Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Причиною краху великих туроператорів став демпінг

Виправлена версія. Початковий опублікований варіант можна подивитися в архіві «Ведомостей» (смарт-версія)

Відразу два великих туроператора - «Нева» і «Лабіринт» покинули ринок в розпал туристичного сезону. Щорічно в липні - вересні припиняють діяльність з десяток компаній, які зможуть покрити касовий розрив, розповідає топ-менеджер однієї з туристичних компаній, але зазвичай це невеликі гравці: кількість постраждалих туристів вимірювалося сотнями. Найгучнішими були банкрутства компаній «Ланта-тур вояж» і «Капітал-тур»: через них постраждало понад 6000 і 8000 клієнтів відповідно.

Коли про припинення діяльності оголосила «Нева» (в липні 2014 г.), за кордоном перебувало близько 7000 її клієнтів, ще приблизно 16 000 встигли оплатити тури. Ще більш вражаючі цифри - у «Лабіринту» (відмовився виконувати зобов'язання в кінці минулого тижня): 27 000 туристів вже на відпочинку, приблизно стільки ж оплатили майбутні тури.

Туристичний бізнес став низькорентабельним через високу конкуренцію та демпінгу деяких турфірм, пояснював засновник і голова ради директорів «Неви» Сергій Тімраліев, до середини сезону стало очевидно, що цей бізнес глибоко збитковий. Проблема в загальній економічній і політичній ситуації, а на довершення всього ще наклали заборону на виїзд за кордон військовослужбовців та силовиків, які відпочивали за кордоном по кілька разів на рік і витрачали пристойні суми, додавав гендиректор «Неви» Максим Пирогов. В результаті продажі впали на чверть, а блоків було заброньовано набагато більше - компанія розраховувала на більший потік, в результаті покрити касовий розрив виявилося нічим.

«Лабіринт» називає ті ж причини, додаючи, що змінилася структура продажів: багато турів продавалися незадовго до вильоту (так звані гарячі путівки), а тому - зі знижками. «Все це, а також нерозв'язний конфлікт з авіакомпанією" Оренбурзькі авіалінії "<...> змусили власників групи" прийняти рішення про припинення роботи, свідчить повідомлення компанії. 1 серпня «Оренбурзькі авіалінії» ( «дочка» «Аерофлоту») оголосили, що перестали працювати з авіаброкер «Ідеал-тур», основним клієнтом якого був «Лабіринт». «Ідеал-тур» заборгував «Оренбурзьким авіалініям» 1,4 млрд руб., А «Лабіринт» і кілька невеликих туроператорів повинні «Ідеалу» 1,6 млрд руб. </ ...>

Людина, близька до групи «Аерофлот», говорить, що «Оренбурзькі авіалінії» більш самостійні в своїх діях, ніж інші «дочки». Коли борг «Ідеал-туру» став значним, авіакомпанія стала вимагати від брокера хоча б операційні платежі, а й тих не дочекалася, розповідає він. До менеджменту «Оренбурзьких авіаліній» у «Аерофлоту» теж є питання, вказує співрозмовник «Ведомостей».

Власник «Ідеал-туру» Михайло Шаманов, якого співробітники ряду турфірм і Російський союз туріндустрії називають також співвласником «Лабіринту» (сам він це заперечує), заявив галузевому порталу hotline.travel.ru, що «Лабіринт» орієнтувався на стабільний попит рівня 2013 р ., а сезон виявився провальним. Щоб виконати плани, «Лабіринт» знижував ціни до демпінгового рівня, але це не допомогло, пояснював він.

Вчора телефони «Лабіринту» весь день були зайняті, а в «Неві» не відповідали.

За статистикою Ростуризму, потік виїжджаючих з Росії туристів в цьому році приблизно на 4% менше, ніж в минулому, але реально падіння більше - це один з факторів, що впливають на діяльність туркомпаній, цитує «Інтерфакс» слова т.в.о. керівника Ростуризму Олега Сафонова.

Керуючий директор новосибірської туристичної групи «Акріс» Володимир Коуров каже, що її продажі впали в порівнянні з минулим роком приблизно на 25%. Правда, самі масові напрямки - Туреччина і Таїланд - як і раніше забезпечують понад 50% вильотів туристів з Новосибірська, тут падіння було мінімальне, додає президент Новосибірської асоціації туристичних організацій Ігор Соловйов.

Постраждало ж, за його словами, в основному європейський напрям - Греція, Італія, Іспанія, Крит. «Це пов'язано з введенням санкцій проти Росії, а тепер репутацію туристичної галузі псують і банкрутства туроператорів», - вважає він. Внесло свою лепту і обмеження на виїзд співробітників правоохоронних відомств - це дало відтік приблизно 10% туристів, каже Соловйов.

Нестабільна економічна ситуація, міжнародна обстановка, зміна курсу валют, заборона на виїзд силовикам - все це зіграло свою роль, але головна причина закриття турфірм - багаторічний демпінг, вважає директор петербурзької турфірми «Атлас» Дмитро Смирнов. В останні роки кількість турфірм росло швидше, ніж число туристів, і вони боролися за клієнтів - попит був значно менше, ніж пропозиція, пояснює він. А блоки в готелях і на літаках турфірми викуповують традиційно заздалегідь - в кінці попереднього сезону, виходячи з планованого турпотоку: бронюються готелі, чартерні рейси; тому, якщо турів продається менше, ніж планувалося, фірма змушена виставляти путівки за півціни - і у неї починаються проблеми, говорить Смирнов.

Цей сезон не можна порівняти з попередніми, зниження попиту відчувають і туроператори, і готельєри, визнає директор з маркетингу та продажу турфірми TUI Russia Івор Вукелік. Макроекономічні чинники, такі як зростання євро, а також напружена політична обстановка призвели до відчутного просідання попиту за всіма європейськими напрямками, розповідає він. За статистикою TUI, російський попит на тури до Європи знизився в середньому на 25%. Щоб уникнути демпінгу багато туроператорів вже на початку сезону були змушені оптимізувати польотні програми - відмовитися від зайвих заброньованих блоків; Зараз ситуація стабілізувалася, продажі йдуть активно, можна сказати, що попит і пропозиція збалансовані, стверджує він.

Якщо турфірма велика і з великими оборотами, у неї повинен бути запас міцності, достатній, щоб пережити один провальний сезон, вважає гендиректор турфірми Commodore Анна Трубіцина. Такий запас виявився не при всіх через багаторічне демпінгу, згодна вона з колегами.

Якщо тривожні дзвінки про проблеми з «лабіринтом» надходили ще за місяць до закінчення його діяльності, то відходу з ринку «Неви» ніхто не очікував, говорить топ-менеджер однієї з туристичних компаній. Але політична і економічна ситуація в Росії створила зручні приводи, за допомогою яких легко пояснити відхід з ринку, вважає він.

Вчора відходом з ринку великих туроператорів зацікавився і Слідчий комітет Росії (СКР). Його голова Олександр Бастрикін доручив Головному слідчому управлінню СКР по Москві організувати процесуальну перевірку за фактами «незаконних фінансових операцій» «Неви» і «Лабіринту», через яких постраждали десятки тисяч людей. Слідчі шукають в діях співробітників цих компаній ознаки шахрайства. Також СКР обіцяє перевірити «Експо-тур», «Розу вітрів Світ» та інші турфірми.

Ситуацією на туристичному ринку перейнявся і голова уряду Дмитро Медведєв. «У нас просто обвал якийсь трапився на ринку, такого я не пам'ятаю за всю історію», - заявив він на вчорашній нараді (цитата по ІТАР-ТАСС) і запропонував проводити періодичні перевірки туроператорів, виключаючи з реєстру тих, у кого немає надійного фінансового покриття. Також прем'єр звернув увагу на недоліки системи страхування в туристичній галузі (див. Вріз).

Банкрутство «Ланта-тур» спричинило за собою зміну туристичного законодавства: якщо раніше максимальна гарантія для туроператорів становила 100 млн руб., То тепер вона прив'язана до обороту. Але і тут виявилася проблема: у «Неви» фингарантии виявилися найвищими в Росії - 454,2 млн руб. Їх, за словами Пирогова, з лишком повинно було б вистачити на виплати постраждалим туристам - турів було продано менш ніж на 400 млн руб. Проте все виявилося не так просто. Після того як від страхування відповідальності туроператорів відмовився колишній страховик «Неви» - « Согаз », Вона звернулася в маловідому СК« Сходження », а вже у неї грошей може не вистачити: статутний капітал, збори і виплати цієї компанії значно менше необхідної суми. В кінці липня Центробанк оголосив про призупинення ліцензії «Сходження» і ввів в компанії тимчасову адміністрацію. У «Сходженні» частково була застрахована і громадянська відповідальність «Лабіринту» - 40 млн руб. з 160 млн руб. загальних гарантій (решта припадає на СВАТ ТСК ).

Після «Ланта», «Капітал-туру» та інших гучних банкрутств великі страховики не хочуть працювати з турфірмами, тому турфірми змушені звертатися до страховиків третього ешелону, щоб їх не виключили з реєстру. Є варіант отримати в банку фінансову гарантію, але виймати гроші з бізнесу на депозит невигідно, говорить Смирнов.

Фингарантий «Лабіринту» точно не вистачить на всіх, вказує топ-менеджер великої туроператорської компанії. В результаті страхові компанії зберуть всі заяви і будуть розраховуватися з потерпілими частинами, впевнений він. Інше питання - як повернуться гроші в асоціацію «Турпомощь», яка зараз повертає туристів до Росії за рахунок компенсаційного фонду, додає співрозмовник «Ведомостей». Отримати коментарі директора «Турпомощі» В'ячеслава Басова вчора не вдалося. За оцінками Сафонова, у «Турпомощі» вистачить коштів, щоб вивезти на батьківщину 15 580 туристів, які постраждали через «Лабіринту».

Новости