Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Традиції та звичаї Австралії

  1. Ключові святкові дати
  2. Музичні традиції Австралії

Сучасна культурне життя Австралії сформувалася не так давно. Близькість і спадкоємність європейської традиції, з одного боку, етнічні відмінності, що беруть початок в звичаях аборигенного населення, з іншого, а також характерна багатонаціональність держави і особливий спосіб життя на узбережжях - химерним візерунком складаються в мозаїку австралійських традицій.

Ключові святкові дати

До найбільш характерних святкових дат, що створює звичний ритм суспільного життя в Австралії, слід віднести наступні:

  • День Австралії;
  • Анзак, День пам'яті солдатів (ANZAC Day);
  • Кубок Мельбурна;
  • Різдво;
  • День Народження Королеви.

Днем Австралії вважається 26 січня - національний австралійський свято. Це вихідний день, який багато присвячують зустрічі з друзями, музичним заходам, барбекю, салютам і феєрверків. Протягом всієї святкового тижня - вона припадає на останній тиждень січня - міста прикрашені прапорами Австралії . Історично дата нагадує про першу австралійської колонії Британії - Новому Південному Уельсі, який носить назву «Штат-прем'єр». З земель Нового Уельсу, які були названі так Джеймсом Куком, починалося освоєння Австралії.

Навесні, 25 квітня, проходить святкування АНЗАК (ANZAC Day). Це день коли країна вшановує своїх ветеранів, героїв тих воєн, в яких Австралія брала участь. Марші, паради і феєрверки, без яких ніколи не обходиться ця урочиста подія, не тільки привертають безліч глядачів, а й є вираженням національної пам'яті та єдності. Назва свята було дано на честь воїнів армійського корпусу, який брав участь у Першій світовій війні в складі британської армії. Фактично, АНЗАК є абревіатурою: Австралійський і Новозеландський армійський корпус. Солдати сучасної армії також носять з гордістю цю назву.

Мельбурнський кубок - самий «знаменитий вівторок» Австралії, перший листопадовий вівторок. Кубок Мельбурна є не що інше, як скачки, - двухмільной гандикап (від англ. «Hand in cap») - в яких робить ставки вся країна. В цей день також проводиться і лотерея. Сигнал, що звучить о 3 годині пополудні, зупиняє всіх і кожного, незалежно від занять і професій, і означає початок кубка.

Для городян цей захід виступає ще в ролі своєрідного фестивалю моди - «день стилю» проходить в четвер, і наряд до нього готують особливо ретельно. Кубок Мельбурна - центральна подія шеститижневого фестивалю, що проходить навесні в штаті Вікторія. Перші перегони проводилися переселенцями в 1861 році. І якщо тоді призовим фондом були 170 фунтів і срібний годинник, то сучасний призовий фонд становить близько 4,5 млн. Австралійських доларів.

Різдво в Австралії, як і в Європі, може вважатися головним сімейним і християнським святом. Святкування відбувається в грудні, і австралійці йдуть різдвяних традицій північної півкулі планети: прикрашають будинки, підписують вітальні листівки, влаштовують різдвяні піснеспіви, наряджають ялинку, обмінюються подарунками, і, звичайно, діти чекають візиту Санта Клауса. У літній сезон Різдва цвітуть багато австралійських рослини. Перші поселенці з радістю використовували букети диких австралійських квітів в різдвяних прикрасах. Найбільш відомі з них: Різдвяний дзвіночок, Різдвяний кущ і Різдвяна орхідея.

День Народження Королеви австралійці відзначають в червні. Австралія є членом Співдружності і, хоча з 1942 року вона стала політично незалежною від Британії, проте, Королева Великобританії Єлизавета II залишається монархом і для австралійців. Традиція святкування дня народження монарха влітку, незалежно від справжньої дати народження, була закладена Едвардом VII на початку XX століття і з тих пір не мінялася. Сама ж королева Єлизавета Олександра Марія Віндзорська народилася 21 квітня. За час свого правління, королева зробила 15 візитів до Австралії.

Музичні традиції Австралії

Насичену культурну життя австралійського континенту неможливо уявити без музичних традицій. Хіба може обійтися без музики хоч один фестиваль? У музиці будь-якої культури знаходять відображення інтонації мови, ритми мови, звуки природи, різні аспекти життя суспільства - все з чого виткана сама культура. Музика в будь-якій країні багато в чому визначає ідентичність її народу, або, як прийнято говорити у нас, душу народу.

Однією з характерних музичних особливостей стало так зване «австралійське музичне звучання», саунд, який черпає ритми і мелодії з джерела навколишньої природи і з життя аборигенів. В Австралії представлено багато музичних жанрів і стилів, при цьому в усьому світі визнаний особливий австралійський підхід до музики, що залишається унікальним.

Класична музика в Австралії, перш за все, представлена ​​своїми традиційними формами сонати і симфонії, які слідують строгим правилам ритму і стилю, і роблять її відмінною від більш простий або більш популярної музики. Творчість австралійських виконавців, композиторів класичної музики відомо не тільки в Австралії, і не поступається світовим стандартам. Барбара Джейн Джілбі, скрипалька і віолончелістка, Дункан Джілферд, піаніст, - улюблені в усьому світі. У кожному штаті і головному місті штату діє свій симфонічний оркестр (в Канберрі, Сіднеї, Брісбені, Дарвін, Перті, Аделаїді , Мельбурні та Хобарті).

Кубок Мельбурна

Музика буша є пісні кантрі на австралійські мотиви, в основі її лежать фольклорні теми. На музичну традицію впливають не тільки ритми аборигенів, але і привезені кельтські, шотландські, каджунськой, африканські, бретонські, американські, клезмерські і багато інших мелодії. Текс Мортон, новозеландський виконавець, визнаний «батьком австралійської музики кантрі».

Найдавніший у світі духовий музичний інструмент, діджеріду, родом також з Австралії. Це центральний символ австралійської музики, і важлива частина обрядів, під час яких виконуються традиційні пісні і танці, важливі для австралійців-аборигенів і жителів островів Торрес Стрейт. Фестиваль-церемонія, з виконанням танців і пісень в традиції аборигенів, носить назву Purlapa Wiri і являє собою контакт зі світом духів і богів, що виконується відповідно до давніми віруваннями.

Самобутність австралійської культури сяє різними гранями, відбиваючись в давніх і сучасних традиціях країни-материка.

Весільні традиції Австралії

Хіба може обійтися без музики хоч один фестиваль?

Новости