Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Архітектура Іспанії в стилі бароко / Бароко / Історія архітектури / www.Arhitekto.ru

архітектура бароко

Архітектура Іспанії в стилі бароко

В архітектурі Іспанії стиль бароко з'являється з початку XVII століття В архітектурі Іспанії стиль бароко з'являється з початку XVII століття. Сувора простота померлого в 1597 р Ееррери , творця Ескоріал , Зберігає колишній вплив, Гомес де Мора створює Пласа Майор в Мадриді (1619-1621) і починає будівництво коледжу Клересіа в Саламанці (1617-1620).

Завдяки барочному впливу, що виходить в основному з Італії, (Карло Фонтану побудував церкву в Саламанці, один тисяча шістсот вісімдесят одна), строгий стиль Еррери змінився стилем більш вільним і мальовничим. Іспанська архітектура завжди відрізнялася декоративністю форм, тому бароко знайшло сприятливий грунт для свого розвитку.

Фасад собору у Валенсії, створений Конрадом Рудольфом в 1703 р, відрізняється своїм італійським виглядом. Однак його три рівня і ордера заввишки в один поверх на виступаючих Антаблемент нагадують не стільки Рим або Турин, скільки Сицилію наступних десятиліть - церкви в Бушемі або Рагузе.

Утрехтський (1713) і Раштаттского (1714) договори стали розумним компромісом, який забезпечив Європі двадцять п'ять років відносного миру. Завдяки досягнутому рівноваги між державами розквітають нові центри художньої творчості. В Іспанії відроджується активна діяльність, і, хоча Філіп V запрошує французьких архітекторів для будівництва своїх палаців (Робер де Кот в Буена-Ретіро), іспанські архітектори створюють цілий ряд творів, які нічим не зобов'язані Франції: собор Сан-Луїс в Севільї і портал палацу Сан-Тельмо (Фігероа), дарохранильниці собору в Гренаді і монастир Паулар (Франческо Хуртадо), собор і Пласа Майор в Саламанці (брати Чуррігера).

Вищі досягнення іспанського бароко пов'язані з творчістю архітектора Хосе Чуррігера і його учнів. Послідовники цього архітектора продовжували розвивати його манеру і створили стиль чуррігересько ,

Прикладом приватного будинку-особняка першої половини XVIII століття є палац маркізів Дос Агуас в Валенсії (1740-і рр.). Декоративне оздоблення його фасадів характеризується витонченістю і розкішшю, наближаючись за стилем до французького рококо.

Друга половина XVIII століття в Іспанії ознаменувалася, як і в інших європейських країнах, поступовим посиленням позицій класицизму.

- Хосе Чуррігера

- Іспанська чуррігересько

Список використаної літератури

На головну

Новости