Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гори Австралії: список, опис, цікаві факти

  1. Загальні особливості рельєфу Австралії
  2. Гори Австралії: назви та місця розташування
  3. Гори Австралії: список найвищих вершин
  4. Як Косцюшко і Таунсенд помінялися назвами
  5. Палаюча гора - найбільш екзотична гора Австралії
  6. Піраміда Уолша - сама незвичайна гора Австралії

Гори Австралії так само незвичайні і різноманітні, як і сам материк, на якому вони розташовані. Одні - скласти і неприступні, інші - пологі і цілком доброзичливі. У загальному і цілому, гори Австралії порівняно невисокі. За середніми абсолютним висот над рівнем океану цей материк займає останнє місце в світі.

Які гори в Австралії найвищі? Де вони розташовані? Яка найвища гора в Австралії, і як вона називається? Давайте разом пошукаємо відповіді на всі ці питання.

Загальні особливості рельєфу Австралії

Австралія - ​​це материк, що володіє відразу трьома природними рекордами. Він найменший, самий сухий, а також найнижчий на Землі. Гори Австралії займають лише близько 5% від загальної площі континенту.

Переважають на цьому материку рівнини і височини. Західну його частину займає велике Западноавстралійское плоскогір'я з абсолютними висотами до 500 метрів. Краї плоскогір'я трохи підняті. У центрі материка знаходяться низовини, в межах яких висоти не перевищують 100-150 метрів. Найнижча точка континенту розташована на узбережжі солоного озера Ейр . А ось найвища гора в Австралії носить досить незвичайне для цих країв назва - Косцюшко. В який же частині материка потрібно її шукати?

Гори Австралії на карті відшукати зовсім не важко. Вони відзначені коричневим кольором. Давайте познайомимося з ними ближче!

Гори Австралії: назви та місця розташування

Найбільшою гірською системою материка є Великий Вододільний хребет. Він оздоблює континент зі східною і південно-східної сторін. Вершини хребта переважно плоскі, а схили - досить круті. Деякі окремі масиви хребта протяжністю в 4000 км відрізняються своїми цікавими особливостями. Наприклад, Блакитні гори в Австралії знаходяться під охороною ЮНЕСКО. Головна їхня цінність - це знамениті евкаліптові ліси.

На крайньому півдні хребет плавно переходить в так звані Австралійські Альпи. Названі вони саме так не випадково. Ці гори дійсно надзвичайно мальовничі, хоч і не такі високі, як Альпи «оригінальні». Саме тут знаходиться найвища гора Австралії. І саме звідси стікає найбільша річка материка - Муррей.

У північній частині материка розташоване велике плато Кімберлі. Зовнішній вигляд у нього цілком «гірський», незважаючи на абсолютні висоти, що не перевищують і тисячі метрів над рівнем моря.

Гори Австралії переважно молоді. Більшість з них виникли під час кайнозойської ери. Раніше на їх місці знаходилися старіші геологічні структури, які з часом руйнувалися і остаточно зникли з лиця землі в мезозої. Складено гори Австралії в основному з таких порід, як гнейси, граніти і вапняки. Місцями зустрічаються і вулканічні породи. В австралійських горах геологи свого часу виявили цілий ряд корисних мінеральних ресурсів: зокрема, вугілля, газ, залізні руди, кобальт, мідь і золото.

Щоб підсумувати цю частину нашої статті, перерахуємо найбільші хребти і гірські системи південного материка. це:

  • Великий Вододільний хребет
  • австралійські Альпи
  • Кінг-Ліополд
  • Масгрейв
  • Селуін
  • Голер
  • хребет Фліндерс
  • хребет Дарлінг
  • хребет Мак-Доннелл
  • хребет Стерлінг

Які гори високі в Австралії, а які - не дуже? Про це ви дізнаєтесь далі.

Гори Австралії: список найвищих вершин

Зрозуміло, перераховувати абсолютно всі гірські вершини Австралії немає ніякого сенсу. Адже їх дуже і дуже багато! Тут ми обмежимося лише списком з десяти найвищих з них.
Отже, яка гора в Австралії є найвищою? У таблиці внизу вона знаходиться під першим номером.

№ Назва вершини Абсолютна висота (в метрах) 1 Косцюшко 2228 2 Таунсенд 2209 3 Твінем 2196 4 Тейт 2068 5 Джагунгал 2062 6 Богонг 1 986 7 Фезертоп 1922 8 Бімберн 1912 9 Хотам 1861 10 Джинджера 1855

Таким чином, гір «двотисячників» в Австралії не так багато. Їх усього п'ять. А найвищою горою Австралії є вершина Косцюшко. Де ж вона розташована, і чому носить таку назву?

Як Косцюшко і Таунсенд помінялися назвами

Вершина Косцюшко розташована на півдні материка в межах штату Новий Південний Уельс. Ця гора в Австралії є найвищою, хоча вона практично не виділяється в рельєфі. Адже поруч знаходяться інші високі піки Австралійських Альп.

Відкриття цієї вершини відбулося ще в середині XIX століття. І зробив його польський географ Павло Стрежельскі. Він і назвав гору в честь національного героя свого народу - Тадеуша Косцюшко, який прославився в боротьбі за незалежність і самостійність Польщі. Ось чому ця австралійська гора носить таке незвичайне за звучанням (для англомовного людини) назва. До речі, місцеві жителі називають її «Козі Оско», так як вимова польської прізвища дається їм неймовірно складно.

Цікаво, що в кінці ХХ століття з'ясувалося, що сусідня вершина Таунсенд на дев'ятнадцять метрів вище, ніж гора Косцюшко. Однак змінювати найвищу вершину материка не стали. З поваги до Павлу Стрежельскому, дві гори просто обмінялися своїми назвами!

Гора Косцюшко досить полога і не складна в підкоренні. На її схилах немає ущелин або будь-яких небезпечних обривів. Тому сходження на Косцюшко для фізично підготовленого туриста здається лише приємною прогулянкою. Схили гори практично позбавлені рослинності. Тут переважають густі трави і чагарники.

Сьогодні до вершини гори Косцюшко веде обладнана доріжка. А для дуже ледачих туристів діє підйомник, верхня станція якого розташована на висоті 1930 метрів (загальна висота вершини - 2228 метрів).

Палаюча гора - найбільш екзотична гора Австралії

Тліючі або гарячі гори можна побачити в різних куточках планети (в Туреччині, Росії, Азербайджані та інших країнах). Є одна така гора і на австралійському материку.

Палаюча гора розташована в Новому Південному Уельсі, біля невеликого селища Вінг. Висота гори - всього 653 метра. Але відома вона завдяки процесам, які проходять всередині неї. Під поверхнею гори розташований тліючий пласт вугілля. У деяких місцях з-під землі навіть виходить гарячий дим з домішками сірки. Ще сто років тому Палаюча гора вважалася єдиним вулканом на території всього материка.

Дослідники з'ясували, що вугільний пласт під горою запалав без втручання людини. Ділянки гори, під якими тліє вугілля, легко визначити за численними тріщинах і грабенів, що виникли в результаті підземних провалів.

За оцінками вчених, в даний час горить близько 100 квадратних метрів поверхні цієї гори. І з кожним роком ця площа збільшується приблизно на один квадратний метр. Вважається, що горить гора в Австралії тліє вже як мінімум 5,5 тисячі років.

Піраміда Уолша - сама незвичайна гора Австралії


Ця дивовижна гора знаходиться в Квінсленді, в межах національного парку «Вурунуран». Дивлячись на неї, дійсно можна повірити, що її насипали стародавні єгиптяни. За своїми контурами вона нагадує майже ідеальну піраміду.
Висота Піраміди Уолша - 922 метра. Гора була названа так на честь міністра Квінсленда Вільяма Уолша в 1870 році. Щоб піднятися на вершину «піраміди», знадобиться близько п'яти годин. Щороку, в серпні, тут влаштовують пишні сільськогосподарський ярмарок, на якій можна купити продукцію кращих австралійських фермерських господарств.

Піраміда Уолша цікава ще й своєю рослинністю. Так, на її схилах росте класичний дощовий тропічний ліс, з відповідними видами рослин і тварин. Ботаніки нарахували тут не менше 500 видів рослин. У свою чергу, зоологи з'ясували, що на схилах гори мешкають представники деяких ендемічних видів тварин. Серед них - рідкісна пташка чоучілла і сумчастий щур.

В цілому, гори Австралії представляють не тільки один лише науковий інтерес. Крім усього іншого, вони досить гарні і мальовничі. В австралійських горах можна відшукати масу чудових місць і природних об'єктів. Тут є високі водоспади і казкові печери, глибокі каньйони і скелясті виступи неймовірних форм. Всі ці чудеса природи ваблять до Австралії туристів і мандрівників з різних куточків світу.

Чудеса гір Австралії відео

Які гори в Австралії найвищі?
Де вони розташовані?
Яка найвища гора в Австралії, і як вона називається?
В який же частині материка потрібно її шукати?
Отже, яка гора в Австралії є найвищою?
Де ж вона розташована, і чому носить таку назву?

Новости