Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото

  1. Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото Краснодарський край відомий...
  2. Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися
  3. Що подивитися в Краснодарському краї на машині
  4. Музеї Краснодарського краю
  5. Парки Краснодарського краю
  6. Що подивитися в місті Краснодар (відео)
  7. Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми
  8. Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото
  9. Архітектурні пам'ятки Краснодарського краю: фото з описом
  10. Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися
  11. Що подивитися в Краснодарському краї на машині
  12. Музеї Краснодарського краю
  13. Парки Краснодарського краю
  14. Що подивитися в місті Краснодар (відео)
  15. Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми
  16. Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото
  17. Архітектурні пам'ятки Краснодарського краю: фото з описом
  18. Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися
  19. Що подивитися в Краснодарському краї на машині
  20. Музеї Краснодарського краю
  21. Парки Краснодарського краю
  22. Що подивитися в місті Краснодар (відео)
  23. Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми

Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото

Краснодарський край відомий в першу чергу своїми пляжами і гірськолижними курортами. По крайней мере, туристи сюди відправляються в основному для того, щоб полежати на пляжі або покататися на лижах. При цьому багато не беруть до уваги унікальну в своєму роді природу і цікаві музеї далеко від узбережжя. Тому, якщо ви хочете отримати значно більше, ніж просто відпочинок біля моря, вам варто познайомитися з Краснодарським краєм ближче.

Архітектурні пам'ятки Краснодарського краю: фото з описом

Храм Різдва Христового в Армавірі. Це головна архітектурна пам'ятка Армавіра: фото храму часто зустрічаються на туристичних сайтах Краснодарського краю. Кам'яна церква відкрила свої двері для парафіян і туристів зовсім недавно - в 2014 році. Освячення храму відбулося на Різдво, тому зібрало велику кількість віруючих. Внутрішні роботи в будівлі церкви проводяться по сьогоднішній день, тому стіни і купол поки не розписані, і інтер'єр вас не особливо вразить.

Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви
Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви. Незважаючи на те, що вона теж досить молода (відкрита в 2007 році), тут панує атмосфера староруської церкви. Зроблені з колод стіни, арочні вікна, запах дерева і ладану, майстерно зроблений дерев'яний іконостас створюють відчуття, ніби капличка - це живий організм. Можливо, ще й тому, що до зведення цієї дерев'яної церкви доклали свої старання сотні прихожан, вклавши в своє творіння частина душі.

Словом, потрібно просто побувати тут і самому відчути цю атмосферу. Запитайте дозволу служителів храму піднятися на дзвіницю. Звідси відкривається чудовий вид на кам'яну церкву і на парк, в якому розташований Храм Різдва Христового.

У містах Краснодарського краю цінителів архітектури зацікавлять такі пам'ятки:

  • Собор Олександра Невського в Краснодарі ;
  • Вірмено-Григоріанський Собор в Армавірі;
  • Храм Святого Онуфрія Великого в Анапі ;
  • Олександрівська тріумфальна арка в Краснодарі.

Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися

Агурскіе водоспади. Це одне з найпрекрасніших місць Краснодарського краю. Згідно давньогрецької міфології, Прометей був прикутий до скель саме тут. Розгнівані боги кожен день надсилали орла, який клював йому печінку. Дівчина Агура, яка зглянулася над Прометеєм і кожен день приносила герою їжу і воду. Давньогрецькі боги, відомі своєю витонченою жорстокістю і креативними покараннями, перетворили дівчину в річку. Більш цікаво і барвисто цю історію вам розкажуть екскурсоводи.

Тутешні краєвиди не менш красиві, ніж легенда про Агур. Сама річка бере свій початок в горах, загальна її довжина становить 10 км. Найбільше туристів притягує Нижній Агурский водоспад, що складається з двох каскадів. Це - не найвищий з тутешніх водопадів (верхній каскад - 18, нижній - 12 метрів), але самий мальовничий. У підніжжя водоспаду розливається прозоре блакитне озеро, що тішить око своєю чистотою і спокоєм. І все це в оточенні порослих зеленню скель і розлогих зелених дерев, в кронах яких співають птахи.

Пташині трелі доповнюються шумом падаючої води і шелестом листя. Одним словом, кращого місця для спокійного відпочинку і відволікання від повсякденності важко уявити. Неспішна прогулянка займе у вас близько 4 годин, хоча налаштовуйтесь на те, що ви проведете тут більше часу. Дійти сюди простіше, ніж піти, тому що не хочеться залишати це царство спокою й умиротворення. Якщо ви взяли з собою їжу, прямо тут можна і пообідати на траві.
Напевно, навіть не потрібно нагадувати про те, щоб забрати з собою сміття, тому що тут настільки чисто і затишно, що навіть людям з низьким рівнем культури смітити біля Агурскій водоспадів просто соромно.

Якщо ж ви не взяли з собою в похід нічого, крім телефону або фотоапарата, і зголодніли, то недалеко від водоспаду знаходиться шашлична з смачним соковитим м'ясом і дивовижним домашнім вином.

Чи знаєте ви? Дістатися до Агурскій водоспадів можна на рейсовому автобусі, що їде в напрямку санаторію «Супутник». Тут можна замовити екскурсію, якщо ви хочете побачити красиві місця, заховані від туристичних стежок.

Гуамское ущелині
Гуамское ущелині. Любителям природи обов'язково потрібно відвідати це місце, що є, мабуть, головною природною пам'яткою Апшеронского району Краснодарського краю і розташоване між селищами Мезмай і Гуамка. У низині ущелини, що тягнеться на 3 кілометри, протікає гірська річка Курджипс. Перепад висот на цій ділянці становить 82 метри, тому протягом тут досить стрімке.

Важливо! Будьте обережні, підходячи до річки. Камені у води дуже слизькі, і ви ризикуєте впасти в річку і отримати серйозні травми.

  1. Знайомство з Гуамское ущелиною починається з поїздки по вузькоколійці, яка колись була частиною Апшеронська залізниці. У 2011 тут стався обвал, тому на даний момент для руху доступний лише ділянку довжиною менше 2 кілометрів. У поїздці вас буде супроводжувати аудіолекції про Кавказьких горах і самому ущелині.
  2. Частину шляху туристи йдуть пішки, милуючись чудовими краєвидами під шум гірської річки.
  3. Ліс тут змішаний, тобто ростуть як листяні, так і хвойні дерева, серед яких переважають ялиця, сосна, граб, ясен і липа. Також багато різних чагарників, таких як ліщина, глід, падуб, ялівець, кизил та інші.
  4. Радують око і різнокольорові скелі ущелини. Вапняки відкладалися мільйонами років і на кожному часовому етапі відкладення мали різний склад. На скелях можна побачити пласти жовтого, рожевого, червоного, зеленого, білого і коричневого шарів. Взимку дерева і скелі одягаються в снігові шапки, восени ущелині перефарбовується в золотий колір, а влітку можна ще й скупатися в одній із заплав.

Однак будьте обережні, стрибаючи з каменів у воду. Спершу досліджуйте дно.

Що подивитися в Краснодарському краї на машині

Якщо в гори треба ходити пішки, пробираючись по вузьких стежках і ущелинах, то багато мальовничі місця Краснодарського краю можна відвідати на автомобілі.

Озеро Кругле. Ще одна мальовнича природна пам'ятка Краснодарського краю, що знаходиться в 70 кілометрах на південь від Лабинска. Це гірське озеро знаходиться на висоті 750 метрів над рівнем моря на Чорноморському хребті. Глибина Круглого озера досягає 18 метрів, але вода тут настільки чиста, що дно проглядається на 6 метрів углиб. Харчується водойму за рахунок підземних джерел. Також сюди стікає гірський струмок з мінералізованої водою. Джерело і саме озеро користуються популярністю у місцевих жителів, які часто приходять сюди, щоб половити рибу, дрібних рачків і просто відпочити біля води.

Озеро Алоус
Озеро Алоус. Подорожуючи по Мостовського району Краснодарського краю, не можна обійти увагою одну з головних його природних пам'яток. Це найпрекрасніше гірське озеро розкинулося на висоті 2,3 кілометра над рівнем моря. Його глибина становить близько чотирьох метрів, а форма озера дивним чином нагадує цифру 8 або знак нескінченності. Історики кажуть, що у древніх людей Алоус шанувалося, як символ сили. На що вказує зокрема великий петрогліф, вирубаний на що стоїть тут камені близько 5 тисяч років тому.

Туристи цінують це місце за пейзаж, дивно нагадує альпійський. Особливо схожість помітна навесні і влітку, коли в гірській долині цвітуть луги. Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді.

Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді

Грязьові вулкани Шуго і ГЛАДКОВСЬКА сопки. Якщо ви думаєте, що ще можна подивитися, подорожуючи по Кримському району Краснодарського краю, зверніть увагу на такі його природні пам'ятки, як грязьові вулкани. ГЛАДКОВСЬКА сопки називають «Долиною гейзерів». Тут немає звичних кратерів: бруд і вода виходять на поверхню через невеликі сопки на пагорбі і стікають вниз. Взимку ці потоки утворюють своєрідні крижані гірки, за якими вниз з'їжджають діти.

ГЛАДКОВСЬКА сопки, на жаль, не приваблюють велику кількість туристів, оскільки тут поблизу немає проточної води, тому потрібно або їхати обмиватися в інше місце, або брати бруд з собою. Можливо, місцева влада коли-небудь зрозуміють, що вирішення цієї проблеми дасть додаткові кошти до місцевого бюджету.

Тому туристи, які подорожують по Краснодарському краю, облюбували іншу пам'ятку - вулкан Шуго, який знаходиться приблизно в годині їзди від Кримська. Тут проблема прісної води для обмивання вирішена: є не тільки душові, а й спеціальні зони відпочинку з туалетами. Це місце називають «Долиною вулканів». Тут бруду також виходять на поверхню в багатьох місцях, але при цьому утворюються кратери. Коли вони переповнюються, вулкан «засинає». Ну, не зовсім, щоб. Накритий засохлої брудом, він шукає вихід в іншому місці, при цьому забавно «бурмочучи». Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу.

Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу

Музеї Краснодарського краю

Білоріченський історико-краєзнавчий музей. Головною визначною пам'яткою Білоріченська є його краєзнавчий музей, що відображає традиційний побут жителів Краснодарського краю, який розповідає про його багату історію. На відносно невеликій площі різноманітні експонати розміщені таким чином, щоб відтворити картину повсякденного життя в різні історичні епохи. Тут є типова хатка кубанського козака з солом'яною стріхою, інтер'єр якої займає піч, полки з посудом і домашнім начинням. Тут також можна побачити знаряддя праці і автентичні народні костюми, рушники і домашні мережива і в'язання.

Окрема експозиція відображає домашню обстановку 50-х -60-х років XX століття з меблями, іконами, посудом, постіллю і фіранками. Таке собі невелику подорож в історію, що дозволяє надати яскравих фарб життєвим історіям наших батьків і бабусь.

Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці
Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці.

Любителі історії в Краснодарському краї можуть також відвідати не менш цікаві краєзнавчі та історичні музеї Армавіра, Лабинска, Анапи, Сочі , Краснодара, Геленджика і інших міст. Також можна побувати в:

  • Культурно-етнографічному центрі «Моя Росія» (Есто-Садок);
  • Краснодарському крайовому художньому музеї;
  • Майстерні скла в Кабардинці;
  • Сочинському художньому музеї;
  • Музеї шампанського «Абрау-Дюрсо».

Парки Краснодарського краю

Курортні міста Краснодарського краю буквально рясніють прекрасними парками і скверами. Всі вони мають природне походження, тобто люди висаджували тільки окремі рослини і розбивали клумби. Ну і звичайно прокладали алеї, ставили лавки і облаштовували місця для відпочинку.

Одне з найкрасивіших паркових пам'яток Краснодарського краю знаходиться в селищі Кабардинка. Це парк «Кастальському Купель». Тут є, мабуть, все, з чого складається приємний відпочинок: і прекрасний водойму з великою кількістю риби, і мальовнича природа з зеленими газонами, чагарниками і квітковими клумбами, і архітектурні будиночки, і фонтани, і скульптури, і навіть невеличкий звіринець. Спійману тут форель або осетра вам тут же приготують професійні кухарі, і ви зможете повечеряти або пообідати в одній із затишних альтанок з видом на парк або ставок. Також можна зайняти місце на терасі з видом на море і ці ж пейзажі спостерігати з балкона готельного номера.

Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою
Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою. А ввечері включається різнокольорове підсвічування і створюється враження, що ви відпочиваєте десь в особняку на Лазурному березі Франції .

У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:
У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:

  • Міський парк Армавіра;
  • Дендрарій і парк «Рів'єра» в Сочі;
  • парк «Берендєєво царство» (сел. Лазаревське);
  • Старий парк в Геленджику і Кабардинці.

Що подивитися в місті Краснодар (відео)

Всі пам'ятки міста Краснодар які варто відвідати і подивитися. Не знаєте що подивитися в Краснодарі? Тоді відео для вас.

Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми

Для дітей головною визначною пам'яткою Чорноморського узбережжя Краснодарського краю, звичайно, є його аквапарки. Тут вони є мало не в кожному курортному містечку. Найкращими з них вважаються аквапарки Геленджика, Адлера, Анапи, Кабардинки і селища Лазаревське. Кожен з них пропонує веселі гірки для дітей будь-якого віку, басейни, шезлонги, кафе та інші стандартні для таких закладів розваги та зручності.

Говорячи про те, куди в Краснодарському краї сходити з дітьми, не можна не згадати Геленджикский океанаріум. Цей сучасний туристичний об'єкт був відкритий в 2007 році. Тут великі акваріуми для риб, а вода спеціально завозиться з Середземного моря. Дно акваріумів викладено різнокольоровими камінцями, а рибки плавають між химерними коралами.

Сам океанаріум розділений на три тематичні зони
Сам океанаріум розділений на три тематичні зони.

  1. На першому поверсі розташована морська зона, де можна подивитися на акул, морських коників, скатів, мурен, морських їжаків, коралових рибок і інших мешканців океанів.
  2. Другий поверх присвячений мешканцям прісноводних річок і озер Південної Америки і Південно-Східної Азії , Таких як соми, севрюги, коропи та осетри. Тут також можна побачити мешканців морського мілководдя - піраній, морських зірок і ракоподібних.
  3. Окремий зал присвячений рептиліям, де можна подивитися на крокодилів, ігуан, хамелеонів, змій і ящірок. Маленьким дітям особливо подобаються морські свинки, маленькі мавпочки, кролики та інші тварини, яких можна потримати на руках. До речі, одна з мавпочок була врятована від жорстокого поводження пляжних фотографів. Потрапивши в хороші умови і оточена турботою і людським увагою, вона проявляє особливу дружелюбність.

Наситити дітей емоціями і незабутніми враженнями в Краснодарському краї можна також в таких місцях:

  • Геленджикский дельфінарій;
  • Дитячий парк ім. 30-річчя Перемоги в Армавірі;
  • Льодовий палац Армавіра;
  • Будинок Вгору Дном в Абрау-Дюрсо;
  • Сафарі-парк в Геленджику;
  • тематичний парк «Сочі Парк».

Пізнавши природні краси Краснодарського краю, познайомившись з його історією і культурою, ви зрозумієте, що відпочинок біля моря не обмежується лише шезлонгами на пляжі, аквапарками і розважальними закладами. Тому, накупавшись і позасмагати пару днів, обов'язково виділіть час, щоб відвідати прекрасні і цікаві куточки Краснодарського краю.

Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото

Краснодарський край відомий в першу чергу своїми пляжами і гірськолижними курортами. По крайней мере, туристи сюди відправляються в основному для того, щоб полежати на пляжі або покататися на лижах. При цьому багато не беруть до уваги унікальну в своєму роді природу і цікаві музеї далеко від узбережжя. Тому, якщо ви хочете отримати значно більше, ніж просто відпочинок біля моря, вам варто познайомитися з Краснодарським краєм ближче.

Архітектурні пам'ятки Краснодарського краю: фото з описом

Храм Різдва Христового в Армавірі. Це головна архітектурна пам'ятка Армавіра: фото храму часто зустрічаються на туристичних сайтах Краснодарського краю. Кам'яна церква відкрила свої двері для парафіян і туристів зовсім недавно - в 2014 році. Освячення храму відбулося на Різдво, тому зібрало велику кількість віруючих. Внутрішні роботи в будівлі церкви проводяться по сьогоднішній день, тому стіни і купол поки не розписані, і інтер'єр вас не особливо вразить.

Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви
Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви. Незважаючи на те, що вона теж досить молода (відкрита в 2007 році), тут панує атмосфера староруської церкви. Зроблені з колод стіни, арочні вікна, запах дерева і ладану, майстерно зроблений дерев'яний іконостас створюють відчуття, ніби капличка - це живий організм. Можливо, ще й тому, що до зведення цієї дерев'яної церкви доклали свої старання сотні прихожан, вклавши в своє творіння частина душі.

Словом, потрібно просто побувати тут і самому відчути цю атмосферу. Запитайте дозволу служителів храму піднятися на дзвіницю. Звідси відкривається чудовий вид на кам'яну церкву і на парк, в якому розташований Храм Різдва Христового.

У містах Краснодарського краю цінителів архітектури зацікавлять такі пам'ятки:

  • Собор Олександра Невського в Краснодарі ;
  • Вірмено-Григоріанський Собор в Армавірі;
  • Храм Святого Онуфрія Великого в Анапі ;
  • Олександрівська тріумфальна арка в Краснодарі.

Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися

Агурскіе водоспади. Це одне з найпрекрасніших місць Краснодарського краю. Згідно давньогрецької міфології, Прометей був прикутий до скель саме тут. Розгнівані боги кожен день надсилали орла, який клював йому печінку. Дівчина Агура, яка зглянулася над Прометеєм і кожен день приносила герою їжу і воду. Давньогрецькі боги, відомі своєю витонченою жорстокістю і креативними покараннями, перетворили дівчину в річку. Більш цікаво і барвисто цю історію вам розкажуть екскурсоводи.

Тутешні краєвиди не менш красиві, ніж легенда про Агур. Сама річка бере свій початок в горах, загальна її довжина становить 10 км. Найбільше туристів притягує Нижній Агурский водоспад, що складається з двох каскадів. Це - не найвищий з тутешніх водопадів (верхній каскад - 18, нижній - 12 метрів), але самий мальовничий. У підніжжя водоспаду розливається прозоре блакитне озеро, що тішить око своєю чистотою і спокоєм. І все це в оточенні порослих зеленню скель і розлогих зелених дерев, в кронах яких співають птахи.

Пташині трелі доповнюються шумом падаючої води і шелестом листя. Одним словом, кращого місця для спокійного відпочинку і відволікання від повсякденності важко уявити. Неспішна прогулянка займе у вас близько 4 годин, хоча налаштовуйтесь на те, що ви проведете тут більше часу. Дійти сюди простіше, ніж піти, тому що не хочеться залишати це царство спокою й умиротворення. Якщо ви взяли з собою їжу, прямо тут можна і пообідати на траві.
Напевно, навіть не потрібно нагадувати про те, щоб забрати з собою сміття, тому що тут настільки чисто і затишно, що навіть людям з низьким рівнем культури смітити біля Агурскій водоспадів просто соромно.

Якщо ж ви не взяли з собою в похід нічого, крім телефону або фотоапарата, і зголодніли, то недалеко від водоспаду знаходиться шашлична з смачним соковитим м'ясом і дивовижним домашнім вином.

Чи знаєте ви? Дістатися до Агурскій водоспадів можна на рейсовому автобусі, що їде в напрямку санаторію «Супутник». Тут можна замовити екскурсію, якщо ви хочете побачити красиві місця, заховані від туристичних стежок.

Гуамское ущелині
Гуамское ущелині. Любителям природи обов'язково потрібно відвідати це місце, що є, мабуть, головною природною пам'яткою Апшеронского району Краснодарського краю і розташоване між селищами Мезмай і Гуамка. У низині ущелини, що тягнеться на 3 кілометри, протікає гірська річка Курджипс. Перепад висот на цій ділянці становить 82 метри, тому протягом тут досить стрімке.

Важливо! Будьте обережні, підходячи до річки. Камені у води дуже слизькі, і ви ризикуєте впасти в річку і отримати серйозні травми.

  1. Знайомство з Гуамское ущелиною починається з поїздки по вузькоколійці, яка колись була частиною Апшеронська залізниці. У 2011 тут стався обвал, тому на даний момент для руху доступний лише ділянку довжиною менше 2 кілометрів. У поїздці вас буде супроводжувати аудіолекції про Кавказьких горах і самому ущелині.
  2. Частину шляху туристи йдуть пішки, милуючись чудовими краєвидами під шум гірської річки.
  3. Ліс тут змішаний, тобто ростуть як листяні, так і хвойні дерева, серед яких переважають ялиця, сосна, граб, ясен і липа. Також багато різних чагарників, таких як ліщина, глід, падуб, ялівець, кизил та інші.
  4. Радують око і різнокольорові скелі ущелини. Вапняки відкладалися мільйонами років і на кожному часовому етапі відкладення мали різний склад. На скелях можна побачити пласти жовтого, рожевого, червоного, зеленого, білого і коричневого шарів. Взимку дерева і скелі одягаються в снігові шапки, восени ущелині перефарбовується в золотий колір, а влітку можна ще й скупатися в одній із заплав.

Однак будьте обережні, стрибаючи з каменів у воду. Спершу досліджуйте дно.

Що подивитися в Краснодарському краї на машині

Якщо в гори треба ходити пішки, пробираючись по вузьких стежках і ущелинах, то багато мальовничі місця Краснодарського краю можна відвідати на автомобілі.

Озеро Кругле. Ще одна мальовнича природна пам'ятка Краснодарського краю, що знаходиться в 70 кілометрах на південь від Лабинска. Це гірське озеро знаходиться на висоті 750 метрів над рівнем моря на Чорноморському хребті. Глибина Круглого озера досягає 18 метрів, але вода тут настільки чиста, що дно проглядається на 6 метрів углиб. Харчується водойму за рахунок підземних джерел. Також сюди стікає гірський струмок з мінералізованої водою. Джерело і саме озеро користуються популярністю у місцевих жителів, які часто приходять сюди, щоб половити рибу, дрібних рачків і просто відпочити біля води.

Озеро Алоус
Озеро Алоус. Подорожуючи по Мостовського району Краснодарського краю, не можна обійти увагою одну з головних його природних пам'яток. Це найпрекрасніше гірське озеро розкинулося на висоті 2,3 кілометра над рівнем моря. Його глибина становить близько чотирьох метрів, а форма озера дивним чином нагадує цифру 8 або знак нескінченності. Історики кажуть, що у древніх людей Алоус шанувалося, як символ сили. На що вказує зокрема великий петрогліф, вирубаний на що стоїть тут камені близько 5 тисяч років тому.

Туристи цінують це місце за пейзаж, дивно нагадує альпійський. Особливо схожість помітна навесні і влітку, коли в гірській долині цвітуть луги. Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді.

Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді

Грязьові вулкани Шуго і ГЛАДКОВСЬКА сопки. Якщо ви думаєте, що ще можна подивитися, подорожуючи по Кримському району Краснодарського краю, зверніть увагу на такі його природні пам'ятки, як грязьові вулкани. ГЛАДКОВСЬКА сопки називають «Долиною гейзерів». Тут немає звичних кратерів: бруд і вода виходять на поверхню через невеликі сопки на пагорбі і стікають вниз. Взимку ці потоки утворюють своєрідні крижані гірки, за якими вниз з'їжджають діти.

ГЛАДКОВСЬКА сопки, на жаль, не приваблюють велику кількість туристів, оскільки тут поблизу немає проточної води, тому потрібно або їхати обмиватися в інше місце, або брати бруд з собою. Можливо, місцева влада коли-небудь зрозуміють, що вирішення цієї проблеми дасть додаткові кошти до місцевого бюджету.

Тому туристи, які подорожують по Краснодарському краю, облюбували іншу пам'ятку - вулкан Шуго, який знаходиться приблизно в годині їзди від Кримська. Тут проблема прісної води для обмивання вирішена: є не тільки душові, а й спеціальні зони відпочинку з туалетами. Це місце називають «Долиною вулканів». Тут бруду також виходять на поверхню в багатьох місцях, але при цьому утворюються кратери. Коли вони переповнюються, вулкан «засинає». Ну, не зовсім, щоб. Накритий засохлої брудом, він шукає вихід в іншому місці, при цьому забавно «бурмочучи». Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу.

Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу

Музеї Краснодарського краю

Білоріченський історико-краєзнавчий музей. Головною визначною пам'яткою Білоріченська є його краєзнавчий музей, що відображає традиційний побут жителів Краснодарського краю, який розповідає про його багату історію. На відносно невеликій площі різноманітні експонати розміщені таким чином, щоб відтворити картину повсякденного життя в різні історичні епохи. Тут є типова хатка кубанського козака з солом'яною стріхою, інтер'єр якої займає піч, полки з посудом і домашнім начинням. Тут також можна побачити знаряддя праці і автентичні народні костюми, рушники і домашні мережива і в'язання.

Окрема експозиція відображає домашню обстановку 50-х -60-х років XX століття з меблями, іконами, посудом, постіллю і фіранками. Таке собі невелику подорож в історію, що дозволяє надати яскравих фарб життєвим історіям наших батьків і бабусь.

Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці
Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці.

Любителі історії в Краснодарському краї можуть також відвідати не менш цікаві краєзнавчі та історичні музеї Армавіра, Лабинска, Анапи, Сочі , Краснодара, Геленджика і інших міст. Також можна побувати в:

  • Культурно-етнографічному центрі «Моя Росія» (Есто-Садок);
  • Краснодарському крайовому художньому музеї;
  • Майстерні скла в Кабардинці;
  • Сочинському художньому музеї;
  • Музеї шампанського «Абрау-Дюрсо».

Парки Краснодарського краю

Курортні міста Краснодарського краю буквально рясніють прекрасними парками і скверами. Всі вони мають природне походження, тобто люди висаджували тільки окремі рослини і розбивали клумби. Ну і звичайно прокладали алеї, ставили лавки і облаштовували місця для відпочинку.

Одне з найкрасивіших паркових пам'яток Краснодарського краю знаходиться в селищі Кабардинка. Це парк «Кастальському Купель». Тут є, мабуть, все, з чого складається приємний відпочинок: і прекрасний водойму з великою кількістю риби, і мальовнича природа з зеленими газонами, чагарниками і квітковими клумбами, і архітектурні будиночки, і фонтани, і скульптури, і навіть невеличкий звіринець. Спійману тут форель або осетра вам тут же приготують професійні кухарі, і ви зможете повечеряти або пообідати в одній із затишних альтанок з видом на парк або ставок. Також можна зайняти місце на терасі з видом на море і ці ж пейзажі спостерігати з балкона готельного номера.

Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою
Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою. А ввечері включається різнокольорове підсвічування і створюється враження, що ви відпочиваєте десь в особняку на Лазурному березі Франції .

У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:
У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:

  • Міський парк Армавіра;
  • Дендрарій і парк «Рів'єра» в Сочі;
  • парк «Берендєєво царство» (сел. Лазаревське);
  • Старий парк в Геленджику і Кабардинці.

Що подивитися в місті Краснодар (відео)

Всі пам'ятки міста Краснодар які варто відвідати і подивитися. Не знаєте що подивитися в Краснодарі? Тоді відео для вас.

Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми

Для дітей головною визначною пам'яткою Чорноморського узбережжя Краснодарського краю, звичайно, є його аквапарки. Тут вони є мало не в кожному курортному містечку. Найкращими з них вважаються аквапарки Геленджика, Адлера, Анапи, Кабардинки і селища Лазаревське. Кожен з них пропонує веселі гірки для дітей будь-якого віку, басейни, шезлонги, кафе та інші стандартні для таких закладів розваги та зручності.

Говорячи про те, куди в Краснодарському краї сходити з дітьми, не можна не згадати Геленджикский океанаріум. Цей сучасний туристичний об'єкт був відкритий в 2007 році. Тут великі акваріуми для риб, а вода спеціально завозиться з Середземного моря. Дно акваріумів викладено різнокольоровими камінцями, а рибки плавають між химерними коралами.

Сам океанаріум розділений на три тематичні зони
Сам океанаріум розділений на три тематичні зони.

  1. На першому поверсі розташована морська зона, де можна подивитися на акул, морських коників, скатів, мурен, морських їжаків, коралових рибок і інших мешканців океанів.
  2. Другий поверх присвячений мешканцям прісноводних річок і озер Південної Америки і Південно-Східної Азії , Таких як соми, севрюги, коропи та осетри. Тут також можна побачити мешканців морського мілководдя - піраній, морських зірок і ракоподібних.
  3. Окремий зал присвячений рептиліям, де можна подивитися на крокодилів, ігуан, хамелеонів, змій і ящірок. Маленьким дітям особливо подобаються морські свинки, маленькі мавпочки, кролики та інші тварини, яких можна потримати на руках. До речі, одна з мавпочок була врятована від жорстокого поводження пляжних фотографів. Потрапивши в хороші умови і оточена турботою і людським увагою, вона проявляє особливу дружелюбність.

Наситити дітей емоціями і незабутніми враженнями в Краснодарському краї можна також в таких місцях:

  • Геленджикский дельфінарій;
  • Дитячий парк ім. 30-річчя Перемоги в Армавірі;
  • Льодовий палац Армавіра;
  • Будинок Вгору Дном в Абрау-Дюрсо;
  • Сафарі-парк в Геленджику;
  • тематичний парк «Сочі Парк».

Пізнавши природні краси Краснодарського краю, познайомившись з його історією і культурою, ви зрозумієте, що відпочинок біля моря не обмежується лише шезлонгами на пляжі, аквапарками і розважальними закладами. Тому, накупавшись і позасмагати пару днів, обов'язково виділіть час, щоб відвідати прекрасні і цікаві куточки Краснодарського краю.

Краснодарський край і його головні визначні пам'ятки з описом і фото

Краснодарський край відомий в першу чергу своїми пляжами і гірськолижними курортами. По крайней мере, туристи сюди відправляються в основному для того, щоб полежати на пляжі або покататися на лижах. При цьому багато не беруть до уваги унікальну в своєму роді природу і цікаві музеї далеко від узбережжя. Тому, якщо ви хочете отримати значно більше, ніж просто відпочинок біля моря, вам варто познайомитися з Краснодарським краєм ближче.

Архітектурні пам'ятки Краснодарського краю: фото з описом

Храм Різдва Христового в Армавірі. Це головна архітектурна пам'ятка Армавіра: фото храму часто зустрічаються на туристичних сайтах Краснодарського краю. Кам'яна церква відкрила свої двері для парафіян і туристів зовсім недавно - в 2014 році. Освячення храму відбулося на Різдво, тому зібрало велику кількість віруючих. Внутрішні роботи в будівлі церкви проводяться по сьогоднішній день, тому стіни і купол поки не розписані, і інтер'єр вас не особливо вразить.

Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви
Головне, що приваблює туристів в Храм Різдва Христового, - це дерев'яна каплиця, відкрита до будівництва кам'яної церкви. Незважаючи на те, що вона теж досить молода (відкрита в 2007 році), тут панує атмосфера староруської церкви. Зроблені з колод стіни, арочні вікна, запах дерева і ладану, майстерно зроблений дерев'яний іконостас створюють відчуття, ніби капличка - це живий організм. Можливо, ще й тому, що до зведення цієї дерев'яної церкви доклали свої старання сотні прихожан, вклавши в своє творіння частина душі.

Словом, потрібно просто побувати тут і самому відчути цю атмосферу. Запитайте дозволу служителів храму піднятися на дзвіницю. Звідси відкривається чудовий вид на кам'яну церкву і на парк, в якому розташований Храм Різдва Христового.

У містах Краснодарського краю цінителів архітектури зацікавлять такі пам'ятки:

  • Собор Олександра Невського в Краснодарі ;
  • Вірмено-Григоріанський Собор в Армавірі;
  • Храм Святого Онуфрія Великого в Анапі ;
  • Олександрівська тріумфальна арка в Краснодарі.

Краснодарський край і його природні пам'ятки: що варто подивитися

Агурскіе водоспади. Це одне з найпрекрасніших місць Краснодарського краю. Згідно давньогрецької міфології, Прометей був прикутий до скель саме тут. Розгнівані боги кожен день надсилали орла, який клював йому печінку. Дівчина Агура, яка зглянулася над Прометеєм і кожен день приносила герою їжу і воду. Давньогрецькі боги, відомі своєю витонченою жорстокістю і креативними покараннями, перетворили дівчину в річку. Більш цікаво і барвисто цю історію вам розкажуть екскурсоводи.

Тутешні краєвиди не менш красиві, ніж легенда про Агур. Сама річка бере свій початок в горах, загальна її довжина становить 10 км. Найбільше туристів притягує Нижній Агурский водоспад, що складається з двох каскадів. Це - не найвищий з тутешніх водопадів (верхній каскад - 18, нижній - 12 метрів), але самий мальовничий. У підніжжя водоспаду розливається прозоре блакитне озеро, що тішить око своєю чистотою і спокоєм. І все це в оточенні порослих зеленню скель і розлогих зелених дерев, в кронах яких співають птахи.

Пташині трелі доповнюються шумом падаючої води і шелестом листя. Одним словом, кращого місця для спокійного відпочинку і відволікання від повсякденності важко уявити. Неспішна прогулянка займе у вас близько 4 годин, хоча налаштовуйтесь на те, що ви проведете тут більше часу. Дійти сюди простіше, ніж піти, тому що не хочеться залишати це царство спокою й умиротворення. Якщо ви взяли з собою їжу, прямо тут можна і пообідати на траві.
Напевно, навіть не потрібно нагадувати про те, щоб забрати з собою сміття, тому що тут настільки чисто і затишно, що навіть людям з низьким рівнем культури смітити біля Агурскій водоспадів просто соромно.

Якщо ж ви не взяли з собою в похід нічого, крім телефону або фотоапарата, і зголодніли, то недалеко від водоспаду знаходиться шашлична з смачним соковитим м'ясом і дивовижним домашнім вином.

Чи знаєте ви? Дістатися до Агурскій водоспадів можна на рейсовому автобусі, що їде в напрямку санаторію «Супутник». Тут можна замовити екскурсію, якщо ви хочете побачити красиві місця, заховані від туристичних стежок.

Гуамское ущелині
Гуамское ущелині. Любителям природи обов'язково потрібно відвідати це місце, що є, мабуть, головною природною пам'яткою Апшеронского району Краснодарського краю і розташоване між селищами Мезмай і Гуамка. У низині ущелини, що тягнеться на 3 кілометри, протікає гірська річка Курджипс. Перепад висот на цій ділянці становить 82 метри, тому протягом тут досить стрімке.

Важливо! Будьте обережні, підходячи до річки. Камені у води дуже слизькі, і ви ризикуєте впасти в річку і отримати серйозні травми.

  1. Знайомство з Гуамское ущелиною починається з поїздки по вузькоколійці, яка колись була частиною Апшеронська залізниці. У 2011 тут стався обвал, тому на даний момент для руху доступний лише ділянку довжиною менше 2 кілометрів. У поїздці вас буде супроводжувати аудіолекції про Кавказьких горах і самому ущелині.
  2. Частину шляху туристи йдуть пішки, милуючись чудовими краєвидами під шум гірської річки.
  3. Ліс тут змішаний, тобто ростуть як листяні, так і хвойні дерева, серед яких переважають ялиця, сосна, граб, ясен і липа. Також багато різних чагарників, таких як ліщина, глід, падуб, ялівець, кизил та інші.
  4. Радують око і різнокольорові скелі ущелини. Вапняки відкладалися мільйонами років і на кожному часовому етапі відкладення мали різний склад. На скелях можна побачити пласти жовтого, рожевого, червоного, зеленого, білого і коричневого шарів. Взимку дерева і скелі одягаються в снігові шапки, восени ущелині перефарбовується в золотий колір, а влітку можна ще й скупатися в одній із заплав.

Однак будьте обережні, стрибаючи з каменів у воду. Спершу досліджуйте дно.

Що подивитися в Краснодарському краї на машині

Якщо в гори треба ходити пішки, пробираючись по вузьких стежках і ущелинах, то багато мальовничі місця Краснодарського краю можна відвідати на автомобілі.

Озеро Кругле. Ще одна мальовнича природна пам'ятка Краснодарського краю, що знаходиться в 70 кілометрах на південь від Лабинска. Це гірське озеро знаходиться на висоті 750 метрів над рівнем моря на Чорноморському хребті. Глибина Круглого озера досягає 18 метрів, але вода тут настільки чиста, що дно проглядається на 6 метрів углиб. Харчується водойму за рахунок підземних джерел. Також сюди стікає гірський струмок з мінералізованої водою. Джерело і саме озеро користуються популярністю у місцевих жителів, які часто приходять сюди, щоб половити рибу, дрібних рачків і просто відпочити біля води.

Озеро Алоус
Озеро Алоус. Подорожуючи по Мостовського району Краснодарського краю, не можна обійти увагою одну з головних його природних пам'яток. Це найпрекрасніше гірське озеро розкинулося на висоті 2,3 кілометра над рівнем моря. Його глибина становить близько чотирьох метрів, а форма озера дивним чином нагадує цифру 8 або знак нескінченності. Історики кажуть, що у древніх людей Алоус шанувалося, як символ сили. На що вказує зокрема великий петрогліф, вирубаний на що стоїть тут камені близько 5 тисяч років тому.

Туристи цінують це місце за пейзаж, дивно нагадує альпійський. Особливо схожість помітна навесні і влітку, коли в гірській долині цвітуть луги. Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді.

Ну і звичайно, обов'язково потрібно викупатися в найчистішої прохолодній воді

Грязьові вулкани Шуго і ГЛАДКОВСЬКА сопки. Якщо ви думаєте, що ще можна подивитися, подорожуючи по Кримському району Краснодарського краю, зверніть увагу на такі його природні пам'ятки, як грязьові вулкани. ГЛАДКОВСЬКА сопки називають «Долиною гейзерів». Тут немає звичних кратерів: бруд і вода виходять на поверхню через невеликі сопки на пагорбі і стікають вниз. Взимку ці потоки утворюють своєрідні крижані гірки, за якими вниз з'їжджають діти.

ГЛАДКОВСЬКА сопки, на жаль, не приваблюють велику кількість туристів, оскільки тут поблизу немає проточної води, тому потрібно або їхати обмиватися в інше місце, або брати бруд з собою. Можливо, місцева влада коли-небудь зрозуміють, що вирішення цієї проблеми дасть додаткові кошти до місцевого бюджету.

Тому туристи, які подорожують по Краснодарському краю, облюбували іншу пам'ятку - вулкан Шуго, який знаходиться приблизно в годині їзди від Кримська. Тут проблема прісної води для обмивання вирішена: є не тільки душові, а й спеціальні зони відпочинку з туалетами. Це місце називають «Долиною вулканів». Тут бруду також виходять на поверхню в багатьох місцях, але при цьому утворюються кратери. Коли вони переповнюються, вулкан «засинає». Ну, не зовсім, щоб. Накритий засохлої брудом, він шукає вихід в іншому місці, при цьому забавно «бурмочучи». Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу.

Це дуже цікавий процес, який можна спостерігати в режимі реального часу

Музеї Краснодарського краю

Білоріченський історико-краєзнавчий музей. Головною визначною пам'яткою Білоріченська є його краєзнавчий музей, що відображає традиційний побут жителів Краснодарського краю, який розповідає про його багату історію. На відносно невеликій площі різноманітні експонати розміщені таким чином, щоб відтворити картину повсякденного життя в різні історичні епохи. Тут є типова хатка кубанського козака з солом'яною стріхою, інтер'єр якої займає піч, полки з посудом і домашнім начинням. Тут також можна побачити знаряддя праці і автентичні народні костюми, рушники і домашні мережива і в'язання.

Окрема експозиція відображає домашню обстановку 50-х -60-х років XX століття з меблями, іконами, посудом, постіллю і фіранками. Таке собі невелику подорож в історію, що дозволяє надати яскравих фарб життєвим історіям наших батьків і бабусь.

Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці
Ну і звичайно, як в будь-якому історичному музеї, тут присутні стенди з археологічними експонатами, серед яких кістки динозавра, мамонта, кераміка (в тому числі і давньогрецька), первісні знаряддя праці.

Любителі історії в Краснодарському краї можуть також відвідати не менш цікаві краєзнавчі та історичні музеї Армавіра, Лабинска, Анапи, Сочі , Краснодара, Геленджика і інших міст. Також можна побувати в:

  • Культурно-етнографічному центрі «Моя Росія» (Есто-Садок);
  • Краснодарському крайовому художньому музеї;
  • Майстерні скла в Кабардинці;
  • Сочинському художньому музеї;
  • Музеї шампанського «Абрау-Дюрсо».

Парки Краснодарського краю

Курортні міста Краснодарського краю буквально рясніють прекрасними парками і скверами. Всі вони мають природне походження, тобто люди висаджували тільки окремі рослини і розбивали клумби. Ну і звичайно прокладали алеї, ставили лавки і облаштовували місця для відпочинку.

Одне з найкрасивіших паркових пам'яток Краснодарського краю знаходиться в селищі Кабардинка. Це парк «Кастальському Купель». Тут є, мабуть, все, з чого складається приємний відпочинок: і прекрасний водойму з великою кількістю риби, і мальовнича природа з зеленими газонами, чагарниками і квітковими клумбами, і архітектурні будиночки, і фонтани, і скульптури, і навіть невеличкий звіринець. Спійману тут форель або осетра вам тут же приготують професійні кухарі, і ви зможете повечеряти або пообідати в одній із затишних альтанок з видом на парк або ставок. Також можна зайняти місце на терасі з видом на море і ці ж пейзажі спостерігати з балкона готельного номера.

Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою
Прийшовши з пляжу, який звідси зовсім недалеко, можна, пообідавши, засісти в глибині парку і під тихий шелест листя і спів птахів насолодитися улюбленою книгою. А ввечері включається різнокольорове підсвічування і створюється враження, що ви відпочиваєте десь в особняку на Лазурному березі Франції .

У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:
У Краснодарському краї з сім'єю можна також приємно відпочити в таких місцях:

  • Міський парк Армавіра;
  • Дендрарій і парк «Рів'єра» в Сочі;
  • парк «Берендєєво царство» (сел. Лазаревське);
  • Старий парк в Геленджику і Кабардинці.

Що подивитися в місті Краснодар (відео)

Всі пам'ятки міста Краснодар які варто відвідати і подивитися. Не знаєте що подивитися в Краснодарі? Тоді відео для вас.

Що можна подивитися в Краснодарському краї дітьми

Для дітей головною визначною пам'яткою Чорноморського узбережжя Краснодарського краю, звичайно, є його аквапарки. Тут вони є мало не в кожному курортному містечку. Найкращими з них вважаються аквапарки Геленджика, Адлера, Анапи, Кабардинки і селища Лазаревське. Кожен з них пропонує веселі гірки для дітей будь-якого віку, басейни, шезлонги, кафе та інші стандартні для таких закладів розваги та зручності.

Говорячи про те, куди в Краснодарському краї сходити з дітьми, не можна не згадати Геленджикский океанаріум. Цей сучасний туристичний об'єкт був відкритий в 2007 році. Тут великі акваріуми для риб, а вода спеціально завозиться з Середземного моря. Дно акваріумів викладено різнокольоровими камінцями, а рибки плавають між химерними коралами.

Сам океанаріум розділений на три тематичні зони
Сам океанаріум розділений на три тематичні зони.

  1. На першому поверсі розташована морська зона, де можна подивитися на акул, морських коників, скатів, мурен, морських їжаків, коралових рибок і інших мешканців океанів.
  2. Другий поверх присвячений мешканцям прісноводних річок і озер Південної Америки і Південно-Східної Азії , Таких як соми, севрюги, коропи та осетри. Тут також можна побачити мешканців морського мілководдя - піраній, морських зірок і ракоподібних.
  3. Окремий зал присвячений рептиліям, де можна подивитися на крокодилів, ігуан, хамелеонів, змій і ящірок. Маленьким дітям особливо подобаються морські свинки, маленькі мавпочки, кролики та інші тварини, яких можна потримати на руках. До речі, одна з мавпочок була врятована від жорстокого поводження пляжних фотографів. Потрапивши в хороші умови і оточена турботою і людським увагою, вона проявляє особливу дружелюбність.

Наситити дітей емоціями і незабутніми враженнями в Краснодарському краї можна також в таких місцях:

  • Геленджикский дельфінарій;
  • Дитячий парк ім. 30-річчя Перемоги в Армавірі;
  • Льодовий палац Армавіра;
  • Будинок Вгору Дном в Абрау-Дюрсо;
  • Сафарі-парк в Геленджику;
  • тематичний парк «Сочі Парк».

Пізнавши природні краси Краснодарського краю, познайомившись з його історією і культурою, ви зрозумієте, що відпочинок біля моря не обмежується лише шезлонгами на пляжі, аквапарками і розважальними закладами. Тому, накупавшись і позасмагати пару днів, обов'язково виділіть час, щоб відвідати прекрасні і цікаві куточки Краснодарського краю.

Чи знаєте ви?
Не знаєте що подивитися в Краснодарі?
Чи знаєте ви?
Не знаєте що подивитися в Краснодарі?
Чи знаєте ви?
Не знаєте що подивитися в Краснодарі?

Новости