте на видному місці.

Поки інші сидять на дивані, 89-річна баба Олена Ерхов з Красноярська безстрашно подорожує по В'єтнаму - одна. П'є коктейлі через трубочку, красується у в'єтнамській капелюсі, виловлює з тарілки смажених восьминогів і не боїться їздити на мототакси. Ще вона раз на рік літає в Карлові Вари підлікуватися - з тих пір як в свої 83 роки вирішила, що пора подорожувати, і почала відкладати гроші з пенсії. Не вірите - дивіться самі, у бабусі є сторінка у Фейсбуці .

Страх № 4. Я боюся їхати з дітьми

Що насправді лякає:

Я не відпочину, а буду тільки смикатися через дітей. Чи погодяться вони є незвичну їжу, чи не зіб'ється чи режим сну, як пройде акліматизація? А раптом захворіють - де я знайду лікаря і чи є там взагалі лікарні?

Як взагалі уникнути проблеми:

Залиште дитину бабусям і в перший раз поїдьте самі. Зверніть увагу на дитячі аспекти: що з їжею, чи підходить пляж для купання з дитиною, зручне чи житло і як дістатися без перекладних. Якщо розвідка пройде успішно, наступного разу приїжджайте на те саме місце всією сім'єю.

Чому все не так страшно:

Може здатися, що з дітьми безпечно їхати тільки в пакетні тури, де все гарантовано. Але незвична їжа і акліматизація не залежать від того, з агентом ви летите чи без. І якщо ви наміряли у дитини 37,8 ℃, ви навряд чи будете дзвонити турагенту - простіше і ефективніше спуститися на ресепшен і викликати лікаря. Що варто зробити, так це трохи краще підготуватися до поїздки: тоді ви будете почувати себе впевнено і забезпечите собі і дітям веселий і ненапряжний відпочинок.

Що робити, щоб подолати страх:

  1. Дізнайтеся, як адаптувати відпочинок під дитину. Що взяти з собою в літак, як спланувати переїзди без шкоди для режиму і як нагодувати великого нехочуху далеко від дому - про все ми розповідаємо в статті «Як не зійти з розуму, подорожуючи з дитиною» . Надихнувшись, почніть складати власний список речей для дитини в дорогу.

  2. Складіть аптечку з урахуванням того, що може знадобитися дітям. Беріть звичні ліки, якими вмієте користуватися, і які точно підходять дитині. Збережіть інструкції на випадок, якщо від хвилювання забудете дозування. Загляньте в домашню аптечку: що з цього може стати в нагоді у відпустці?

  3. Зробіть страховку для дитини. Щоб підстрахуватися, оформите для дитини поліс мандрівника . Якщо щось трапиться, шукати лікарню і організовувати лікування буде страхова. Швидше за все, все це не знадобиться, зате вам буде спокійніше. Щоб дізнатися, як вибрати хорошу страховку для подорожі і що повинно бути в неї включено, прочитайте нашу інструкцію.

  4. Зніміть квартиру замість готелю. У дитини буде більше простору для ігор, а у вас - обладнана кухня, щоб готувати домашні страви з обраних вами продуктів. До того ж апартаменти затишніше готельного номера: можливо, це допоможе вам розслабитися.

  5. Дізнайтеся, як інші батьки розрулюють труднощі в подорожах з дітьми. Всі діти час від часу вередують, пізно засинають, погано їдять і просяться в море із забитим носом. А деякі батьки розповідають в інтернеті, як вони справлялися з цим в поїздках. У Таїланді малюка годували вівсянкою, свіжими фруктами і дитячим харчуванням. У Туреччині у п'ятирічної дитини почалася блювота, і його вилікували по страховці. А в Гоа до дітей викликали на будинок російськомовного лікаря.

З чого почати:

Складіть в дорожню аптечку для дитини то, ніж регулярно користуєтеся і що маєте під рукою вдома.

Аліса, мама трирічного Ігоря: «Перший раз ми поїхали відпочивати, коли Ігорю було півроку. Найбільше я боялася перельоту. Всього три години, але одна, без чоловіка! Так вийшло, що він повинен був приєднатися до нас на наступний день. У літаку поруч зі мною виявилася мила жінка похилого віку, вона пограла з Ігорем на зльоті і взяла його до себе, коли мені потрібно було в туалет. Потім він заснув і проспав до самої посадки! А на відпочинку нам дуже допомагав ергорюкзак. Поки ми вешталися по визначних пам'ятках, Ігор спокійнісінько спав у чоловіка на животі. Я думала, ми будемо сильно обмежені через дитину. А насправді відпочивали майже так само, як до його появи ».

Коротко про головне

Не давайте себе обіцянок, що через місяць перестанете боятися подорожувати. Все одно не спрацює. Замість цього потихеньку, крок за кроком, рухайтеся до першої самостійної поїздки. Коли хочеш схуднути, краще не відмовлятися від усього і відразу, а замінити опівнічний бутерброд склянкою кефіру - вже через місяць буде перший результат. З подорожами те ж саме: виділіть по 15 хвилин в день на необтяжливі речі і самі не помітите, як всьому навчитеся.

Ось 10 речей, які наблизять вас до першого самостійного подорожі. Робіть по одному в день.

1) Відкрийте нашу інструкцію про те, як підготуватися до поїздки , І випишіть кроки на листок А4. Повісьте на холодильник.

2) Вивчіть, як по-англійськи буде «скільки коштує» (How much?), «Кімната на двох» (Double room), «рахунок, будь ласка» (Bill, please) і «завтра» (Tomorrow).

3) Для тренування знайдіть на Скайсканере найдешевший квиток з Москви до Риги на серпень.

4) Скачайте на смартфон додаток «Гугл-Транслейт» і переведіть на тайський фразу «Коли починається реєстрація?».

5) Зайдіть на Budgetyoutrip і дізнайтеся, у скільки обійдеться один день подорожі по Іспанії.

6) З'ясуйте за допомогою «Яндекса» або «Гугла» , Яка погода в Чорногорії в червні.

7) Скачайте додаток Maps.me на свій смартфон, встановіть карти, а у вихідні знайдіть в своєму місті по навігатору торговий центр, в якому раніше не були. Цур, перехожих не питати!

8) Дізнайтеся , Скільки коштує туристична страховка на одну людину на 13 днів у Болгарії в серпні.

9) Підшукайте на Airbnb відповідну квартирку для уїк-енду в Празі.

10) Попит кращих друзів, чи не хочуть вони разом з вами поїхати в перша самостійна подорож.

Бачите, нічого страшного в самостійні подорожі немає. Поділіться посиланням з друзями, допоможіть їм зважитися на пригода!

Читайте також:

Простий гід для тих, хто хоче подорожувати без турагентств

15 корисних мобільних додатків для мандрівників

5 кращих країн, щоб почати подорожувати самостійно

Страховка для подорожей: прості відповіді на головні питання

Коли авіаквитки коштують дешевше за все і коли вигідніше летіти

Вже давно подорожуєте самі?
Як я буду шукати дорогу, замовляти їжу, пояснюватися на кордоні?
Раптом я втрачуся?
Навіть в Європі не кожен відповість на «Хау ду ю ду?
Замість «Здрастуйте, вибачте, не могли б ви підказати, де знаходиться найближчий супермаркет?
» Напишіть «Де найближчий супермаркет?
Відповідь на «Хау мач?
«Скільки коштує?
«Де музей?
А як розібратися, коли їдеш сам?

Новости