Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Статті про проекти і будівництво // Авторські статті Володимира Тарасова // Стиль «Петрівське бароко»: друге народження в заміському житловому будівництві.

Стиль «Петрівське бароко»: друге народження в заміському житловому будівництві.

Друге народження переживає в сучасному заміському будівництві стиль Петрівське Бароко. Будинки в цьому стилі можна сьогодні часто бачити як в передмістях Москви і Петербурга, так і багатьох інших міст. Причинами цього є достатня простота елементів стилю у виконанні на будмайданчику, з одного боку, краса і ошатність будинків, з іншого. Котеджі, побудовані в стилі Петровського Бароко дуже співмасштабним і людяні, вони «дихають» домашнім затишком і деякою декоративністю, чого нам часто не вистачає в повсякденному житті. Що являє собою цей стиль, і як він з'явився в Росії?

Петрівське Бароко - це архітектурний стиль, який був офіційно «схвалений» Петром I, і широко застосовувався для проектування і будівництва будинків в Санкт-Петербурзі - нової столиці Росії Петрівське Бароко - це архітектурний стиль, який був офіційно «схвалений» Петром I, і широко застосовувався для проектування і будівництва будинків в Санкт-Петербурзі - нової столиці Росії. Багато чудові будівлі міста, які є до сих пір його прикрасою, були побудовані саме в стилі Петровського Бароко, і вони значною мірою визначили розвиток міської архітектури на найближчі сторіччя. «Петерсбурхскій манір» архітектури був раціональний, простий, зрозумілий, спокійний і в той же час проникнуть святковим настроєм.

Поява стилю було пов'язано з прагненням Петра затвердити в Росії європейський характер архітектури і відійти від традицій Візантії, яка домінувала до цих пір .. На запрошення Петра I, в Петербург стали приїжджати відомі і талановиті архітектори з Європи, яких цар запросив для того, щоб перетворити нову столицю в принципово нове місто, в порівнянні з Москвою та іншими містами Росії. У Пітері стали з'являтися церкви, без звичайних для исконно русских храмів "пятиглавия" і розкішної внутрішньої обробки, в Літньому саду з'явилася скульптура, яку раніше забороняла церква.

Але народження стилю було покладено в Москві, будівництвом на околиці міста в районі річки Яузи, в Німецькій слободі. Московський Але народження стилю було покладено в Москві, будівництвом на околиці міста в районі річки Яузи, в Німецькій слободі архітектор Д. В. Аксамитов створив і побудував проект останнього будинку XVII століття - Лефортовський палацу (2-я Бауманська, буд. 3). Будівля у вигляді замкнутого каре, прийнятого на Русі для торгових та інших дворів, виконано в стилі західноєвропейських палаців з використанням елементів бароко. У величезній їдальні палаті центрального корпусу проходили державні прийоми і свята.

У величезній їдальні палаті центрального корпусу проходили державні прийоми і свята

Стиль Петровського Бароко умовно обмежують 1697-1730 роками (час Петра і його безпосередніх наступників). У ньому злилися воєдино впливу італійського бароко, раннього французького класицизму, німецької та голландської цивільної архітектури і ряду інших стилів і напрямків. Петрівське Бароко не є стилем бароко в чистому вигляді, і цей термін досить умовний. Разом з тим він, безумовно, відображає архітектурну тенденцію Петровської епохи і допомагає пояснити подальшу еволюцію російської архітектури.

Разом з тим він, безумовно, відображає архітектурну тенденцію Петровської епохи і допомагає пояснити подальшу еволюцію російської архітектури

Для Петровського Бароко характерні симетрія планів і об'ємних побудов, врівноваженість. Приведення до симетрії вимагає виділення центру композиції. По осі будівлі розташовується головний вхід, за ним найбільший і ошатний зал. Особливо представницькі в містобудівному відношенні будівлі (наприклад, Кунсткамера та інші) акцентуються вежею. Центральна частина обсягу іноді підкреслюється ризалитом, збагачується пластично - портиками, скульптурою, складними формами вікон, ошатними наличниками.

Стилю властиві простота обсяг побудов, чіткість членувань і стриманість оздоблення, площинне трактування фасадів. Для прикраси фасадів застосовувалися вертикальні членування стін плоскими лопатками і піоястрамі, обробка кутів Стилю властиві простота обсяг побудов, чіткість членувань і стриманість оздоблення, площинне трактування фасадів рустом.

Площинний підхід до пластичного убору будівель обумовлений цегляної конструкцією стін, її рельєф виконували в ході кладки і уникали сильних виносів пілястр, карнизів. Петрівське Бароко - це барвиста, багатобарвна архітектура. Зважаючи на відсутність в той час виробництва лицьової цегли, стіни вимагали штукатурення та фарбування.

Воліли активні червоні, зелені, сині тони: на інтенсивному фоні стіни чітко виділяються білі архітектурні деталі, пілястри і лопатки Воліли активні червоні, зелені, сині тони: на інтенсивному фоні стіни чітко виділяються білі архітектурні деталі, пілястри і лопатки. Віконні отвори прямокутної або арочної форми виконувалися з обрамленнями, часто це був
плоский лиштва з характерними розширеннями по кутах. Використання декоративних елементів було стриманим в порівнянні з європейським бароко.

Літній палац Петра I. Який можна назвати одним з перших російських котеджів, так як по загальній площі він близький до великого сучасного приватного будинку.

Який можна назвати одним з перших російських котеджів, так як по загальній площі він близький до великого сучасного приватного будинку

Палац розташований в північно-східній частині Літнього саду, на набережній Неви. Літній палац побудований в 1710-1714 рр (архітектор Д. Трезини) в формах петровського бароко. Зовні будівля прикрашена барельєфами на міфологічні теми, що прославляють перемогу Росії в Північній війні (А. Шлютер). У створенні інтер'єрів палацу брали участь А. Шлютер, Н. Микетти, М. Земцов. Особливу цінність представляють збереглися до нашого часу мальовничі плафони, різьблені дубові і горіхові панно, кахельні печі. Палац прямокутний, має 4-х скатний дах з крутими зламами, вікна з дрібної расстекловкой, обрамлені широкими наличниками, будівля має 2-х кольорову забарвлення. З прикрас представлені тільки 29 барельєфів (скульптор А. Шлютер), алегорично прославляють перемогу Росії в Північній війні 1700-21 рр.

Типовими представниками цього архітектурного стилю були Доменіко Трезини, А. Шлютер, ж.б. Леблон, Д.М. Фонтана, Г.І. Шедель, Г.І. Маттарнові, Н. Микетти і ін.

Значною мірою відродження стилю Петровського Бароко в сучасному заміському будівництві сприяє робота Архітектурно-Дизайнерською Студії «АЛЬФАПЛАН». перші проекти приватних будинків , Спроектовані в цьому стилі, з'явилися ще в 1999 році (Проект 16Е). З тих пір було розроблено багато проектів котеджів в аналогічному стилі, які кілька тисяч разів були обрані Замовниками і реалізовані на практиці. Найвідомішим і продаваним проектом такого характеру став проект 38А . До числа дуже вдалих і красивих будинків варто також віднести проекти котеджів 42А , 42Б , 45А, 47А, і ряд інших будинків. В даний час поряд з м Всеволожськ Ленінградської області починається будівництво коттеджного селища по проектам АДС «АЛЬФАПЛАН», який буде повністю реалізований в стилі Петровського Бароко і носить аналогічну назву.

Принциповий підхід АДС «АЛЬФАПЛАН» до проектування котеджів - сучасна раціональна планування будинків на основі сьогоднішнього розуміння функціонального комфорту, і романтичний зовнішній вигляд, з яким цілком відповідаю Петрівське Бароко.

Тим Замовникам, які збираються побудувати свій власний маленький заміський рай, можна з повною підставою порадити проекти котеджів в стилі Петровського Бароко - ошатні і яскраві, пройняті святковим настроєм, затишні і «домашні» за характером архітектури.

Автор статті: Архітектор Володимир Тарасов.

У статті використані матеріали зі сторінок сайтів з історії стилів Санкт-Петербурга.

Основні пам'ятники «петровського бароко», що збереглися до наших днів в Санкт-Петербурзі.

Літній Палац Петра I (Кутузовская наб. Літній сад) (1710 - 1716).
Д.Трезини, А.Шлютер, І.-Ф.Браунштейн, Г.-І.Маттарнові, Н. Мікетті, Н.Піно

Палац Меншикова (Василівський острів Університетська наб., 15) (1710 - 1727). Д.-І.Фонтана, І.-Г.Шедель, І.-Ф.Браунштейн, Г.-І.Маттарнові

СКікіни палати (Ставропольская вул., 9) (1714 - 1720)

Петропавлівська ворота Петропавлівської фортеці (Заячий острів) (1717 - 1718). Д.Трезини, Н.Піно

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці Свято-Троїцького Олександро-Невського монастиря (наб. Річки Монастирку, 1) (1717 - 1725). Д.Трезини

Будівля Кунсткамери (Університетська наб., 3) (1718 - 1734).
Г.-І.Маттарнові, Н.-Ф.Гербель, Г.-К.Кіавері, М. Г. Земцов

Будівля дванадцяти колегій (Університетська наб., 7) (1722 - тисяча сімсот сорок дві).
Д.Трезини, Л.-Т.Швертфегер

Основні пам'ятники «петровського бароко»
в передмістях Санкт-Петербурга:

Палац Меншикова (Оранієнбаум) (1710 - 1713). Д.-М.Фонтана, І.-Ф.Браунштейн, Н.Піно, І.-Г.Шедель

Великий палац. Центральна частина. (Петергоф) (1714 - тисяча сімсот двадцять три).

І.-Ф.Браунштейн, Ж.-Б.Леблон, Н. Мікетті, Н.Піно

Монплезир (Петергоф) (1714 - 1723). А.Шлютер, І-Ф.Браунштейн, Ж.-Б.Леблон, Н. Мікетті

Великий палац (Стрільна) (1719 - один тисячі сімсот двадцять шість). Н. Мікетті, М. Г. Земцов

Марлі (Петергоф) (1720 - 1730). І.-Ф.Браунштейн, Ж.-Б.Леблон, Н. Мікетті, Н.Піно

Ермітаж (Петергоф) (тисяча сімсот двадцять один - 1725). І.-Ф.Браунштейн, Ж.-Б.Леблон

Що являє собою цей стиль, і як він з'явився в Росії?

Новости