Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Після бурі на пляжах Азовського моря з'явилися радіоактивні піски, які викликають рак шкіри

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

19 червня 2013, 9:56 Переглядів: 19 червня 2013, 9:56 Переглядів:   Відпочинок на шкоду

Відпочинок на шкоду. Пляж селища Піщаний, покритий чорними пісками. Відпочиваючі обходять їх стороною. Фото: mariupol-express.com.ua.

Цього літа до узбережжя Азовського моря підкралася ще одна напасть. Не встигли прибережні міста і селища оговтатися від наслідків холери, яка в позаминулому році бушувала на популярному курорті, як на пляжах з'явилися так звані чорні піски, які прославилися підвищеноюрадіоактивністю. І хоча курортників Фоня піщинки поки ще не відлякують, багато хто намагається триматися подалі від небезпечного піску.

Як розповів "Сегодня" керівник громадської екологічної організації "Чистий берег Приазов'я" Юліан Михайлов, чорний пісок могло вимити з моря після бурі в минулі вихідні. "Він може мати різну ступінь небезпеки - для цього необхідно провести заміри. Буває, зустрічається пісок з настільки сильною радіоактивністю, що найкраще довго на ньому не засмагати і не допускати до нього дітей. Можна" заробити "найнеприємніші наслідки для здоров'я", - каже Михайлов.

Читайте також: Українці їдуть на Азов заради мерехтливого моря, піщаних пляжів і стародавніх підземель (фото)

Чорні піски від яких систематично страждає Азовье представляють собою мінерал монацит - безводний фосфат елементів торієвої групи. Саме торій та уран є джерелами радіоактивності чорних пісків. А вона чимала, і часто перевищує допустимі норми.

У свою чергу, в СЕС Донецької області "Сегодня" запевнили, що поки донеччанам нічого боятися - фахівці постійно проводять оцінку радіоактивного фону. "На узбережжі регулярно проводиться гамма-зйомка. Якщо десь виявляються ці піски і підвищений рівень радіаційного фону - відразу проводиться рекультивація землі, а піски вивозяться. Обстеження робиться щороку перед тим, як здаються пляжі . Самі піски завжди були на узбережжі Азовського моря, це природне явище, а не техногенний. Їх ще до війни і під час війни збирали німці для ядерної бомби ", - пояснив завідувач санітарно-гігієнічним відділом обласної СЕС Микола Шарапов.

Підсумком роботи санітарних лікарів вже стало закриття пляжу в Маріуполі. Всьому виною Фоня піски. "Один з пляжів вже був виведений зі списку рекреаційних зон і не використовується тривалий час для відпочинку. Там чорних пісків намивається більше, ніж на інших пляжах", - зазначила завідуюча лабораторією іонізуючих випромінювань облСЕС Наталія Дубровська.

До речі, в епідслужб підкреслили, що гамма-зйомка проводиться тільки на організованих пляжах міст і селищ Азовського узбережжя, а ось дикі пляжі ніхто не перевіряє, тому ручатися за їх безпеку лікарі не можуть. Експерти не рекомендують жителям регіону, в якому і без того сильна техногенне навантаження, засмагати на чорних пісках. "Високі дози випромінювання загрожують загальним зниженням імунітету, підвищенням ризику онкологічних захворювань, наприклад, рак шкіри", - говорить Наталя Дубровська.

РАДІОАКТИВНІ ВИМІРИ

Як розповів "Сегодня" професор кафедри корисних копалин ДонНТУ Віктор Альохін, поява "чорних пісків" - природне явище. "У нас в регіоні є так званий Приазовський блок Українського щита. Це древні породи, в яких є темні мінерали з вмістом торію і урану. При вивітрюванні вони руйнуються і виносяться на берег моря потоками", - пояснив професор.

До речі, на узбережжі Азовського моря в різний час були зафіксовані радіоактивні сплески, не характерні для нашого регіону. Так, на окремих пляжах Маріуполя радіаційний фон досягав 500 мікрорентген на годину, при тому що на чистих він досягає всього 10-12 мікрорентген, а нормальний фон в Донецькій області - близько 20 мікрорентген на годину.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Після бурі на пляжах Азовського моря з'явилися радіоактивні піски, які викликають рак шкіри". інші Новини Донбасу дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Філенко Дмитро

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости