Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

МОСКОВСЬКИЙ КРЕМЛЬ ПЕРЕНЕСУТЬ ДО ТУРЕЧЧИНИ

Це як осяяння - Кремль і собор Василя Блаженного на березі Середземного моря. По сусідству з копією Кремля будується аналог американського Білого дому - майбутній центр для любителів гольфу
Це як осяяння - Кремль і собор Василя Блаженного на березі Середземного моря

П ервимі свідками цієї події стануть туристи, які в квітні завітають до Антальї спеціально для того, щоб опинитися в Кремлівському палаці.

Правда, турецька Кремль, який тут шанобливо називають «Кремлін-сарай» ( «сарай» в перекладі з турецької означає палац), від московського аналога відрізняється тим, що жити в ньому зможе будь-який мандрівник. Те, що у нас на батьківщині прийнято вважати оплотом влади і історичним пам'ятником, в Туреччині стало унікальним готельним комплексом.

Ідея спорудження копії Московського Кремля належить компанії MNG, яку на російському ринку представляє туристична компанія «Бентур». Настільки грандіозний проект обійшовся компанії в 100 млн. Доларів і був реалізований лише за рік. Так швидко побудувати копію Кремля холдингу допоміг досвід. Компанія MNG вже реалізувала подібний проект, побудувавши чотири роки тому WOW Topkapi Palace. Це копія історичного палацового комплексу в Стамбулі.

Автори нестандартних проектів в туристичному бізнесі вважають, що будівництво архітектурних копій відомих у всьому світі будівель викликає особливий інтерес туристів до їх оригіналам. Так що Кремлин-сарай, на думку першого віце-президента Московського союзу архітекторів Євгена Асса, піде «на благо іміджу Москви» і приверне в нашу столицю ще більше охочих помилуватися справжніми шедеврами російського мистецтва.

Ну а поки цих самих любителів російських пам'яток чекають в Туреччині. «Кремлівська стіна» відкриється їх погляду поруч з чудовим «Палацом султанів», в двадцяти кілометрах від Анталії, прямо на березі синього моря. Тамтешній «Кремль» - це п'ятизірковий готель «королівського» класу.

Потрапивши за «Кремлівську стіну», туристи побачать «Історичний музей». Там будуть рецепція для гостей готелю, кілька ресторанів і зали засідань. Причому зали хочуть назвати на честь найвідоміших діячів російської культури, тих, кого знають навіть іноземці, - Чайковського, Буніна, Гагаріна та Толстого. «Великий Кремлівський палац» - то місце, де постояльці будуть жити. У «Грановитій палаті» мандрівники зможуть поплавати в басейні, а в будівлі «сенату» - попустувати на дискотеці.

Треба визнати, що в Туреччині підготувалися до реалізації «кремлівського» проекту досить ретельно. Архітектори неодноразово відвідували справжній Кремль, вивчали спеціальну літературу про російській архітектурі. Коли стали вибирати інтер'єри для номерів, то зупинилися на стилізації під «російську розкіш».

Глава компанії MNG Мехмед Назіф Гюнай не просто стверджував план готелю і його оздоблення, а й особисто брав участь у всіх етапах будівництва - від створення самого проекту до вибору меблів, посуду і драпіровок ... Наприклад, навіть стільці для кімнат вибирав сам пан Гюнай . Не кажучи про те, що ідея будівництва копії Московського Кремля також належить саме йому.

- Вперше я побачив Кремль на власні очі в 1986 році, - розповідає Назіф-бей. - Раніше я про нього тільки читав. Наяву він справив на мене колосальне враження. Все сталося в один момент - я побачив проект майбутнього комплексу в Туреччині. Але врахуйте, я ж професійний будівельник і архітектор. Тому це не було такою собі блакитний нездійсненною мрією. Я так вирішив і взявся за справу.

Я так вирішив і взявся за справу

Весь дизайн готелю - це спроба авторів проекту уявити собі побут російської аристократії. Звичайно ж, це погляд з боку, погляд іноземця. Але вийшло дуже гідно. Ніякого кітчу і «лубочних картинок», тонке відтворення атмосфери російського класицизму. Практично всі, хто вже встиг побувати в незвичайному готелі, в один голос говорять, що місцевим архітекторам вдалося неможливе - зберегти «аромат епохи».

Що стосується сервісу, то власники турецького «Кремля» обіцяють щось з ряду геть. Наприклад, там передбачений такий вид обслуговування, як «королівський інклюзив». До деяких номерах буде приставлений людина типу дворецького, який буде протягом 24 годин догоджати гостей: принести в номер кави, почистити одяг, відвести дітей на пляж, наповнити ванну або забронювати місця в ресторані. До того ж система Royal inklusive унікальна ще й тим, що клієнт не платить ні за одну послугу, за винятком медичного обслуговування, дайвінгу і деяких побутових послуг. Турист викладає гроші лише один раз, коли оплачує турпакет. Тижневий відпочинок в «Кремлі» на одну людину в травні буде коштувати від 775 доларів США.

Проект вже викликав надзвичайний інтерес не тільки у російських і турецьких, а й у європейських журналістів. Так що прогнози адміністрації «кремлівського» готелю, схоже, збудуться. За підрахунками фахівців компанії MNG, росіяни складуть приблизно третину від загального числа туристів в новому комплексі. Іншими жителями «Московського Кремля» відтепер будуть німці, англійці і ізраїльтяни.

Антон ПЕТРОВ

Новости