Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лаваш вірменський - опис і склад продукту; як зробити в домашніх умовах

  1. склад
  2. Корисні властивості і протипоказання
  3. Що можна приготувати?
  4. Як зробити лаваш вірменський в домашніх умовах?

Лаваш вірменський (див. Фото) є споконвічним продуктом народу Вірменії. Назва «лаваш» означає «добра їжа», що свідчить про його корисні якості для організму.

Історія лаваша вірменського говорить про те, що найперші коржі були виготовлені зі злакових зерен, які піддавалися раздавливанию, а після змішувалися з водою. На Кавказі до складу тесту для традиційного лаваша входять такі інгредієнти: борошно вищого гатунку, вода і закваска (залишки старого тесту з раніше виготовленого лаваша). Тісто розкочується в дуже тонкий шар, а після надаватися на спеціальну форму і ставитися в піч випікатися. Не допускається наявність солі, яєць, дріжджів і спецій. Але прогрес не стоїть на місці, і сьогодні можна знайти багато рецептів приготування вірменського лаваша, в тісто якого додаються різні інгредієнти (яйця, цукор, дріжджі, олія).

Спочатку лаваш використовувався тільки в якості хліба. Тепер же з ним можна приготувати дуже багато смачних страв, які відрізняються смаковими та ароматичними якостями.

склад

До складу вірменського лаваша входить багато корисних для організму речовин:

  • білки жири вуглеводи;
  • вітаміни В, D, Е і РР;
  • клітковина;
  • мінерали (калій, натрій, кальцій, магній, залізо, фосфор).

Калорійність лаваша досить висока, тому не варто зловживати ним, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

Згідно з чинним ГОСТу лаваш вірменський повинен відповідати наступним технічним вимогам:

показник

характеристика

форма

Тонкий довгастий млинець.

поверхня

Рівна, злегка пухирчаста, без тріщин.

консистенція

Тісто пропечене, без наявності мякишей всередині.

колір

Світло-жовтий або світло-коричневий, без горів.

Смак і запах

Властиві даному хлібобулочних виробів, без сторонніх присмаків і запахів.

Врахувавши всі рекомендації, можна вибрати якісний, справжній вірменський лаваш.

Корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості лаваша вірменського благотворно впливають на організм, зміцнюючи здоров'я і покращуючи самопочуття.

Оскільки в ньому міститься багато корисних речовин, його вживають для:

  • нормалізації роботи внутрішніх органів;
  • підвищення імунної системи;
  • зміцнення нігтьової пластини, волосся;
  • поліпшення травлення.

Також лаваш можна вживати людям, які дотримуються дієтичного харчування. Але при схудненні потрібно їсти тільки той лаваш, який був виготовлений без дріжджів. Фахівці радять вживати даний продукт лише два рази в тиждень.

Крім того, лаваш бездріжджовий є оптимальним продуктом за глікемічним індексом, і його можна вживати людям, що страждають від цукрового діабету. Але перш ніж його їсти, краще звернутися за порадою до лікаря.

Єдиним протипоказанням до вживання лаваша (на дріжджах) є його висока калорійність, тому, щоб не набрати зайвих кілограмів, потрібно їсти його в міру.

Що можна приготувати?

Приготувати до цього лавашем вірменським можна досить багато різноманітних смачних страв. В основному в рецептах лаваш начиняють різними м'ясними, рибними та овочевими виробами. Також лаваш використовується замість хліба.

В традиційний вірменський лаваш загортають начинки як з м'ясних (курки, шинки, ковбаси), так і рибних (сьомги, крабових паличок, консервів) продуктів.

Лаваш як закуска відмінно поєднується з овочами (картоплею, огірком, морквою по-корейськи), а також з молочними продуктами (плавленим сиром, сиром). Лаваш можна начинити яйцем, грибами, зеленню, щавлем.

Крім того, дане борошняний виріб можна смажити на сковороді, випікати в духовці, запікати на мангалі, а також готувати в мультиварці.

Щоб зробити вірменський лаваш солодким, його поверхня мажуть натуральним медом або додають яблука, персики. Для виготовлення кислого лаваша можна використовувати або сливи, або кизил, або вишні, тоді він буде не ясно-жовтого, а червоного кольору.

Тісто лаваша добре підходить для приготування піци, шаурми, шаверму, рулетів, пирогів, лазаньї, чіпсів.

Тісто лаваша добре підходить для приготування піци, шаурми, шаверму, рулетів, пирогів, лазаньї, чіпсів

Як зробити лаваш вірменський в домашніх умовах?

Зробити лаваш вірменський в домашніх умовах досить просто. Головне - покроково слідувати рецептом, і тоді все вийде.

лаваш вірменський

Спосіб приготування

без дріжджів

Щоб приготувати лаваш в домашніх умовах, потрібно взяти ємність, покриту емаллю, влити туди три склянки води, дві столові ложки рафінованої олії, всипати одну чайну ложку кухонної солі і закип'ятити. Потім в окрему тару всипати приблизно вісімсот грамів борошна, вбити одне яйце, влити дві чайні ложки горілки і перемішати. Далі поступово влити в борошно гарячу масляну рідину і замісити. Готове тісто покласти в пакет і прибрати в холодильник на одну годину. Після поділити тісто на рівні частини і кожну розкачати в тонкий шар. Корж покласти на розігріту сковороду і обсмажити з двох сторін. Готовий виріб необхідно скропити водою, накрити рушником і дати охолонути.

Товстий в духовці

Щоб спекти лаваш, потрібно взяти ємність, всипати туди п'ять склянок борошна, одну чайну ложку солі і близько вісімдесяти грамів дріжджів. Тісто добре вимісити і відкласти на одну годину. Потім поділити його на п'ять однакових частин і кожну розкачати в товстий шар. Поверхня коржики змастити сумішшю з одного курячого яйця, однієї чайної ложки цукрового піску і столової ложки масла оливкового. Лаваш покласти в форму для випікання і поставити в піч приблизно на сім хвилин.

Тонкий на сковороді

Щоб зробити лаваш в домашніх умовах, необхідно влити в ємність, покриту емаллю, двісті грамів води і закип'ятити. Потім всипати туди близько п'ятисот грамів борошна, по одній чайній ложці дріжджів, солі, цукрового піску і влити дві чайні ложки олії соняшникової. Тісто добре замісити і прибрати в сторону приблизно на одну годину. Далі поділити тісто на рівні частини і кожну розкачати в тонкий корж. Лаваш покласти на розігріту сковороду і спекти з двох сторін.

Нижче додається відео, як приготувати лаваш вірменський.

Зберігати готовий лаваш краще в холодильнику, поклавши його в пакет і щільно зав'язавши. Термін придатності готового виробу становить п'ять днів. Крім того, вірменський лаваш можна заморозити, помістивши його в морозилку. Термін придатності такого продукту становить шість місяців. Щоб розморозити лаваш, потрібно перекласти його в холодильник на одну годину.

Щоб розморозити лаваш, потрібно перекласти його в холодильник на одну годину

Як зробити лаваш вірменський в домашніх умовах?
Що можна приготувати?
Як зробити лаваш вірменський в домашніх умовах?

Новости