Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ПОДОРОЖ У ПІВНІЧНУ КОРЕЮ 2012 (частина 1)

вступ

Це моя розповідь про подорож в КНДР. Звичайно, він суб'єктивний - деякі вважатимуть, що я висміюю північнокорейський режим, а інші - що, навпаки, хвалю. Насправді це просто опис моєї поїздки; я знаю, що далеко не всі читачі зможуть там побувати, тому просто пишу про те, що я бачив, і тому, як я це все зрозумів.

Може, я і ідіот, але я завжди мріяв відвідати Північну Корею. Ще коли я був підлітком, мені попався журнал «Корея». Це був 1989 рік, в Пхеньяні збиралися проводити Фестиваль молоді і студентів. Барвистий журнал - з показушними фотографіями пхеньянських новобудов до фестивалю - мене вразив. Ті, хто не уявляє, що таке журнал «Корея», можуть завантажити (Номер за цей рік, для того щоб завантажити, треба прибрати пробіл перед посиланням) і помилуватися: стилістика тексту і формат журналу анітрохи не змінилися з тих часів. Однак, слід поставитися з легким гумором, при його читанні.

І ось квітень 2012 року. Після урочистостей, присвячених ювілею Кім Ір Сена, я вирушив до Північної Кореї - в подорож в інший вимір, без інтернету і міжнародного роумінгу.

дорога

Як найбільш оптимальний за ціною і по екзотичності був обраний маршрут через Владивосток (опис Владика викладу окремо). По маршруту Владивосток-Пхеньян-Владивосток раз в тиждень літає виключно північнокорейський перевізник Air Koryo. Квиток на цей рейс просто так купити не можна - потрібен дозвіл від властей КНДР, а чекати його довго. До того ж, квитки не продаються через глобальні системи бронювання. Дістати їх можна тільки в представництвах Air Koryo, а найближчі від Києва представництва знаходяться в Берліні і Москві.

У міжнародному терміналі аеропорту Владивостока години за три до вильоту панувала незвичайна метушня. 95 відсотків усіх пасажирів рейсу на Пхеньян були корейцями. Вони затягували в будівлю терміналу незліченну кількість сумок і, якихось великих і малих коробок і коробочок. Було страшно подумати, як це все поміститься в літак. Що було в цих коробках? Напевно, все: були помічені ящики з пісочним печивом і упаковки ТВ-панелей і іншої техніки. Працівниці спец контролю і митних служб були, звичайно, незадоволені, але, було зрозуміло, що вони до цього звикли. Пропускаючи на борт ручну поклажу надзвичайних розмірів, яка не проходила навіть в рентгенапарати, вони дуже бурчали, але тим не менш, її пропускали. На реєстрації був присутній північнокорейський консул, який всім своїм землякам намагався допомогти пройти спецконтроль і реєстрацію і домовлявся з аеропортівською службами там, де це було нобхідно. Бачачи все це, хотілося пройти якомога швидше на реєстрацію, але, звичайно вперед пішов екіпаж, багажу у якого було ще більше, ніж у пасажирів. Строй стюардес першим увійшов в режимну зону. Кожна з дівчат несла з собою з важкої коробці і котила набитий чемодан на коліщатках.
У міжнародному терміналі аеропорту Владивостока години за три до вильоту панувала незвичайна метушня

Мила дівчина на реєстрації, побачивши в натовпі наші європейські обличчя, пропустила нас без черги і зі злегка офігевшімі видом запитала: "Хлопці! Навіщо ви туди летите?". З такими ж офігевшімі очима вона подивилася на розсадження рейсу у себе на моніторі і видала: "Вас всіх вже хтось розсадив в літаку. Вибрати ряд і місце ми не можемо".

Хто були ці корейці-пасажири міжнародного рейсу? Гастарбайтери, яких наймають російські компанії для виконання важких робіт на будівництвах і лісозаготівлях. Обізнані люди пояснили, що зарплати у них невисокі, до того ж, їм на руки гроші не видають. Всі їхні заробітки видають головним "товаришам" в таких групах, і вже вдома гастарбайтери отримують жалюгідні залишки з зароблених грошей.
Air Koryo порадував «вінтажним» Ту-154-Б (борт P-552 - самий старенький літаючий літак цієї моделі, він був випущений в 1976 году.Оказивается мій ровесник. Коли ще політаєш на такому раритет?).
Хто були ці корейці-пасажири міжнародного рейсу

Некорейцев на борту було чоловік двадцять. Це була група російських туристів, якісь російські бізнесмени, які летіли, щоб спробувати вести бізнес з Північною Кореєю, а ще працівники посольства або російських представництв в КНДР.Стюардесси-чарівні, і дуже строгі.



Всім пасажирам під час польоту були видані купи папірців, які треба було заповнити і віддати по прильоту.У деклараціях потрібно було обов'язково вказати крім усього іншого свою расу і перерахувати друковану продукцію, що ввозяться в країну.

По прильоту в Пхеньян виявилося, що основна будівля терміналу, з портретами Кимов - на реконструкції.

Будівля тимчасового терміналу, через який ми прилетіли, обслуговує пасажирів на приліт і виліт. Почуття, які охоплюють, коли ти потрапляєш в будівлю пхеньянського аеропорту, важко описати: було трохи моторошно від великої кількості людей у військовій формі і звуків маршів, які відлунюють по всьому аеропорту.

Почуття, які охоплюють, коли ти потрапляєш в будівлю пхеньянського аеропорту, важко описати: було трохи моторошно від великої кількості людей у військовій формі і звуків маршів, які відлунюють по всьому аеропорту


Добре, що рейсів протягом доби прилітає сюди трохи, тому ніякого стовпотворіння не було. У терміналі є Duty Free і сувенірний кіоск - з путівниками, значками та іншим.

Після проходження паспортного і митного контролю ми здали свої мобільні телефони - в'їзд іноземцям з мобілками в країну заборонений. У секції прильоту нас вже зустріли «товариші» - гіди, перекладачі і працівники спецслужб за сумісництвом. Вони виявилися приємними і чарівними людьми. На нас двох було приставлено «три товариша» плюс водій з автобусом. Іноземцям самостійно виходити з готелю і пересуватися в КНДР заборонено, тому, мабуть, і дали трьох супроводжуючих, щоб ми не розбіглися в різні боки і легше було нас ловити. На привокзальній площі аеропорту ніяких таксі і взагалі громадського транспорту не спостерігалося. Були тільки авто для трансферів одиноких іноземців.

Були тільки авто для трансферів одиноких іноземців


Що було в цих коробках?
Навіщо ви туди летите?
Хто були ці корейці-пасажири міжнародного рейсу?
Коли ще політаєш на такому раритет?

Новости