Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Святкова евакуація: їдемо з Єкатеринбурга за розвагами

Чудеса поруч. Відправляйтеся на пошуки!

Жителі Єкатеринбурга, які на новорічні канікули не полетіли на далекий курорт, все одно можуть вирватися зі звичного рутини і заробити яскраві враження, не виїжджаючи за межі Свердловської області. Чого тільки немає на Середньому Уралі, варто тільки озирнутися навколо. Ми вам в цьому допоможемо - для своїх читачів E1.RU вибрав нетривіальні варіанти веселого проведення часу. Вивчайте і беріть на вус!

Корисна порада: перш ніж відправитися в один із закладів, яке ми порекомендували, зателефонуйте і переконайтеся, що їх розклад не змінилося.

СПІЛКУЙТЕСЯ З ТВАРИНАМИ

Неживу природу замело снігом - по травичці босоніж НЕ пройдеш і дерево не обіймеш, холодно. А ось волохаті і пернаті взимку почуваються прекрасно. Відвідати їх - відмінний спосіб урізноманітнити новорічні канікули.

Оленяча ферма в висимо

Кілька сотень плямистих оленів і маралів живуть в парку поблизу селища, де народився уральський письменник Дмитро Мамін-Сибіряк. Гості можуть не лише подивитися на тварин, але і погодувати їх, і погладити. Ферма відкрилася в 2008 році для видобутку пантів - молодих оленячих рогів, що мають лікувальну силу. Але зараз тутешні «Бембі» не допомагають фармкомпаніям, а тільки радують туристів.

Гості можуть помилуватися і на інших тварин - на фермі живуть страуси, коні, зубри, лами та кози. А ще - угорська мангалица. Це така свинка з кучерявою шерстю. Мешканці ферми давно звикли до людей, так що спілкуватися з ними легко і приємно. Хаскі можуть не просто проявити дружелюбність, але і покатати - поїздка на санях або «банані» обійдеться в суму від 150 до 200 рублів з людини.

Жителі оленячої ферми звикли до людей

Ціна: 100 рублів, діти до 7 років безкоштовно.

Де поїсти: в висимо працює два кафе - кафе «Кедр» на вулиці рабочекрестьянской, поруч з храмом, і «Вісім» на вулиці Леніна, поруч з музеєм Мамина-Сибіряка та музеєм побуту і ремесел.

Де зупинитися: ніде. Єдиний варіант - спробувати орендувати номер в готелі на горі «Білій» неподалік. Правда, в гірськолижний сезон місця тут, як правило, зайняті.

Режим роботи ферми: в новорічні свята з 11:00 до 16:00. Зверніть увагу: якщо ви вирішите поїхати на ферму після канікул, в будні, заздалегідь дзвоніть і повідомляйте про свій візит. З понеділка по п'ятницю ферма відкривається тільки для груп від 15 осіб.

Як дістатися: на машині з Єкатеринбурга потрібно виїхати Серовський тракту і, не доїжджаючи до Нижнього Тагілу, повернути ліворуч на Кушве. Приблизно через 15 кілометрів буде поворот на Черноисточинском, це селище потрібно буде об'їхати справа. Після покажчика на гірськолижний комплекс «Гора Біла» праворуч від траси буде пам'ятний знак «Європа-Азія». Доїжджають до селища Уралец, через 7-10 кілометрів зліва від траси побачите покажчик на Висим. Ферма знаходиться праворуч від траси, табличка зі стрілкою говорить «Страуси, олені».

Телефон: +7 922 22 59 061

Центр реабілітації хижих птахів «Холзан»

Пташенята беркута, що залишилися без батьківського піклування, поранені сови, хворі орли потрапляють в розплідник в лісі біля села Кашино. Тут птахів лікують, реабілітують до нормального життя - і знайомлять з людьми. У новорічні канікули можна приїхати сюди з екскурсією і дізнатися більше про ворон, бородань, стерв'ятники, грифах, Беркут ... А ще поспостерігати за вовками. Всього в «Холзане» живе більше 50 різних видів тварин і птахів.

Просто приїхати в розплідник і подивитися на птахів не вийде - сюди приходять тільки організованими групами по 30-40 чоловік. Зателефонуйте і запишіться на одну з екскурсій, і вам забронюють місце в групі. Екскурсії бувають в 10:00, 12:00 або 14:00. Програми найрізноманітніші. Наприклад, двогодинна «Совині вечора» для 8-менш людина обійдеться в 6000 рублів. Гості зможуть подивитися на нічних хижаків, сфотографувати їх, послухати екскурсовода і випити гарячого чаю або глінтвейну.

Поблизу знаходиться база «Сова», тут є кафе і готель. Можна навіть забронювати котедж - будиночок на 2-4 осіб в свята буде коштувати 5800 рублів за добу.

Режим роботи: За попередньою домовленістю.

Як дістатися: потрібно виїхати за Челябінському тракту і повернути праворуч на Сисерть за вказівником. Ваш шлях буде лежати по головній дорозі села Кашино. Проїхавши річку, поверніть ліворуч за вказівником «База« Сова »і далі - до упору.

З Південного автовокзалу в «Холзан» можна приїхати на автобусі. У Кашино виходите на другій зупинці і йдіть за вказівником до лісу.

Телефон: +7 (34374) 6-32-29

сайт: www.holzan.ru

Розплідник їздових собак «Ельбрус»

Неподалік від Єкатеринбурга знаходиться розплідник, в якому живуть самоїди, маламути, лайки і сибірські хаскі. Його відкрив мандрівник, двічі рекордсмен Книги рекордів Гіннесса Павло Смолін, який пройшов на собачій упряжці більше 10 експедицій. Предки собак, що живуть в «Ельбрусі», в 80-е ходили разом з ним з Північного полярного кола - в цьому 8-місячному поході люди спали разом з тваринами, зарившись у сніг. Тепер жителі Єкатеринбурга можуть приїхати і познайомитися з онуками собак-мандрівників.

Упряжка хаскі везе як в казці

Взимку в «Ельбрусі» діє програма «Знайомство з хаскі». У неї входить катання на упряжках в лісі в супроводі інструктора, посвята в «каюри» (так називається водій упряжки), екскурсія по розпліднику. З псами - а їх тут більше 50 - можна фотографуватися. Потім гостей запросять до музею розплідника і в кафе - на чай з булочками. Всього занурення в світ народів півночі займе 1,5-2 години.

Час проведення: щодня о 10:00, 12:00, 14:00 і 16:00 за попереднім записом.

Ціни: дорослі - 700 рублів, діти від 6 до 14 років - 500 рублів, діти 5 років і молодше - безкоштовно.

Телефони +7 912 22 66 228, +7 922 19 65 078.

Як дістатися: розплідник знаходиться біля селища Мідний. Проїхати сюди можна з ЕКАД, поворот знаходиться на кільцевій між Чусовська трактом і виїздом з вулиці Євгена Савкова (Краснолісся). Знайти «Ельбрус» легко - просто в'їжджайте в Мідний по головній дорозі і шукайте покажчик.

сайт: huskeyelbrus.ru

Скачи ЯК ВІТЕР

Десять днів, які дарує нам Новий рік, - привід ближче познайомитися з кіньми. Мчати по засніженому полю, як романтичний герой російського роману XIX століття, - зізнайтеся, ви завжди про це мріяли! На щастя, в Свердловській області є кілька кінних клубів, де раді і бувалим наїзникам, і новачкам.

"Білий кінь"

Біля села КАДНІКОВА розташований кінноспортивний комплекс «Білий кінь», в якому живе 130 конячок. В КСК займаються спортсмени, які вдосконалюють свої навички верхової їзди. Але сюди можуть приїжджати і люди, до сих пір бачили коня лише на екрані. Скільки коштує навчитися? Індивідуальне заняття для дитини в свята коштує 1900 рублів, для дорослого - 2200. Кінна прогулянка на 45 хвилин обійдеться в 2200 рублів. Задоволення не найдоступніше, але за абонемент платиш менше.

Задоволення не найдоступніше, але за абонемент платиш менше

Вчитися верховій їзді - задоволення не з дешевих

У «Білого коня» можна зупинитися в готельному комплексі - одному з 22 будиночків. Працює ресторан з блюдами з фермерських продуктів, гриль-парк в найближчому лісі, кілька ігрових майданчиків і контактний зоопарк.

Режим роботи: кінний клуб працює без перерв і вихідних з 10:00 до 22:00. Ресторан і боулінг відкриті з неділі по четвер з 10:00 до 00:00, в п'ятницю і суботу з 10:00 до 02:00. Контактний зоопарк можна відвідувати весь тиждень з 10:00 до 21:00.

Як дістатися: щоб дістатися до КСК, їдьте по Челябінському тракту до повороту на Сисерть і йдіть по розв'язці наліво. Проїжджайте КАДНІКОВА наскрізь і шукайте покажчик.

Телефон +7 (343) 287-77-47

сайт: whorse.ru

«Гуляй поле»

В околицях Нижнього Тагілу є невеликий кінноспортивний комплекс з 40 кіньми. Тут вчать верховій їзді і просто катають усіх охочих по неприручений навколишніх лісах. Зазвичай сюди приїжджають на кілька годин - покататися на коні, погуляти по околицях, відвідати хату, в якій розташувався музей козацького побуту. Є лазня і прокат квадроциклів, а ось з готелем і кафе сутужно, їх можна знайти тільки в Нижньому Тагілі.

Ціни: 40-хвилинне заняття з інструктором коштує 600 рублів, кінна прогулянка на півгодини - 500 рублів.

Режим роботи: КСК працює в усі дні, крім понеділка, з 11:00 до 17:00.

Телефон +7 909 705 38 85, Сергій Калінін. Зателефонуйте заздалегідь і повідомте про свій візит.

Як дістатися: від Нижнього Тагілу потрібно виїхати по трасі на Черноисточинском, але не згортати на цей населений пункт, а слідувати прямо до селища Студений. Тут будуть покажчики.

«Діброва»

Цей кінноспортивний комплекс відкрився зовсім недавно, в квітні 2016 року. На площі 30 гектарів тут розмістилися два критих манежу, теплі стайні, готель, кафе. В КСК живе більше ста коней. У спеціальному містечку проходять змагання з триборства. Відсвяткувати Новий рік можна в ресторанах «Гуси-лебеді» або «Діброва». У місцевому готелі - 20 номерів, крім того, є будиночки для гостей.

Кінь - не тільки транспорт, але і друг

З кінного комплексу проводять екскурсії. Господарі розкажуть про різні породи коней, познайомлять з лосеня і оленями. В екскурсію входить катання на коні, вартість - 450 рублів. Інша розвага - катання на білій кареті, обробленою червоною шкірою. Можна брати уроки верхової їзди - для дітей півгодинне заняття в свята буде варто 1500-1700 рублів, для дорослих - 1800-2000 рублів. Верхова прогулянка обійдеться в 1700 рублів, а катання на ослику - всього в 300 рублів.

Режим роботи: щодня з 10:00 до 22:00. Уточнюйте по телефону.

Адреса: селище Верхнє Дуброво, вулиця Манежна, 1

Як дістатися: щоб потрапити в «Діброву», рухайтеся по Тюменській тракту, поверніть наліво на Верхнє Дуброво, по головній доїжджають до вулиці Східної і тут - направо. Незабаром побачите покажчик.

Телефон +7 (343) 201-20-30

сайт: кск-дубрава.рф

Купатися просто неба

Якщо на теплий морський курорт поїхати не вдалося (а так хотілося!) - вирушайте на гарячі джерела або просто в басейн з підігрівом, де можна плавати, милуючись засніженими сосновим лісом.

Термальний комплекс «Акварель»

У Свердловській області зовсім небагато природних гейзерів, один з таких джерел знаходиться ближче до кордону з Тюменської областю, в Туринському районі. Свердловину з цілющою водою тут виявили в 1956 році геологи, коли шукали нафту. Гаряча рідина піднімається на поверхню з глибини в 1288 метрів.

Гаряча рідина піднімається на поверхню з глибини в 1288 метрів

Купатися під відкритим небом здорово!

Температура води в термальному басейні під відкритим небом не падає нижче 35 градусів, так що можна сміливо купатися, незважаючи на мороз. Вода тут не проста, а мінеральна - в ній містяться бром, йод, марганець і ортоборна кислота. Плавати в такому коктейлі дуже корисно, але не для купальника - від зустрічі з мінералами він може пожовтіти. У «Акварелі» є і закритий термальний басейн, а також більш прохолодний басейн з прісною водою. А ще - хамам, фінська сауна, сольова сауна з кристалами гімалайської солі, біо-сауна з аромотерапією, всілякі спа-процедури, фіш-пілінг, кедрова бочка і фітнес-зал.

Працює кафе. Готельний номер на сім'ю з чотирьох осіб на добу буде коштувати 5500 рублів, котедж - 10 000. В'їзд на машині обійдеться в 150 рублів, тригодинне купання в термальному джерелі з ранку - 300 рублів. За 500 рублів можна не вилазити з гарячого басейну з 12:00.

Режим роботи: джерело працює з 6:00 до 24:00.

Як дістатися: щоб доїхати до «Акварелі» на машині, потрібно виїхати з Єкатеринбурга в сторону Ирбит, проїхати Туринск, перетнути річку Туру і повернути ліворуч на село Чекунова. Проїжджайте його наскрізь, поминайте Фабричне, і дорога приведе вас прямо до термального джерела.

З Єкатеринбурга до термального комплексу щодня о 06:40 і 7:32 відправляється автобус, в той же день він повертається назад на Північний або Південний автовокзали. Місце в «Туринському Експресі» можна забронювати тут .

Телефони: +7 912 050 13 00, +7 (343) 22-777-44

сайт: tkakvarel.ru

Термальний комплекс «Баден-Баден Смарагдовий берег»

Вода у відкритому басейні тут не мінеральна, зате і їхати від Єкатеринбурга далеко не доведеться - уральський тезка німецького курорту знаходиться близько Режан. Курячи паром чаша басейну знаходиться на узвишші, з трьох сторін її оточує сосновий бір. Температура води +39 ° С. У басейні довжиною 25 метрів вмістилися вісім гідромасажів спини, два водоспади і зона аеромасажем.

Різниця температур у воді і на повітрі може бути до 50 градусів

Басейн є і під дахом, в ньому шість гідромасажів спини, два для ніг і два анатомічних лежака з аеромасажем. Тут же знаходиться фінська сауна, а в найближчому дворику - російська лазня з купіллю з крижаною водою. У комплексі є зони відпочинку, кафе, ресторан. Можна поселитися в готелі - номер «економ» на одну людину коштує 1450 рублів на добу, на двох - 2900 рублів. Є і хостел з двох-, трьох- і чотиримісними номерами - 1200 за місце на добу.

Ціни. У вихідні та свята дві години на комплексі термальних басейнів для дорослої людини коштує 860 рублів, для дитини до 14 років - 530 рублів. По абонементу «Сім'я» можна взяти два дорослих квитка на три години, і дитина пройде безкоштовно.

Режим роботи: щодня з 9:00 до 00:00.

Як дістатися: можна приїхати на приміському автобусі або електричці в Реж, а звідти вирушити в «Баден-Баден» на маршрутці № 15. Якщо ви їдете на машині, доїжджає за ЕКАД до Режевського тракту, в Рідше повертайте наліво на вулицю Радянську, по ній поминайте річку і по Леніна йдіть знову наліво. Рухайтеся прямо і упретеся в термальний комплекс.

Телефони +7 (343) 243-52-52, 345-67-83

сайт: уральський-істочнік.рф

База відпочинку «Джерело»

Мінеральна вода з йодом, бромом, бором і хлоридом натрію хлюпається в великому басейні під відкритим небом на базі відпочинку біля Тавди. Температура води - + 39 ... + 41 ° С - не дасть замерзнути навіть у найлютіші холоди. У «Джерелі» є більярд, кафе, лижна база. Зупинитися можна в готелі - добу в номері обійдуться в 1500 рублів. Оренда будиночка на 10-18 чоловік коштує 1400 рублів за годину.

Ціни на купання. Одна година на базі відпочинку для дорослої людини коштує 250 рублів, для дитини або пенсіонера - 150 рублів. За три години потрібно буде заплатити 500 рублів.

Режим роботи: у святкові дні з 6:00 до 24:00.

Як дістатися: виїжджайте в Тавду з Єкатеринбурга на міжміському автобусі або електричці. На машині їдьте через Ирбит і Туринск. В Тавді рухайтеся по головній дорозі (вулиці Кірова), поверніть направо на вулицю Заводську і звертайте увагу на покажчики.

Телефон: +7 932 60 00 982, +7 (34360) 5-42-00

сайт: роднік96.рф

Підкорювати УРАЛ!

Зимові походи мають свою особливу красу. Тиша, білий сніг, спокій ... Якщо вам подобається долати перешкоди, одягайтеся тепліше, беріть спорядження і вперед - в похід. Середній Урал багатий горами, печерами, природними парками, в той час як у багатьох регіонах Росії просто відсутня усталена у нас поняття - похід вихідного дня. Спеціально для E1.RU про шести найпопулярніших маршрутах розповів Сергій Малик з турклубу «Нові Кочівники». У кожне з цих місць можна легко дістатися самостійно і при цьому обійтися без важких рюкзаків і спеціального спорядження.

Великий Іремель - місце проживання зимової краси

Природний парк Оленячі струмки

Оленячі струмки - один з найпопулярніших природних парків Свердловської області, який знаходиться в 100 кілометрах від Єкатеринбурга. На території парку розкинувся сніговий хвойний ліс з реліктовими деревами, протікає річка Серга з чистою водою.

Тут можна подивитися (і навіть помацати) Ангела єдиної надії - одну з семи скульптур, розкинутих по світу, «обіймають» його, і за задумом шведської художниці Олени Едвалль, що дарують мир і спокій.

Також в оленя струмках є печера Дружба, скеля, яка п`є Кінь, наскальний живопис стародавнього людини (цей малюнок через тисячі років перетворився в логотип природного парку), висячий міст, оглядовий майданчик і багато інших визначних пам'яток. Детально про нього ми розповідали в рубриці «Маршрути вихідного дня» .

Протяжність маршруту: 7 кілометрів (мале коло) або 15 кілометрів (велике коло). Пам'ятки обох маршрутів вказані на карті, яку видають при вході.

Як дістатися: з Єкатеринбурга в сторону Пермі до повороту на Нижні Серги. Далі до покажчика «Оленячі Струмки». Машину можна залишити на парковці біля входу в природний парк. Вхід платний - 170 рублів, діти від 7 до 16 років - 60 рублів, діти до 7 років проходять безкоштовно.

Вхід платний - 170 рублів, діти від 7 до 16 років - 60 рублів, діти до 7 років проходять безкоштовно

Крижані сталагміти в печері Дружба Крижані сталагміти в печері Дружба   Ангел єдиної надії дивиться на річку Сергу Ангел єдиної надії дивиться на річку Сергу

Кирманскіе скелі і Кобиляча Голова

Кирманскіе скелі і скеля Кобиляча Голова знаходяться в Невьянском районі. Всього 40 кілометрів від міста, і ви вже ходите серед химерних скель, що розташувалися над невеликою річкою-струмочком Кирман.

Більше 30 років тому в ході археологічних розкопок тут виявили жертовне місце, а також стародавній вогнище для виплавки металу. Археологи знайшли вироби з каменю і глини. Недалеко від Кирманскіх скель знаходиться знаменита скеля Кобиляча Голова, що нагадує більше грандіозний кам'яна квітка.

Хоч і Кирманскіе скелі не найпопулярніший серед туристів місце, дістатися до них не становить труднощів, і сам маршрут під силу навіть дітям. Його протяжність - 14 кілометрів.

Як дістатися: на електричці потрібно їхати в напрямку Нижнього Тагілу, зійти на станції Аять, потім пішки повернутися назад до переїзду і піти по дорозі в ліс. Як правило, до скель натоптаних стежка. На автомобілі їдьте Серовський тракту в сторону Нижнього Тагілу до покажчика на Аять.

Кирманскіе скелі - хороший вибір для зимового походу Кирманскіе скелі - хороший вибір для зимового походу

Чортове городище

Грандіозні скелі - справжня пам'ятка околиць Єкатеринбурга. Вони утворилися понад 300 мільйонів років тому і прийняли дивовижну форму внаслідок вивітрювання та інших руйнувань. Висота скель - близько 350 метрів над рівнем моря.

Судячи з древнім знахідкам, наші предки часто відвідували Чортове городище, залишаючи тут обереги та інші молитовні приналежності, намагаючись задобрити місцевих духів. Найімовірніше, це їм вдалося, тому що в наш час ця скельна гряда являє собою відмінне місце для походу вихідного дня з дітьми або без.

Більше 30 років тому ці скелі закрили для відвідувань наказом міськвиконкому Первоуральска: натовпи туристів створили в окрузі справжнє екологічне лихо - всюди валялося сміття, а скелі були списані графіті. Зараз потрапити в Чортове городище знову може кожен.

Протяжність маршруту: 12 кілометрів (від станції Ісеть до скель і назад).

Як дістатися: на електричці дотримуйтесь в сторону Нижнього Тагілу до станції Ісеть, потім пройдіть трохи пішки назад до автомобільної дороги. Рухайтеся до кінця цієї дороги, а потім поверніть направо на вулицю Миру. Перед продуктовим магазином буде поворот наліво, в ліс. Йдемо прямо, нікуди не звертаючи.

На автомобілі доїхати до Исети можна Серовський тракту в сторону Нижнього Тагілу, потім згорнути по з'їзду на Верхню Пишми і Среднеуральск, повернути ліворуч і їхати вздовж озера Исетского.

Жителі Єкатеринбурга недарма люблять Чортове городище Жителі Єкатеринбурга недарма люблять Чортове городище   Турклуб «Нові Кочівники» теж влаштовує походи до цих скелях Турклуб «Нові Кочівники» теж влаштовує походи до цих скелях

Аракульскій Шихан

Улюблене місце для тренувань у альпіністів з усього Уралу, але на скелі можна піднятися по хоженого стежках без спеціального спорядження.

Аракульскій Шихан - масивна гряда скель, що нагадує фортецю або якийсь штучний об'єкт, створений людьми. З вершини скель відкривається чудовий вид на Челябінські озера. А всього з вершин Шихана можна побачити 11 озер!

З цікавих особливостей - поглиблення в скелях, їх бачив кожен, хто відвідував ці місця. Вчені до цих пір сперечаються, є це слідом древніх жертовних вогнищ або природним явищем. Існує також версія, що вода в цих лінзоподібних поглибленнях допомагала вивчати зоряне небо, а самі вони представляли собою подобу первісних телескопів.

Протяжність маршруту: 8 кілометрів (від селища Силач). Разом з дорогою легко вкластися в короткий зимовий світловий день.

Як дістатися: на машині виїжджаємо на Челябінський тракт, їдемо до повороту на Касл. Потім відразу після Касл буде поворот на Вішневогорск. Потрібно їхати або до Аракуль (селище і однойменне озеро біля підніжжя Аракульского Шихана), або до селища Силач. В Силач відразу повертаємо наліво, залишаємо машину на пагорбі і йдемо лісовою дорогою прямо до скель. На електричці їдемо до станції Верхній Уфалей, потім пересідаємо до станції Силач. Звідси йдемо в сторону Шиханов - дорогу в селищі підкаже будь-який місцевий житель.

Звідси йдемо в сторону Шиханов - дорогу в селищі підкаже будь-який місцевий житель

Таганай

Національний парк «Таганай» - місце, знайоме кожному походников, оспіване в піснях бардів і навіть ісхоженних досвідченим туристом вздовж і впоперек, продовжує вабити до себе знову. Якщо ви ще не були там, цей похід перетвориться в незабутню маленьку подорож в інший світ. В Таганай приїжджають туристи з усієї Росії, і жителям Свердловської області пощастило перебувати у відносній близькості від цих чудових місць.

Сам національний парк займає 568 квадратних кілометрів, можна побудувати як одноденний маршрут з відвідуванням Великої кам'яної річки і Двоголового сопки (висота 1034 метри) або похід з ночівлею на кілька днів з відвідуванням відгукніться гребеня і вищої точки Таганов - гори Кругліца (висота 1178 метрів), так і багатоденний туристичний маршрут по основним хребтах і відвідуванням Далекого Таганов і хребта Іцил.

Цивілізованість національного парку дозволяє з комфортом пересуватися по обладнаним стежках між притулками, без важких рюкзаків і необхідності брати намет і заготовляти дрова. Притулки в новорічні свята краще бронювати заздалегідь.

Протяжність маршруту: одноденний - 14 кілометрів (до Білого ключа, з відвідуванням Двоголового сопки), двухднёвний - 40 кілометрів (з відвідуванням Кругліца, ночівля в притулку Таганай).

Як дістатися: на автомобілі виїжджаємо в сторону Челябінська, звертаємо на Касли, доїжджаємо до Златоуста. Національний парк починається з Центральної садиби, яка знаходиться фактично в межах міста. Є платна парковка (коштує близько 60 рублів за добу). На стежках є покажчики і маркування.

Двоголова сопка Таганов

великий Іремель

Друга за висотою вершина Південного Уралу (висота 1589 метрів), шлях до якої починають зазвичай з селища Тюлюк в Челябінській області, хоча сама гора розташовується вже на території Башкортостану.

Назва Іремель зазвичай переводять з башкирського як сідло богатиря. Ця гора вважається священною. Вона доступна для відвідування за один день (без урахування дороги з Єкатеринбурга). Навіть якщо ви ніколи до цього не були в гÐ

Скільки коштує навчитися?

Новости