Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вірменська кухня

  1. М'ясо в традиційній кухні вірмен
  2. Салати в традиційній кухні
  3. Солодощі в традиційній кухні Вірменії
  4. Сири в Вірменії
  5. традиційні приправи
  6. хліб
  7. вірменські вина

Традиційна вірменська кухня існує в тому вигляді, який ми спостерігаємо зараз вже більше декількох тисяч років Традиційна вірменська кухня існує в тому вигляді, який ми спостерігаємо зараз вже більше декількох тисяч років. Без будь-яких істотних змін вона пройшла весь цей шлях. Що цікаво, традиції збережені не тільки в самій країні, а й поселеннях, які розкидані по всьому світу.

Страви кухні Вірменії не звичайні в першу чергу тим, що готування тільки однієї страви може тривати кілька днів, а то і місяців (солодощі). До того ж у жителів цієї прекрасної країни є любов до поєднання несумісних на перший погляд продуктів. Прикладом подібного страви може служити арганак. Він готується з м'яса курки і оленя, на курячому бульйоні. Чи не характерним для інших кухонь є і використання бобових і зернових - часто вони використовуються в одній страві. Навіть супи мають свою особливість - вони готуються на кисломолочної або яєчній основі, що істотно збільшує час і трудомісткість приготування.

Через те, що більшість національних вірменських блюд готується довго і складно не багато вміють це робити. При приготуванні часто використовують кілька способів технологічної обробки: фарширування, збивання, приготування сумішей і тільки в самому кінці об'єднання всіх компонентів в одне блюдо.

У вірменській традиційної кухні безліч блюд з рубленого м'яса: кололак (це своєрідні фрикадельки приготовані з фаршу і різних начинок - кизилу, яєць, рису, пряної зелені, їх обсмажують в олії), кололік (суп з маленькими фрикадельками), котлети з баранини - схторац , толма (це блюдо нагадує прості голубці з підливою і начинкою не тільки з м'яса, але з інших інгредієнтів). Є у вірменській кухні страви і з цельнокускового м'яса (хоровац - шашлик) і цілої запеченої птиці. Але до подібних страв обов'язково додають щось ще, що сильно змінює смак. Частенько в своїй національній кухні Вірмени користуються кількома способами теплової обробки. Так існує безліч страв з риби, м'яса і овочів, які спочатку смажать, потім варять, тушкують і нарешті, вже в самому кінці, доводять до готовності в духовці або вуличному вогнищі.

М'ясо в традиційній кухні вірмен

У восьмому-шостому столітті до н.е. на території гірських районів Вірменії було давнє держава Урарту. Його жителі в основному добували собі їжу полюванням. Вони полювали на найрізноманітніших диких тварин і птахів. М'ясо нанизували на тонкі дерев'яні палички і смажили над вогнищем. Згодом палиці замінили металеві прутики. Це все призвело до того, що страви в сучасній вірменської кухні безліч смачних і ароматних страв з м'яса.

Здебільшого страви готують з яловичини і баранини, домашньої птиці. Рідше для готування береться свинина і м'ясо буйвола. Секретом смачних страв є використання декількох видів м'яса, прекрасно поєднуються в одній страві.

Кюфта - це ніжні м'ясні кульки, їх варять у м'ясному бульйоні. Спочатку м'ясо ріжеться тонкими скибочками і 40 хвилин відбивається дерев'яним калаталом. В отриману м'ясну масу додають дрібно нарізану цибулю, борошно, яйця, сіль, молоко, базилік, материнку і кінзу. Скачані з фаршу кульки на півгодини опускають в киплячий бульйон.

Тжвжік - для його приготування використовують дрібно нарізані яловичі нутрощі - легені, печінка і печінку. Потім обсмажують на салі в сковороді. Після чого приправляють цибулею, помідором або пюре з помідорів. В кінці готування накривають його кришкою і гасять - до готовності. На стіл подають посипаний зеленню.

На стіл подають посипаний зеленню

Баскиртат - це тонкі нитки з відвареної яловичини змішані з подрібненим волоським горіхом і кінзою. Зверху блюдо заливається мацуном.
Тутешня риба використовується для готування традиційних рибних блюд, які також готуються за особливою технологією. Здебільшого це форель , Вона має дуже ніжне на смак м'ясо. Через що більша частина вірменських рибних страв припускається, що дає можливість максимально зберегти ніжну м'яку консистенцію риби.

Салати в традиційній кухні

У зв'язку з тим, що на вірменську кухню досить великий вплив зробили арабські, турецькі та перські народи, в ній присутня безліч характерних для Сходу салатів. Як і всі інші страви в традиційній кухні країни, салати дуже добре приправлені.

Наприклад, салат, з оригінальною назвою Кер у сус (їж і мовчи). Він складається з баранячого м'яса, топленого масла, картоплі, томата пюре, цибулі та зелені. Ще одним становлять інтерес салатом є мандак. Мандак - це овочева хризантема. Перед тим як додати її в салат, вона очищається від старих грубих листя, потім вариться і щедро приправляється кінзою. На останньому етапі додається цибуля і яйце. Подається страва з часниковим мацуном.

Подається страва з часниковим мацуном

Частенько в салати додаються листя авелука. Він може бути попередньо звареним, смаженим або утушенним. Авелуке прекрасно поєднується з горіхами, особливо з волоськими.
гарбуз один з найулюбленіших овочів вірмен. Її вживають у вигляді каші, печену, фаршировану або смажену. У салатах вона використовується з горіхами і рисом. Баклажани часто є самостійною стравою. Їх вживають тільки у вигляді салатів з начинкою з бобових (сочевиці, гороху).

Солодощі в традиційній кухні Вірменії

Різноманітність і специфічність, яскравість смаків, приголомшливі запахи, розмаїття кольорів це те, що приваблює в вірменської кухні гурманів. У стравах даної кухні завжди є своя родзинка, при цьому вони вражають своєю гармонійність. І солодощі тут не є винятком.

Найзнаменитішими здобними солодощами вважаються назук і Кята (листкові пироги з начинкою). Всі верстви тесту просочують топленим маслом, що робить його буквально тане в роті.

Або взяти вірменське печиво -   гата   (Коржик з смачною поджарістой і дуже солодкою борошняної начинкою) Або взяти вірменське печиво - гата (Коржик з смачною поджарістой і дуже солодкою борошняної начинкою).

Горіховий шуджухі і алани є обов'язковою прикрасою столу в новий рік.

Готують шуджух так: спочатку з соку абрикосів або винограду варять густий ароматний сироп. Навіщо з нього роблять борошняний кисіль. Додають в нього гвоздику і корицю. Після того як кисіль закипить в нього маку ядра ягід нанизаних на нитки (найчастіше використовується волоський горіх). Після того як солодкість висохне, вона готова до вживання. Це не тільки дуже смачно, але і корисно.

Алани - сушені персики з горіховою крихтою, кизилом та родзинками. Перш ніж готувати з персика виймають кісточки і обвалюють його в кориці.

Однією з характерних особливостей вірменських солодощів є велика кількість спецій. Чебрець, ваніль, коріандр, шафран, кориця, - все перетворює солодощі в просто незабутнє ласощі.

Сири в Вірменії

Вірмени з давніх часів відомі скотарством, в результаті чого сир був і зараз є одному з найважливіших продуктів в раціоні. Різновид сиру приводить багатьох гурманів в захват: з прянощами, різної зеленню, зубчиками або тертим часником, горішками, плетений Чечіль, своєрідний але дуже смачний бурдючій сир (мотав), усіма улюблений сир з цвіллю (канач панирь і мклац панирь).

Вельми відомий і шанований мацун - це густе кислувате молоко. Його можна приготувати як з зеленню, так і з різними прянощами, горішками. Якщо розвести мацун водою вийде інший напій - тан, річний приносить свіжість і прохолоду. З сироватки мацуна часто готують сухі сколотини або сир.

Чечіль - приготований вручну моток сирних ниток. Це дуже складний сир, його виробництво під силу лише дуже досвідченим сироварів. Чечіль має гострий, трохи кислуватий смак. Практично не має запаху.

Лорі роблять з коров'ячого молока до якого додається молоко буйвола. Сир дуже жирний.

Бурдючний сир готується з овечого або козячого молока. Найвідомішим сортом бурдючним сиру є мотав. Для посилення аромату в період його дозрівання додають зелень. Має солоно-гострий смак. Їдять його з лавашем.

традиційні приправи

Завершальними штрихами будь готування є додавання перцю, солі, приправ. У Вірменії горяни вживають набагато менше солону їжу, що відрізняє їх від жителів низин. Це обумовлено тим, що в низинах тепліше, отже, солі організму потрібно більше. Її недолік поповнюється за рахунок щоденного раціону.

Суміш трав, використовувана для салатів, в стародавні часи називалася «чарівна суміш», це згадується в стародавніх вірменських манускриптах. Їй володіли лише правляча сім'я Аршакуни. Через це салати сім'ї Аршакуни були відомі далеко за межами Азії. Основним компонентом суміші є Шамбала або пажитник. Застосовується не тільки в кулінарії, але і в медицині, завдяки своєму корисного дії для вагітних жінок, тому що полегшує сутички. Так само до пажитника додавали і сумах (кислі бордові ягоди). Насіння коріандру робили цю суміш гострої.

Для приготування страв з яловичини в вірменської кухні використовують суміш сумаху, дикого чебрецю, естрагону і коріандру. Це робить блюдо пряним, надаючи оригінальний відтінок смаку і аромату молодому м'яса.

Часто в вірменської кухні використовують як стандартні відомі будь-якій господині приправи, так і незвичайні, які можна зустріти лише в Вірменії. Для приготування їжі використовують більше трьохсот різних видів дикорослих рослин. Саме завдяки цьому страви вірменської кухні так незвичайні і колоритні.

хліб

Хліб в вірменської кухні дуже важливий, його подають з будь-якою їжею Хліб в вірменської кухні дуже важливий, його подають з будь-якою їжею. Без традиційної прісної коржі - лаваша, взагалі неможливо уявити собі стіл в Вірменії.

Ще користується популярністю матнакаш - це м'яка пшеничне коржик овальної форми, з солодкою золотавою скоринкою. Цікаво, що назва хліба «матнакаш» проізодло від вірменського «мат» - палець і «Кашель» - тягнути. Тобто дослівно назва хліба перекладається як «розтягнутий пальцями». Випікають його традиційно в подових печах і тонується.

вірменські вина

Французи кажуть, що для виготовлення хорошого вина потрібні лише земля, виноград і люди з відкритою душею. Чим же відрізняється вірменське вино? Завдяки унікальному мінеральному складу грунту і погодних умов, смак у винограду Араратській долини відрізняється, він зовсім не схожий на інші і чудовий. Саме тут, в ущелині скелі знаходиться центр вірменського виноробства - «Арарат трест». Тут же розташований музей з унікальною колекцією вин, багатьом з яких вже більше 3000 років.

Винороби тут роблять свою ставку на якість і унікальний смак вина. Це вино не продукт масового виробництва. Кажуть, що вино любить шанобливе, добре і ласкаве ставлення і вірменські винороби вірять і дотримуються цього.

З давніх часів до нас дійшли такі прекрасні сорти винограду, що дозволяє робити унікальні та неперевершені вина. З такого винограду виробляють біле «Воскеваз» і «Иджеван», темно-червоне як рубін вино «Арені», червоне вино «Кахеті». Ці назви відомі у всьому світі!

У вірмен є й традиції в винопиття. Наприклад, вдень воліють пити біле вино, ввечері - червоне.

Вірменська національна кухня це незабутні страви, насичені ароматами трав, гірським повітрям і традиційним гостинністю. Це найдавніша і в той же час відмінно вписалася в сучасні умови кухня у всьому Закавказзі.

Чим же відрізняється вірменське вино?

Новости