Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Від Алмати до Чаринского каньйону

6 березня 2017 р 15:46 Алмати - Казахстан Лютий 2017

Раніше я і не думала, що в Казахстані, де суцільні степи, сильні вітри і казахи на понтах - є місто Алмати, оточений горами, де захована справжня природна краса. Раніше я і не думала, що в Казахстані, де суцільні степи, сильні вітри і казахи на понтах - є місто Алмати, оточений горами, де захована справжня природна краса

Перший раз за весь час моїх подорожей поїздка почалася спонтанно. Подруга сказала, що її кличе знайомий кататися на сноуборді в Казахстан, але вона тільки поміняла роботу і відпустку їй не давали. Я відразу стала гуглити інформацію про горнолижку і що можна подивитися в Алмати. І недовго думаю, купила квитки за смішною для авіаперельотів ціною за 6 тисяч туди назад з Самари прямим рейсом, окремо довелося доплатити 2 тисячі за рюкзак в літак, так як у авіакомпанії Перемога, хоч і бувають дешеві квитки, але сильні обмеження в плані багажу і провезення ручної поклажі. І так я вирушила в Алмати з 12 незнайомими хлопцями з Уфи і Магнітогорська.

Аеропорт Алмати залишає бажати кращого в плані розміщення людей і розміру зони очікування. Насамперед я купила місцеву симкарту Білайн, так як моя сімка мтс після прильоту перестала працювати відразу, плюс мобільний інтернет - одна з найбільш корисних речей в чужому місті. Курс обміну в аеропорту невигідний 1 рубль = 5 тенге, при тому що в місті 1 рубль = 5.5 тенге приблизно.

Жили ми в приватному будинку, все 13 чоловік і дівчинка з Німеччини, яка проходила практику в Алмати, дивний вибір, якщо чесно, я давно не бачила людини, який так любить свою роботу, як вона. З вікна з 3 поверху котеджу виднілися гори.

У перший день поїхали на Акбулак - гірськолижний курорт знаходиться не в самій Алматі, їхати на машині приблизно години 2.

Горнолижка включає в себе три «червоні» і 5 «зелених» трас безпосередньо в межах комплексу, а також три «червоних» і 4 «чорних» спуску на схилі Домбра (останні орієнтовані на любителів фрірайду) .Загальна протяжність спусків складає близько 14 кілометрів ( найдовша - 2,5 кілометра), але з урахуванням зон для фрірайду цю цифру можна сміливо подвоювати. Перепад висот становить 1206 метрів, а нижня точка лежить на висоті всього 1400 метрів над рівнем моря.

Перша черга гондольних підйомників піднімає до початок червоних трас, а друга черга - крісельні підйомники піднімають до початку чорних трас, точніше початку фрірайду.

За день до випало так багато снігу, що каталися ми по пухляку.

Так виглядає початок чорних трас (зона фрірайду).

На наступний день вирушили ну інший гірськолижний курорт Чимбулак, який більш популярний серед туристів і знаходиться в 30 хвилинах від Алмати. На висоту 3 163 метра над рівнем моря стартують вгору підйомники гондольного типу.
Траси швидкісного спуску та слалому-гігінта по праву входять в десятку найскладніших трас світу. На загальній площі в 400 тисяч квадратних метрів прокладено 8 гірськолижних трас змішаного рівня складності, переважно «червоні» і місцями є чорні траси, так звані зони фрірайду.

Снігу тут не так багато, як на Акбулак, мабуть із-за більш відкритого простору і сильного вітру. Котишся по льоду припорошені снігом. Самі траси мають досить крутий кут нахилу і швидкість набирається тільки так. Що мені найбільше сподобалося, так це підйомники - на кожну одну гондольний кабінку доводиться 2 креселки і так можна вибрати на чому підніматися на вершину гори. У гарну погоду підніматися на кріселці одне задоволення.

Наступні два дні ми катали на Акбулак, так як більш приємніше катати по снігу, ніж по льоду.

Окремо виділили день на Чаринський каньйон - міні аналог Гранд Каньйону. Чаринський каньйон - пам'ятник природи, складений з осадових порід, вік яких становить близько 12 мільйонів років. Висота прямовисних гір каньйону досягає 150-300 м. На в'їзді в каньйон варто пост охорони, де беруть невеликий внесок за проїзд на авто. Також тут є карта всіх маршрутів каньйону.

Ми відразу спустилися вниз по стежці і перед нами відкрилися дивовижні пейзажі. Камені припорошені снігом незрозумілих форм на тлі сніжних гір, що видніються вдалині за обрієм.

Такої краси давно не бачила. Пройшли по стежці від і до. В кінці стежка закінчується будиночками для туристів - бунгаламі, що працюють в теплу пору року.

Трохи пройшовши, ми вийшли до гірській річці, з чистою водою. У жарку пору скупатися тут було б одне задоволення.

Якщо стає нудно, можна знайти собі заняття, наприклад залізти на дерево.

Або полазити по камінню, хто швидше, хто перший залізе і все в цьому роді.

Їхати до Чаринского каньйону від Алмати близько 4 годин на одну сторону, так що на нього краще виділити весь день. Місце настільки атмосферний, що ні грама не шкода проведених годин.

Як говорив Джон Леннон: «Час, витрачений із задоволенням, не вважається втраченим».

І якщо їхати не в сезон, то туристів тут практично немає. Ні дикої спеки, як влітку, і можна спокійно насолоджуватися завиваннями вітру б'є в обличчя. А вітер тут сильний!

Заключний день моєї поїздки я приділила Алматі. Покаталася на місцевому транспорті. Проїзд в автобусі і метро коштує 80 тенге, приблизно 15 рублів. Метро маленьке, всього одна гілка і на рідкість безлюдне. Доїхала до кінцевої станції Москва. Станція нічим не примітна виявилося, інші станції в рази красивіше.

Піднялася на оглядовий майданчик Коктобе. Підйом разом з відвідуванням двох атракціонів (колесо огляду і міні американські гірки) коштує 3500 тенге. На верху дуже вітряно, вид відкривається на гори і місто, не сказати що захват.

Також тут є фонтан з монетками, здійснення мрій. Його я теж не обійшла стороною.

Легендарна лава Бітлз, де з колонок лунає їх музика.

Трохи погуляла по місту, фотографувала на мобільний, так як зеркалка була захована далеко в рюкзаку.

В останній день погода зіпсувалася, заселилася в один з найкрутіших за версією букінга хостелів Скай Хостел Алмати . Хостел класний, правда я там була всього пару годин. Насамперед перевірила відкриту дах, одна з головних фішок хостела.Від відкривається не гірше ніж на оглядовому Коктобе. У гарну погоду тут можна сидіти і розпивати чаї.

Наостанок ми з друзями сходили в бар «Сусіди», після чого я мало не проспала свій нічний рейс. Поїздка пройшла на ура, маса вражень, прекрасних місць і хороша компанія.

Алмати - досить дешевий місто, в плані проїзду на громадському транспорті, таксі (по місту працює Uber, який коштує 60 р), їжа смачна, її багато і досить недорога - наїстися можна на 2000 тенге (приблизно 350 р), багато м'яса в меню . Гірськолижні курорти Чимбулак і Акбулак обладнані хорошими підйомниками, які в будні дні стоять 4500 тенге за день (приблизно 700 рублів, що дуже дешево), у вихідні ціна зростає майже в 2 раза.Чаринскій каньйон одне з найбільш атмосферних місць, де я була. Як виявилося, казахські степи, не такі вже й степи. Welcome to KZ!

Новости