Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Англійське місто Бат і Джейн Остін. Обговорення на LiveInternet

  1. Джейн Остін в Баті
  2. Щорічний фестиваль Джейн Остін
  3. Центр Джейн Остін
  4. No. 1 Royal Crescent.
  5. Regency Tea Room
  6. Sydney Gardens

Бат (Bath) - місто в Англії, місцеперебування єпископа і головне місто графства Сомерсет, на річці Ейвон. З античності знаменитий цілющими джерелами як бальнеологічний курорт (власне, і сама назва перекладається з англійської як «баня»). Пам'ятники епохи класицизму внесені до списку Всесвітньої спадщини. Родина батского булочок. Населення - 94 782 людини

Населення - 94 782 людини

Бат - невеликий чарівне містечко в 1,5 годинах їзди від Лондона, де варто побувати. Однакові кам'яні будиночки в георгіанському стилі (який ми любимо називати просто - англійська) одночасно прикрашають і наділяють місто духом старовини. Атмосфера така щільна і відчутна, що можна помацати її руками

Pulteney Bridge, Bath

Неперевершена краса моста прославилася на всю Британію. Pulteney Bridge названий на честь дружини місцевого аристократа, якому належали відокремлені водою землі навпроти основної частини города.За зразок взято відразу два італійських моста - Старий міст у Флоренції та міст Ріальто в Венеції. По обидва боки мосту розташовувався ряд приміщень, які використовуються переважно під магазіни.Мост забудований з двох сторін. По обидва його боки тягнеться ряд старовинних магазинів-крамниць. Це велика рідкість: у світі існує всього чотири таких моста. Самі лавки чарівні - збереглися з 18 століття і заповнені всякою всячиною.

Обидві сторони моста асиметричні. З південного боку зроблений парадний фасад з арками і облицюванням. З північної сторони - облицювання немає, верхній частині теж, замість них видно різноманітні задвірки магазинів, які нагадують сільські вулиці. "Родзинка" моста Палтні в тому, що магазини на північній стороні ширше моста і частково висять задньою частиною над водою, спираючись на балки. Видовище ні на що не схоже, обов'язково огляньте обидві сторони моста.

Гарячі джерела, яким місто зобов'язане своїм існуванням, відомі вже в 44 р, ще до появи в цих місцях римських легіонів. Джерел - 4, із середньою температурою в 46 ° C. Допомагають в лікуванні подагри, ревматизму, паралічу; воду п'ють і використовують для ванн і душів. Сезон триває з листопада до квітня. Середня річна температура 10 ° C, вище, ніж в більшості англійських міст. Літо помірне, зима дощова, але м'яка.

Середньовічне Батське абатство
Англійська письменниця не любила місто Бат, але зробила його місцем дії двох своїх романів. Вона була неприємно здивована, коли батьки зібралися переїхати в це місто, але свою героїню Кетрін дозволила бути щасливою саме в Баті. Джейн Остін прожила в Баті всього п'ять років, але увічнила його в «Нортенгерском абатстві» і «Доводи розуму». І сьогодні Бат залишається не менше привабливим для туристів і відпочиваючих, ніж в XVIII - XIX століттях.

Royal.crescent

Королівський півмісяць (Royal Crescent) - житлова вулиця з 30 будинків у формі півмісяця в місті Бат в Англії. Спроектована архітектором Джоном Вудом молодшим і побудована в період з 1767 по 1774 роки. Як класичний зразок георгианськой архітектури в Великобританії занесена в список охоронюваних будівель категорії I ( «що представляють винятковий інтерес, іноді мають міжнародне значення») [2] У цих будинках понад ста років проживали ряд знаменитих людей. Хоча інтер'єри перебудовувалися, фасади залишаються майже в первісному віде.В зараз в Королівському півмісяці є готель і музей, а деякі з будинків містять офісні і багатоквартирні житлові приміщення.

В зараз в Королівському півмісяці є готель і музей, а деякі з будинків містять офісні і багатоквартирні житлові приміщення

Площа Серкус вдає із себе три триповерхових будівлі у формі півмісяця, збудовані в архітектурний комплекс за образом і подобою римського Колізею в 1768 році. Джон Вуд-старший - автор проекту, але задумка була реалізована його сином. Будинки серкус вважаються красивими в країні, ЮНЕСКО включив площа в список Всесвітньої спадщини людства.

Римляни називали тутешні води Aquae Salis (також Aquae Calidae); сакси - Hat Bathun ( «гаряче купання») або Acemaner Ceaster ( «місто хворих»).

У заснованому останніми абатстві в 973 р вінчаний на царство Едгар, перший король об'єднаної Англії. Нормани перебудували і розширили абатство, яке до 1206 р залишалося резиденцією єпископа Уеллского. Вікове суперництво Бата і Уеллса не засмутило, втім, місцевої економіки, яка грунтувалася на торгівлі вовною і тканинами.

Цирк - будівля в Баті (Сомерсет). Назва будівлі в перекладі з латинської означає «круглий, овальний».

«Цирк» побудований в георгіанському стилі за проектом архітектора Джона Вуда-старшого в 1754-1768 рр. Сам Вуд помер через кілька місяців після початку будівництва, але справа завершив його син Джон. Проект батского цирку розроблений за прообразом Римського Колізею, в будові присутні доричні, композитні та коринфские ордера. Як у багатьох інших проектах Джона Вуда, Батський Цирк рясно прикрашений масонськими символами. Від круглої площі у Цирку розходяться півколом вулиці.

Від круглої площі у Цирку розходяться півколом вулиці

Найцікавіша пам'ятка, яка дала місту назву і життя.

Перші лазні тут побудували ще кельти. Вони помітили цілющі властивості гарячого джерела, що б'є з землі, і вважали місце чудодійним, тому побудували тут святилище. Ті, що прийшли в Британію римляни теж вважали місце священним і присвятили його богині Афіні. Римляни і побудували тут лазні. Будівництво було розпочато в 60 м до н.е. і тривало 300 років.

Римське оригінальне будинок зруйнувався з часом, але тут постійно добудовували нові лазні навколо того, що б'є з-під землі джерела. Головний розквіт Бата припав на 18 і 19 століття з появою моди на лікування на водах. Лазні стали тоді центральною точкою світського життя міста. Вся богема з'їжджалася в місто на своїх колісницях, щоб прийняти зцілюють ванни. Римські лазні входять в Лист національного надбання Сполученого Королівства.

Структури досі наповнені водою гарячого джерела, але пити воду або купатися в ній тут не можна, а краще не чіпати воду і руками. Вона тече в резервуари за старовинними свинцевим римським трубах. Поміняти труби і очистити воду, не руйнуючи будівлю, виявилося технічно неможливо.

Музей цікавий і змушує задуматися, наскільки винахідливі були римляни. Разом з квитком вам дають аудіо-гід, з яким ви можете не поспішаючи, проходити 1-2 (а то і більше) години. Пред'явивши квиток в крамниці, на виході з музею, ви отримаєте пляшку з очищеної лікувальною водою.

Physical therapy at Bath hospital. Watercolour by E. Horton, 1918.

У 1775 р, коли в Баті відкриті сліди римських терм (згодом музеєфікувати), він уже був фешенебельним курортом. Тоді в місто зачастили лондонські денді на чолі з «королем чепурунів» Річардом Нешем Під наглядом Ральфа Аллена і двох Джонів Вудов (батька і сина) Бат звернений у вітрину входив тоді в моду палладианства, а найбільший майстер цього напрямку - Роберт Адам - ​​спроектував елегантний міст Палтні через Ейвон.

Тоді в місто зачастили лондонські денді на чолі з «королем чепурунів» Річардом Нешем Під наглядом Ральфа Аллена і двох Джонів Вудов (батька і сина) Бат звернений у вітрину входив тоді в моду палладианства, а найбільший майстер цього напрямку - Роберт Адам - ​​спроектував елегантний міст Палтні через Ейвон

Батське абатство Святих Петра і Павла- англіканська церква і колишній бенедіктскій монастир в Баті (Сомерсет) .Аббатство було засновано ще в другій половині VII століття, реорганізовано в X столітті і перебудовано в XII і XVI ст. Будівництво почалося після 675 року, коли Осрік, король Хвікке виділив 100 гайд землі під жіночий монастир. Про архітектуру перших будівель практично нічого не відомо. Після чернецтво прийшло в занепад і стало відроджуватися лише в другій половині X століття при Едгар Мирний.

Пішохідна зона на площі перед абатством є дві переходять один в одного площі. Це точка сили, щоб перепочити після обіду і набратися сил на похід в римські лазні а може і перепочити після і помилуватися на собор ще раз в кафе або на лавочці, слухаючи вуличних музикантів і спостерігаючи за місцевими та туристами.

Це точка сили, щоб перепочити після обіду і набратися сил на похід в римські лазні а може і перепочити після і помилуватися на собор ще раз в кафе або на лавочці, слухаючи вуличних музикантів і спостерігаючи за місцевими та туристами

Щоліта протягом другої половини XVIII і більшої частини XIX століття Бат служив неофіційною столицею британської суспільного життя, оскільки саме сюди переміщалися аристократія і знаменитості. Повсякденне життя мешканців Бата жваво описана в романах Смоллетта і п'єсах Шерідана. У Баті відбувається дія двох романів Джейн Остін - «Нортенгерское абатство» і «Доводи розуму».

У Баті відбувається дія двох романів Джейн Остін - «Нортенгерское абатство» і «Доводи розуму»

Бат фігурує також в романі Чарльза Діккенса «Посмертні записки Піквікського клубу»: після поразки в судовому процесі проти місіс Бардль містер Пиквик вмовляє своїх друзів відвідати Бат, де він активно долучається до лікування водами, тоді як його слуга Семюель Уеллер знаходить води гидкими на смак. Цікава глава книги, в якій Діккенс описує суспільство обраних служителів Бата (картель слуг), як надзвичайно пиховите і зніжене співтовариство.

Цікава глава книги, в якій Діккенс описує суспільство обраних служителів Бата (картель слуг), як надзвичайно пиховите і зніжене співтовариство

З визначних пам'яток міста виділяються: Кінгстон-сквер і Квінс-сквер ( «площа королеви»); улюбленими місцями для прогулянок служать - Вікторія-парк і Сідней-гарден. Церква батского абатства, побудована в 1495-1582 роках в готичному стилі, з високою (в 52 м) вежею, належить до наймасштабніших будівлям середньовічної Англії.

Церква батского абатства, побудована в 1495-1582 роках в готичному стилі, з високою (в 52 м) вежею, належить до наймасштабніших будівлям середньовічної Англії

З інших громадських будівель чудові пам'ятники георгианськой архітектури - ратуша (Guildhall), побудована в 1780 році, з просторими залами і музеєм римських старожитностей при ній, простору будівлю ринку, будівля клубу, 2 театри, 2 грандіозних манежу ( «Королівський півмісяць» і Батський цирк ) і 7 міських лікарень.

З інших громадських будівель чудові пам'ятники георгианськой архітектури - ратуша (Guildhall), побудована в 1780 році, з просторими залами і музеєм римських старожитностей при ній, простору будівлю ринку, будівля клубу, 2 театри, 2 грандіозних манежу ( «Королівський півмісяць» і Батський цирк ) і 7 міських лікарень

Джейн Остін в Баті


Вона любила Гемпшир, але з Батом була нерозривно пов'язана. Ніколи не відчуваючи захоплення по відношенню до модного в той час курорту, проте відчувала вплив його суспільства на свою творчість.
Ще до переїзду сім'ї в Бат Джейн Остін часто гостювала там у родичів. Коли закінчився п'ятирічний період життя сім'ї в цьому містечку, письменниця зазначила, що всі переживали почуття полегшення в момент переїзду. Втім, вже в той момент, коли Джейн дізналася про рішення батьків виїхати в Бат, вона цілком реально втратила на якийсь час почуттів.

Навіть герої романів письменниці вельми неоднозначні в своїй оцінці міста. Для одних місто було дуже маленьким, інші відчували по відношенню до нього незрозумілий страх, треті беззастережно любили.

Але місто в обох романах Джейн Остін жив, розвивався, переживав зміну століть
Але місто в обох романах Джейн Остін жив, розвивався, переживав зміну століть. І сьогодні мандрівникам, які відвідують Бат, може здатися, що час застиг в цьому дивовижному місті, свято шанують пам'ять своєї знаменитої мешканки.

Щорічний фестиваль Джейн Остін

З 2001 року в вересні в Баті проводиться фестиваль, присвячений письменниці. В цей час в місті можна відвідати численні тематичні екскурсії, взяти уроки етикету і танцю, прослухати лекції про моду і звичаї того часу. І обов'язково потрібно відвідати два наймальовничіших заходи: променад і бал, куди учасники приходять в костюмах XVIII - XIX століть.

За участь в променаді, що відкриває фестиваль, доведеться заплатити 10 фунтів, але бажаючих пройти по певному маршруту в центрі міста з року в рік стає все більше. Щоб подивитися на хід, відпочиваючі, журналісти і фотографи шикуються на тротуарах уздовж дороги, насолоджуючись процесією з дамами в довгих сукнях і капелюшках і джентльменами в елегантних костюмах часів Джейн Остін.

На бали допускаються всі бажаючі, які відповідають дрес-коду: все ті ж ампірні сукні для жінок і старомодні наряди для чоловіків. Напередодні балу всі бажаючі можуть взяти урок танців, а в процесі балу всі рухи показує і коментує професійний танцмейстер.

Центр Джейн Остін

У Центрі Джейн Остін, розташованому в оригінальному будинку, відвідувачів чекає екскурсія по декількох залах, у кожного з яких своє призначення. Тут відвідувачів познайомлять з історією міста і його впливом на творчість письменниці, і дозволять сфотографуватися з восковою фігурою знаменитої мешканки Бата.


Співробітники центру проводять захоплюючі екскурсії по Бату, видають спеціалізований журнал. Ще в центрі працює прекрасний сувенірний магазин, усі товари якого можна придбати і через інтернет.

No. 1 Royal Crescent.

Музей являє собою 13 кімнат, в яких відтворено інтер'єр і обстановка 1776-1796 років
Музей являє собою 13 кімнат, в яких відтворено інтер'єр і обстановка 1776-1796 років. Старовинні меблі, картини, предмети побуту дозволяють поринути в атмосферу того часу, коли Бат був найпопулярнішим англійським курортом.

Regency Tea Room

Дивовижне кафе, що дозволяє випити післяобідній чай з дотриманням всіх церемоній і традицій чаювання в Англії. Співробітники чайної кімнати одягнені по моді минулого й дають можливість відвідувачам здійснити своєрідну подорож у часі.

Sydney Gardens


Цей парк найстаріший і найвідоміший. Прямо навпроти нього знаходиться будинок, в якому протягом п'яти років жила Джейн Остін. Незважаючи на те, що частина саду була зруйнована під час будівництва залізниці в першій половині XIX століття, вже в 2013 парк знову став доступний для відпочинку городян після реконструкції і повного відновлення. Тут із задоволенням прогулюються по доріжках місцеві жителі й численні туристи.

Postal Museum

Fashion Museum and Assembly Rooms

Fashion Museum and Assembly Rooms

музей астронома Гершеля

Bath is a constituency and unparished area made up of 16 wards https://www.nomisweb.co.uk/query/asv2htm.aspx
"Bath". BANES 2011 Census Ward Profiles. Retrieved 2 May 2015. (Combined populations of the 16 wards that make-up the unparished area.)
Wessex Archaeology. "Archaeological Desk- based Assessment" (PDF). University of Bath, Masterplan Development Proposal 2008. Bath University. Retrieved 4 May 2015.

Новости