Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гроші Таїланду: валюта, обмін, монети і купюри

  1. Валютний курс
  2. Яку валюту брати в Таїланд
  3. Карти і дорожні чеки
  4. Де обміняти валюту

Збираючись в Таїланд, - необхідно підготувати до поїздки не тільки багаж, але й гроші. Інакше вам не уникнути втрати своїх кровних на невигідному курсі обміну валют, усіляких комісіях і конвертаціях, непотрібних і безглуздих витратах.

Грошова одиниця Таїланду - тайський бат (код THB). Введена 15 квітня 1928 року. Попередник - сіамський тікаль, при реформі підлягав обміну 1: 1. Тікаль був загальною назвою валют чотирьох держав Індокитаю, похідним від однойменної місцевої одиниці вимірювання маси дорогоцінних металів (близько половини тройської унції). Притому в Сіамі, який став Таїландом в 1939 році, цокали називали батами ще в XIV столітті.

Розмінна монета країни називається Сатанг. У наші дні в обігу залишилися тільки жовті кругляши номіналом 25 і 50 сатангов. Але в реалі і вони мало використовуються. Інша справа - нікелеві монети Таїланду номіналом 1, 2 і 5 батів і біметалічні 10 батів. Тільки врахуйте, що пхати їх в якості чайових вважається поганим тоном. На це є дрібні купюри, а взагалі чайові в цій країні не обов'язкові (крім прописаних в меню і рахунку ресторану).

На це є дрібні купюри, а взагалі чайові в цій країні не обов'язкові (крім прописаних в меню і рахунку ресторану)

Купюри мають номінал 20, 50, 100, 500 і 1000. На лицьовій стороні всіх банкнот і монет зображений король Пхуміпон Адульядет, що сидить на троні з 9 червня 1946 року.

На лицьовій стороні всіх банкнот і монет зображений король Пхуміпон Адульядет, що сидить на троні з 9 червня 1946 року

Зверніть увагу:

  • Засобом платежу в країні є тільки національна валюта;
  • У Таїланді не можна м'яти, топтати ногами або ще якось демонструвати недбале ставлення до місцевих грошей - це прирівнюється до образи короля і є кримінальним правопорушенням;
  • На всіх купюрах і монетах Таїланду вказаний номінал як у вигляді місцевих ієрогліфів, так і арабськими цифрами;
  • У банкнот в 100 і 1000 батів схожий колір - щоразу рахуйте нулі, щоб не переплутати.

Валютний курс

На поточний момен На поточний момен   т: т:

1 USD = 35.55 THB;

1 EUR = 39.11 THB.

1 RUB = 0.56 THB;

1 THB дорівнює:

0.028 USD;

0.026 EUR.

1.80 RUB;

Звичайно, в тайських обмінниках і банках курс відрізняється, комісії сдесь не враховано.

Яку валюту брати в Таїланд

Найкраще везти в королівство долари США. Як готівкою, так і на доларової пластиковій картці (конвертація буде всього одна, в інших випадках - дві: наприклад, з рубля в USD та з долара в бат).

Але якщо банківської карти з рахунком в доларах у вас немає, то і сенсу купувати її для однієї або декількох рідкісних поїздок за кордон теж немає.

А якщо у вас є достатня для поїздки сума євро, не рекомендуємо змінювати їх на долари перед поїздкою - нічого не виграєте. Вирушайте з євро і міняйте після прибуття відразу на бати.

Готівковий рубль не варто брати ні в якому разі. Обмінних пунктів, які приймають російську валюту, в Таїланді дуже мало, а курс - невигідний.

Готівковий долар і євро беріть в великих купюрах, так як:

  1. Головне - великі купюри обмінюються за більш високим курсом;
  2. Для розрахунків дрібні непотрібні - ними навіть чайові давати не прийнято.

Намагайтеся не брати старі доларові банкноти (випущені до 1993 року): їх прийме до обміну навіть не кожен тайський банк.

Карти і дорожні чеки

Перед виїздом з грошима на мапі повідомте, куди ви прямуєте, в банк, що видав вам Master Card або Visa. Так, це ваша особиста справа, але багато банків автоматично блокують карту після першої таїландської транзакції, оскільки це країна підвищеного ризику. Більшість приймають заявки на особливий режим обслуговування «пластика» або просто «не блокування» через Інтернет-банк, мобільний банк або по телефону. Але навіть якщо треба їхати в офіс і писати заяву - обов'язково це зробіть.

Також слід враховувати, що:

  • «Пластик» не приймають в недорогих бунгало і деяких мережевих магазинах і супермаркетах;
  • При розрахунках карткою іноземного банку-емітента в королівстві утримується додаткова комісія в 3%.

Зняти готівку можна в будь-якому банкоматі з написом ATM. На жаль, при цьому крім комісій банку-емітента і фінустанови - власника банкомату утримується ще й комісія в 150-180 батів незалежно від суми операції. Цього можна уникнути, знайшовши відділення банку Krungsri - там перевірять ваш паспорт, карту і видадуть готівку бати без комісії.

Коротко про дорожні чеки: у нас це не популярно, і мало які банки їх продають, але в Таїланді - приймають. Якщо безпеку, яку дають тревел чеки, для вас над усе - беріть, вважаючи за краще великий номінал: 500 і 1000 доларів.

Також перевагою дорожніх чеків в відрізняє від карт, відсутність терміну дії.

Одним з найбільших емітентів дорожніх чеків є АMEX - American Express. Чеки American Express приймають повсюдно - в будь-якому обміннику. Перевести в готівку можна в банку, також можна ними розплатитися в готелях, ресторанах, прокатних конторах. Більше того, обміняти їх можна за більш вигідним курсом до Бату. Варто врахувати: чим менше розвинена банківська система в країні, тим вище комісія за переведення в готівку чека.

Де обміняти валюту

Не використовуйте обмінними пунктами в аеропорту і готелі: відмовившись від пошуку обмінника, отримаєте невигідний курс.

Тим часом, довго шукати пункт з вивіскою Exchange на тайських курортах не треба - зустрічаються на кожному кроці. Якщо хочете трохи заощадити, прогуляйтеся по великій вулиці і порівняйте курси у всіх побачених обмінниках, а потім поверніться до який пропонує кращий варіант.

Обмінники, що працюють допізна, на курортах є, а знайти їх простіше в центрі міста.

Приємних вам вражень - і ніяких проблем з фінансами!

Новости