Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як і на якому транспорті найкраще подорожувати по Європі

  1. За Європі - автобусом
  2. Між країнами - лоукостерами
  3. Дорогі європейські потяги
  4. Трохи про міський транспорт

Як найкраще подорожувати по Європі / Фото wikipedia.org

Принадність Шенгенської зони полягає в тому, що можна переїжджати з країни в країну без проходження митних процедур, по крайней мере, якщо подорожувати наземним транспортом. Влітку 2017 року цю прерогатива стала доступна і українцям, яким тепер досить пройти перевірку без оформлення візи при в'їзді в будь-яку з країн ЄС, а далі їздити по його території, скільки душа забажає.

Читайте також Пригоди порожняком: 6 рад для бюджетного та комфортного подорожі

Якщо немає межі - немає витрат на утримання відповідних структур, що теж має певний вплив не вартість квитків на міжнародні потяги або автобуси, не кажучи вже про скорочення часу в дорозі.

Пропонуємо вам кілька туристичних секретів, як зробити своє переміщення по Європі максимально безболісним для бюджету туриста.

За Європі - автобусом

Найдешевшим способом переміщення по Європі, безумовно, є автобус. В ЄС працюють відразу кілька перевізників, які здійснюють міжнародні рейси (деякі з них навіть заїжджають в Україну), як, наприклад, FlixBus (Не так давно поглинув іншого популярного перевізника PolskiBus), Ecolines і ще цілий ряд більш локальних компаній.

Автобус - найдешевший спосіб подорожей по Європі / Ілюстрація REUTERS

Найчастіше, квитки на такі автобусні маршрути коштують від 5 євро, якщо відстань не дуже велике, в середньому, до 20 євро, якщо ви їдете з країни в країну і дорога займає годин 6-7. При цьому деякі перевізники пропонують всілякі знижки та акції для частих мандрівників, а також видають в продаж перші кілька квитків за досить скромною ціною в пару євро. Головне, встигнути першим їх відстежити.

Між країнами - лоукостерами

Однак для більш далеких переїздів автобус все ж не підійде. Тоді на допомогу приходять лоукост-авіакомпанії , Які в Європі куди більш масове явище, ніж у нас в Україні (хочеться сподіватися, що це поки що). В Євросоюзі ж можна запросто за 5-10 євро перелетіти з однієї країни в іншу.

Ще один варіант - дістатися до бажаної країни з самостійно сформованими пересадками, куди з України пропонується летіти істотно дорожче. Один з яскравих прикладів - Ісландія, яка так вабить туристів з усього світу. З України переліт сюди обійдеться досить дорого. А тому набагато дешевше буде дістатися бюджетно до Європи, а там вже побудувати собі оптимальний маршрут до жаданої «країни льодів». Зрозуміло, доведеться трохи витратити часу, щоб підібрати максимально зручний і вигідний маршрут, але воно ж того варте!

Лоукостери в Європі пропонують дійсно приємні ціни / Ілюстрація в УНІАН

Єдиний момент, що дорога на літаку - це завжди трішки довше, в зв'язку з необхідними процедурами в аеропорту. Сам переліт може зайняти годину-дві, але ж потрібно ще час, щоб дістатися до аеропорту і оформитися на рейс. А якщо ви пересідаєте через великий аеропорт - всі ці перевірки можуть затягнутися через велику кількість рейсів. До того ж, якщо європейці в багатьох аеропортах ЄС можуть проходити просто через турнікети, просканувавши паспорт, то українцям все ж доведеться проходити митний контроль.

Дорогі європейські потяги

А ось бюджетно поїздити по Європі на поїздах - не найвдаліший варіант. Звичайно, ціни залежать від національного залізничного перевізника. Наприклад, в Німеччині це все шалено дорого. Навіть годинна поїздка в межах однієї федеральної землі денним поїздом може обійдеться приблизно в 20 євро (це якщо купувати квиток заздалегідь онлайн). Уже в Австрії - буде рази в два дешевше.

Звичайно, в деяких країнах або окремих регіонах електрички між містами досить дешеві, можна вкластися і в ціну до 5 євро, але тут ще варто врахувати, що і народу в них буде битком. А місця на квитках при цьому не вказуються (хоча іноді місце можна зарезервувати за доплату), так що хто перший сів ...

Подорожувати Європою поїздом часто досить дорого / Ілюстрація REUTERS

І, відповідно, вартість квитка на переїзд між країнами буде залежати від того, перевізник якої країни виконує рейс. Наприклад, рейси між Німеччиною і Бельгією, які виконують бельгійські поїзда, обійдуться значно дешевше, ніж ціни на склади німецького формування. І, так само, наприклад, з Будапешта до Відня буде коштувати рази в два дешевше, ніж однакова за часом дорога з Відня до Мюнхена.

Читайте також Переваги підготовки до подорожі заздалегідь

Нічні поїзди - це окрема історія. Там можна опинитися в шестимісному купе (так-так, є там такі з трьома полками на кожній стороні), заплативши за таке задоволення близько 80-100 євро.

Але коли вже вибору немає і потрібно їхати на поїзді - головне, купувати квиток на сайті залізничного перевізника заздалегідь. Тому що в день поїздки в касі або в терміналі на вокзалі квиток, швидше за все, буде коштувати дуже дорого або ж залишаться тільки дорогі місця.

Трохи про міський транспорт

Міський транспорт в Європі досить дорогий, але, в той же час, неймовірно зручний. Хоча б тому, що там все ходить чітко за розкладом і є нічні маршрути. А тому запросто можна підходити на зупинку за 5 хвилин до автобуса, трамвая, метро або міської електрички, і не боятися застрягти тут надовго. Головне тільки заздалегідь вивчити розклад - що можна зробити або на самій зупинці, або в інтернеті.

Читайте також Готельний питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Квитки на громадський транспорт в Європі продаються, найчастіше, через термінали на зупинках або в підземних переходах у метро. У перший раз вони можуть трохи налякати туриста, потім що там досить великий вибір квитків і не відразу можна зрозуміти, який саме вам потрібен. Адже категорій квитків в європейських містах дійсно багато: вони можуть бути на одну зупинку, на коротку поїздку без пересадок, в межах однієї або декількох міських зон, включати в себе пересадки чи ні, діяти за часом, комбіновані на весь міський транспорт, одноденні, дводенні та інші проїзні, групові або сімейні, а також досить популярні Travel Card, які дозволяють протягом певного часу не тільки користуватися громадським транспортом, а й заходити в музеї та інші туристичні точки зі знижкою або взагалі безкоштовно (в залежності від міста).

При цьому купити квитки у водія (у випадку з автобусом) не завжди реально, і все залежить від країни. Наприклад, в Польщі це зробити можна, а, наприклад, в Австрії вже не можна. В електричках контролери теж не продають квитки, а тільки перевіряють. У деяких містах також є термінали з продажу безпосередньо в транспорті, як, наприклад, в Берліні, але тут теж краще не ризикувати, якщо ви напевно не впевнені, чи є такі термінали саме на вашому маршруті.

Міський транспорт в Європі дорогий, але зручний / Ілюстрація REUTERS

І тут корисну пораду: не полінуйтеся вивчити транспортну сітку і категорії квитків в місті, куди ви плануєте заздалегідь, в Інтернеті, щоб точно знати, який саме вам потрібен. Ну, а при покупці на місці, якщо в місті є поділ на зони або є квитки на короткі і довгі поїздки, найкраще вибирати квитки через пошук, вводячи кінцеву станцію вашого маршруту. Тоді термінал запропонує вам саме ту категорію квитка, яка потрібна вам в даному випадку.

При цьому важливий момент - не намагайтеся проїхатися «зайцем» у Європі. Адже хоч там практично немає турнікетів, а перевірки бувають не так часто, і переважно в годину-пік, але вже якщо вас зловлять - мало не покажеться, оштрафують, в середньому, на півсотні євро з людини. При цьому сподіватися, що європейський контролери зглянеться над нещасними туристами, які будуть скаржитися, що просто не розібралися, також не варто, бо тут вже як пощастить.

***

У будь-якому випадку, куди б ви не їхали, завжди треба вивчати заздалегідь всі можливі шляхи, як туди дістатися, і вибирати з них найоптимальніший за ціною і часу. На щастя, у вік Інтернету зробити це не складає труднощів, особливо в розвиненій Європі. Там можна знайти інформацію про будь-якому транспорті, ще й вибудувати найзручніший маршрут з точністю до хвилини, включаючи міський транспорт. Ще й квитки купити (часто - заздалегідь онлайн буде ще й дешевше), ну, або в разі з міським транспортом - вивчити тарифи. Тим більше, в більшості країн сайти перевізників мають як мінімум, англійську версію, а іноді ще й російську або українську (як, наприклад, в Польщі). Звичайно, не варто виключати, що вашу транспортні плани під час вашої поїздки можуть бути трохи порушені постійним страйками, які так люблять влаштовувати європейські транспортники. Однак краще налаштовуйтесь на позитивний лад і сміливо подорожуйте по Європі!

Марина Григоренко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости