Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сомельє-любитель розповів, як вибирати гарне вино і пити його як аристократ

  1. Я п'ю червоне вино і вам раджу
  2. Я п'ю вина без цукру, тобто сухі. І часто сперечаюся на цю тему з друзями з Білорусі, України та Росії,...
  3. Коли я перший раз прийшла на дегустацію, відчувала себе ніяково, так як поняття не мала, про що говорили...
  4. Купувати вина краще в спеціалізованих Енотека, але і в супермаркетах можна знайти хороший екземпляр
  5. «Бог створив Каберне-Совіньйон, тоді як Піно-Нуар створив диявол» - люблять говорити винороби. Але...
  6. Отже, ви купили вино. Тепер купите келихи і декантер для нього, якщо у вас їх немає. Я як можу душу...
  7. Налийте вино в келих, візьміть за ніжку і підійміть до рівня очей. Оцініть насиченість кольору. Загляньте...
  8. Про різницю між молодими і зрілими винами

Хлопці, ми вкладаємо душу в AdMe.ru. Дякуємо за те,
що відкриваєте цю красу. Дякую за натхнення і мурашки.
Приєднуйтесь до нас в Facebook і ВКонтакте

Привіт, мене звуть Люда. Я з Молдавії, і у мене є план рознести стереотип про те, що культура пиття вина - доля снобів з великими грошима. А який ще може бути план у мешканки країни, де роблять хороше вино, яке сама королева Єлизавета замовляє до столу?

За минулі 2 роки я закінчила аматорські курси сомельє і відвідала близько 50 заходів, де розповідають і показують, як роблять вино, а потім, звичайно ж, дегустують його. Спеціально для AdMe.ru я розповім, як купити гарне вино і отримати від нього задоволення. Навіть якщо ви в цій справі дилетант.

Я п'ю червоне вино і вам раджу

На невеликих виноробнях виноград досі тиснуть ногами. При механічній тисняві зростає ризик розчавити кісточки всередині ягоди, і вино буде гірчити.

Візьміть 2 виноградні ягоди, одну очистіть від шкірки і кісточок, а потім обидві понюхайте і спробуйте на смак. Враження від цілої ягоди будуть яскравіше, так як в шкірці і кісточках міститься багато ароматичних з'єднань і речовин, які надають винограду терпкість і характер. Так і з вином.

  • Кісточки та шкіра винограду називаються мезга. У білому вині виноградний сік бродить без мезги. А в червоному - з мезгой, тому напій виходить більш складним і цікавим. До речі, в кісточках і шкірці містяться антиоксиданти - це робить червоне вино більш корисним. Невипадково французи з їх любов'ю до солодощів, жирної їжі та червоного вина рідко хворіють.

Я п'ю вина без цукру, тобто сухі. І часто сперечаюся на цю тему з друзями з Білорусі, України та Росії, які люблять напівсолодке

І часто сперечаюся на цю тему з друзями з Білорусі, України та Росії, які люблять напівсолодке

Родина Діоніса Греція вразила мене своєю гостинністю, душевної грою на бузуки і абсолютно невибагливим, навіть позбавленим смаку червоним вином. А ось біле вино у них цілком "Пітка".

Щоб надати напівсолодкому провину солодкість, можна зберегти цукор, який є у винограді (натуральний цукор). Для цього потрібні знання, зусилля і гроші. А можна просто взяти і додати цукор, що і роблять багато виробників. Так як цукор допомагає приховати багато огріхів, то для виробництва напівсолодкого, як правило, використовується не найякісніший виноград і не дотримуються технології.

  • Якщо в магазині ви вибираєте між сухим і напівсолодких вином по 500 рублів, краще брати сухе. Якщо все-таки дуже хочеться солодощі, то приготуйте близько 1 000 рублів і враховуйте, що доданий цукор частіше зустрічається в червоному вині.

Коли я перший раз прийшла на дегустацію, відчувала себе ніяково, так як поняття не мала, про що говорили люди навколо

Коли я перший раз прийшла на дегустацію, відчувала себе ніяково, так як поняття не мала, про що говорили люди навколо

Дегустації - хороший спосіб спробувати гідне вино і знайти свого фаворита без великих витрат і розчарувань. Щоб від дегустації був толк, за 2 години до неї краще не користуватися парфумами, не курити і не є гостру їжу. Ось кілька термінів, які допоможуть не розгубитися:

  • Витримка вина. Процес дозрівання перед розливом в пляшку, під час якого вино втрачає кислотність і різкі запахи, набуває післясмак. Зріти вино може в металевій або дубовій бочці. Контакт з дубом робить вино більш благородним.А вино, яке не витримували і відразу після бродіння відправили в пляшку, називають молодим. Нижче я більш детально розповім про різницю між витриманим і молодим вином.
  • Таніни. Речовини з шкірки і кісточок, які надають напою терпкість і в'язкість. Їх кількість залежить від сорту винограду. Наприклад, в «каберне-совіньон» їх багато, в «піно нуар» майже немає. Витримка теж впливає на таніни. Тому якщо ви не любите відчуття сильної терпкості в роті, краще брати зріле вино.
  • Купаж (бленд). Вино, виготовлене з декількох сортів винограду.
  • Перший, другий ніс. Перший ніс - неглибокий вдих на відстані 5-10 см від келиха. Аромат спочатку може здатися різким, спіртуозность. Через кілька секунд в хорошому вині з'являться ноти фруктів, квітів, ягід. Потім другий ніс: збовтувати вино в келиху, тримайте його ближче і робите глибокий вдих. На сцену виходять тону шкіри, спецій, шоколаду.

Купувати вина краще в спеціалізованих Енотека, але і в супермаркетах можна знайти хороший екземпляр

Купувати вина краще в спеціалізованих Енотека, але і в супермаркетах можна знайти хороший екземпляр

Якщо на етикетці вина немає такої інформації, його краще не купувати:

  • Сорт винограду, з якого вона зроблена. Якщо це купаж, вказуються всі сорти винограду, першим в списку йде той, чия частка в напої вище. Всі ці «кращий / добірний / якісний виноград» - не те.
  • Регіон. Неправильно - «Франція». Правильно - «Франція, Лангедок». Не тільки країна, але й місто або регіон. У Молдавії, через її скромних розмірів, виноробство ділять на географічні зони. Найвідоміші - Кодру, Валул Траян, Штефан Воде.
  • Дати. Рік врожаю і дата розливу в пляшку. Якщо не вказана перша дата, можливо, вино виготовлене із залишків різних врожаїв, і його якість може бути невдалим. А ось якщо немає другої дати, то розлив проходив з порушенням технологій і таке вино краще не купувати.

На що ще можна звернути увагу:

  • У різних країнах провину привласнюють категорії (IGT, DOC, AOC і т. Д.). Якось в одному супермаркеті в Києві я купила 2 пляшки італійського вина одного і того ж виробника з маркуванням IGT і DOC. Різниця у вартості була незначна, а ось як вельми відчутна. Детальніше про категорії тут.
  • Якщо між датою розливу і датою врожаю більше року, значить, вино витримане. Дубова витримка - козир виробника, тому він обов'язково вкаже це на пляшці (на зображенні вище про це говорить напис Les Barriques). Якщо не написано нічого - швидше за все, вино витримували в металевих ємностях.

«Бог створив Каберне-Совіньйон, тоді як Піно-Нуар створив диявол» - люблять говорити винороби. Але який сорт вибрати?

На фото Піно-Нуар. На вигляд вино ніби розбавлене водою, а його особливістю є складний смак з гірчинкою, який розкривається поетапно. Щоб гідно оцінити це вино, потрібен натренований ніс, мова і готовність викласти за пляшку не менше 1 500 рублів (недороге Піно-Нуар може сильно зіпсувати вечір).

  • Якщо ви не сильно розбираєтеся у винах і не знаєте, що вибрати, - беріть Каберне-Совіньйон. Це густе, тягуче вино з яскравим ароматом чорної смородини. Через високі танинов відчувається терпкість, тому вино ідеально під в'ялене м'ясо, качку, зрілий сир.
  • Мерло вважається традиційним жіночим вином через слабкі танинов і відсутності різкості. Ненав'язливі ягідні ноти доповнені м'яким шовковистим смаком. Добре поєднується мерло з куркою, тунцем, м'якими сирами.
  • Шираз / Сіра - густе вино, часто фіолетового кольору, з нотами ожини і прянощів, з середніми танинами. Традиційно цей сорт поєднують з їжею, рясно присмаченою спеціями. Стейк або інше м'ясо на грилі теж буде відмінним вибором.

Стейк або інше м'ясо на грилі теж буде відмінним вибором

Ароматний «сапераві», з якого роблять 80% вина в Грузії, відрізняється темно-гранатовим кольором і нотами підкопченого чорносливу. Незважаючи на насичений колір, вино не таке густе, як Шираз або Каберне-Совіньйон.

Для перших домашніх дегустацій краще вибирати різні за насиченістю моносортовие вина, щоб контраст допоміг відчути різницю між ними. Наприклад, Мерло і Каберне-Совіньйон. Цікаво буде спробувати один і той же сорт, але різної витримки. Трохи пізніше можна приступати до знайомства з купажами.

Отже, ви купили вино. Тепер купите келихи і декантер для нього, якщо у вас їх немає. Я як можу душу в собі винного сноба, але все-таки без цих речей буде гірше

Для червоного вина потрібен келих обсягом не менше 500 мл. Форма келиха на фото називається «Бордо», і з нього відмінно п'ються майже всі червоні вина. Існують також келихи «Бургундія», які за формою нагадують кулю, - вони призначені більше для молодих або тонких вин типу Піно-Нуар.

  • Повітря пробуджує аромати вина, особливо витриманого, і, щоб прискорити цей процес, його наливають в декантер і залишають хвилин на 20. При декантування йдуть різкі запахи, пом'якшується терпкість. Збовтування вина між першим і другим носом теж робиться для того, щоб наситити напій повітрям.

Налийте вино в келих, візьміть за ніжку і підійміть до рівня очей. Оцініть насиченість кольору. Загляньте всередину, потім вдихніть ... перший, другий ніс

перший, другий ніс

Щоб провести короткий тест на те, чи розбирається людина у вині, просто попросите його налити вино в келих. І, якщо він наповнить його до країв, ви вже знаєте, чому так робити не можна (бо вино виллється, коли ви будете його збовтувати).

І ось нарешті його можна спробувати. Зробіть дуже маленький ковток і затримайте вино в роті. Професіонали радять його пожувати, як виноградну ягоду, і тільки потім проковтнути. В хорошому вині відразу складно виділити якусь грань смаку. Всі складові зливаються в єдину гармонійну і яскраву картину, яка доповнюється тривалим післясмаком. У невдалому вини ви відразу відчуєте недоліки: алкогольне, кисле, водянисте, плоске, так просто ніяке.

Про різницю між молодими і зрілими винами

Чим більше теплих тонів в кольорі вина, тим воно старше. Вина з вираженим цегляним відтінком (як на фото праворуч) краще пробувати після того, як ви ближче познайомитеся з культурою пиття вина.

Як тільки ви відкриєте пляшку молодого вина, наполегливий аромат атакує ваш ніс і уяву тут же запропонує відправитися на центральну площу Севільї, танцювати фламенко. Один ковток - і ось вас вже кружляє в танці вусатий байлаор ... секунд 10-15, не більше. А потім смак молодого вина зникає, а разом з ним і бажання танцювати фламенко. До нового ковтка.

Витримане вино більш дипломатично, і, щоб з ним познайомитися, потрібно терпіння. Перший ніс, другий ... є. Після першого ковтка уяву промовчить і ви притихне. За що я віддала $ 15? І секунд через 10-60 (залежить від віку і характеру вина) розумієш - так ось же за що. За тягучу безтурботність, яка, спутуючи зі шлейфом винного аромату, укутує тебе як кашеміровий плед.

Уява продовжує мовчати, йому і тут добре. І ви вдячні йому за тишу, собі за те, що купили цю пляшку вина, і дітям (чоловікові, мамі, кішці), які залишили вас наодинці з цим. Ріжете сир, включаєте французький блюз і тихо зітхаєте, переконавшись в черговий раз в тому, що для щастя потрібно мізерно мало.

І на останок. Уже третій келих навіть дуже хорошого і дорогого вина втрачає всю свою чарівність. Тому помірність - це, мабуть, основне правило, яке допоможе вам отримати задоволення від напою богів.

Хлопці, ми вкладаємо душу в AdMe.ru. Дякуємо за те,
що відкриваєте цю красу. Дякую за натхнення і мурашки.
Приєднуйтесь до нас в Facebook і ВКонтакте

Але який сорт вибрати?
За що я віддала $ 15?

Новости