Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біг-Бен перейменують в Вежу Єлизавети

Влада Великобританії хочуть перейменувати знамениту годинну вежу Біг-Бен, один із символів Лондона, в честь королеви Єлизавети II з нагоди святкування 60-річчя її царювання. Влада Великобританії хочуть перейменувати знамениту годинну вежу Біг-Бен, один із символів Лондона, в честь королеви Єлизавети II з нагоди святкування 60-річчя її царювання

Ініціативу підтримав 331 депутат Палати громад, включаючи прем'єр-міністра Девіда Кемерона. Це більше половини законодавців нижньої палати британського парламенту. У березні за відповідну петицію проголосували всього 23 парламентарія.

Читайте: Символ Лондона може обвалитися через крен (+ фото)

"Чудово, що настільки значне число законодавців підтримали цю ідею, втілення якої стане належним знаком поваги на адресу королеви", - зазначив Кемерон.

Ініціатором виступив депутат-консерватор Тобіас Елвуд. На його думку, так довго при владі перебувала раніше тільки одна королева - Вікторія, на честь якої названа західна башта Вестмінстерського палацу. Такий же честі повинна бути визнана гідною і нині перевищує Єлизавета.

Пропозицію підтримали такі відомі політики, як колишні міністри закордонних справ Джек Стро і Малколм Ріфкінд, повідомляє Lenta.ru . За перейменування також висловилися лідери трьох найбільших партій Палати громад - консерваторів, лейбористів і ліберальних демократів.

Парламентарії віддають собі звіт в тому, що туристи, та й самі британці як і раніше будуть називати вежу Біг-Беном, проте офіційна назва має змінитися на "Вежу Єлизавети". Остаточне рішення про перейменування повинен прийняти в кінці червня комітет Палати громад. За даними видання The Daily Mail, рішення буде позитивним, оскільки ініціативу підтримують і депутати, і уряд, і Букінгемський палац.

Читайте: У Лондоні відкрилася найвища декоративна вежа

Біг-Бен - це великий дзвін в годиннику східної вежі Вестмінстерського палацу, яка має офіційне найменування "Годинникова вежа". Однак найчастіше так називають всю вежу в цілому, побудовану в 1858 році. Її висота - 96,3 метра зі шпилем.

Існує дві версії щодо походження назви. Згідно з першою, дзвін був названий так на честь сера Бенджаміна Холла, який керував роботами з лиття дзвони. Згідно з другою, він отримав своє ім'я на честь Бенджаміна Каунта, украй популярного в той час боксера.

Нагадаємо, що в Вестмінстерському палаці засідає британський парламент. У 1860 році західний вежу будівлі, яка до цього була відома як "Вежа короля", перейменували в "Вежу Вікторії" на честь тодішньої правительки.

Читайте: Біг-Бен можуть продати російським інвесторам

Урочистості з нагоди 60-річного ювілею перебування Єлизавети II на троні триватимуть чотири дні. Сьогодні королева буде присутній на скачках в Епсомі, відзначає РБК . На завтра запланований прохід 1000 човнів з усіх країн світу по Темзі. На спеціально приготованому кораблі флотилію буде супроводжувати сама Єлизавета II та її чоловік, принц Філіп.

У понеділок, 4 червня, в Букінгемському палаці пройде концерт популярної музики, на якому виступлять Пол Маккартні, Елтон Джон, Роббі Вільямс та Стіві Уандер. Увечері того ж дня по всій Великобританії і країнах Співдружності запаляться понад 4200 сигнальних вогнів на честь королеви. Кульмінацією святкувань стане проїзд королівського кортежу з каретою Єлизавети II по центру Лондона, меморіальна служба в Соборі святого Павла і парад ВПС Великобританії 5 червня.

Новости