Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дізнайтеся для чого потрібен компас

  1. Як виглядає компас і з яких частин складається
  2. Розберемося з позначеннями на компасі
  3. Азимут це кут щодо направлення на Північ
  4. Орієнтування на місцевості за компасом

Важко доводилося мандрівникам в стародавні часи Важко доводилося мандрівникам в стародавні часи! Щоб визначити напрямок, вони орієнтувалися днем ​​за сонцем, а вночі - по зірках. Але що робити, якщо все небо затягнуте хмарами, і така погода стоїть кілька днів? Існують способи знаходити сторони світу по деревах, моху і численним іншими ознаками, тільки їх точність дуже мала.

У наш час не потрібно користуватися такими методами, оскільки людство винайшло прекрасний подарунок усім, хто вирушає в далеку дорогу - компас. Невідомо, хто і коли помітив, що підвішений на нитці намагнічений шматочок металу завжди розташовується в одному і тому ж положенні: одним кінцем на північ, іншим - на південь. Такий пристрій і стало прабатьком сучасних приладів для орієнтування.

Як виглядає компас і з яких частин складається

Найпростіший компас - це магнітна стрілка, вільно обертається на осі Найпростіший компас - це магнітна стрілка, вільно обертається на осі. Пробували коли небудь піднести один до одного два магніти? Однією стороною вони відштовхуються, а інший притягуються. Точно так же працює компас. У ролі одного магніту виступає намагнічена стрілка, а в ролі другого - планета Земля! Тому стрілка компаса завжди показує на Північ. Існує ще рідинної компас. Він працює точно так само, просто стрілка тримається не на осі, а плаває в рідині. В'язка рідина дозволяє уникати постійних коливань стрілки, якщо ви намагаєтеся користуватися компасом в умовах тряски (наприклад в двіжужемся транспорті).

За допомогою компаса можна визначити розташування сторін світла, але цього явно недостатньо для походів в інших напрямках, тому крім стрілки в конструкції приладу є і інші частини. Компас розміщується в круглому пластмасовому корпусі з прозорою верхньою частиною, через яку видно лімб з поділами. Для захисту крихкого скла в деяких компасах передбачена кришка. У похідних умовах буває важко знайти такий маленький, але необхідний прилад в величезному рюкзаку, і конструктори подбали про туристів, забезпечивши його ремінцем для носіння на руці. На бічній поверхні можна помітити невелику металеву пластинку, це гальмо, який закріплює стрілку в нерухомому положенні. На рухомий верхній частині є визирное пристрій - два виступи, один з прорізом, інший з мушкою.

Чи збираєтеся в подорож Чи збираєтеся в подорож? знати що таке кемпінг обов'язково для мандрівника.

на цій сторінці ви дізнаєтеся чим відрізняється лонгборд від скейтборду і як вибрати те що вам краще підходить.

Розберемося з позначеннями на компасі

Літерами на компасі позначені сторони світла. Уважно розглянемо лімб: точка початку відліку, напрямок на північ, зазвичай позначається літерою С, потім за годинниковою стрілкою через рівні проміжки буквами В, Ю і З відзначені схід, південь і захід. На деяких компасах сторони світу позначені англійськими літерами: N, S, E, W - вони означають сторони світу англійською мовою:

  • N orth - Північ
  • S outh - Південь
  • E ast - Схід
  • W est - Захід

Як відомо з курсу геометрії, коло ділиться на 360⁰, отже, між сторонами світла 90⁰ Як відомо з курсу геометрії, коло ділиться на 360⁰, отже, між сторонами світла 90⁰. Якщо відзначити кожен градус відповідною цифрою, видимої неозброєним оком, розміри компаса будуть занадто великі, тому на шкалі нанесені ризики через кожні 5⁰, а підписані тільки значення кратні двадцяти.

У центрі лімба встановлена ​​обертається стрілка, дві половини якої розфарбовані в синій і червоний кольори. Червона стрілка показує на Південь, синя на Північ. Багато хто плутає, але запам'ятати легко: Південь - там де тепло - позначений «гарячим» червоним кольором, а Північ - «холодним» синім. У більшості приладів стрілка, так само, як і основні точки шкали, покрита фосфором і світиться в темряві.

Це опис стандартного компаса, але останнім часом його виробники умудряються, як можуть. Щоб точно визначити, який кінець стрілки вказує на північ, і де знаходиться точка початку відліку в вашому приладі, обов'язково прочитайте інструкцію.

Азимут це кут щодо направлення на Північ

Випадки, коли потрібно йти точно на південь або на північ бувають дуже рідко, тому перш ніж відправитися в похід, потрібно навчитися ходити по компасу в будь-якому напрямку
Випадки, коли потрібно йти точно на південь або на північ бувають дуже рідко, тому перш ніж відправитися в похід, потрібно навчитися ходити по компасу в будь-якому напрямку. У цьому нам допоможе азимут. Щоб зрозуміти, що це таке, візьміть карту і відзначте на ній дві точки, нехай одна з них вказує на місце, де ви знаходитеся, а друга - пункт призначення. З'єднайте їх прямою лінією, а з точки свого перебування проведіть промінь точно на північ. Кут між цими двома лініями і буде називатися азимутом, знаючи його, ви можете дістатися до таких місць, дорога до яких вам невідома.

Про клімат і   погоді в Домбай   можна дізнатися з нашої статті Про клімат і погоді в Домбай можна дізнатися з нашої статті.

Цікавитесь альпінізмом але не знаєте з чого почати? Пропонуємо почати з нашій статті про те як зав'язувати основні альпіністські вузли.

Можливо вас зацікавить підбірка п'яти найкращих фільмів про авіацію: pro-extrim.com/other/kino/top-5-luchshikh-filmov-o-ljotchikakh-i-aviaci.html

Орієнтування на місцевості за компасом

Перейдемо до практичних питань - використання компаса в похідних умовах. Припустимо, ви виявили на мапі цікавий географічний об'єкт і хочете дістатися до нього. Спочатку потрібно визначити азимут.

  1. Визначте по карті своє місце розташування.
  2. Проведіть з цієї точки лінію вертикально вгору, цей напрямок на північ.
  3. Встановіть на карту компас, щоб його центр лежав на точці вашого перебування, а буква С (або N) - на проведеної межах.
  4. Повертайте карту, поки стрілка компаса не співпаде з напрямком на північ (не забудьте відпустити гальмо).
  5. Дивлячись через проріз на мушку, поверніть верхню частину компаса, щоб бажаний об'єкт потрапив в «приціл».
  6. Залишилося подивитися, на яке значення дивиться стрілка покажчика. Якщо вона знаходиться між двома цифрами, візьміть меншу величину; потім порахуйте кількість поділів від числа до стрілки. Оскільки кожне з них відповідає 5⁰, помножте отриману кількість на п'ять і додайте до величини, прочитаної на шкалі.

Тепер можна записати азимут, який ви визначили, і прибрати карту в рюкзак, зовсім необов'язково всю дорогу тримати її перед очима
Тепер можна записати азимут, який ви визначили, і прибрати карту в рюкзак, зовсім необов'язково всю дорогу тримати її перед очима. Напрямок руху ви дізнаєтеся по компасу.

  1. Встановіть компас на тверду поверхню. Якщо поблизу немає відповідних по висоті каменів, пнів і подібних предметів, використовуйте стоїть на землі рюкзак. Можна встановити азимут і тримаючи прилад у руках, але це створить додаткові складності.
  2. Відпустіть гальмо і вставте синій кінець стрілки з літерою С (або N).
  3. Поставте покажчик на значення азимута.
  4. Дивіться через проріз на мушку і виберіть орієнтир.

Можна вирушати в дорогу. Досягнувши орієнтира, дістаньте компас і визначте наступний. Продовжуйте, поки не прийдете в потрібне місце.

Як вважаєте, чи можна   навчитися паркуру в домашніх умовах Як вважаєте, чи можна навчитися паркуру в домашніх умовах ? У чому суть паркуру і що потрібно для того, щоб стати справжнім трейсером, читайте в нашій статті.

А якщо вам до душі відпочинок на природі не пропустіть наше опис кемпінгів.

Уміння визначати азимут може стати в нагоді і в тому випадку, якщо група подорожує без карти відомим маршрутом Уміння визначати азимут може стати в нагоді і в тому випадку, якщо група подорожує без карти відомим маршрутом. Уявіть, що перебуваючи високо в горах, ви вирушили оглянути сусідню вершину. Пішли без нічого, оскільки розраховували повернутися через кілька годин, але всі плани сплутали хмари, раптово Тривала низину між височинами. Невідомо, коли вони підуть, можливо, така погода триватиме кілька днів. Як бути? Зверху прекрасно видно гора, де розташований табір, але як орієнтуватися в долині, заповненої туманом? Не переживайте, якщо ви впевнені, що на шляху немає небезпечних обривів і прірв, вірний друг компас виведе на місце.

  1. Розмістіть прилад так, щоб синій кінець стрілки дивився на букву С (або N).
  2. Обертаючи верхню частину, направте мушку на місце стоянки.
  3. Запишіть значення азимута на випадок, якщо покажчик зіб'ється.
  4. Рухаючись в хмарі, тримайте компас перед собою, стежте, щоб північний кінець стрілки збігався з літерою С, і йдіть в напрямку, який вказує визирное пристрій.

Звичайно, такий спосіб недостатньо точний, і краще не потрапляти в подібні ситуації, але при необхідності можна ним скористатися. Якщо відстань невелика, повз гори ви не пройдете, зате без компаса можете піти невідомо куди або кружляти на одному місці нескінченно довго.

Якщо щось залишилося незрозумілим або хочете закріпити матеріал, подивіться відео про те, як користуватися компасом:

Але що робити, якщо все небо затягнуте хмарами, і така погода стоїть кілька днів?
Пробували коли небудь піднести один до одного два магніти?
Чи збираєтеся в подорож?
Цікавитесь альпінізмом але не знаєте з чого почати?
Як бути?
Зверху прекрасно видно гора, де розташований табір, але як орієнтуватися в долині, заповненої туманом?

Новости