Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Їдуть в Киргизію за авто казахстанців чекає розчарування

Відтепер автомобілі можна ввозити з Бішкека в Казахстан без мит. Перша партія наших громадян вже вирушила на шопінг за кордон, але встигла розчаруватися, повідомляє телеканал КТК . Відтепер автомобілі можна ввозити з Бішкека в Казахстан без мит

Фото: avito.st

Казахстанці масово їдуть в Киргизстан за дешевими машинами. Після того як сусідня країна вступила в Євразійський економічний союз, експерти пророкують торговий бум. Такий же, як був на казахстансько-російському кордоні на початку року.

Недорога, не надто стара, на ходу - таку машину Нурдаулет зміг знайти в Киргизстані. Він порівняв ціни казахстанські і сусідські і швидко зрозумів: за кордоном дешевше. А тут ще й кордон відкрили.

"Я хочу купити« Тойоту Камрі »2014 року випуску. Я порівняв ціни на машину в Киргизстані і Казахстані з нашими автосалонами та ринками. У Казахстані дорожче. Тому восени буду купувати машину в Киргизстані", - говорить Нурдаулет Нураділ.

Однак Нурдаулетов чекає розчарування. Іномарка обійдеться дорожче - в Киргизстан її завезли лише в минулому році, а це означає, що мита все ж таки доведеться заплатити.

"Вони зізнаються товарами Митного союзу в разі, якщо власниками транспортного засобу буде оплачена різниця ставки митних платежів, податків, які діяли на території Киргизстану і які на сьогоднішній день діють на території Євразійського економічного союзу", - пояснив керівник управління Департаменту митного контролю КГД МФ РК Кайрат Маубаев.

Зате машини, колеса по Киргизстану до 2014 року, можна переправити в Казахстан без мит. Однак і тут не все так просто. Праворульниє на вітчизняний ринок не потраплять, автохлам теж. Весь ввезений транспорт повинен відповідати технічним вимогам.

"Зокрема, це екологічний етап, четвертий - наявність антиблокувальної системи, подушки безпеки і кріплення изофикс, призначене для кріплення дитячих утримуючих пристроїв", - пояснив начальник відділу Комітету адміністративної поліції МВС РК Юрій Козлов.

І якщо в паперах з'явилося багато нових пунктів - на кордоні все як і раніше: хаос і безлад, люди простоюють години в кілометрових пробках, а митники, як і раніше, перевіряють всіх і кожного.

"Ми почали здійснювати оформлення податкових талонів. Проставляємо позначку транспортним засобам. Тому всі перевізники повинні знати, що перевізники будуть видавати талони. Проставляємо позначку на прикордонній ділянці", - повідомив начальник управління ПС КНБ РК Жанібек Тулебаев.

Незважаючи на нові правила і з'явилися складнощі, казахстанців на киргизьких авторинках стало значно більше. Бахтіяр Джандраліев в Киргизстані був проїздом і теж вирішив скористатися випадком. Придивився машину-мрію.

"Різниця в цінах є, тому поки є шанс, треба звідси щось взяти", - говорить казахстанський турист

Бахтіяр Джандраліев.

За неофіційними даними, за минулий рік в Киргизстан завезли близько 100 тисяч автомобілів. Мабуть, так до вступу в Євразійський економічний підготувалися підприємливі мешканці Киргизстану і казахстанці. Однак експерти кажуть, що ціни на вітчизняному ринку через цього не обрушаться. Основна частина старих машин до нас так і не потрапить.

джерело: КТК

Новости