Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шаттл "Атлантіс" відправився в останню путь

Шаттл "Атлантіс" почав шлях на землю. фото НАСА

Посадка човника запланована на 21 липня 2011 року, повідомляється на офіційному сайті NASA.

"Атлантіс" стартував 8 липня 2011 року о 19:26 за московським часом. На борту апарата в космос відправилися четверо членів екіпажу під керівництвом капітана Кріса Фергюсона (Chris Ferguson), а також новий модуль станції під назвою "Раффаелло" разом з 3,9 тонни корисного вантажу.

Човник зістикувався з МКС 10 липня 2011 року. На наступний день за допомогою крана-маніпулятора Canadarm2 астронавти встановили "Раффаелло", значно збільшивши внутрішній обсяг станції .Ізначально передбачалося, що місія шаттла триватиме 12 днів, проте пізніше політ було вирішено продовжити ще на один день. В рамках місії також був здійснений один вихід у відкритий космос.

Місія "Атлантіса" - остання в програмі шатлів, яка проіснувала майже 30 років. Після того, як човник повернеться на Землю, єдиним способом доставки астронавтів на МКС залишаться російські кораблі "Союз". При цьому в майбутньому NASA планує покладатися на послуги приватних перевізників для доставки людей на орбіту, зокрема, компанії SpaceX.

Перший політ човник "Атлантіс" здійснив в жовтні 1985 року. З 1995 року він сім разів літав до станції "Мир", доставивши, серед іншого, спеціальний стикувальний модуль. Останній політ став для човника 33-м. Після того як шатл повернеться на Землю, його передадуть до музею в Космічному центрі Кеннеді на мисі Канаверал.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: Lenta.ru

Новости