Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Головна проблема Карлових Вар - туристи. З Росії

Карлові Вари   Протягом трьох століть Карлові Вари були улюбленим місцем відпочинку і лікування багатьох прославлених представників Росії, бальнеологічним і культурним центром російської аристократії Карлові Вари Протягом трьох століть Карлові Вари були улюбленим місцем відпочинку і лікування багатьох прославлених представників Росії, бальнеологічним і культурним центром російської аристократії. М. В. Гоголь, І.С. Тургенєв, О. М. Толстой, І.П. Павлов, а згодом А.І Хачатурян, Д. Ойстрах - це далеко не повний список знаменитостей з Росії, які відпочивали в Карлових Варах. Репутацію підмочили, звичайно, партійні вожді і профспілкові лідери соціалізму з братніх республік Радянського Союзу, - але з пісні адже слова не викинеш ...

Після падіння комуністичного режиму саме російські підприємці одними з перших звернули увагу на Карлові Вари. Вони проявили гарячий інтерес до нерухомості улюбленого російською публікою курорту. Купуючи будинки і готелі, реставруючи їх, російські бізнесмени поступово осіли в Карлових Варах: хто одного разу тут побував, не здивується цьому. Здавалося б, жити всім і радіти: курорт популярний на величезній території на схід «до самих до окраїн», туристи із задоволенням повертаються сюди на відпочинок і лікування, саме місто з кожним роком виглядає красивіше і красивіше, а у жителів, завдяки туризму, є робота. І всеж...

Як зовсім випадково з'ясувалося в ході дослідження, замовленого Карловарський мерією агентству Market Vision, третина карловарцев незадоволена тим, що в центрі міста чути тільки російську мову. Насправді, як пояснює Мартін Соучек, який проводив опитування,

Карлові Вари   «Головним чином, це був збір думок жителів Карлових Вар, метою якого було визначення пріоритетів, областей основних інвестицій і різних напрямків діяльності мерії міста сьогодні і в перспективі Карлові Вари «Головним чином, це був збір думок жителів Карлових Вар, метою якого було визначення пріоритетів, областей основних інвестицій і різних напрямків діяльності мерії міста сьогодні і в перспективі. Це була дискусія про те, що найбільше цікавить корінних жителів в Карлових Варах, і якими моментами міського життя люди незадоволені ».

«Що стосується дослідження ставлення до представників різних національностей, що живуть в Карлових Варах, то такої мети ніхто не переслідував. Мені відомо, що були поставлені питання відношення до іноземців, пов'язані, перш за все, з проблемою зайнятості населення, в результаті чого і спливла на поверхню негативна реакція карловарцев на росіян », - говорить представник міської адміністрації Іван Врзал.

«Респонденти спонтанно висловлювали свої заперечення з приводу тих чи інших речей, і раптом несподівано спливла болюча тема іноземців в Карлових Варах, зокрема основний її частини-російськомовних. Судячи з відповідей деяких жителів міста, їх дуже турбують не тільки туристи, які заважають на вулицях, а й росіяни, які стали жителями цього відомого в Чехії курорту. Саме типовий прояв, яке можливо носило більше емоційне забарвлення, було наступним: «Мені заважає присутність, зайве присутність іноземців в Карлових Варах. Я йду по колонади і взагалі не чую чеську мову »», - продовжує Мартін Соучек.

Одночасно, як підкреслює Мартін Соучек, ці люди визнають: без грошей, інвестованих російськими підприємцями в ремонт і реставрацію будинків, місцеве населення позбулося б одного із серйозних джерел доходу. Так що емоційно ці люди реагують на іноземців болісно, ​​одночасно розуміючи наскільки від їх присутності залежить реальне життя в Карлових Варах.

Карлові Вари   Люди старшого покоління не можуть позбутися від стереотипів Карлові Вари Люди старшого покоління не можуть позбутися від стереотипів. 1968 рік і подальша окупація досі жива в пам'яті чехів, які зазнали на собі переваги «соціалізму з людським обличчям» за колючим дротом соцтабору. І хоча часи вже давним-давно не ті, гіркоту, досада, образа ще живі. Так чого гріха таїти: і туристи часто, вирвавшись із замкнутого кола рутинних ритуалів щоденності, «відтягуються» по повній програмі. Перебуваючи в гостях, забувають, що не вдома, одним словом, не соромляться. Бредуть по вулиці, головами вертять, весь тротуар зайняли, і не зрушив з місця, і дорогу не поступляться. Ми в гостях. Ця картинка знайома жителям не тільки Карлових Вар, а всіх туристичних центрів світу. Тільки ось російські туристи відрізняються однією особливістю: вони дуже голосно говорять. Може бути, тому і чути на карловарской колонади тільки російську мову: туристи з інших країн і місцеві жителі кажуть набагато тихіше.

Чи можна несподівані результати дослідження інтерпретувати як тривалу ворожість чехів по відношенню до росіян? Чи є надія, що з часом і в Карлових Варах, обслуговуючи російських туристів в ресторані, офіціантка посміхнеться їм з щирою гостинністю? Так чи інакше, люди позбавляються від стереотипів. Правда, на зміну «русскому на танку» прийшов «російський з валізою грошей і пістолетом», але і це, хочеться вірити, явище тимчасове. Хоча, як написала газета «МФД» за результатами карловарського дослідження, «Русские в Карлових Варах: делікатна тема», ця тема в Чехії вже не так актуальна, як ще років зо три-чотири тому. Після вступу Чехії до Євросоюзу, потрібно сподіватися, справи підуть ще краще. Справедливості заради слід сказати, що і до туристів з Німеччини деякі карловарци відносяться з великою пересторогою. Ось коли на карловарской колонадою в загальному потоці зіллються англійська і німецька, італійська та іспанська, китайська та японська та інші мови, то і російський перестане заважати. Просто Карлові Вари перетворяться з російського або німецько-російського в міжнародний курорт.

Вселяє надію і молоде чеське покоління:

«Росіяни, які живуть в Чеській республіці, мені абсолютно не заважають, тому що я, особисто, сприймаю кожної людини, незалежно від його національності. Тим більше що і досвіду неприємного у мене з цього приводу немає. Навпаки, серед росіян у мене багато друзів, також як і з Білорусі, В'єтнаму, Німеччини, Франції і т.д. Якщо говорити узагальнено, то я не бачу великої різниці в тому, якої національності людина. Йдучи по місту, дивлячись на людей, що належать до якого-небудь національної меншини, я бачу, що вони нічим не відрізняються від інших »,

Карлові Вари   - ділиться своїми враженнями Петра Хольцбахова, редактор празького журналу Фото Відео Карлові Вари - ділиться своїми враженнями Петра Хольцбахова, редактор празького журналу Фото Відео.

Петра впевнена, що негативне ставлення до росіян було сформовано тоталітарною системою, яка насильством домоглася зворотного ефекту: замість любові народилося відторгнення і тиха ненависть. Відновлювати нормальне ставлення до росіян дуже нелегко досі:

«Наприклад, тут дуже багато багатих росіян, і я чула такі думки, що російські, виряджені в шуби, викуповують все з наших бутіків і поводяться вельми зухвало і зарозуміло. Думаю, що це не стосується тільки російських. Точно також я можу ненавидіти німців, від яких постраждала наша сім'я! Але не хочу уподібнюватися людям з такими поглядами ».

Як каже Петра, «треба дивитися на речі своїми власними очима, мати власні судження з приводу всього, що ми бачимо в нашому житті».

«Додам одну дуже важливу річ: російська культура для нас важлива так само, як важлива будь-яка інша, тому як сьогодні вона є частиною і нашої культури».

А що міська адміністрація, чи буде мерія Карлових Вар якимось чином реагувати на невдоволення цілої третини свого корінного населення? Іван Врзал нам пообіцяв:

«Після того, як будуть підсумовані результати проведених досліджень, мерія буде займатися головними проблемами, які турбують сьогодні людей, зокрема проблемами іноземців, що живуть в Карлових Варах».

Чи можна несподівані результати дослідження інтерпретувати як тривалу ворожість чехів по відношенню до росіян?
Чи є надія, що з часом і в Карлових Варах, обслуговуючи російських туристів в ресторані, офіціантка посміхнеться їм з щирою гостинністю?
А що міська адміністрація, чи буде мерія Карлових Вар якимось чином реагувати на невдоволення цілої третини свого корінного населення?

Новости