Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Календар подій в країнах - Туристична компанія ICS Travel Group

Календар подій в країнах. Травень

Болгарія
фестиваль Рози
м Карлово, 21 травня
У Болгарії троянда в особливій пошані. У долинах південніше гори Стара Планіна з давніх часів вирощували олійну троянду, з якої робили рожеве масло, відоме далеко за межами Болгарії. Саме тому троянда є одним з головних символів країни.
Багато пісень складено про троянду, вона присутня постійним атрибутом в літніх національних обрядах болгар, в народних вишивках, її малювали все художники. Масло болгарської олійної троянди славиться своїми якостями по всьому світу. Все це спонукало громадян Казанлика і Карлово черзі щороку влаштовувати в кінці травня аж до початку червня Фестиваль Рози. Карловці влаштовують його в непарні роки, а жителі Казанлика - в парні.
Фестиваль починається в відкритому полі, у насаджень олійної троянди, де проводиться ритуальний збір рожевих пелюсток, з яких потім пов'язують вінки. Поступово свято переноситься в центр міста, де все вже готово до початку багатою культурною програми. Зазвичай до днів фестивалю приурочені огляди фольклорних ансамблів країни, ходи кукерів, пленери художників та фотографів, а також концерти юних виконавців. Під відкритим небом майстри традиційних народних ремесел виготовляють строкаті глечики, тчуть килими або пригощають гостей свіжовипеченими коржиками. У ці дні відкриті для відвідувачів все культурні пам'ятки міста і його околиць. З них більшою популярністю володіє Казанликська гробниця-курган, побудована за часів стародавньої Фракії.
Цвяхом програми Фестивалю Троянди є конкурс Королеви (Цариці) Троянди. Вперше цей конкурс відбувся в 1975 році, коли королевою стала школярка Стефка Харлова. У день події все місто зазвичай випливає на вулицю, де проводиться Парад Троянди. Під музику пісень і танців проходять по головній вулиці Казанлика або Карлово жителі і гості міста, вбрані в костюми римських, фракійських і старогрецьких часів. А група хлопців на спеціальних ношах у вигляді трону несе на руках торішню Царицю Троянди, оповиту рожевими вінками. Вона обсипає присутніх пелюстковим дощем.
Свято, як правило, закінчується пізно увечері великим танцем хоро, в якому беруть участь всі присутні.


Великобританія
Фестиваль сажотрусів Рочестера
м Рочестер, 1 травня
У давні часи ремесло сажотруса огортала якась таємничість. Ходили легенди про багатих джентльменів, які втрачали своїх дітей і після довгих років невтішного горя знаходили їх серед сажотрусів.
В Англії зараз близько 600 сажотрусів. Хоча сучасні системи опалення обходяться без людей цієї професії, в старих будинках з камінами і печами ще досить труб, які потребують чищення. Крім того, за народними повір'ями, зустріч з сажотрусом приносить щастя, і їх охоче запрошують на весілля.
В цей день проходить барвистий хід з танцями. Очолює процесію «пане». За ним слідує процесія з «Джеком-в-Зелені» - хлопчиком, прикрашеним зеленим листям і гілками, перед ним перекидаються і виробляють різні штуки підлітки, одягнені клоунами, а слідом за ними простують лорди і леді. Процесію замикає «міледі», яка збирає «скарбницю». «Джек-в-Зелені» уособлює дух весни і ліси, шанований під час цих традиційних обрядів весни.

фестиваль віскі
м Спейсайд 2 травня
У кожної країни є свій національний продукт, своя національна гордість. Шотландці пишаються своїм віскі. З настанням весни, в Шотландії починається пора фестивалів і свят, присвячених віскі. Першим стартує The Spirit of Speyside Whisky Festival. За ним йде Feis Ile - a festival of Malt and Music. І так до вересня, коли починається останній - Autumn Speyside Whisky Festival.
Спейсайд - це місце, де найвища щільність розташування віскокурен в світі. Заводів, які виробляють знаменитий напій там більше 100. Там знаходяться найзнаменитіші віскокурні - Glenfiddich, Glen Grant, Strathisla ...
Один раз на рік звичайні люди можуть відвідати заводи найпрестижніших виробників віскі. У звичайний час заводи не допускають в свої цехи сторонніх. Головною і найбільш привабливою частиною фестивалю є дегустація численних сортів і різновидів ароматного напою, в тому числі під керівництвом експертів. В рамках фестивалю можна спробувати найбільш рідкісні і витримані сорти віскі.
Під час фестивалю проходять зустрічі з колекціонерами, які можуть поділитися своїм досвідом, танцювальні програми з національним ухилом. Є історичні екскурси, що розповідають про технологічні процеси, еволюції дизайну пляшок і етикеток. Організовуються візити в музейні гаражі заводів, де зібрані всі зразки оригінальних вантажівок, які доставляють споживачам бажаний продукт. Тим учасникам, в кого віскі починає будити вируючу кров предків - пропонується взяти участь в шотландських спортивних змаганнях: метання колоди або молота.
У програмі фестивалю, вшановують місцевий еліксир життя, веселі конкурси, прийоми і обіди в віскокурні, шотландські вечірки з музикою і танцями, спеціальні меню в ресторанах, різні конкурси та змагання, показ мод кілт (шотландських спідниць), відвідування музею Віскі і конкурс на саме швидке спорудження бочки, виставки та вечори народної шотландської музики.

травневий день
6 травня

У цей день народ танцює під травневим деревом, прикрашеним різнокольоровими стрічками, і вбирається в Джека-в-Зелені (Jack-in-the-Green), кутаючись в невелику альтанку зі свіжої зелені. Джек і його квіти танцюють по містах, збираючи гроші для більш пізнього свята ввечері. У багатьох селах молоді люди рубають дерева і встановлюють їх як Майське дерево (стовп) в центрі села. Раніше кожен такий стовп був місцем збору сільської громади для танців і заходів. Всюди влаштовувалися різні змагання: від лову брудного порося до збивання масла, так що багато сільських жителів мали можливість забрати додому цінний приз. Тут були навіть змагання для дітей, і незабаром малюки могли похвалитися завойованими стрічками, іграшками та дзвіночками.
У цей день вибирають короля і королеву Травня, які керуватимуть даними заходами.

весняний вихідний
27 травня
Весняний вихідний у Великобританії, що відзначається щорічно в останній понеділок травня, відноситься до, так званих, весняним банківським вихідним (Spring Bank Holiday).
Також цей день, який іноді називають святом світлого Христового воскресіння, можна з повним правом назвати святом квітів, тому що напередодні свята вдома і вулиці Англії прикрашаються гірляндами з весняних квітів. Вранці на вулицях проводяться костюмовані ходи з квітами і гілками квітучих дерев. А вдень і ввечері свято виливається в народні гуляння.
Витоки Дня весни йдуть в середні століття, коли він супроводжувався народними піснями і танцями, стрільбою з лука. Саме на одному з таких змагань, за однією з легенд, був захоплений Робін Гуд. Існує повір'я - щоб продовжити свою молодість, дівчатам і жінкам треба вмитися росою цього дня. У наші дні свято дещо втратив своє національне коріння, але як і раніше любимо. До нього часто приурочують відкриття різних фестивалів і виставок.
Говорячи про значні події останнього десятиліття, можна назвати відкриття 26 травня 2000 роки після реконструкції одного з найбільших пам'ятників англійської архітектури 18 століття - Сомерсет-хаус (Somerset House). У нього було інвестовано 48 мільйонів фунтів стерлінгів. У будівлі розміщено великий виставковий комплекс, а вечорами на відкритому повітрі - кіно, опера, театр, танці і співаючий фонтан. На свято сюди з'їжджаються місцеві жителі і гості.

Німеччина
травневий свято
1 травня
З давніх-давен Травневий свято (Maifeiertag) відзначається в Німеччині весело і шумно. У цей день можна потанцювати, поспівати, купити на ярмарку майстрів корисні і цікаві речі, послухати музику. Одним словом, весело провести час, відпочити. Святкування проводиться в честь відродження природи, квітучої весни.
Зазвичай, травневе свято починається напередодні, в Вальпургієву ніч. Увечері 30 квітня всюди проходять свята «Танець (танці) в май», якими за старою традицією, вітається наступ кращого місяці для пробудження весни. Обов'язковою вважається прикраса будинку (всередині і зовні) і саду молодими пагонами, квітами. Все це забезпечує успіх, здоров'я, багатий урожай.
Вночі запалюються багаття, навколо яких водять хороводи, влаштовують танці, стрибки через багаття. Йде вибір травневої королеви і короля.
З ранку веселощі триває: це обов'язковий урочистий пронос розмальованого травневого дерева (Maibaum), яке встановлюється в центрі селища. Навколо дерева знову відбуваються танці, які восславляют за стародавніми звичаями його величність сонце.

фестиваль Диксиленда
м Дрезден, 12 травня
Фестиваль Диксиленда в Дрездені (International Dixieland Festival Dresden) - це міжнародний фестиваль джазової та блюзової музики, найстаріший джазовий фестиваль Європи і другий за величиною фестиваль диксиленду в світі. Він проходить щорічно, починаючи з 1971 року, в середині травня і триває тиждень.
Дрезден - старовинний німецький місто з багатою історією та архітектурною спадщиною. Але є в столиці Саксонії і інші пам'ятки, які пов'язані з чудесами архітектури і мистецтва, а саме - один з найпопулярніших джаз-фестивалів в Німеччині Диксиленд, на який з'їжджаються професійні виконавці і просто цінителі цього музичного напрямку з усього світу.
Не дарма Дрезден славиться столицею старого джазу, щорічно на фестиваль збираються понад 500 тисяч шанувальників гарячих ритмів і більше 350 іменитих музикантів з більш ніж 10 країн світу. У різні роки свою майстерність тут демонстрували такі зірки джазу, як The Jackson Singers, Blue Wonder Jazzband, Cynthia Sayer & Hot Jazz Group, Mart Rodger's Manchester Jazz, Blue Wonder Jazzband, Паскаль фон Вроблевського, Стів Клейтон, Диксиленд мессенджерз і інші колективи і виконавці .
Протягом фестивальних днів проходить більше 60 концертів на двох десятках сценічних майданчиків міста, а також безліч імпровізованих виступів на різноманітних майданчиках - в концертних залах і на вулицях, в кафе і барах, в парках і на площах, на пароплавах і навіть в зоопарку.
Уже традиційно стартує це барвистий захід на центральній площі Дрездена з виступу юних джазистів - вихованців дитячих садків та учнів початкових класів Дрездена. Потім свою майстерність демонструють дорослі виконавці. Все це супроводжується оплесками тисяч захоплених глядачів.
Щороку Диксиленд дарує шанувальникам вишукану музичну програму. Крім виступів провідних джазменів, в рамках фестивалю пройдуть семінари, тематичні музичні виставки-продажу. Також в насичену програму фестивалю включені дитячі та сімейні концерти, феєрверки і міні-паради. Все місто співає і танцює під запальну музику. За традицією частина уявлень для публіки безкоштовна.
Завершальний акорд Диксиленда - загальний фінал і великий парад ансамблів-учасників, які закривають фестиваль вже кілька років і є особливо популярними пунктами програми джазового свята.
Дрезденський фестиваль Диксиленда - це веселий весняне свято, якому раді всі городяни та гості саксонської столиці, і де за допомогою зачаровують ритмів джазу і блюзу чудесним чином поєднуються музиканти і слухачі. І з кожним роком на фестиваль приїжджають все більше прихильників цього музичного жанру, причому, як молодь, так і люди старшого віку.

Ізраїль

фестиваль Ізраїлю

23 травня - 8 червня, м Єрусалим

Фестиваль Ізраїлю був заснований в 1961 р Проводиться щорічно протягом кількох весняних тижнів. Протягом усього фестивалю глядачі можуть насолоджуватися виступами артистів з усього світу, а також прем'єрами ізраїльських постановок і вшанування провідних ізраїльських художників. За час фестивалю є можливість також відвідати великий вибір безкоштовних спектаклів, в тому числі виступи вуличного театру, шоу для дітей та нічний джаз-клуб. Детальніше

Кіпр
Анфестірія
6 травня
Свято квітів на Кіпрі або Анфестірія - це не просто свято, а данина поваги незвичайним багатств природи цього острова. Спеціально з нагоди свята, який щорічно проходить на державному рівні, збирається комісія вчених-біологів, яка підводить підсумки незалежних досліджень життя флори своєї країни. Враховується при цьому все: від підрахунку місць скупчень рідкісних рослин до планування розведення нових сортів плодових культур, трав і квітів.
Справа в тому, що садових квітів на Кіпрі за європейськими мірками дуже мало. На вулицях майже не побачиш квіткових магазинів або лавок. Подарувати букет жінці - розкіш, яку дозволити собі може далеко не кожен чоловік-кіпріот.
Також в цей день намагаються дарувати квіти всім: родичам, друзям, сусідам і товаришам по службі.
Свято квітів, Анфестірія, присвячений саме тим рослинам, які ростуть на Кіпрі. На цьому невеликому острові біля двох тисяч видів найрізноманітніших рослин, з яких близько 150 є ендемічними, тобто тими, що ростуть тільки на Кіпрі.
Анфестірія традиційно проводиться в травні. Травень на Кіпрі вже вважається літнім місяцем, але все ж це - особлива пора, коли ще немає пекучої спеки, і всі рослини начебто запасаються життєвої енергії для того, щоб пережити посушливе літо.
До Анфестіріі завжди приурочений карнавал, який проводиться в Пафосі, Лімасолі і Ларнаці. Пафос - центр квіткових урочистостей. Вулицею Посейдона, яка веде до Старої гавані, простують платформи, пишно прикрашені квітами. По краях доріг також стоять дівчата, які тримають в руках букети і вінки з квітів. Яскраві фарби, пахучі аромати, буря емоцій - все це Анфестірія!
В наші дні Анфестірія - один з найулюбленіших і веселих свят, як серед самих кіпріотів, так і серед туристів. Тим, кому в травні пощастило подивитися на це все своїми очима, вражень вистачить на багато років вперед.
Крім карнавалу по всіх містах і селах сонячного Кіпру в період Анфестіріі організовуються музичні виступи, конкурси народних танців і квіткова ярмарок. З самого початку буквально все прагнуть потрапити на неї і встигнути купити те, що припало до серця.
Перу
Вирхен-де Чапі
1 травня
Сантуаріо-де-ла-Вірхен-де Чапі (святилище Діви Марії Чапі) знаходиться в 40 кілометрах від Арекіпа (Arequipa). Воно є центром паломництва для багатьох католиків, які йдуть сюди з усіх точок Перу, Чилі та навіть Аргентини. Щороку тисячі паломників перетинають пустелю, щоб поклонитися образу Діви Марії, сьогодні відомої як Вирхен-де Чапі (Virgen de Chapi).
Новини про це чудо поширилися, як лісова пожежа, і сьогодні віруючі проходять близько 45 кілометрів, щоб досягти покинутого місця на 2420 метрів вище рівня моря.
Перед першою зупинкою паломники збирають каміння різних розмірів, які вони залишать на Трес Крусес край дороги, як символ втоми і гріхів. Вважається, що залишаючи камені, людина залишає і свої гріхи. Те ж саме відбувається на Альто де Хорнілья, а потім на СІЕТ Толдот, в 15 кілометрах від місця, де мерехтить незліченну кількість свічок в ночі.

Португалія
Свято Великого Танення
м Алгарве, 1 травня
Цей день - особливий для португальської провінції Algarve з давніх-давен.
У посушливій місцевості Algarve перший день травня присвячується воді, і називається це святом Великого Танення або Великого Фонтану.
Жителі прикрашають свої будинки і рибальські човни вінками квітів, які символізують оновлення життя. Ну і, звичайно ж, веселяться від душі!

свято папуги
м Гаронна 5 травня
Це свято проводиться у Верхній Гаронна в першу неділю травня і збирає близько 40 лучників, одягнених в середньовічний одяг. Вони повинні потрапити з лука в семикілограмовий папуги, поставленого на верхівку 45-метрової щогли. Стрілок, якому вдасться збити птицю, стає королем свята.
У теплий весняний день міські вулиці наповнювалися святковим шумом. На чолі процесії їхав переможець минулорічних змагань. Слуги несли винуватця торжества - висеребренного і розфарбованого в усі кольори веселки. На площі основною спорудою був «сідало» для заповітної мішені. Його висота вражала - будували сідало майстра по корабельним щогл. Звичайно, стати переможцем, королем свята міг тільки самий влучний стрілець.
Переможцю покладався титул, срібний двійник мішені, королівське частування.
Сучасне святкування мало чим відрізняється від середньовічного. Тільки папуга скроєний з поролону, але стріли дзвенять як і раніше.

День Людини Моря
м Назаре 7 травня
Назаре (Nazaré) - Старовинне Рибальське містечко на узбережжі Атлантичного океану, Який Інколи назівають селищем або даже селом. Пляже міста по праву вважаються одними з кращих в Португалії.
Городок давно славиться традіційнімі костюмами, Які носять рибалки. Дружини рибалок традіційно носять Головні хустки и розшіті фартухи поверх семи фланелевою спідніць різніх кольорів. ЦІ наряди можна Побачити и сегодня в дні міськіх свят і фестивалів.
Серед традіцій МОРСЬКИХ свят, якіх тут Чимаев, особливе місце займає День Людини Моря - Масове гуляння з Музика і танцями. У програму обов'язково включається костюмована процесія яскраво одягнених рибальських шхун, а на березі організовуються конкурси, танці, різні розважальні шоу.
Неодмінною умовою свята є рясні кулінарні бенкету, в першу чергу, зі стравами з риби і морепродуктів.
Дивно, як не місцева, а привозили з Норвегії риба тріска, бакаляу стала найпопулярнішою в національній кухні. Кажуть, з неї готують від 150 до 300 страв. А найсмачнішою вважається robolo - вовчий окунь, а також pargo, sargo і tamboril - морський чорт і peixe espada - меч-риба. І дуже важливі соуси, які відіграють значну роль у всій португальської кухні.

Сейшели

фестиваль FetAfrik

25 травня

Фестиваль, який проходить в рамках святкування Сейшелами Дня африканської культури 25 травня кожного року.


Франція
Каннський кінофестиваль
м Канни 5 травня

Каннський кінофестиваль (Festival de Cannes) є найбільш престижним і широко висвітлюються весняним подією в світі мистецтва кіно.
Успіх фестивалю і його стрімкий розвиток зробили з фестивалю справжній «місто», в якому можна загубитися: 10 тисяч акредитованих професіоналів, близько 4 тисяч журналістів. На 10 днів в Каннах збираються зірки, професіонали кіно і любителі великого екрану з усього світу.
За традицією, заведеною першим фестивалем, головна премія - спочатку Гран-Прі, потім «Золота пальмова гілка» - присуджується кращому повнометражному і краще короткометражному фільмів.
Повнометражних фільмів на фестивалі вручаються і інші призи: Великий спеціальний приз журі, Приз за краще виконання чоловічої і жіночої ролей, Приз за кращий сценарій, кращу режисуру, кращу операторську роботу. Журі може також присудити ще одну премію повнометражному фільму і дві короткометражним фільмам.

свято папуги
м Гаронна 5 травня
Це свято проводиться у Верхній Гаронна в першу неділю травня і збирає близько 40 лучників, одягнених в середньовічний одяг. Вони повинні потрапити з лука в семикілограмовий папуги, поставленого на верхівку 45-метрової щогли. Стрілок, якому вдасться збити птицю, стає королем свята.
У теплий весняний день міські вулиці наповнювалися святковим шумом. На чолі процесії їхав переможець минулорічних змагань. Слуги несли винуватця торжества - висеребренного і розфарбованого в усі кольори веселки. На площі основною спорудою був «сідало» для заповітної мішені. Його висота вражала - будували сідало майстра по корабельним щогл. Звичайно, стати переможцем, королем свята міг тільки самий влучний стрілець.
Переможцю покладався титул, срібний двійник мішені, королівське частування.
Сучасне святкування мало чим відрізняється від середньовічного. Тільки папуга скроєний з поролону, але стріли дзвенять як і раніше.
Гран Прі Монако
м Монте-Карло, 21 травня
З 1929 року почалися регулярні гонки Гран-прі Монако (Grand Prix de Monaco). До 1948 року, коли «Формули-1» ще не існувало, автогонки проводилися як незалежні спортивні змагання. Перший же Гран-прі як етап гонки «Формули-1» пройшов в травні 1950 року.
По цю пору проходить по вулицях Монако етап «Формули-1» залишається, напевно, найнебезпечнішим і найяскравішим виявом автомобільного божевілля, а також однією з найпрестижніших гонок в цьому світовому чемпіонаті.
Трасу «Формули-1», яка проходить прямо по вулицях міста, не доводиться спеціально готувати, вона спочатку придатна для гонок навіть за найвищими стандартами швидкісних автомобільних змагань. При цьому звивиста і хитра міська траса вважається одним з найскладніших етапів світового Гран-прі. Але це і приваблює глядачів і телевізійні компанії, а траса живе ось уже понад вісімдесят років.
Особлива краса траси F1 в Монако в тому, що глядачі знаходяться в безпосередній близькості від проносяться болідів.
Гонка в 78 кіл, протяжністю понад 263 кілометрів, дозволяє багаторазово насолодитися ревом нестримних двигунів, побачити димлячі покришки і, звичайно ж, захопитися майстерністю гонщиків на трасі, яка не залишає права на помилку.
Для пілота королівських гонок перемога на трасі Монако - найважча і найпрестижніша, саме вона підтверджує високий професіоналізм в світовому автоспорті.

Шрі Ланка

«Весак»

Відповідно до додання в цей день в житті Будди сталося 3 важливі події - Народження, Просвітлення та Відхід у Нірвану. Весак відзначають в травневий повний місяць. Дати свята, які змінюються щороку, визначають за місячним календарем. З самого ранку і до заходу сонця віруючі моляться і медитують в храмах. У цей день монахи розповідають про життєвий шлях Будди. Їх розповіді приходять послухати безліч людей різного віку. Пізно ввечері біля храмів проводяться пишні ходи в поєднанні з особливими ритуалами.


Еквадор
День битви Пичинча
24 травня
День битви Пичинча (Пичинча - штат в Еквадорі) - національне свято Еквадору. У битві при Пичинча 24 травня 1822 року іспанські війська були розгромлені загонами під командуванням генерала Антоніо Хосе де Сукре, одного з керівників війни за незалежність іспанських колоній в Америці, найближчого сподвижника Симона Болівара. До його військам приєдналися повсталі індіанці і метиси.
Цей день завжди святкується практично по одному і тому ж сценарію. На трибуні присутні всі знаменитості міста і політичні діячі. Після урочистого виступу починається парад. Як правило, початок параду - костюмована вистава про історію битви в Пичинча. Перед трибунами проходять персонажі в костюмах тих часів.
Після такого ілюстрованого екскурсу в історію глядачі спостерігають парад сучасної техніки. Над центральними вулицями міста, де і знаходяться трибуни, зі страшним гуркотом пролітають військові вертольоти. Глядачів на таких парадах завжди дуже багато.

Замовляйте тури в ці країни в режимі онлайн!

Новости