Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гора Монсеррат біля Барселони

  1. Як дістатися на гору Монсеррат
  2. Монастир Монсеррат над урвищем
  3. Правила поведінки в монастирі Монсеррат

Вид на монастир Монсеррат / Фото Вероніка Кордон

Як дістатися на гору Монсеррат

Якщо ви перебуваєте в Барселоні, відпочиваєте на узбережжі Коста-Брава або Коста-Дорада, слід обов'язково відвідати головну пам'ятку Каталонії - Монсеррат. Це незвичайна гора, оповита туманом і легендами, нагорі якої розташований чудовий монастир, який є духовним символом всієї Каталонії. Найближче до Монсеррат Барселона - всього 38 км. Дістатися туди нескладно, зробити це можна кількома видами громадського транспорту.

Читайте також Острів вічної весни: подорож на Тенеріфе без туроператорів

Якщо ви відпочиваєте на узбережжі, потрібно спочатку доїхати до Барселони на поїзді. Він прибуває на Площа Іспанії (Pl. Espanya). Це центр міста, саме звідси вирушає більшість автобусів і електричок. Далі потрібно просто озирнутися на всі боки - біля входу в метро ви побачите значок FGC. Це позначення місцевої каталонської мережі залізниць. На Монсеррат потрібен потяг гілки R 5 в напрямку Manresa. Що стосується квитка, краще брати комбінований - їхати поїздом-експресом до канатної дороги, а далі до монастиря добиратися вже на фунікулері або гірським поїздом (кремалья). Вартість такого квитка - 21,5 євро.

Також можна відправитися до гори на автобусі з Барселони. Необхідно доїхати до станції метро Sants Estasió. Далі - знайти зупинку, звідки вирушає автобус на Монсеррат. Проїзд оплачується водієві, ціна - 15 євро.

Відвідання монастиря Монсеррат безкоштовно для всіх. Якщо ж ви захочете відвідати тутешній художній музей, доведеться заплатити 7 євро.

Найзручніше дістатися на Монсеррат на поїзді / Фото Вероніка Кордон

Шлях, від якого перехоплює подих

Далі - найцікавіше. Від залізничної станції до гори Монсеррат можна дістатися двома способами - або по канатній дорозі над прірвою, або за допомогою кремальі - рейкової дороги, яка йде в круту гору прямо до монастиря. Для цього, швидше за все, доведеться вистояти пристойну чергу (близько години), оскільки це одне з найпопулярніших туристичних місць Каталонії, і майже завжди тут аншлаг. Але це варто того. Поїздка тривалістю 15 хвилин дозволяє сповна насолодитися дивовижними ландшафтами (всі вікна панорамні) і прибути в саме серце гори Монсеррат.

Інший спосіб - дістатися по канатній дорозі. Вийшовши з поїзда на залізничній станції Monserrat-Aeri, ви відразу побачите, куди потрібно прямувати. Якщо ж ви взяли комбінований квиток - в черзі стояти не доведеться. Також квиток можна купити безпосередньо на платформі, до якої слід трохи пройти через невеликий тунель. Під час подорожі по «канатці» з невеликої прозорої кабіни відкриваються неймовірні види. Незабутнім також стане відчуття польоту над прірвою - саме так відчуваєш себе, піднімаючись над ущелиною гори Монсеррат.

Вид з кабіни канатної дороги по шляху на гору Монсеррат / Фото Вероніка Кордон

Що особливого в цій горі?

Якщо вірити Вікіпедії, мільйони років тому на місці Каталонії було море. Згодом морське дно перетворилося в гірський хребет. Пізніше через сходження льодовика утворилися Піренеї, а гора Монсеррат відкололася від основного хребта і розташувалася окремо. Її висота - +1236 метрів, протяжність - 10 км.

Читайте також Барселона з перших вуст: прогулянки по вузьких вуличках і неймовірні заходи

Однак незвичайно не тільки її походження, а й зовнішній вигляд. Тисячі величезних лисих вапнякових скель підносяться немов ідоли, утворюючи химерну форму гори, немов її колись пошматувала чиясь могутня рука. Звідси і назва: з каталонського «Montserrat» - розпиляна або розрізана гора. Вузькі канали нагадують візерунки, а похмурі печери надають всьому виглядом Монсеррат особливу таємничість.

Через незвичайних скель Монсеррат отримала свою назву - «розрізана гора» / Фото Вероніка Кордон

Химерним кам'яним утворенням місцеві жителі дали такі імена, як «Мумія», «Черево єпископа», «Кінь Бернарда», «Божий перст», «Хобот слона», «Верблюд». Багато туристів, побачивши обриси деяких скель, кажуть, що вони схожі на знамениті статуї Острова Пасхи.

У ясну погоду вершина Монсеррат видно здалеку, а в хмарну ховається в тумані, і здається, що хмари чіпляються за каміння. Чаруюча краса гори з її численними кам'яними вершинами служила джерелом натхнення для багатьох художників, музикантів і поетів. У 1987 році цей природний комплекс був оголошений національним парком Каталонії.

Вид з гори Монсеррат / Фото Вероніка Кордон

Монастир Монсеррат над урвищем

Під назвою «Монсеррат» мається на увазі не тільки природний гірський заповідник, а й духовний символ і релігійний центр Каталонії - бенедиктинський монастир Монсеррат, розташований на висоті 721 метр над рівнем моря. Це і дивовижна архітектура на тлі незвичайної форми скель, і вівтарі, немов вмонтовані в гори. Перші відлюдники на цьому місці оселилися більше 1500 років тому. У 1025 році на горі Монсеррат заснували монастир. Його багато разів руйнували і відбудовували. Останні добудови до монастиря з'явилися в XIX столітті, після нападу Наполеона. Однак багато хто вважає, що вони не вписуються в загальний ансамбль.

Будівля на території абатства, яке розкритикували архітектори / Фото Вероніка Кордон

Під час візиту в монастир слід відвідати хоча б три пам'ятки - базиліку храму, печеру і статую Чорної Мадонни, яка є святинею монастиря і знаходиться всередині нього. За свій темний колір 95-сантиметрова Діва з темного тополі в золотих одежах отримала назву «Чорна мадонна», а каталонці величають її La Moreneta ( «Смуглянка»). За легендою, з'явилася вона в 880 році в гірській печері. Незабаром її захотіли звідти перенести до церкви, але статуя стала дуже важкою, і люди зрозуміли, що вона не хоче залишати це місце. На горі побудували скит, який потім перетворився в монастир. Пізніше статуя таємничим чином зникла, і зараз в базиліці монастиря знаходиться її старовинна копія, яка, за словами віруючих, є чудотворною. Статую захистили склом, але можна доторкнутися до кулі, що символізує Всесвіт, який Чорна Мадонна тримає в руці. Зазвичай до місцевої святині велика черга, але, якщо приїхати з ранку, до появи екскурсійних груп, можна уникнути величезної черги.

Святиня Каталонії - статуя Чорної Мадонни / Фото з відкритих джерел

Любителям мальовничій архітектури варто звернути увагу на центральну частину території абатства. Це площа Діви Марії і внутрішній двір, де височить фасад монастирської церкви - базиліки. Ця будівля унікальне тим, що є сумішшю архітектурних стилів - готики і ренесансу (дуже рідкісний приклад подібної архітектури в Каталонії). У той же час всередині базиліка вельми еклектична і є творінням художників різних епох з переважанням каталонського модернізму. При вході до церкви погляд в першу чергу звертається до вівтарної частини, де розташовується хор з сидіннями ченців і головний вівтар.

Базиліка Діви Марії Монсерратська / Фото Вероніка Кордон

Саме в базиліці монастиря знаходиться найбільший орган в Каталонії. Тут проходять органні концерти, в яких беруть участь кращі музиканти світу.

Хор хлопчиків в храмі Монсеррат, Каталонія (Іспанія)

Крім того, орган супроводжує проходять в монастирській базиліці богослужіння і виступи одного з найстаріших хорів хлопчиків - Л'Есколанія, що виник ще в 1223 році. Послухати їх спів можна з п'ятниці по неділю о 13:00. Якщо хочете при цьому присісти, краще прийти в собор хвилин за 40 до початку.

Гра на найбільшому органі в Каталонії, монастир Монсеррат

Щоб насолодитися місцевими пейзажами, варто прогулятися по одному з численних пішохідних маршрутів, прокладених в околицях. Дуже цікавий, наприклад, півторакілометровий Шлях молитов - Rosari Monumental. Він веде до печери, в якій, за легендою, знайшли фігуру Мадонни. Дорогу цю побудували ще в кінці XVII століття. Маршрут дуже простий з невеликим перепадом висот. Для тих, хто не любить багато ходити пішки або має проблеми зі здоров'ям, є бонус - назад можна піднятися на фунікулері Santa Cova (але варто врахувати, що працює він не завжди, а в залежності від погоди). По всьому маршруту стоять скульптурні композиції XIX-XX століття. Щоб дізнатися про них більше, варто заздалегідь завантажити на телефон аудіогід (наприклад, від Izi-travel). Якщо ж будете купувати його на місці, доведеться віддати 13 євро.

«Хресна дорога» Христа, робота скульптора Венансіо Вальміджана / Фото Вероніка Кордон

Правила поведінки в монастирі Монсеррат

Перебуваючи на території абатства, намагайтеся вести себе коректно і проявляти повагу до цього священного місця. Подбайте про те, щоб на вас була не надто відкритий одяг. Це скоріше рекомендація, ніж сувора вимога, а тому багато туристів приїжджають сюди в шортах і футболках.

Читайте також Подорож за 300 $: Барселона - місто моря і чудес

Усередині монастирської базиліки дозволяється фотографувати (без спалаху) і знімати відео в будь-який час дня, за винятком періоду проведення богослужінь. Фотографувати у самого трону Чорної Мадонни вкрай не рекомендується, оскільки це може порушити рівномірність просування черги і перешкодити оточуючим. Сфотографувати статую Чорної Мадонни можна тільки здалеку (під час очікування в черзі до трону або безпосередньо з головного приміщення базиліки). Знову ж таки, це правило не діє, якщо ви прийшли до статуї з самого ранку (до 10:00) і ще не застали величезну чергу.

Не варто також забувати, що монастир є місцем скупчення великої кількості людей, тому в ваших інтересах уважно стежити за своїми речами протягом усього перебування в Монсеррате. Також не дозволяється привозити з собою домашніх тварин, курити, кататися на велосипедах, включати гучну музику, грати в галасливі ігри або влаштовувати пікніки на території монастиря. Перекусити можна в одному з ресторанів і кафе поблизу (блюдо буде коштувати від 30 євро). Крім того, для харчування виділена спеціальна обідня зона на оглядовому майданчику Mirador dels Apòstols. Там поставлені столи і лавки, де можна підкріпитися принесеної з собою їжею. Так що вирішуйте, як зручніше вам - не дуже дешево харчуватися на місці або захопити в рюкзаку бутерброди з водою.

Територія абатства Монсеррат / Фото Вероніка Кордон

***

Наостанок хочеться сказати, що Монсеррат - особливе місце. Їхати туди треба на цілий день і тільки в хорошому настрої. При цьому бажано бути в хорошій фізичній формі. Це не жарт, вам дійсно доведеться і захочеться багато ходити, найчастіше під гірку. Обов'язково візьміть з собою фотоапарат, щоб по поверненню додому переглядати мальовничі кадри і знову дивуватися, що такі місця, як Монсеррат, існують на нашій планеті.

Вероніка Кордон

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости