Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпустка в Україні: куди поїхати відпочивати восени

  1. Поїздка на море в оксамитовий сезон обійдеться дешевше, ніж влітку, а гори порадують мальовничими краєвидами...
  2. Золота осінь в горах
  3. Повільний відпочинок в санаторіях

Поїздка на море в оксамитовий сезон обійдеться дешевше, ніж влітку, а гори порадують мальовничими краєвидами та свіжим повітрям

Осінь - відмінний час для відпустки.

Фото: pixabay.com

Літо стрімко наближається до кінця, друзі і колеги по черзі повертаються з відпусток, хваляться пригодами і засмагою, а ви все ніяк не виберетеся кудись відпочити? Не поспішайте сумувати. Незважаючи на те що традиційна пора відпусток - це спекотний сонячний сезон, восени теж можна організувати собі чудовий відпочинок. Та й отримати літо можна в будь-який час року, вибравши один з безлічі курортів в теплих країнах. Але якщо ви хочете провести свою відпустку в Україні, для вас теж знайдуться цікаві варіанти. Більш того, в цей час року туристів стає менше, ціни - нижче, а погода все така ж гарна.

Сайт "Сегодня" вибрав кілька варіантів для осіннього відпустки.

Оксамитовий сезон на морі

Кінбурнська коса. фото: Бойко А.

Насолодитися відпочинком на морі можна майже весь вересень, а якщо погода дуже гарна - то і до середини жовтня. Для відпустки в оксамитовий сезон більше підійде Азовське море, оскільки через його невеликої глибини (вона не перевищує 13,5 м) вода в ньому тепліше. Більш того, на пляжах буде набагато менше туристів і відпочиваючих, а ціни на проживання і продукти будуть вже нижче.

Одне з найпопулярніших місць на Азовському морі - Арабатська стрілка ( Херсонська область ). Це - коса довжиною понад 100 км, яка з одного боку омивається водами моря, а з іншого - солоного затоки Сиваш. А ще ця місцевість багата термальними водами і запасами лікувальної грязі. Також великою популярністю користуються курорти, розташовані в Запорізькій області, наприклад, Кирилівка . Це місце відрізняється теплим кліматом, невеликою кількістю опадів і віддаленістю від великих міст, тому відпочинок тут зазвичай тихий і спокійний. Ще одне місце, які люблять туристи і відпочиваючі, - Бердянська коса. Крім моря, тут є унікальні джерела прісної води і бруду. Бердянськ - це типовий місто-курорт з пансіонатами, оздоровницями, пляжами і розважальними комплексами, тому влітку тут багатолюдно. Однак восени відпочинок на цьому курорті буде значно спокійніше.

Втім, в плані комфортного відпочинку в оксамитовий сезон не поступається і Чорноморське узбережжі. Особливо відпускна життя кипить в Одесі - вода в морі ще тепла, температура повітря комфортна, а легкий вітерець тільки йде на користь під час відпочинку на пляжі або тривалих прогулянок. Відпочивати тут комфортно через розвинену курортної інфраструктури, а саме місто славиться своєю історією, красою і характерним почуттям гумору місцевих жителів. Крім того, на початку осені - 2 вересня - тут відзначається день міста, а святкування зазвичай грандіозне. А для тих, хто не готовий проводити відпустку в мегаполісі, на Чорноморському узбережжі є безліч селищ, наприклад, Затока, Залізний порт або Скадовськ .

Золота осінь в горах

Карпати. Фото: С. Ревера

Осінь - відмінний час, щоб насолодитися мальовничістю Карпат. Це ідеальне місце для того, щоб з комфортом відпочити, подихати чистим повітрям і вдосталь нагулятися на природі. Для туристів тут є безліч розваг - підйомники працюють цілий рік, можна взяти напрокат велосипеди і квадроцикли, покататися на конях і поплавати в прохолодних гірських річках, поїхати на екскурсії в найдивовижніші місця.

Одне з унікальних місць в Карпатах - озеро Синевир у Міжгірському районі Закарпатської області. Водойма розташована на висоті 989 метрів над рівнем моря. Його площа сягає 5 га, а максимальна глибина - 24 м. Через це навіть у найтепліші дні прогріваються лише один-два верхніх метра води. Вода озера дуже чиста і прозора, але холодна. І хоча скупатися в ньому не можна, але на березі можна не тільки відпочити в оточенні гарної природи, а й почути безліч історій і легенд. Згідно з однією з них, прозора вода озера - це сльози, які виплакала молода Синь в тузі за улюбленим Віру. На березі озера стоїть дерев'яна скульптура, яка зображує двох закоханих.

Втім, збираючись у відпустку в гори, не забудьте перевірити прогноз погоди і переконатися, що там не почався сезон дощів (якщо вам така погода, звичайно, не подобається).

Повільний відпочинок в санаторіях

Трускавець . Фото: архів

Осінь вважається дуже комфортним сезоном для відпочинку в санаторіях. Так, погода не влаштовує неприємних сюрпризів на кшталт нестерпної спеки або морозів , А розміреність цього виду відпочинку допомагає відмінно розслабитися. Кількість санаторіїв в Україні обчислюється сотнями. Серед них і державні установи, все ще нагадують про радянське минуле країни, і сучасні пансіонати та будинки відпочинку, які дозволяють не тільки поліпшити стан здоров'я, але і вдосталь насолодитися розміреним відпочинком. Тим більше що в санаторій можна їхати не тільки заради лікування, але і для загального зміцнення організму. Більшість установ санаторного типу розташовані в місцях, де є природні джерела цілющих речовин - мінеральні води, багаті мікроелементами солі і бруду, морська вода і гірське повітря.

Наприклад, один з найпопулярніших бальнеологічних курортів в Україні - Моршин. Для лікування використовують мінеральні води з трьох джерел, озокерит і торф'яну грязь. Дуже популярні Трускавець і Миргород - міста-курорти, що працюють на базі джерел з мінеральними водами. Хоча не менш цікаві санаторії є в багатьох регіонах країни. Наприклад, бальнеологічний курорт Хмільник ( Вінницька область ) - єдиний в Україні радоновий курорт. Завдяки лікуванню на базі радонової мінеральної води можна поліпшити стан нервової системи, хребта, спини і шкіри.

Крім того, часто поблизу санаторних курортів є безліч цікавих місць, куди можна відправитися на екскурсію. Наприклад, з Хмільника можна швидко потрапити до Вінниці, щоб помилуватися відомими на всю країну фонтанами, а з Трускавця - у Львів , Івано-Франківськ або Яремче .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости