Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бєлавіа

  1. У 2010-х роках [ правити | правити код ]
  2. акціонування [ правити | правити код ]
  3. ребрендинг [ правити | правити код ]
  4. Брендовані літаки [ правити | правити код ]
  5. Спіcок код-шерінговіх партнерів [ правити | правити код ]
  6. Список інтерлайн-партнерів [ правити | правити код ]

Belavia ( біл. Белавія) - білоруська авіакомпанія зі штаб-квартирою в Мінську . Утворена в 1996 році. Основні рейсові та чартерні міжнародні польоти здійснює з Національного аеропорту Мінськ . Повне найменування - Товариство з обмеженою відповідальністю «Авіакомпанія Белавіа» [1] .

Компанія має 17 представництв в країнах ближнього і далекого зарубіжжя, є членом міжнародної організації авіаперевізників - IATA .

У 2016 році було перевезено 2 488 078 пасажирів, що на 19,1% більше, ніж у 2015 році. Такі результати стали можливі, в тому числі, завдяки розширенню географії власних рейсів і збільшення частот виконання існуючих регулярних рейсів. Авіакомпанія «Бєлавіа» здійснює власні регулярні польоти по 49 маршрутах 27 країн Європи, СНД і Азії. Також протягом року «Белавіа» продовжила приділяти особливу увагу розвитку транзитних перевезень через Національний аеропорт «Мінськ». Частка транзитних пасажирів на регулярних рейсах авіакомпанії склала близько 50%. C 2019 роки для транзитних пасажирів компанія запропонувала скористатися перельотом з зупинкою (стоповер) в Мінську. Ця опція дозволяє пасажирам, що прямують разом з пересадкою через Національний аеропорт «Мінськ», зупинитися на термін від 24 до 72 годин в столиці Білорусі. [2]

Історія білоруської цивільної авіації бере свій початок з 7 листопада 1933 року, коли відбулося урочисте відкриття Мінського аеровокзалу - першого білоруського пасажирського терміналу. Наступної весни в Мінську приземлилися 3 літаки По-2 , Що належали Смоленському авіапідрозділів спецпрімененій Московського управління цивільного повітряного флоту. У 1936 році почали здійснюватися перші регулярні поштово-пасажирські рейси в Москву . Влітку 1940 року засновано Білоруський «104-ий Об'єднаний авіаційний загін» ГУВФ, кількість рейсів досягло восьми. З жовтня 1944 року по травень 1953 року існувало Білоруське управління Цивільного повітряного флоту (БУГВФ). Начальниками якого були: Коротков В. М., Клуссон Е. Т., Горбунов К. Д. З травня 1953 року по грудень 1964 року існувало Білоруське територіальне управління Цивільного повітряного флоту (БТУГВФ). Начальниками якого були: Сімонянц В. С. та Горб В. Н. А 27.07.1964 року Указом Президії Верховної Ради СРСР № 2729-VI з Головного управління цивільного повітряного флоту (ГУГВФ) при Раді міністрів СРСР було створено Міністерство Цивільної авіації СРСР (МРА СРСР ). Після чого були перейменовані всі (15) союзних ТУГВФ в Управління цивільної авіації. Так з'явилося Білоруське Управління Цивільної Авіації (БУГУ). (Див. Стр.31-35 Ліпін А. В. Штурманська служба цивільної авіації від зльоту до посадки / СПб ГУГА.СПб., 2016.- 153 с.). В якому, вперше з 1973 року, була введена посада прапор-штурмана, а потім і Головного штурмана ( Лагун, Леонід Демидович ). Начальниками БУГУ були: Глущенко Д. Г. та Курило В. М.

З 1961 року по 1983 відбувається поповнення повітряного флоту Білоруського Управління Цивільної Авіації. За ці роки було отримано турбогвинтовий літак Ан-10 (1961 г.) , В 1963 році білоруську реєстрацію отримав перший літак Ту-124 , В 1973 році почалася експлуатація першого літака Ту-134 А. У вересні-жовтні 1982 під володіння Мінської авіаційної технічної бази перейшов перший літак Ту-154 . В період існування БССР були відкриті перші авіалінії на перерахованих вище типах літаків як в країни соціалістичного табору: Польщі (Варшава), Чехії (Прага), Угорщини (Будапешт), НДР (Берлін, Лейпциг), так і в країни капіталістичного табору: Австрія (Відень ) і т. д. з єдиного на той момент міжнародного і столичного аеропорту Мінськ-1 . (Див. Першопрохідника першої реактивної техніки і першого головного штурмана Білоруської республіки Лагун, Леонід Демидович ).

У той період, в зв'язку зі зростаючою загрозою викрадень літаків з закритої країни (СРСР) в період холодного завіси, в цілях безпеки польотів екіпажам видавалося штатну зброю типу пістолета Макарова.

Після розпаду СРСР і здобуття незалежності Республіки Білорусь в 1991 році було утворено Білоруське об'єднання цивільної авіації «Белавіа», яке успадкувало парк повітряних суден, які належали Білоруському Управлінню Цивільної Авіації (БУГУ). У структуру об'єднання якого увійшли всі підприємства цивільної авіації Республіки Білорусь, що раніше належали БУГУ.

Національна авіакомпанія «Бєлавіа» була утворена 5 березня 1996 року в результаті реорганізації Білоруського об'єднання цивільної авіації. У період 1995-1997 років були відкриті рейси в Ларнаки , Лондон , Пекін , Рим і Стамбул . 12 серпня 1997 року «Белавіа» вступила в дійсні члени Міжнародної асоціації повітряного транспорту (ІАТА).

У 1998 році відкривається новий маршрут Мінськ-2 - Прага - Мінськ-2 на літаках типу Боїнг-737. До цього з 1950 року в Прагу літали ТУ-134 (ТУ-124, Ан-12, Ан-10, Іл-14) з аеропорту Мінськ-1. У цьому ж році «Белавіа» об'єдналася з авіакомпанією « Мінскавіа », В результаті чого її флот поповнився кількома Ан-24 , Ан-26 і Як-40 , І отримала по лізингу «ТУ-154М» [3] .

У 2000 році об'єдналися авіакомпанії «Белавіа» і «Могілевавіа».

18 травня 2001 року порушено регулярне сполучення між Мінськом і Парижем.

В 2002 було підписано першу угоду «код-шерінг» з австрійськими авіалініями, яке поклало початок активної співпраці із зарубіжними партнерами.

У міжнародних перевезеннях «Белавіа» співпрацює з такими відомими авіакомпаніями як російська « Аерофлот », А також зарубіжні« Aer Lingus »,« LOT »,« Lufthansa »,« Austrian Airlines »Та інші, з якими укладені угоди про комерційну співпрацю.

В 2003 році «Белавіа» починає виконувати регулярні рейси в Калінінград , В жовтні цього ж року в Національний аеропорт «Мінськ» прибув перший літак західного виробництва «Боїнг 737-500», який був узятий авіакомпанією в оперативний лізинг. А підписана комерційна угода між «Белавіа» і «Air Baltic» про надання блоків місць на рейсах Мінськ-Рига-Мінськ дозволило зробити перші кроки в спільній роботі двох авіакомпаній.

Про професійне визнання авіакомпанії свідчить той факт, що в лютому 2004 року «Белавіа» стала володарем Бронзовою медалі Національного конкурсу БРЕНД РОКУ 2003 року у номінації «Бренд Профі». Введення в експлуатацію другого «Боїнгу 737-500» і підписання між «Белавіа» і «Аерофлотом» код-шерінгової угоди на виконання рейсів Мінськ-Москва-Мінськ також стали значними подіями в 2004 році.

Результатом взаємодії «Белавіа» і «ЧСА-Чеських авіаліній» в травні 2005 року стало відкриття лінії Мінськ-Прага-Мінськ відповідно до підписаної угоди «код-шерінг».

У лютому 2007 року здійснилася поставка першого регіонального літака CRJ-100 LR, почали виконуватися регулярні польоти за маршрутом Мінськ-Баку за участю азербайджанської авіакомпанії «Азал», з метою зміцнення позицій на ринку і вдосконалення інформаційної структури «Белавіа» в березні встановлює контакти з SABRE Airline Solution і впроваджує систему, що дозволяє використовувати технологію електронного квитка при роботі з турагентствами і партнерами по інтерлайн-угодами, а також починає впроваджувати програму заохочення часто літаючих пасаж рів. Продаж електронних квитків (e-ticket) «Белавіа» в системі «Амадеус» через агентів з продажу авіаперевезень (BSP) Австрії, Італії, Польщі, Швеції, Німеччини, України, Кіпру та Чехії стає можливою вже в липні 2007 року. В цьому ж році для пасажирів стало можливим здійснювати переліт по новому регулярному рейсу Мінськ-Санкт-Петербург.

З 11 лютого 2008 року у пасажирів, що вилітають рейсами з Москви, з'являється можливість покупки електронного авіаквитка.

У 2008 році компанія підписує електронні інтерлайн-угоди з авіакомпаніями «Air One» (Італія), «LOT» (Польща), «Air Baltic» (Латвія), «Austrian Airlines», «Aerosvit» (Україна), «British Airways» , «Lufthansa» (Німеччина), «KD Avia» (Росія), ізраїльської «El Al» і «S7» (Росія).

У червні 2008 року налагоджено пряме сполучення між Мінськом і Міланом, відкрито представництво другого власного офісу в Італії.

В рамках реалізації державної програми розвитку цивільної авіації Республіки Білорусь «Белавіа» набуває в 2008 році в оперативний лізинг два «Боїнга 737-500» і один «Боїнг 737-300» від американської лізингової компанії «ILFC- International Leasing Finance Corporation» ( «Міжнародна лізингова Фінансова Корпорація »).

В кінці 2008 року «Белавіа» внесена в реєстр ІАТА як авіакомпанія, що відповідає стандартам експлуатаційної безпеки ( IOSA ). Наявність сертифіката IOSA підтверджує використання авіакомпанією передових стандартів в галузі управління безпекою польотів, визначає міжнародний статус безпечного перевізника, дає потенціал до розширення міжнародного співробітництва з провідними авіакомпаніями світу, спрощує вихід на нові ринки.

За першу половину 2009 року «Белавіа» взяла в лізинг і ввела в експлуатацію чотири літаки західного виробництва: два - Боїнг 737-300 і два CRJ-200, а літак Ан-24 був виведений зі складу повітряного флоту авіакомпанії. У серпні цього ж року Національна авіакомпанія «Бєлавіа» відкриває новий регулярний рейс за маршрутом Мінськ-Амстердам-Мінськ. 11 листопада 2009 увійшло в історію авіакомпанії «Белавіа» як день коли був придбаний перший авіаквиток «Белавіа» через мережу Інтернет на сайті авіакомпанії. Того разу пасажир придбав квиток на рейс Мінськ-Москва-Мінськ в економічному класі. У тому ж місяці авіакомпанія стала лауреатом Першої Національної Премії в області маркетингу «Енергія успіху» в номінації «Кращі комунікації, збудовані засобами BTL». З 4 грудня «Белавіа» відкриває продаж електронних квитків на рейси національного голландського авіаперевізника «KLM Royal Dutch Airlines». Таким чином пасажири, що літають рейсами «Белавіа», отримали додаткову можливість подорожувати в країни Європи, Північної і Південної Америки через Амстердам.

З кінця 2009 року на бортах ВС Національного авіаперевізника починає польоти новий щомісячний бортовий журнал авіакомпанії «Belavia ON AIR». Початок наступного року ознаменувався для «Белавіа» відкриттям нового маршруту Мінськ - Рига. 7 квітня в Національному аеропорту «Мінськ» приземлиться черговий літак американського виробництва Boeing 737-500, набутий авіакомпанією «Белавіа» в оперативний лізинг. Так парк повітряних суден став налічувати вже шість літаків даної модифікації.

У 2010-х роках [ правити | правити код ]

17 травня 2010 року «Белавіа» і найбільший французький авіаперевізник Air France впровадили електронне інтерлайн-угоду, на підставі якого обидві сторони отримали можливість оформляти електронні перевізні документи на рейси один одного.

Важливим і приємною подією для Національної авіакомпанії «Белавіа» стало приєднання в липні до Європейської асоціації регіональних авіакомпаній (ERAA). Динамічно розвиваючи партнерські відносини, за друге півріччя 2010 року авіакомпанія «Бєлавіа» уклала двосторонню інтерлайн-угоду (а слідом за ним і електронне інтерлайн-угоду) з американською авіакомпанією «Дельта». Ще одним партнером для «Белавіа» стала авіакомпанія «Татарстан», з якої також було підписано інтерлайн-угоду. Продовжуючи розвивати маршрутну мережу, авіакомпанія «Бєлавіа» відкриває новий напрям в географії польотів: 15, вересня 2010 року через Національного аеропорту вилетів перший рейс в Батумі - найстаріший курортне місто Грузії. Через місяць пасажирам «Белавіа» відкрилася можливість придбання електронного авіаквитка на рейси в Стамбул. Відповідно до державної програми розвитку цивільної авіації «Белавіа» набуває в оперативний лізинг чергове повітряне судно - літак CRJ-200LR канадського виробника Bombardier. 26 жовтня він приземлився в Національному аеропорту «Мінськ», прилетівши з данського міста Сондерборг.

14 грудня 2008 року «Белавіа» відкрила регулярний рейс за маршрутом Мінськ - Ашхабад - Мінськ. Польоти в столицю Туркменістану стали виконуватися один раз на тиждень [4] .

28 квітня 2013 «Белавіа» відкрила рейс в Самару ( Міжнародний аеропорт «Курумоч» ), Який став сьомим за рахунком напрямком в Росію. Польоти стали виконуватися 2 рази на тиждень [5] .

15 вересня 2013 року було відкрито перший регулярний рейс за маршрутом Мінськ-Будапешт-Белград-Будапешт-Мінськ. Це єдиний рейс білоруської авіакомпанії, який пов'язує два пункти призначення в інших державах [6] .

17 грудня 2014 року було відкрито новий авіарейс за маршрутом Мінськ- Женева -Мінськ, а 19 грудня був виконаний перший регулярний політ до Вільнюса.

3 січня 2014 року до Національному аеропорту «Мінськ» приземлився черговий Boeing 737-300 авіакомпанії «Белавіа».

28 квітня 2014 відбувся перший регулярний авіарейс за маршрутом Мінськ-Ніцца-Мінськ. Польоти стали виконуватися тричі на тиждень.

30 квітня 2014 в Національному аеропорту «Мінськ» приземлився новий літак «Белавіа» Embraer-195 LR. Це повітряне судно було придбано авіакомпанією у власність безпосередньо у бразильської компанії. Пізніше, в травні, був придбаний другий Embraer-195LR.

23 січня 2015 флот авіакомпанії «Белавіа» поповнився першим Boeing 737-800 NG. Це дозволило авіакомпанії оперативно реагувати на розвиток попиту з боку пасажирів на середньомагістральні напрямки. У квітні цього ж року флот поповнює ще один Boeing 737-800NG.

29 квітня 2015 року відбувся перший регулярний авіарейс авіакомпанії за маршрутом Мінськ- Алмати -Мінськ.

2 липня 2015 року між «Белавіа» і Uzbekistan Airways почала діяти електронне інтерлайн-угоду

19 червня 2016 р ВАТ "Авіакомпанія« Бєлавіа »відкрило щотижневий рейс за маршрутом Мінськ- Паланга -Мінськ.

17 серпня 2016 року ВАТ "Авіакомпанія« Бєлавіа »розпочала виконання регулярних рейсів за маршрутом Мінськ- Львів -Мінськ. Польоти виконуються з частотою 4 рази на тиждень.

13 Сентября 2016 «Белавіа» здійснила перший політ в новий аеропорт Московської області « ЖУКОВСЬКИЙ », Авіакомпанія« Бєлавіа », відкривши новий рейс за маршрутом Мінськ - Жуковський, стала першим перевізником, який почав виконувати польоти в новий міжнародний аеропорт Московської області «Жуковський» .

15 вересня 2016 р Авіакомпанії «Белавіа» і « Узбекістон хаво йуллари »Підписали угоду про спільну експлуатацію авіалінії (« код-шерінг »).

У 2017 «Белавіа» отримала найвищу оцінку «п'ять зірок» в рейтингу регіональних авіакомпаній за версією американської пасажирської асоціації APEX [7] .

30 грудня 2017 річний пасажиропотік «Белавіа» вперше в історії авіакомпанії досяг трьох мільйонів чоловік.

30 жовтня 2018 року ВАТ "Авіакомпанія« Бєлавіа »виконала перший регулярний рейс за новим маршрутом Мінськ-Кишинів-Мінськ.

17 грудня 2018 року ВАТ "Авіакомпанія« Бєлавіа »виконала перший регулярний рейс за маршрутом Мінськ-Воронеж-Мінськ.

акціонування [ правити | правити код ]

30 грудня 2013 року було видано Наказ Держкоммайна про акціонування «Белавіа», з назви компанії в ході акціонування пропало слово «Національна» [8] .

ребрендинг [ правити | правити код ]

15 серпня 2016 року в Національному аеропорту приземлився Boeing 737-800NG, який прибув з заводу-виготовлювача (м Сіетл, США) в новій лівреї «Белавіа». У той же день був представлений ребрендинг авіакомпанії, який розроблявся протягом півтора років. Для пасажирів минула ліврея «Белавіа» асоціюється з авіакомпаніями радянського часу, що накладає відбиток на образ білоруської авіакомпанії. Для того щоб сформувати сучасний імідж «Белавіа», а також вийти на новий рівень взаємодії з клієнтами, було прийнято рішення провести ребрендинг. Головним новим елементом білоруської авіакомпанії «Белавіа» виступає традиційний білоруський квітка волошка , Який з давніх-давен вважається символом чистоти, привітності та приязні. Серцевина графічного «волошки» означає будинок, тобто Білорусь, куди завжди хочеться повертатися, а пелюстки синього квітки передають відчуття польоту і руху вперед. Волошка також відображає слоган авіакомпанії «Ми з'єднуємо». Новий фірмовий стиль буде представлений в зовнішньому оформленні корпоративних елементів авіаперевізника: інтер'єри літаків і офісів, форма екіпажів, шаблони для документації, офіційний сайт, навігаційні та рекламні поверхні.

Брендовані літаки [ правити | правити код ]

29 липня 2016 року авіакомпанія представила повітряне судно Boeing 737-300 (Бортовий номер EW 254-PA) в лівреї популярної білоруської інтернет-ігри World of Tanks . Макет літака виконано в корпоративних кольорах бренду World of Tanks. Фюзеляж літака став чорним, крила - помаранчевими. У задній частині красується величезний помаранчевий орнамент в білоруському стилі, виконаний у формі танка Т-34, а збоку написи: «Гра з Білорусі, в яку грає весь світ». На хвості - величезний білий волошка, який став символом авіакомпанії після проведення ребрендингу. Його оформляли в чеській Остраві, витративши 300 літрів фарби Літаки в лівреї чорного кольору зустрічаються нечасто, виглядають вони незвичайно і цікаво. Основна ідея брендованої лівреї - показати, що гра, відома у всьому світі, - родом з Білорусії.

Для Білорусі - це перший випадок комерційного брендування літака. У таких кольорах літак буде літати три роки.

12 грудня 2018 у аеропорту Мінськ приземлився літак Embraer ERJ-195LR з бортовим номером EW-400PO, брендований для компанії Wargaming. Пофарбували його в Ульяновську. Використано кольору сріблястий, оранжевий, чорний. Близько передніх дверей видніється зубр. Інтер'єр салону також брендований в стилі гри World of Tanks. [9]

Станом на лютий 2019 року авіакомпанія «Бєлавіа» виконує прямі регулярні польоти з Національного Аеропорту Мінськ в наступні міста:

Спіcок код-шерінговіх партнерів [ правити | правити код ]

Авіакомпанія «Бєлавіа» має ряд код-шерінгових партнерів, з якими виконує спільні рейси:

Список інтерлайн-партнерів [ правити | правити код ]

За річною програмою 2016 року авіакомпанія виконувала рейси за наступними чартерним напрямками: [10]

Місто Країна Аеропорт Міста вильоту Аліканте Іспанія Місто Країна Аеропорт Міста вильоту   Аліканте   Іспанія   Іспанія   аеропорт Аліканте   Мінськ   Анталья   Туреччина   Туреччина   аеропорт Анталья   Мінськ, Брест, Вітебськ   Араксос   Греція   Греція   аеропорт Араксос   Мінськ   Афіни   Греція   Греція   Аеропорт Елефтеріос Венізелос   Мінськ   Бургас   Болгарія   Болгарія   аеропорт Бургас   Брест, Гомель, Гродно, Мінськ, Могильов   Варна   Болгарія   Болгарія   аеропорт Варна   Мінськ Верона Італія   Італія   Аеропорт Верона Мінськ   Закінтос   Греція   Греція   Аеропорт Діонісіос Соломос   Мінськ   Ізмір   Туреччина   Туреччина   аеропорт Ізмір   Мінськ   Іракліон   Греція   Греція   Аеропорт Нікос Казандзакіс   Мінськ Катанія Італія   Італія   Аеропорт Катанія Мінськ   Констанца   Румунія   Аеропорт Михайло Когелнічану Мінськ   Корфу   Греція   Греція   Аеропорт Іоанніс Каподістрія   Мінськ   Пальма-де-Майорка   Іспанія   Іспанія   Аеропорт Пальма-де-Майорка Мінськ Подгоріца Чорногорія Аеропорт Подгоріца Мінськ   Родос   Греція   Греція   аеропорт Діагорас   Мінськ   Салонікі   Греція   Греція   аеропорт Македонія   Мінськ, Гомель   Сіцілія   Італія   Італія   аеропорт Катанія   Мінськ   Тенеріфе   Іспанія   Іспанія   Аеропорт Тенеріфе-Південний   Мінськ   Тіват   Чорногорія   Чорногорія   аеропорт Тіват   Гомель, Мінськ   Хургада   Єгипет   Єгипет   аеропорт Хургада   Мінськ, Брест, Гомель   Шарм-еш-Шейх   Єгипет   Єгипет   Аеропорт Шарм-еш-Шейх   Мінськ   Енфіда   Туніс   Аеропорт Енфіда-Хаммамет Мінськ Іспанія аеропорт Аліканте Мінськ Анталья Туреччина Туреччина аеропорт Анталья Мінськ, Брест, Вітебськ Араксос Греція Греція аеропорт Араксос Мінськ Афіни Греція Греція Аеропорт Елефтеріос Венізелос Мінськ Бургас Болгарія Болгарія аеропорт Бургас Брест, Гомель, Гродно, Мінськ, Могильов Варна Болгарія Болгарія аеропорт Варна Мінськ Верона Італія Італія Аеропорт Верона Мінськ Закінтос Греція Греція Аеропорт Діонісіос Соломос Мінськ Ізмір Туреччина Туреччина аеропорт Ізмір Мінськ Іракліон Греція Греція Аеропорт Нікос Казандзакіс Мінськ Катанія Італія Італія Аеропорт Катанія Мінськ Констанца Румунія Аеропорт Михайло Когелнічану Мінськ Корфу Греція Греція Аеропорт Іоанніс Каподістрія Мінськ Пальма-де-Майорка Іспанія Іспанія Аеропорт Пальма-де-Майорка Мінськ Подгоріца Чорногорія Аеропорт Подгоріца Мінськ Родос Греція Греція аеропорт Діагорас Мінськ Салонікі Греція Греція аеропорт Македонія Мінськ, Гомель Сіцілія Італія Італія аеропорт Катанія Мінськ Тенеріфе Іспанія Іспанія Аеропорт Тенеріфе-Південний Мінськ Тіват Чорногорія Чорногорія аеропорт Тіват Гомель, Мінськ Хургада Єгипет Єгипет аеропорт Хургада Мінськ, Брест, Гомель Шарм-еш-Шейх Єгипет Єгипет Аеропорт Шарм-еш-Шейх Мінськ Енфіда Туніс Аеропорт Енфіда-Хаммамет Мінськ

За зимової програмі 2016-2017 року авіакомпанія виконує рейси за наступними чартерним напрямками: [10]

16 жовтня 2003 року в Національний аеропорт Мінськ прибув перший літак західного виробництва Boeing 737-500 взятий авіакомпанією в лізинг. Другий такий літак прибув у розпорядження «Белавіа» в квітні 2004 року .

Всі іноземні машини авіакомпанія придбала на умовах лізингу. це різні види лізингу : Щодо CRJ-100LR - фінансовий, після закінчення термінів якого літак перейде у власність компанії. Для Boeing - оперативний лізинг, щодо одного з літаків термін фінансової оренди продовжений на 5 років після закінчення попереднього терміну.

В кінці травня 2013 року, компанією було придбано 6-й за рахунком літак Boeing 737-300 у румунської компанії Carpatair .

17 липня 2018 року ВАТ "Авіакомпанія« Бєлавіа »і Air Lease Corporation (ALC), американська лізингова компанія, оголосили на Фарнборо, одному з найбільших в світі авіасалонів, про замовленні чотирьох сучасних авіалайнерів Boeing 737 MAX на умовах лізингу.

Поставка нових літаків з заводу-виготовлювача в Сіетлі в Мінську запланована на 2019-2020 роки. Перший авіалайнер в рамках даної угоди очікується в Мінську в травні наступного року.

Компанія робить ставку на оновлення свого літакового парку.

Станом на червень 2018 у розпорядженні «Белавіа» були такі літаки [12] [13] [14] [15] [16] :

Ілюстрація Тип Судна Всього Число пасажирів Двигуни Реєстрація Примітка Бізнес клас Економ. клас Разом Ілюстрація Тип Судна Всього Число пасажирів Двигуни Реєстрація Примітка Бізнес клас Економ Boeing 737-300 Разом 7 0 148 148 2x CFMI CFM56-3B1
2x CFM56-3B2
2x CFM56-3C1 EW-254PA, EW-282PA, EW-308PA, EW-336PA, EW-366PA, EW-404PA, EW-407PA Будуть списані. Boeing 737-500 6 8
8
0 112
115
138 120
123
148 2x CFM56-3B1
2x CFM56-3C1 EW-250PA, EW-252PA, EW-253PA, EW-251PA, EW-290PA, EW-294PA Будуть списані. Boeing 737-800 6 0 189 189 EW-437PA, EW-438PA, EW-455PA, EW-456PA, EW-457PA, EW-527PA Boeing 737 MAX 8 4 замовлено Почала поставок в травні 2019 року. Boeing 767-300ER 1 VIP EW-001PB Використовується урядом Республіки Білорусь. Раніше належав урядовому авіазагону Туркменістану Boeing 737-BBJ2 1 VIP 2x CFM56-7B27 EW-001PA Boeing 737-8EV (BBJ2) WL, використовується урядом Республіки Білорусь. Bombardier CRJ 100ER 1 0 50 50 2x GE CF34-3A1 EW-100PJ Bombardier CRJ 200ER 3 0 50 50 2x GE CF34-3B1 EW-276PJ, EW-277PJ, EW-303PJ Embraer 175 5 12 64 76 2x GE CF34-8E EW-340PO

EW-341PO

EW-512PO EW-531PO

Перший прибув в Мінськ 17 вересня 2012 , Другий - 28 жовтня 2012 Перший прибув в   Мінськ   17 вересня   2012   , Другий -   28 жовтня   2012   Embraer 195   6 (+1 замовлено)   [17]   [18]   [19]   11 96 107 2x GE CF34-10E EW-399PO   EW-400PO   EW-513PO Embraer 195 6 (+1 замовлено) [17] [18] [19] 11 96 107 2x GE CF34-10E EW-399PO
EW-400PO
EW-513PO

EW-514PO
EW-532PO
EW-533PO

Перший прибув в Мінськ 30 квітня 2014 , Другий - 10 травня 2014 (замінять B737-500 )

Один борт в лівреї Танколет (EW-400PO)

За даними russiaplane.net від АК «МінскАвіа» «Белавіа» отримала Як-40 , Ан-24 и Ан-26 А від Аерофлоту: Ту-154 Б2 / М, Ту-134А , Ан-24 і один Іл-86 який був у флоті з 1994 по 1996 для польотів в США и Китай , Але потім був переданий в Атлант-Союз , Тому що рейси були не вигідні через брак пасажирів.

«Белавіа Лідер» - діюча бонусна програма «Белавіа». Програма дозволяє пасажирам накопичувати бали за польоти на рейсах авіакомпанії і послуги партнерів для подальшого обміну на преміальні авіаквитки «Белавіа» [20] .

Авіакомпанія «Бєлавіа» пропонує своїм пасажирам щомісячне глянсове інфлайт-видання «Belavia OnAir» .

перший номер журналу «Полетів» на бортах авіапарку компанії в грудні 2009 року. З тих пір кожен місяць свіжий випуск розкладають в крісла літаків - видання об'ємністю від 224 до 320 сторінок стає для пасажирів відмінним способом скрасити політ. Журнал Belavia «OnAir» став переможцем ХІII Національного конкурсу друкованих засобів масової інформації «Золота Літера» в номінації «Кращі матеріали для дозвілля».

В журналі публікуються матеріали про нові і екзотичних напрямках, практичні гіди містами, ексклюзивні інтерв'ю з персонами світового масштабу, маршрути вихідного дня по Білорусі. З огляду на, що чверть аудиторії журналу - іноземні туристи, популярні матеріали номера перекладаються англійською мовою.

З червня 2015 року PDF-версія журналу Belavia «OnAir» щомісяця публікується на ресурсі ISSUU. У березні 2018 року вийшов ювілейний 100-й випуск видання.

  • Найсерйознішим інцидентом з літаками авіакомпанії «Белавіа» c моменту заснування компанії до теперішнього часу є подія 14 лютого 2008 з CRJ-100LR , Рейс В2-1834 Єреван-Мінськ. За попередніми даними розшифровки «чорних ящиків», після відриву повітряного судна від злітно-посадкової смуги з'явився лівий крен, який екіпаж літака намагався парирувати. Потім повітряне судно перейшло в правий крен, сталося зіткнення його правою площині з землею. Час від моменту відриву літака до контакту з землею склало 6 секунд. На борту перебувало 18 пасажирів і 3 члени екіпажу. Пасажири були громадянами Республіка Білорусь , Вірменії , Грузії , России и України . Всі пасажири і члени екіпажу врятовані. Жертв немає.

«Причини події криються в недостатній відпрацювання виробником системи захисту даного типу літака в умовах потенційного або можливого обмерзання, - пояснив генеральний директор авіакомпанії Анатолій Гусаров. - Як показав цілий ряд досліджень і експериментів, літак потрібно було облити антіобледенітельной рідиною, це могло б допомогти уникнути інциденту » [2] . У той же час він зазначив, що згідно з діючими на той період технічними документами (по температурі, атмосферному тиску і іншим параметрам) необхідності такої обробки літака не було. Гендиректор «Белавіа» відзначив, що виробником даного типу літака, канадською компанією «Bombardier», і авіаційними властями деяких країн випущені додаткові нормативи, що посилюють вимоги до забезпечення противообледенительной обробкою зазначеного типу лайнерів, в тому числі за більш раннім включення і виключення антиобморожувачів крила, двигуна та інших складових авіасудна. Такі заходи прийняті після цілого ряду пригод з літаками CRJ, аналогічних тим, що відбулися з літаком авіакомпанії «Белавіа» [3] . Дана ситуація говорить про те, що вчасно не вивчаються аналогічні ситуації зі схожими типами літаків ( Катастрофа Ту-134 під Мінськом ).

  • До цього найбільшим подією з літаками авіакомпанії «Белавіа» була позаштатна ситуація 6 січня 2003 з Як-40, скло кабіни пілотів якого тріснуло незабаром після того, як лайнер увійшов в повітряний простір Чехії . У супроводі двох винищувачів чеських ВПС пілотам білоруського літака вдалося успішно посадити Як-40 в празькому міжнародному аеропорту Рузине [21] .
  • 7 березня 2011 у аеропорту Бориспіль здійснив аварійну посадку літак CRJ 100/200, що здійснював політ за маршрутом « Київ -Мінськ ». Літак повернувся в аеропорт вильоту після того, як через 20 хвилин польоту початок спостерігатися задимлення салону. [22]
  • 12 серпня 2011 в аеропорту міста Сочі зробив аварійну посадку літак Боїнг 737, що здійснював політ за маршрутом «Батумі - Мінськ». «При наборі літаком висоти прилади в кабіні пілотів показали, що пасажирський салон не герметизується. Екіпажем було прийнято рішення про здійснення вимушеної посадки в найближчому аеропорту », - пояснили в« Белавіа ». [23]
  • 4 квітня 2012 в аеропорту Мінськ-2 здійснив аварійну посадку літак «Боїнг 737» авіакомпанії «Белавіа». Літак, що прямував за маршрутом «Мінськ-Ашхабад», змушений був повернутися і здійснити аварійну посадку в 0:38 годин за місцевим часом. «При зльоті з мінського аеропорту в кабіні пілотів спрацював сигнал про несправності правої стійки шасі», - коментар МНС. В результаті аварійної посадки літака ніхто не постраждав. На борту перебували 96 пасажирів і 8 членів екіпажу [24] .
  • 21 жовтня 2016 літак «Боїнг 737-800» (бортовий номер EW-456PA) авіакомпанії «Белавіа», що виконував рейс В2-840 за маршрутом «Жуляни» (Київ) - Мінськ, був повернений в аеропорт вильоту на вимогу Служби безпеки України. Екіпажу було заявлено, що в разі невиконання команди в повітря будуть підняті винищувачі. Після посадки правоохоронні органи України зняли з рейсу пасажира, громадянина Вірменії. МЗС Білорусі у зв'язку з інцидентом заявив протест і вручив ноту Україні у зв'язку з примусовою посадкою в Києві білоруського лайнера. В СБУ спростовують інформацію про те, що літак змусили повернутися до Києва під загрозою підняти винищувачі [25] . 1 листопада білоруська сторона опублікувала розшифровку переговорів рейсу «Белавіа» з українським диспетчером, в якій екіпаж літака отримує попередження, що за невиконання буде піднята бойова авіація на перехоплення [26] .
  • 13 березня 2017 літак «Боїнг 737» (бортовий номер EW-282PA) авіакомпанії «Белавіа», що виконував рейс B2-983 маршруту Мінськ-Москва (аеропорт Домодєдово) через несправність системи закрилків був змушений повернутися в аеропорт вильоту після 45 хвилин польоту в зоні очікування аеропорту. [27]
  • 22 грудня 2017 літак «Боїнг 737-300» після посадки в аеропорту Бориспіль (Київ) при сруліваніі з ВПП зачепив переднім шасі грунт і викотився на грунт [28]
  • 9 грудня 2018 роки після посадки в складних метеоумовах повітряне судно, яке виконувало рейс В2 845 за маршрутом Мінськ - Київ (Бориспіль), під час пробігу правою стійкою шасі зачепило грунт. Командир корабля усунув бічне відхилення літака, після чого літак продовжив рух по злітно-посадковій смузі, за кермом на стоянку для паркування. Літак отримав незначні пошкодження. Ніхто з пасажирів і членів екіпажу не постраждав [29]

Новости