Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Огляд ринку нерухомості Ізраїлю

Коротко про головне

Ізраїль розташований на Близькому Сході, на східному узбережжі Середземного моря. На півночі держава межує з Ліваном, на північному сході - з Сирією, на сході - з Йорданією і територією Західного берега річки Йордан, на південному заході - з Єгиптом і сектором Газа.

Ізраїль - це прекрасна країна для відпочинку та імміграції. Прекрасні пляжі Середземного, Мертвого і Червоного морів, можливості для оздоровлення та лікування світового рівня, міжнародні школи та університети, одні з головних культурних, історичних та архітектурних пам'яток світу, висококласний сервіс і житло - ось що приваблює сюди іноземних гостей і тих, хто вирішує залишитися тут довше.

Покупці житла в Ізраїлі перш за все цінують стабільність місцевого ринку нерухомості, політичної системи, чітке податкове регулювання, стабільну прибутковість. Тут хороші економічні показники: низьке безробіття і високе економічне зростання. Що стосується динаміки цін на нерухомість, то за останні 30 років тут жодного разу не було відзначено їх різкого спаду.

клімат

Незважаючи на невелику територію, клімат в Ізраїлі нерівномірний і буває як помірним, так і тропічним, з великим числом сонячних днів в році. На узбережжі країни панує вологе літо і м'яка зима, в гірських районах літо, навпаки, сухе, а взимку буває холодно. Пляжний сезон в Ізраїлі панує круглий рік. Влітку туристи приїжджають на Середземне море озеро Кінерет, взимку - це перш за все Мертве і Червоне моря. Росіяни вважають за краще не відвідувати їх в найспекотніші літні місяці, коли температура повітря становить близько +38 ° C, а води +30 ° C.

трохи географії

Біблійна Свята Земля - ​​місце паломництва віруючих з усього світу, і кожен, хто побував в Ізраїлі хоча б один раз, відзначає незвичайну міць і силу цього древнього місця. Найбільшим священним містом країни є Єрусалим. У Старому місті розташований комплекс Храмова Гора, в якому знаходиться знаменита Стіна Плачу, мечеть Аль-Акса і Храм Гробу Господнього. Ця багатовікова столиця цікава не тільки для християн: вона мультикультурного. В Єрусалимі - безліч історичних пам'яток, відвідування яких буде цікаво людині будь-якого віросповідання і національності.

В Єрусалимі - безліч історичних пам'яток, відвідування яких буде цікаво людині будь-якого віросповідання і національності

Фінансовий центр Ізраїлю - сучасний Тель-Авів, знаменитий своєю архітектурою в стилі Баухауз, однієї з кращих набережних в світі, прекрасними пляжами, хмарочосами, висококласними ресторанами, магазинами і можливостями для розваг. Тут знаходяться кращі в Ізраїлі концертні зали і галереї, а також найбільший в країні Художній музей.

Назарет - священне місто, побудований на місці, в якому Діва Марія отримала «благу звістку» від Архангела Михайла. Тут знаходиться безліч красивих соборів, включаючи церкву Архангела Гавриїла. А також мальовничий Національний парк.

Місто Хайфа - це найбільший порт і діловий центр Ізраїлю. Це місто - менш «релігійний», більш західний, ніж всі інші. Тут навіть працюють в шабат. Головною визначною пам'яткою Хайфи є біблійна гора Кармель, на схилах якої і стоїть місто.

Як дістатися

Щоденні регулярні прямі рейси Москва-Тель-Авів з Шереметьєво виконують «Ель Аль» і «Аерофлот», час в повітрі - близько чотирьох годин. Israir здійснює чартерні рейси з Москви в Тель-Авів і Ейлат, а Arkia - тільки в Тель-Авів. Вартість перельоту в обидва кінці з Москви в Тель-Авів складе близько 13 500 рублів. Росіяни мають можливість безвізового відвідування Ізраїлю. Термін перебування - 90 з 180 днів. Мандрівникам варто мати на увазі, що огляд в міжнародних аеропортах Ізраїлю на порядок більш ретельний і тривалий, ніж у більшості країн світу.

Ситуація на ринку нерухомості

Головною особливістю ринку нерухомості Ізраїлю є його динамічність, а також різке переважання попиту над пропозицією. Річний приріст місцевого населення досягає декількох десятків тисяч чоловік, і потреба в житлі стоїть дуже гостро. Плюс, процедура отримання дозволу на використання земель під будівництво в Ізраїлі досить повільна, що веде до відносно невисоким темпами забудови. Безліч заможних людей з подвійним громадянством, які проживають за межами країни, набувають в Ізраїлі «запасну» нерухомість, тому до місцевих приєднується помітну кількість іноземних покупців. Загалом, житло в Ізраїлі продається дуже швидко.

Загалом, житло в Ізраїлі продається дуже швидко

Що стосується цін, то за останні 10 років вони зросли приблизно на 200-250%. Дані офіційної статистики за 2016 рік показують, що вартість житла в Ізраїлі зросла в середньому на 9%, а в приморських містах, таких як Нетанія, Тель-Авів, Бат Ям, зростання виявився ще вище. Так, в Тель-Авіві ціни піднялися на 17%. Зростає попит з боку іноземних покупців: на сьогодні на них припадає близько 12% загального обсягу угод.

За останній рік влада Ізраїлю ввели нові податки і поправки до законодавства, спрямовані на охолодження попиту з боку інвесторів. Але експерти відзначають, що уповільнення зростання цін (в перші півроку 2017 зростання склало «всього» 3-4%) є лише тимчасовим «паузою» ринку. Інвестори очікують, як проявлять себе нові ініціативи влади - і незабаром обсяги продажів, так само як і вартість житла, знову підвищаться.

ціни

Експерти ринку нерухомості Ізраїлю справедливо відзначають, що це питання цілком гідний окремої статті: в державі спостерігається дуже високий розкид цін на житло. Найбільш дорогі об'єкти продаються в Тель-Авіві, найдешевші - в маленькі містах на півночі і півдні країни. Так, в даний момент в Тель-Авіві виставлений на продаж пентхаус вартістю $ 150 млн, в ціна квартири цілком може скласти $ 25 млн. Купуючи апартаменти з хорошою обробкою, двома-трьома спальнями в престижному районі Тель-Авіва, площею близько 120 кв. м, в середньому коштує розраховувати на бюджет в $ 1,2 млн. На периферії цілком можна придбати квартиру за $ 200 000. У Бат-Ямі та Нетанії ціни на апартаменти починаються від $ 400 000.

Найбільш цікаві регіони країни для інвестицій

Отже, експерти поділяють Ізраїль на кілька основних ринків нерухомості:

1. Тель Авів

Тель-Авів - це дуже привабливий напрямок для «престижних» інвестицій. Найдорожча нерухомість держави знаходиться саме тут. Вартість квадратного метра становить $ 10 000-20 000. Ціна квартир з видом на море цілком може досягати $ 30 000 за «квадрат». Покупцям нерухомості в Тель-Авіві не складає труднощів здавати своє житло в оренду. Причому це стосується як елітних, так і бюджетних об'єктів: попит на оренду на порядок перевищує пропозицію. У Тель-Авіві дуже розвинений ринок здачі апартаментів на короткі терміни. Тель-Авів, так само як і прибережні курортні міста, користується найбільшим попитом з боку іноземців. Саме тут, а також в Бат-Ямі, експерти рекомендують доглядати собі житло для життя та інвестицій.

2. Тель Авівський район - міста Рамат-Ган, Холон, Петах-Тіква, Гіватаїм.

Хоча ці міста і примикають до Тель-Авіву, ціни на нерухомість в них в два рази нижче, ніж в Тель-Авіві. Експерти відзначають, що ці міста комфортні для проживання. Як вдалою аналогією з ними можна привести розвинені спальні райони великих російських міст.

3. Прибережні міста (крім Тель-Авіва) - Герцлія-Піту, Нетанія, Ашдод, Ашкелон, Хайфа, Бат-Ям, Рішон-ле-Ціон

Ці міста гарні для інвестицій і для житла через наявність пляжів, а також завдяки можливості придбати квартири з видом на море. У них розвинений ринок короткострокової оренди. Ціни дуже різняться для квартир на першій береговій лінії і «всередині міста».

Окремо варто відзначити Герцль-Піту - аналог Рубльовки за престижністю і за цінами. Велика частина пропозиції Герцлії-Піту - це вілли. При цьому тут навіть є вулиця, де вілли стоять на першій береговій лінії, що є рідкістю для ринку. Саме тут розташовані володіння більшості послів і великих бізнесменів - як ізраїльських, так і іноземних. Також тут побудований штучний острів з комплексами апартаментів і мариною.

4. Єрусалимський район - Єрусалим і околиці

Цей напрямок відмінно підходить для тих, хто хоче перебувати поблизу с головними ізраїльськими святинями. Великим попитом користується центр міста, райони, що знаходяться в пішій доступності від релігійних об'єктів.

Оренда

Для здачі в оренду найбільше підходять міста Тель-Авів, Бат-Ям, Рішон-ле-Ціон, Холон і Нетанія. Середня прибутковість від оренди в Ізраїлі становить 2,5-5% річних для житлових об'єктів і досягає 8% для комерційних (офіси в престижних районах). У Тель-Авіві і навколишніх містах прибутковість від житлової нерухомості коливається в районі 2,5-3,5%, а на периферії може досягати 5%. Оренда двокімнатної квартири в Тель-Авіві становить ILS 5000 ($ +1255) в місяць. У сусідньому ж Холоне (5 км на південь від Тель-Авіва) за ці гроші можна орендувати вже чотирикімнатні апартаменти.

ВНЖ

Купівля нерухомості не дає права нерезидентам порушувати порядок безвізового режиму і не надає власнику житла права перебувати в Ізраїлі більш ніж треба законом терміну. З іншого боку, в країні не існує ніяких обмежень для покупки нерухомості іноземцями.

ВНЖ і громадянство Ізраїлю дається тільки особам єврейської національності, прямим нащадкам євреїв і членам їх сімей. Інвестиції в ізраїльську економіку також не дають інвестору права на отримання преференцій в знаходженні не територія держави Ізраїль.

тонкощі покупки

Як і у випадку з покупкою житла в будь-який іншій країні, головним радою фахівців стане залучення надійного і перевіреного агентства нерухомості зі значним досвідом роботи на ринку і хорошою репутацією. Всі операції з житлом тут здійснюються в супроводі адвоката, який, як правило, представляє кожну з сторін.

Кілька порад експертів всім, хто подумує про покупку житла в Ізраїлі

1. Перш за все визначитеся з метою покупки - буде це інвестиція, придбання житла для власного проживання ... або і те й інше разом.

2. Виберіть місто. Якщо ви приїжджаєте до Ізраїлю на постійне місце проживання, то краще пожити в цьому місці мінімум півроку-рік перед тим, як прийняти рішення про покупку.

3. Подивіться мінімум 10 квартир в тому ціновому сегменті і в тому місті, де ви хочете придбати житло. Визначтеся з бюджетом!

4. Якщо рішення прийнято, не тягніть з покупкою - ринок дуже динамічний і квартира може просто «піти» за кілька днів.

5. У разі необхідності отримання іпотечного кредиту, займатися їм необхідно відразу ж. Звертайтеся до іпотечних фахівцям і починайте процес, як тільки знайдений об'єкт. Це може зайняти від одного до чотирьох місяців, а, як показує практика, продавці в Ізраїлі чекати не люблять.

6. Відкрийте банківський рахунок в Ізраїлі - це може зробити будь-який іноземець. Щоб «притримати» квартиру за собою, ви можете перевести, скажімо, 10% від вартості об'єкта.

7. Не бійтеся купувати проекти на котловані або «на папері», як кажуть в Ізраїлі. Ви абсолютно захищені законом від банкрутств і т.д. Але все ж кожну угоду необхідно ретельно перевіряти!

8. Для здійснення угоди наймайте тільки російськомовного адвоката: знайти їх в Ізраїлі абсолютно не проблема. Також прислухайтеся до рекомендацій агента з нерухомості, який добре знає всі тонкощі ринку і допоможе уникнути невірних рішень.

Портал HomesOverseas. ru дякує Христину Меньщикову і Дениса Штейман ( Корпорація «Адвекс. Нерухомість » ), А також Бориса Горена ( Goren Real Estate ).

photocredits: flickr / дмитрий кругляк / корпорація «Адвекс. нерухомість »

HomesOverseas.ru

Новости