Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи можна вже є дині і кавуни: рада експертів

Диню і кавун рекомендують купувати в серпні.

Фото: & nbsp; instagram.com/puzikov58

У програмі "Ранок з Україною" з провідними Миколою Матросовим і Володимиром Остапчуком на каналі " Україна "Журналісти перевірили дині і кавуни на наявність нітратів.

Щороку з появою на прилавках магазинів і ринків популярних сезонних ягід українці замислюються про їхню безпеку. Цього року кавуни і дині з'явилися в продажу на місяць раніше, ніж зазвичай. Журналісти програми "Ранок з Україною" вирішили перевірити дині і кавуни на наявність нітратів і порівняти магазинні ягоди з ринковими.

Що стосується цін на ароматні ягоди, то вони поки "кусаються". На ринку кавуни продають мінімум за 10 гривень за один кілограм, а дині - по 20 грн / кг. У супермаркеті покупка дині і кавуна обійдеться ще дорожче: середня ціна на дині стартує з 25 грн / кг, на кавуни - з 12 грн / кг.

Щоб визначити наявність нітратів у динях і кавунах, журналісти "Ранку з Україною" купили кілька зразків ранніх ягід на ринку і в супермаркеті і віднесли їх експерту, який за допомогою Нітратометр визначив рівень небезпечних речовин в ягодах. Як виявилося, диня, придбана на ринку, абсолютно безпечна для здоров'я. При нормі нітратів 90 мг / кг у "ринкової" дині цей показник - 82 мг / кг. У кавуна експерт виявила рівень нітратів трохи завищений: при нормі 60 мг / кг прилад показав - 72 мг / кг.

Диня з супермаркету виявилася не такою безпечною, як "ринкова". Рівень нітратів становив - 123 мг / кг при нормі 90 мг / кг.

"Звичайно, підприємливі аграрії додають в грунт, де ростуть кавуни та дині, більше різноманітних добрив, щоб ягоди росли швидше. Не виключено і використання стимуляторів росту рослин, що в підсумку дає високий показник нітратів", - говорить експерт агроконсалтингової компанії Христина Кузнєцова.

На ринку продавці радять вибирати диню по аромату - чим яскравіше виражений аромат, тим, на їхнє переконання, диня солодше. Щоб вибрати стиглий кавун, досить добре постукати по ньому - якщо звук глухий, кавун ще не дозрів, а якщо дзвінкий - стиглий. Але все ж, експерти рекомендують дочекатися серпня - піку сезону на дині і кавуни, і тоді сміливо дегустувати сезонні ягоди.

Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости