Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Арктика: чи є туризм за Полярним колом

  1. Навіщо китайцям сяйво
  2. Стереотипи - на злам

Арктика ніколи не була територією масового туризму. Вибрати замість звичного теплого пляжу поїздку на Північ здатний далеко не кожен, та й ціни на такі тури істотно вище. Кореспондент HotLine.travel побував на спеціалізованій конференції і оцінив перспективи розвитку напрямку разом з експертами.

travel побував на спеціалізованій конференції і оцінив перспективи розвитку напрямку разом з експертами

Навіщо китайцям сяйво

Вважається, що в області арктичного туризму лідирують Норвегія, Ісландія, Данія і Росія. Правда, на ділі наша країна в ролі відсталого. На конференції «Арктика-2018: шельфові проекти і сталий розвиток регіонів», яка пройшла нещодавно в Москві, експерти назвали одну з причин: європейці пропонують більш вигідні умови поїздки. Якщо арктичний круїз в Норвегії або Ісландії обійдеться в середньому 5 939 $ (336 500 руб.), То в Росії такий же тур буде коштувати 11 000 $ (623 000 руб.). Багато в чому це пов'язано з великою кількістю водного транспорту в європейських країнах - чим більше криголамних кораблів задіяно в туристичних поїздках, тим нижче виходить ціна.

Крім високих цін, туристів відлякує і відсутність якісної туристичної інфраструктури на нашому Півночі - мандрівники повинні бути готові до суворих умов і побутовим незручностей. Для іноземців також виникають додаткові труднощі - на Північному полюсі досить слабо розвинена авіаційна мережу, багато аеродроми належать до військових і є режимними об'єктами, так що доступ зарубіжним гостям може бути закритий. Складність пересування виникає не тільки в повітрі, але і на землі - за деякими дорогами можна проїхати лише в певний сезон, так що в негоду частина населених пунктів відрізано. Судячи з інформації, що прозвучала на конференції, інфраструктурну проблему збираються поступово вирішувати. Перспективні території будуть об'єднувати в кластери з пільговими умовами для інвесторів. І, можливо, коли-то і у нас з'явиться щось схоже на фінський приполярний курорт Рівному, який об'єднує 120 компаній-туроператорів, сервісні підприємства, готелі з аквапарками і ресторанами.

Тут так і хочеться процитувати відому пісню «І на Марсі будуть яблуні цвісти». А поки відпочинок на Крайній Півночі більше схожий на випробування, ніж на задоволення. І тому привертає тільки дуже специфічну аудиторію: романтиків і екстремалів, для яких сервіс не особливо важливий. У цій публіки свої критерії. Досвідчені і багаті мандрівники цінують, наприклад, те, що тільки у нас можна відправитися на Північний полюс через легендарний архіпелаг Земля Франца-Йосипа на найпотужнішому в світі атомному криголамі «50 років Перемоги». Незважаючи на те що двотижневу подорож коштує близько 870 тис. Руб., Бажаючих вистачає. На цьому криголамі подорожують гості з Китаю, країн Близького Сходу, США, Японії та Кореї. До речі, далеко не всі китайці їдуть заради підкорення Північного полюса. В останні роки з'явилася легенда, що зачата під час північного сяйва дитина обов'язково буде дуже красивим. Можливо, саме тому більшість туристів з Піднебесної вибирає для поїздки за Полярне коло зимову пору року.


Стереотипи - на злам

За словами експертів, з арктичних регіонів на ринку внутрішнього туризму більш-менш представлена ​​тільки Мурманська область. Вона найближче до великих міст Центральної Росії і має хороше транспортне сполучення - дістатися до Мурманська можна не тільки літаком, як до Чукотки, а й поїздом, і автомобілем. Краще розвинена і інфраструктура. Туризм в цьому регіоні почали розвивати ще за часів СРСР. На Кольському півострові знаходиться найпівнічніший гірськолижний курорт Росії - Хібіни. І, природно, що багато туристів користуються можливістю поєднати катання з оглядом визначних пам'яток регіону.

За словами комерційного директора компанії Алеан Оксани Булах , Крім лиж і сноуборду в Хибинах затребувані екскурсійні тури в Мурманськ, Снігову село в Кіровську і саамське село, яка знайомить з побутом та традиціями корінних жителів цього регіону. Запитують також підводну рибалку, купання в Льодовитому океані, катання на санях і собачих упряжках.

Природно, що в силу дорожнечі поки це в основному індивідуальні тури. За словами експертів туроператорских компаній, які бажають отримати хоч якесь початкове уявлення про Арктику повинні бути готові витратити не менше 50 тис. Руб. на людину. Це ціна п'ятиденного туру, до якого входить проживання, харчування та екскурсійну програму при наборі групи від чотирьох чоловік. До цієї суми треба ще додати витрати на переліт або залізничний квиток.

Експерти впевнені, що в доступному для огляду майбутньому туризм в Арктиці може стати більш масовим, в тому числі за рахунок розширення пропозицій пакетних турів з боку великих туроператорів. Відомо, наприклад, що до цього регіону придивляється TUI . «Ми підписали угоду з урядом Мурманської області в 2016 році в рамках V Мурманської міжнародної ділової тижні, є перспективи в майбутньому запустити гірськолижні тури в Кіровську. Мурманськ і Республіка Комі - це регіони присутності нашого основного інвестора, компанії «Северсталь», тому розвиток відносин з цими регіонами важливо для нас », - ділиться керівник відділу PR і реклами туроператора TUI Тетяна Круглова. У минулому році компанія пропонувала круїзи на криголамах, але такі тури мали досить високу вартість і були розраховані на дуже вузьку VIP-аудиторію. Дорога ціна турів і відсутність якісної інфраструктури поки багато в чому зупиняють розвиток туризму в Арктиці і не дають йому стати масовим.

Можливо, проблема ще й у відсутності інформації. Звичайні люди й гадки не мають, навіщо їм їхати в Арктику. Все це величезний простір у обивателя асоціюється тільки з холодом, голодом і довгою полярною взимку. Без зламу стереотипів не обійтися, і це навряд чи завдання туроператорів. «Потрібно брендировать територію. У того чи іншого регіону повинна бути яскраво виражена і прописана головна ідея, яка розкриває для туриста сенс поїздки », - вважає провідний радник Аналітичного центру при Уряді РФ Інна Каракчіева.

Новости