Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Небезпечні хижі риби: марена і баракуда

  1. Мурена
  2. Чому мурена постійно відкриває пащу?
  3. Барракуда

Мурена - це риба, яка любить полювати в коралових рифах. У неї немає парних плавців і зябрових кришок, і вона нагадує скоріше змію, ніж рибу, але належить ця тварина до загону угреобразних кісткових риб.

Мурена

Мурена мешкає в морях по всьому світу там, де температури води їм підходить. Неймовірно, але максимальна зафіксована довжина тіла мурени склала майже 4 метри. Хоча у цих риб не саме гострий зір, вони завжди знаходять здобич. Їх нюх в чотири рази перевершують собаче. Розмір мурени відрізняється в залежності від виду, до яких вони належать, деякі мурени розміром з людську долоню, інші досягають 3-х метрів в довжину. Хоча шкіра цієї риби не захищена лускою, їй не загрожує небезпека, поранитися об гострі краї підводних каменів, все її тіло вкрите товстим шаром слизу, і це захищає рибу від зовнішніх пошкоджень.

Чому мурена постійно відкриває пащу?

Незважаючи на більш скромний розмір цих хижаків, їх манера постійно відкривати і закривати пащу, виглядає досить страшно. Хоча насправді ця звичка пов'язана не з залякуванням, а з диханням мурени, відкриваючи рот, вона проганяє крізь зябра, багату на кисень воду. Однак якщо рот залишається відкритим, потрібно бути обережним, мурена легко переходить в напад, миттєво закриваючи пащу. Спостерігаючи за муреною, можна виявити які в неї потужні і криві зуби. Укус цієї риби дуже небезпечний, її зуби не тільки надзвичайно гострі, але і ще дуже брудні, тому укус мурени може викликати сильне запалення, крім того, вони ще й зазубрені, один укус і жертві вже не вирватися.
Гнучке, мускулисте тіло мурени може втиснутися в саму вузьку розколину.

Мурени воліють ховатися в печерах і ущелинах серед коралових рифів, і зазвичай залишають свої притулку тільки вночі, щоб пополювати. Днем можна бачити тільки стирчить з укриття голову цієї риби, як правило, вона все своє життя користується однією і тією ж печерою. У більших мурен може бути кілька таких укриттів, іноді на відстань 200 метрів один від одного. Часто в компанії з Мурени живуть риби-чистильники, мурена відкриває рот, і чистильник видаляє залишки їжі, що застрягли між її зубами, це взаємовигідний союз, і мурена НЕ поїдає їх. Ця риба віддає перевагу приймати їжу по ночах і користується покровом темряви, щоб схопити сплячу видобуток. Але іноді і вдень вона занадто голодна, щоб ігнорувати всі ці кишать навколо делікатеси.

Мурени досить короткозорі, але нюх у них такий, що краще з ними не зв'язуватися. Велика площа внутрішньої поверхні носа робить їх виключно чутливими до запахів. Під час нічного полювання загострений нюх заповнює вади зору, так що для безпеки, іншим рибам краще триматися подалі від коралових рифів.

Барракуда

Мурена - це риба, яка любить полювати в коралових рифах

Барракуда

Існують і інші хижаки, які люблять полювати в рифах. Цього хижака відрізняють блискавичною атакою і манерою плавання, нагадує політ стріли - мова йде про Барракуда. З довжиною тіла від 30 см до, в окремих випадках, 2 метрів, баракуда поступається в розмірах іншим морським мисливцям, але це компенсується швидкістю пересування. Її подібне стрілі, надзвичайний струнке і обтічне тіло, дозволяє їй на короткій дистанції, плисти вдвічі швидше моторного човна.

Паща баракуди оснащена величезними іклами, переважно розташованими в нижній щелепі. Гострі, як ножиці, зуби глибоко встромлюють в плоть жертви і наносять дуже серйозні рани. Ці сріблясті, швидкі створення, майстри спостереження, у них чудове зір, вони мають прекрасну здатність до орієнтації, навіть в каламутній воді, це допомагає їм легко знаходити здобич.

Найчастіше баракуди селяться в водах морських гаваней, або в затоках, часто відвідуваних туристами, це неминуче приводить їх до незапланованих зустрічей з людьми.

Дорослі баракуди дуже самовпевнені, вони люто захищають свою територію від прибульців, будь-то морський мешканець або людина . Деякі баракуди селяться на скелястих мілинах, тут, немов у фортеці, вони проводять час в проміжках між сеансами рифової полювання. Що стосується швидкості, тут Барракуда немає рівних, вони не залишають своїм жертвам часу на роздуми.

Паща баракуди зачиняються всього за 41 мілісекунди. Якби в океані проводили гонки, баракуди, звичайно, були б першими у фінішу. Варто Барракуда розігнатися, вона рухається в воді немов торпеда. Барракуда найшвидша з морських мешканців, здатна розвивати швидкість близько 50 км на годину.

Про розмноження барракуд поки мало відомо. Як і більшість кісткових риб, вони метають ікринки прямо в воду, де личинки потім перетворюються на дорослих особин. Доросла баракуда нізащо не задовольнитися дріб'язком, а вважатиме за краще полювати на скумбрію у відкритому морі. Ці стрімкі риби можуть наздогнати навіть молодого тунця. Барракуди водяться не тільки в Тихому океані, а й в тропічних і субтропічних морях, і були помічені навіть в Середземному морі.

Барракуди дуже швидкі і смертоносні хижаки, які досить широко поширені в світі. У порівнянні з іншими хижаками, їх головна зброя - швидкість і раптовість нападу. Навіть, якщо нам часом хочеться, щоб жертва вислизнула від цього вбивці, баракуда важлива грань різноманіття підводного світу. І нам пощастило, що такі вправні мисливці живуть в наших океанах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Рейтинг: 5.0 / 5. З 3 голосів.

Please wait ...

Чому мурена постійно відкриває пащу?

Новости