Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цікаві факти про тварин Арктики. Обговорення на LiveInternet

лід Арктики

Здається неймовірним, що там, де температура не піднімається вище - 10 о С, тварини можуть жити і розмножуватися. І тим не менше навіть найхолодніші і непривітні частини Землі населені. Справа в тому, що деякі тварини пристосувалися особливим чином зберігати тепло власного тіла. Наприклад, тіло пінгвінів під оперенням густо вкрите теплим пухом, а шкура білих ведмедів дуже товста і непромокаючий. Крім того, у всіх полярних тварин під шкірою є щільний шар жиру.

Життя для тварин в Антарктиді можлива тільки на узбережжі. Внутрішня частина материка ненаселена.

Білий ведмідь.

В кінці осені самка білого ведмедя риє в снігу барліг В кінці осені самка білого ведмедя риє в снігу барліг. У грудні - січні народжуються, як правило, два ведмедика, але тільки навесні вони вперше вийдуть з барлогу.

Дитинча білого ведмедя з'являється на світ дуже маленьким, сліпим, глухим і абсолютно беззахисним. Тому він протягом двох років живе з матір'ю. Шкура цього ведмедя дуже щільна, непромокаючий і абсолютно білого кольору, завдяки чому він з легкістю знаходить притулок серед білизни оточуючих його льодів. Він чудово плаває - цьому сприяє перетинка, якої з'єднані між собою подушечки його лап. Білий ведмідь - найбільший хижак в світі.

Білий ведмідь зазвичай важить від 150 до 500 кілограмів. Маса деяких представників перевищує 700 кілограмів.

Ластоногие.

На холодній землі і нескінченних крижинах, що дрейфують в Арктиці, живуть різні види ластоногих;  до них відносяться котики, тюлені і моржі На холодній землі і нескінченних крижинах, що дрейфують в Арктиці, живуть різні види ластоногих; до них відносяться котики, тюлені і моржі. За походженням це наземні тварини, які освоїлися в морському середовищі: в ході еволюції їх тіло пристосувалося до життя у воді. На відміну від китоподібних, ластоногих це пристосовування змінило лише частково. Так передні лапи морських котиків перетворилися в ласти, на які вони можуть спиратися на суші, щоб підняти верхню частину тулуба; тюлені навчилися пересуватися по землі, повзаючи на череві.

У ластоногих величезні ніздрі, і за короткий час вони можуть вдихнути кількість повітря, необхідне, щоб залишатися під водою близько 10 хвилин.

Ластоногие харчуються не тільки рибою, але і ракоподібними, молюсками і крилем, що складається з найдрібніших креветок.

Морський котик схожий на морського лева, але у нього більш товста шкура, а морда коротше і гостріше. Самець набагато більше самки і може важити в чотири рази більше.

Морський слон Морський слон. Найбільший вид ластоногих в світі: маса самця може досягати 3500 кг. Його легко відрізнити від самки по здуття на голові, схожим на короткий хобот, через якого він і отримав свою назву.

Морський леопард. Своєю плямистої шкірою цей тюлень нагадує хижака сімейства котячих, у якого він і запозичив свою назву. Морський леопард дуже агресивний і іноді може з'їсти навіть побратима-тюленя, якщо він менший за нього.

Морж.

Це ссавець з довгим іклами мешкає в арктичних морях, здійснюючи короткі сезонні міграції. Морж-самець величезний: він може важити 1 500 кілограмів, в той час як маса самки рідко досягає 1000 кілограмів. У моржа масивне зморшкувате тіло, покрите рідкісною щетиною.

Сильний голос моржа нагадує одночасно і рев лева, і мукання бика; під час сну, на крижині або у воді, він голосно хропе. Може годинами відпочивати, розвалившись на сонці. Морж дратівливий і норовливий, однак він не забариться прийти на допомогу своєму побратимові, якого атакують мисливці.

Довгі ікла не замінні в життя моржа: він користується ними, захищаючись від ворогів і свердлить морське дно; за допомогою іклів морж видряпується на берег і пересувається по крижині або землі. Довжина іклів у більших представників досягає одного метра!

Маленькі моржі вигодовуються матір'ю протягом двох років, а протягом наступних двох років вони залишаються під її захистом.

Під шкірою моржа товстий шар жиру, який служить йому одночасно і захистом від холоду, і резервним запасом на випадок голоду.

Пінгвіни.

Пінгвіни - це птахи, проте їх крила не пристосовані для польоту: занадто короткі Пінгвіни - це птахи, проте їх крила не пристосовані для польоту: занадто короткі. За допомогою крил пінгвіни плавають, як риби бенкет допомоги плавників. Водяться пінгвіни тільки в південній півкулі. Живуть великими колоніями на суші, але деякі види можуть здійснювати тривалі міграції у відкритому морі.

Як правило, відкладають пінгвіни тільки одне яйце. Дитинчата пінгвінів знаходять притулок від холоду в нижніх складках батьківського живота. Оперення пінгвінів пташенят зазвичай темно-буре, з часом вони набувають характерну чорно-біле забарвлення, як у дорослих.

У колоніях імператорського пінгвіна часом налічується 300 тисяч особин.

Новости