Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Які несподіванки можуть чекати росіян з картками за кордоном

  1. без контакту
  2. З «Миром» по світу
  3. По країнах і континентах

Традиційні проблеми, які можуть підстерігати росіян при карткових платежах за кордоном, - несподівана блокування карти банком, якщо він вважатиме операцію підозрілою, і невиправдано високі комісії за конвертацію при платежах і знятті готівки в банкоматах.

Правда, в останні роки скарги мандрівників на блокування карт стали з'являтися в мережі рідше, говорить гендиректор онлайн-сервісу по вибору та купівлі страховки для подорожі Cherehapa Максим Пічугін. За його словами, це відбувається завдяки розвитку технологій 3D-Secure, які дозволяють банку розуміти, хто саме здійснює операцію, в 2016 р їх підтримували банки майже з 200 країн.

Але зараз у мандрівників з'явилися два нових джерела можливих неприємностей - новинки останнього часу карти «Мир» і технологія Аpple Pay. Скористатися ними за кордоном вдається далеко не завжди.

без контакту

Багато росіян вже освоїли новомодні платежі мобільним телефоном, до якого прив'язана банківська карта, і розраховують користуватися цим в закордонній поїздці. Але не всі технології однакові.

«Платити через Samsung Рay можна в будь-якій точці світу, де приймають картки. Ця технологія дозволяє вашому телефону взаємодіяти як з бездротовими терміналами, яких в світі приблизно 20%, так і з терміналами для магнітної смуги. Для неї не важливо, чи підтримують банки конкретної країни це мобільний додаток. А ось телефоном з Apple Рay можна платити тільки у терміналу безконтактних платежів і тільки в тих країнах, де банки підтримують цю програму, зокрема в США, Франції, Ірландії, Італії, Іспанії, Швейцарії та Великобританії », - попереджає провідний аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін. Він сам навесні в Німеччині неодноразово намагався заплатити за допомогою Apple Рay - в ресторані, супермаркетах, на автозаправках, - але кожен раз платіж був відхилений. Тому він радить мандрівникам з телефонами-гаманцями все-таки возити з собою «пластик».

Крім того, далеко не скрізь в Європі знають про безконтактні способи оплати, стверджує редактор сайту aviablogger.com Костянтин Парфенёнок. «Минулого місяця в околицях Парижа хотів розплатитися за допомогою телефону, продавець прибрала апарат і попросила банківську карту і паспорт. Тільки після роз'яснення колеги вона прийняла оплату », - розповів він, додавши, що продавець, схоже, взяла його за хакера.

З «Миром» по світу

Більшість росіян мають карти найбільших платіжних систем Visa або Mastercard. Їх, як правило, охоче приймають у багатьох зарубіжних країнах. Але є нюанси.

«Обов'язково враховуйте соціальні, економічні та політичні нюанси і загальноекономічну ситуацію тієї країни, в яку ви їдете. Наприклад, картки платіжних систем Visа і Mastercard в зв'язку з санкціями США не приймають ніде в Ірані. А деякі банки Таїланду і В'єтнаму не завжди дають зняти гроші з Mastercard в банкоматах. На Кубі не всі банкомати працюють з обома платіжними системами; в туристичних місцях Гавани простіше власникам Visa », - ділиться спостереженнями співробітник карткового департаменту великого банку.

«За моїми спостереженнями, у всій Латинській Америці приблизно в чверті банкоматів і торгових точок не приймають Masterсard. Так і написано: only Visa », - погоджується фрілансер Олексій Савкін, кілька років подорожує по світу.

Карту переверни!

Забавна історія трапилася з журналістом Олексієм Васюковим в травневі свята в Барселоні. «Вставляю зарплатну карту в банкомат, щоб зняти грошей, - так само. Спробував кілька разів - даремно, в результаті все списав на банк, який видав пластик. Тут один з друзів-попутників запропонував перевернути карту - вставляти магнітною смугою вгору. Спрацювало! Інші зустрілися банкомати були такі ж. Не пам'ятаю, чи була там схема, а потім вставляйте картку, - ми давно не звертаємо уваги на начебто очевидні речі », - розповідає він.

А ось звичайної російської картою «Мир» оплатити що-небудь за кордоном взагалі не вдасться. Але вже з'явилися карти, випущені в рамках кобейджінгових проектів у співпраці з міжнародними платіжними системами: «Мир» -Maestro і «Мир» -JCB. Такі карти в Росії працюють як карти «Світ», а в інших країнах приймаються в міжнародній мережі прийому Maestro або JCB, тому ними можна розплатитися за кордоном, пояснили в Національній системі платіжних карт (НСПК).

Людина, близька до індустрії, пояснив «Відомостям», що карти Maestro приймаються по всьому світу, як і самі Mastercard, але попередив: «Якщо в точці приймається Mastercard, то це не означає, що Maestro теж». За словами директора департаменту розвитку дистанційного керування «Юникредит банку» Віктора Носова, в країнах Європи карти Maestro досить поширені і якщо торгова точка приймає до оплати Mastercard, то майже напевно візьмуть і Maestro.

По країнах і континентах

За словами бувалих мандрівників, а також банкірів, у багатьох країн є свої особливості карткових платежів, які можуть стати неприємною несподіванкою для нового гостя.

За словами бувалих мандрівників, а також банкірів, у багатьох країн є свої особливості карткових платежів, які можуть стати неприємною несподіванкою для нового гостя

Треба пам'ятати, що навіть у високорозвинених країнах є місця, де хочеться витрачати гроші, але картки не приймаються, і вам можуть знадобитися готівку. Наприклад, в Італії на блошиному ринку і на ринках вихідного дня доводиться платити готівкою, але у всіх дрібних крамничках, пекарнях, сувенірних крамничках, барах, на фруктових развалах є каси і карти приймають завжди, розповідає мешканка Васто Юлія.

У деяких країнах Південної Америки і Південно-Східної Азії приводом для відмови у видачі вам готівки в банку іноді стають навіть потертість карти, відсутність дубля перших чотирьох цифр номера карти на її лицьовій стороні, розповідають користувачі соціальної мережі «Пікабіа», схожі причини відмов відзначалися на Кубі та у Домініканській Республіці.

Найпростіше зняти гроші в банкоматі. Наприклад, в Японії, де карти приймають до оплати практично скрізь, не всі банкомати сприймають карти іноземних банків, навіть якщо це карти японської платіжної системи JCB. «Деякі банкомати там працюють на особливій платформі тільки на японській мові і можуть відхилити вашу операцію. Доведеться шукати банкомат для карт міжнародних платіжних систем, в тому числі JCB. Це банкомати Japan Post Bank, Seven Bank (в міні-маркетах «7-eleven») і Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ », - розповідає директор з розвитку карткового бізнесу Зв'язок-банка Наталя Наливкіна. Її банк емітує в Росії карти JCB в рублях, доларах, євро і ієнах.

В Азії, Латинській Америці, Танзанії, Нової Зеландії, Австралії Савкін зустрічав обмеження на видачу готівки з картки російського банку (близько $ 100), навіть якщо по картці міститься великий ліміт на зняття готівки. А кожне зняття - досить пристойна комісія: зазвичай $ 5, нарікає він.

Повернувшись з поїздки, потрібно весь час стежити за станом карткового рахунку, попереджає начальник управління розвитку банківських карт і транзакційного бізнесу «Абсолют банку» Олексій Перов. «Якщо за кордоном картою розплачувалися за проживання в готелі або за оренду автомобіля, то через кілька днів або навіть кілька місяців після повернення з рахунку можуть бути списані додаткові кошти. Наприклад, штрафи за порушення правил на дорогах, які приходять в компанію-орендодавця через 2-3 місяці, потім їх перенаправляють клієнту. Якщо це списання вчасно не відстежити, можна потрапити на відсотки в овердрафт або по кредитці », - пояснює він.

Виправлена версія. Початковий опублікований варіант можна подивитися в архіві «Ведомостей» (смарт-версія)

Новости