Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рамадан-2017: 29 днів, світлий час доби - до 19,5 годин і республіканський іфтар в Каті

26.05.2017

Де проведе «авиз Ачу» Фатіх Сібагатуллін, скільки вмістить намет Рамадану в мечеті «Ярдем» і кому протипоказаний мусульманський піст

Сьогодні із заходом сонця, в Казані це 20 годин 08 хвилин, починається священний для мусульман місяць Рамадан, який завершиться із заходом сонця 24 червня, після чого у всьому світі відзначатиметься Ураза-байрам. Про те, чому кілька разів змінювалися місце і час проведення республіканського іфтара, кого будуть згадувати в першу ніч Рамадану Гусман Ісхаков і його сім'я, а також який офіційний розмір садака в цьому році, - в матеріалі «БІЗНЕС Online».

Фото: «БІЗНЕС Online» Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗБІЛЬШИТИ КІЛЬКІСТЬ котрі відвідують РЕСПУБЛІКАНСЬКИЙ іфтар В ПІВТОРА РАЗИ НЕ ВИЙДЕ

Сьогодні у всіх мечетях Татарстану мусульмани зберуться на перший таравіх, тобто нічний намаз, який відбувається лише під час Рамадану. Настане священний місяць сьогодні із заходом сонця, в Казані це 20 годин 08 хвилин. Нагадаємо, що, згідно з мусульманським літочисленням, новий день починається не опівночі, як за григоріанським календарем, а саме з заходом. Завтра ж мусульманам о 01:15 необхідно завершити ранкову трапезу - сухур, після чого лише о 20:09 можливо розговіння. Період утримання в світлий час доби від їжі, пиття, інтимної близькості в Рамадан-2017 складе до 19,5 годин!

Цього року тривалість Рамадана - 29 днів, він триватиме до 24 червня ц заходом сонця, а 25-го мусульмани Татарстану зберуться на святковий намаз свята Ураза-байрам. В середині травня на пленумі ДУМ РТ були озвучені суми садака, або милостині, яку прийнято давати під час священного місяця. Їх вираховують за спеціальною схемою. Так, в цьому році сума відшкодування за кожен пропущений день посту складе 200 рублів. Тобто якщо мусульманин, який з поважних причин не тримав уразу, наприклад, хворів, може щодня виплачувати цю суму. Викупна одноразова садака-фітр, яку можна давати протягом усього місяця, але бажано це робити безпосередньо перед Ураза-байрамом, складе 100 рублів з простих мусульман і 600 рублів - з багатих. Останніми в цьому році визнані мають Нісаба, тобто мінімальний достаток або майно, з якого необхідно виплачувати закят, - річний податок на користь нужденних. У цьому році сума Нісаба - це 198 тис. Рублів.

Тим часом V республіканський іфтар в цьому році спочатку повинен був пройти в перший день Рамадану. Через майбутніх ігор Кубка конфедерацій масове розговіння не вдалося провести на традиційному місці - «Казань Арені», тому спочатку вибрали Центральний стадіон, куди планували запросити не 10 тис. Чоловік, як в минулому році, а в півтора рази більше. Встигли навіть роздрукувати і частково роздати запрошення із зазначенням місця - Центральний стадіон. Але на цьому тижні офіційно оголошено, що для грандіозного «авиз Ачу» було вибрано інший час і місце. Пройде супертрапеза 15 червня Казанської академії тенісу.

За словами одного з організаторів заходу, президента асоціації мусульман Росії Айдара Шагімарданова, причин чергового перенесення кілька. Наприклад, Центральний стадіон під час футбольного турніру буде служити місцем тренувань команд-учасниць, але головне - це тимчасової цейтнот: «Не від всіх гостей встигали отримати відповідь про їхню участь в іфтарі. Ближче до 15 червня цю стане відомо. В Академії тенісу західні намаз буде здійснений на футбольному майданчику, а столи будуть накриті у внутрішніх приміщеннях спортивної споруди ». Єдиний мінус Академії тенісу - там навряд чи вийде вмістити 15 тис. Осіб, як планувалося. Як повідомили президенту АПМ в ДУМ РТ, академія вміщує в себе гарантовано 10 тис. Тих, хто поститься, але ще максимум два-три тис. Місць можна буде якось знайти.

ПОСТ ДЛЯ ХВОРОГО ЛЮДИНИ - САМОГУБСТВО

Ураза є одним з п'яти стовпів ісламу, постити в місяць Рамадан - це обов'язок кожного мусульманина. Але із застереженням - здорового мусульманина, говорить доктор медичних наук, професор Равіль Валєєв. Завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології КГМА вважає, що, перш ніж постити, потрібно проконсультуватися у лікаря.

- Треба виходити з того, що, згідно з Кораном, люди хворі, які перебувають в подорож, мають право не тримати пост. Це пов'язано з тим, що з моменту появи ісламу серйозно розширилося коло відомих захворювань. Наприклад, мова йде про цукровий діабет. При цій хворобі є обов'язкова вимога - дробове харчування. Цього року ураза припадає на літній період, і людина довго стримується не тільки від прийому їжі, але і пиття, особливо хворий на діабет, порушує водно-сольовий баланс організму, тому що людина повинна працювати, особливо якщо займається фізичною працею, і буде в спеку потіти, тому, відповідно, він повинен заповнювати водно-сольовий баланс. Він з п про те втрачає і рідина, і солі, і вітаміни. Ця втрата може повернутися до нього будь-яким захворюванням.

- Значить, ураза - це тільки для здорових людей?

- Прийнято вважати: якщо людина вмирає під час урази, він відразу потрапляє в рай. Давайте говорити з точки зору здорового глузду. Якщо людина вмирає від хвороби, прогресуючої під час урази, то, напевно, Всевишній не буде тобі на вітати. Адже це один з великих гріхів - самогубство. Умисне заподіяння шкоди здоров'ю.

- У звичайні дні кожна людина повинна випивати два-три літри води ... А що робити тим, хто поститься мусульманину?

- Якщо пити відразу два-три літри рано вранці, то це надзвичайно велике навантаження на серцево-судинну систему, тому що ця рідина надходить через шлунково-кишковий тракт, серце ці три літри має перегнати, нирки, побачивши таку велику кількість води, кажуть: нам не потрібно стільки рідини. І це все піде з сечею, і крім шкоди таке надмірне вживання ні до чого не приведе. Треба виходити з правила, яке було у військових перед походом: людям давали чорний хліб з оселедцем, щоб вони пили воду, або чай і сіль, що, з одного боку, утримувало воду, не даючи сильно потіти. І цим можна скористатися, але в міру. Бажано, щоб вранці людина як мінімум півлітра випивав.

- А як ставитеся до того, що деякі постять виключно на воді?

- Якщо у людини немає зайвої ваги, то це призведе до елементарної дистрофії, якій зараз страждають дівчатка-підлітки, що хочете бути схожими на ляльку Барбі. Мені доводилося лікувати таких людей. Адже після елементарної дистрофії виникає туберкульоз, причому його важка форма. Одну з них ледве-ледве врятували, два роки лікували ...

«ЯРДЕМ»: «іфтар БУДЕМО ПРОВОДИТИ ВЖЕ НА 1200 осіб»

Як повідомили в ДУМ РТ, як і в минулому році, в 30 мечетях Казані пройдуть щоденні іфтари, а в 20 під час таравіх-намазу повністю буде прочитуватися Коран. До речі, після річної перерви, пов'язаної із загостренням у відносинах між Росією і Туреччиною, в республіку повинні приїхати 38 турецьких коран-хафізів, тобто людей, які знають Священну книгу напам'ять, для проведення таравіх-намазу. Що стосується трапези «авиз Ачу», то передбачається, що кількість розговлятися збільшиться. Так, за словами імама мечеті «Ярдем» Ілдар Баязитова, в цьому році у них в наметі Рамадану очікуються деякі зміни.

«У цьому році ми відкриваємо ще додатково одну палатку. Тепер іфтар будемо проводити вже на 1200 осіб. Поставимо торішню намет, розраховану на 1000 чоловік, і ще одну нову на 200 місць. Зроблено це у зв'язку з великим напливом бажаючих розговлятися. Вирішили зробити максимально, як можемо. Буде щоденна культурна програма, ми спеціально запросимо популярного тамаду Гаміль Нура, він буде в одному наметі, в іншій наші хазрата будуть вести. Меню традиційне - перше, друге, пироги, фрукти-овочі. Буде і сухур - ранкова трапеза, туди може прийти будь-який бажаючий », - каже Баязитов.

Влаштовують іфтари найчастіше приватні особи, це необов'язково відбувається в мечетях. «Я щороку влаштовую іфтар у себе вдома. Згідно з нашою традицією, хоч іслам він один, але у кожного народу є своя традиція. Нашу релігію я вважаю традиційним татарським ісламом, де, на відміну від арабського, висока роль мулли. До початку трапези я примиряти різні боки, даю можливість для неформального спілкування. Якось раз було непорозуміння між Імамі мечетей Аль-Марджани Мансуром Хазратом і "Хатер" Харісом Хазратом, який в цьому році став лауреатом Тукаевском премії. Так я їх посадив один перед одним, і вони помирилися », - розповів« БІЗНЕС Online »депутат Держдуми Фатіх Сібагатуллін.

А ось бізнесмен, генеральний директор ТОВ «КЖК Логістик» Іскандер Зігангараев, як і в минулі роки, планує запросити мусульман на іфтар без м'ясного . «Знову планую провести вегетаріанський іфтар. Але поки точний час не знаю. Я сам під час урази дуже рідко м'ясо їм. Може бути, в тиждень один-два рази, і то рибу або курку. Під час сухур взагалі тільки п'ю воду, можу фрукти ще поїсти ... »- повідомив нашій газеті Зігангараев.

Тримати мусульманський піст - випробування не з легких. Хоча, за словами екс-муфтія Татарстану Гусмана Исхакова, який відзначив напередодні своє 60-річчя, «все залежить від богобоязливості і щирості, якщо любов до Аллаха сильна, то ніякої голод або спрага не відчувається». Протягом багатьох років у екс-лідера мусульман республіки була традиція - на перший іфтар все Ісхаковим збиралися у своєї мами, знаменитої Рашіди абистай, що пішла з життя рік тому. Завтра ж Гусман хазрат запрошує рідних і близьких до намету при мечеті селища Петровського, в якій служив імамом чоловік його сестри Сулейман Заріпов, безслідно зниклий в лютому минулого року. «Ми з усіма родичами і друзями, які прийшли на іфтар, будемо молити Аллаха, щоб Сулейман хазрат повернувся додому», - каже колишній муфтій Татарстану.

Значить, ураза - це тільки для здорових людей?
А що робити тим, хто поститься мусульманину?
А як ставитеся до того, що деякі постять виключно на воді?

Новости