Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Петербурзі пройшов 5-й міжнародний форум «Арктика: сьогодення і майбутнє»

В С В С   АНКТ-Петербурзі відбувся 5-й міжнародний форум «Арктика: сьогодення і майбутнє», який щорічно проходить в північній столиці Росії АНКТ-Петербурзі відбувся 5-й міжнародний форум «Арктика: сьогодення і майбутнє», який щорічно проходить в північній столиці Росії. У форумі активну участь взяло керівництво міжнародної організації «Північний Форум» - голова Північного Форуму, губернатор Красноярського краю Віктор Толоконский, голова Комітету регіональних координаторів Північного Форуму, заступник голови Красноярського краю Юрій Захарінскій і виконавчий директор Північного Форуму Михайло Погодаев. \

Цього року участь у форумі було більш ніж широким. Серед учасників близько тисячі чоловік, серед них Віце-прем'єр російського уряду Дмитро Рогозін, який також очолює Держкомісію РФ з розвитку Арктики, міністри уряду РФ, депутати Держдуми і глави регіонів, полярні дослідники та представники промислових корпорацій і міжнародних організацій. Захід організовано міжрегіональної громадською організацією «Асоціація полярників» під керівництвом іменитого дослідника обох полюсів, спеціального представника президента РФ з міжнародного співробітництва в Арктиці й Антарктиці Артура Чилингарова.

Форум відкрився пленарним засіданням під назвою «Російська Арктика - Форум відкрився пленарним засіданням під назвою «Російська Арктика -   територія можливостей » територія можливостей ». Голова Північного Форуму Віктор Толоконский виступив на пленарному засіданні про можливості Красноярського краю. Потім працювали численні панельні секції, де обговорювалося безліч питань - від розробки північних природних родовищ до арктичного туризму і збереження культури корінних нечисленних народів Півночі. Можливості для всього цього, як і випливає з гасла пленарного засідання, безмежні.

А на другому пленарному засіданні «Арктичні регіони: точки зростання російської економіки» виступив Юрій Захарінскій - голова Комітету регіональних координаторів Північного Форуму. У своєму виступі він також подякував Республіку Саха (Якутія) і інші північні регіони за довіру, надану Красноярському краю і розповів про пріоритети Красноярського краю в період головування в Північному Форумі.

Додамо, що розвиток територій, що входять в Арктическую зону, є одним із пріоритетів державної політики Красноярського краю. Губернатор краю Віктор Толоконский очолює міжнародну неурядову організацію "Північний форум", яка є майданчиком для діалогу між північними регіонами і країнами з метою підвищення якості життя північних народів, охорони навколишнього середовища Арктики.

Виконавчий директор Північного Форуму Михайло Погодаев виступив з доповідями на двох секціях: «Сталий розвиток корінних нечисленних народів Півночі», яке проходило під керівництвом Ігоря Баринова, керівника Федерального агентства у справах національностей РФ і в секції «Міжрегіональна кооперація для розвитку Арктики» з доповіддю про діяльність Північного Форуму, де також виступив заступник голови Уряду Красноярського краю Юрій Захарінскій.

Разом з тим про ці можливості говорилося і на торішньому, і на позаторішньому форумі. Прозвучало багато пропозицій, як зробити їх дійсністю, наприклад, вдихнути нове життя в Севморпуть відповідно до вимог часу. Освоєнням Арктики повинні займатися грамотні кадри, не вистачає 125 тис. Чоловік потрібної кваліфікації - на цю тему виступив міністр освіти Дмитро Ліванов. Він повідомив, що «зміниться структура прийому до вищих навчальних закладів арктичної зони». У 2016 році збільшиться число бюджетних місць за спеціальностями «геологія», «гірнича справа», «нафтогазова геодезія».

Найважливішим питанням визнано «розвиток інформаційних і телекомунікаційних систем». На одному з відкритих секційних засідань доктор геолого-мінералогічних наук Анатолій брехунця розповів, що до 2017 року буде створено єдиний інформаційний простір і «унікальна інформаційна система» по Арктиці. Там будуть зібрані всі необхідні відомості і забезпечений «вільний доступ кому положено». Брехунця поставив завдання: «Ми повинні підготувати лист і вийти на державний рівень, створити комісію вже при державі по інформатизації всієї арктичної території. Для того щоб можна було розумно, логічно, економічно і ефективно проводити всі необхідні роботи ».

В рамках форуму було відкрито виставку сучасної техніки для освоєння арктичної території. На ній, зокрема, з гордістю продемонстрував свою розробку фонд «Сколково» - їм створений прототип глибоководного безпілотного апарату.

Віце-прем'єр Дмитро Рогозін говорив про те, що судноплавство на Севморпути має стати цілорічним. Будуються три атомних криголама, в майбутньому році буде здано плавучий енергоблок, розповів чиновник. Рогозін розповів про пріоритети спеціально створеної держкомісії: живуть на Півночі люди, питання безпеки, транспортна доступність полярних країв і видобуток природних ресурсів. А керівники арктичних регіонів приїхали з тематикою, що стосується проектів в їх місцевості, будь то портовий термінал для перевалки нафтопродуктів або залізничні вузли.

Секретаріат Північного Форуму

Новости