Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що приготувати з дивовижною вірменської кухні?

  1. Дивовижна історія і кулінарне розмаїття
  2. Кулінарні шедеври Вірменії

Відома своїм достатком і різноманітністю смаків, вірменська кухня отримала широку світову популярність. Особливо популярні традиційні вірменські страви на території багатьох країн СНД, однак зустрічаються любителі цієї кухні і далеко за їх межами.

Унікальні смаки, натуральність, достаток і дивовижний аромат - саме такий постає їжа, приготована по-вірменськи в наші дні. Чого вартий тільки соковитий ароматний шашлик, запечені особливим способом овочі - хоровац, або ніжна, що тане в роті долма!

Ця стаття допоможе познайомитися ближче з національною кухнею Вірменії і дізнатися багато нового про приготування традиційних страв.

Дивовижна історія і кулінарне розмаїття

Історія вірменської кухні налічує тисячоліття - традиції кулінарії в цій країні склалися понад 2000 років тому. Велика кількість м'ясних продуктів на столі пояснюється раннім розвитком скотарства на території Вірменського нагір'я, внаслідок чого свійська худоба і птиця стали різноманітніше.

Крім того, скотарство послужило поштовхом до появи найрізноманітніших виробів з молока, особливо глеків сирів розсолів і різних кисломолочних продуктів, які згодом стали основою для приготування багатьох національних блюд.

Крім того, скотарство послужило поштовхом до появи найрізноманітніших виробів з молока, особливо глеків сирів розсолів і різних кисломолочних продуктів, які згодом стали основою для приготування багатьох національних блюд

Землеробство в долинах Вірменії також зародилося дуже рано, і родючий грунт лише сприяла його розвитку. В результаті їжа стала багата зерновими культурами - просом, ячменем, рисом і пшеницею, бобовими - сочевицею і квасолею, бобами і горохом, а також всілякої зеленню і овочами - без цих інгредієнтів і до цього дня не обходиться жодне застілля.

За традицією вірмени готували їжу на вогні, використовуючи для цього особливу глиняну піч під назвою тонир, яка збереглася і до нинішніх часів. У ній випікають хліб і варять кашу, обробляють овочі, готують суп і коптять м'ясо. Згодом тонир з'явився і у багатьох інших народів Закавказзя.

Кулінарні технології вірменської кухні спочатку здаються досить непростими. Особлива складність криється в приготуванні їжі з м'яса, риби або овочів, яка згодом фарширується, крім того, безліч продуктів, збитих в пюре або суфле, також вимагають чималих зусиль і великих витрат часу.

Деякі рецепти передбачають подрібнення м'яса і використання його в якості начинки. Теплова обробка продуктів - також досить трудомісткий процес. У деяких випадках один і той же інгредієнт може бути спочатку відварена, потім обсмажений, а згодом і оброблений в тонуються, проте смак, отриманий таким способом, виправдовує всі витрачені для приготування зусилля.

Одна із самих основних особливостей кулінарії даної країни - велика кількість всіляких спецій і зелені в рецептах. Кращі кухарі цієї країни використовують близько 3 сотень видів диких трав'яних культур і квітів в своєму мистецтві.

Іноді ці рослини вживаються як приправи, а в деяких випадках можуть стати смачним основною стравою. Особливу популярність здобули такі гострі спеції, як м'ята, кінза, базилік і естрагон, кардамон і гвоздика, пажитник і чебрець і багато інших.

Дивною особливістю кулінарії Вірменії можна назвати практичні повна відсутність жирів для приготування їжі. Практично вся їжа готується на топленому маслі, яке додається в супи і кондитерські вироби, застосовується під час смаження або тушкування для риби, овочів і м'яса. Набагато рідше використовується рослинне масло: іноді його використовують для овочевих страв, трохи рідше - для рибних, використовуючи, в основному, кунжутне.

Страви Вірменії в деякій мірі схожі з кулінарією інших країн Кавказу, однак серед них є і суттєві відмінності. Наприклад, в Грузії цінують складну смакову гаму, в той час як вірменські продукти мають максимально природний смак. Такі рецепти стають знахідкою для істинного гурмана і того, хто цінує кулінарні традиції.

Кулінарні шедеври Вірменії

Кулінарні шедеври Вірменії

Багато хто задається питанням, що приготувати і що спробувати, щоб познайомитися з вірменськими традиціями ближче. Серед найпопулярніших і відомих рецептів можна відзначити наступні:

  1. Супи. Суп як першу страву поширений повсюдно, а смак будь-якого з супів запам'ятовується надовго, особливо якщо це хаш або бозбаш . Основа для супу може бути різною, наприклад яєчно-кисломолочна, також досить популярна локшина.
  2. М'ясо. Рецепти з м'яса є символом кухні Вірменії. найбільшу популярність отримали хоровац , М'ясні кчуч, продукти з домашньої птиці і пастинери.
  3. Молочні продукти. Їх подають як в якості самостійної закуски і в ролі приправи до деяких інших страв. Особливо шановані сири, приготовані з різними начинками і прянощами.
  4. Хлібні вироби. Лаваш - традиційний продукт, шанований у всьому світі. Більш того, лаваш присутній на кожному застіллі, і без нього вірменської кухні не існує.
  5. Фрукти та овочі. Їх вживають як в сирому вигляді, так і обробленими. Зазвичай їх піддають сушці, заквасці, тепловій обробці і маринування. Крім того, вони використовуються як гарнір до деяких других страв і в ролі основи для різних супів.
  6. Солодкі страви. Найпоширенішими борошняними солодощами є назук і Кята - дивовижні багатошарові пироги, смак яких неможливо сплутати ні з чим, так як готуються вони особливим способом, а кожен шар просочується цукром і топленим маслом.
  7. Напої. Традиційні безалкогольні напої - мінеральні води. Крім того, широко поширений мацун - своєрідний кефір. Після рясного застілля вірмени можуть випити кави - сурч, а найбільш популярним алкогольним напоєм є коньяк, приготований з винограду, що росте в Араратській долині.

Щоб доторкнутися до традицій кухні цієї дивовижної країни, можна приготувати вдома блюдо під назвою долма. Вона традиційно готується з молодою свіжою виноградної листя, проте в їх відсутність можна скористатися маринованими.

Для начинки знадобиться баранина, кедрові горішки і безліч прянощів, без яких не обходиться жоден рецепт. Якщо ж необхідно зробити його вегетаріанським, замість м'ясної основи можна використовувати гриби, сочевицю і безліч інших смачних начинок.

Якщо ж необхідно зробити його вегетаріанським, замість м'ясної основи можна використовувати гриби, сочевицю і безліч інших смачних начинок

Для приготування традиційної долми знадобляться:

  • листя винограду, свіжі або мариновані, в кількість 20-30 штук;
  • баранина - 0,5 кг і півсклянки кедрових горішків;
  • 2 або 3 зубчики часнику і 1 цибулина;
  • сметана - 2 ст.л. і свіжа зелень за смаком;
  • чорний перець (мелений), куркума, шавлія і сіль - також на свій смак.

Свіжу баранину необхідно промити і пропустити крізь м'ясорубку. Подрібнене м'ясо потрібно покласти в глибоку посудину і змішати з мелкораздробленного кедровими горішками. Далі слід очистити і подрібнити часник і цибулю, дрібно нашаткувати зелень і додати до м'яса. Потім суміш посипається спеціями, і до неї подмешивается сметана - вона зробить смак долми особливо ніжною і соковитою.

На лист винограду викладається 1 ст.л. начинки, після чого необхідно звернути бічні краєчки, а потім і весь лист в рулетик. У процесі потрібно стежити, щоб рулетик був дуже щільним і не розвалився після обробки.

Рулети викладають на дно в глибоку каструлю і заливаються водою так, щоб вона покрила вироби. Далі слід додати трохи рослинного масла і закрити посудину кришкою. Готується долма на повільному вогні близько 2 годин, а готову страву подається і в холодному, і в гарячому вигляді.

Новости