Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Празькі куранти (Празький Орлой) - пам'ятки Праги і Чехії

  1. Конструкція Празького Орлоя
  2. Історія створення Празьких курантів

Багато туристів, які відвідують Прагу, в першу чергу відправляються на Староместскую площа, щоб подивитися на знамениті астрономічні години, які прикрашають будівлю міської ратуші. Празький Орлой або Празькі куранти вже давно закріпили за собою статус однієї з найбільш відвідуваних визначних пам'яток чеської столиці, і навіть стали справжнім символом і гордістю Праги з часів Середньовіччя.

Конструкція Празького Орлоя

Празький Орлой - дійсно, справжній витвір мистецтва і втілення технічного прориву своєї епохи Празький Орлой - дійсно, справжній витвір мистецтва і втілення технічного прориву своєї епохи. Всі вимірювання механізм Празьких курантів виробляє на двох циферблатах: астрономічному (верхньому) і календарному (нижньому). На астрономічному циферблаті годинник показує відразу три часу: старочешское (зовнішній ряд арабських чисел від 1 до 24), середньоєвропейський (римські числа) і планетарне (ряд арабських чисел від 1 до 12). За ним можна дізнатися рік, місяць, день і годину, час сходу і заходу Сонця і Місяця і положення знаків зодіаку. Ось уже багато століть поспіль, кожну годину Празькі куранти розігрують справжню виставу, що нагадує середньовічний ляльковий театр: загадкові фігури, що прикрашають годинник, починають рухатися. Скелет дзвонить у дзвін, ангел піднімає караючий меч, в верхніх віконцях з'являються по черзі 12 апостолів, за ними слід Христос, потім кричить півень і лунає годинний бій.

Історія створення Празьких курантів

Конструкція курантів пережила багато століть. Перші деталі астрономічного циферблата були виготовлені 1410 року майстрами Мікулашем Каданом і Яном шіндель. Нижній циферблат Празького Орлоя з готичними скульптурами з'явився лише 80 років потому, в 1490 році. За легендою, його автор, магістр Карлова Університету Гануш був засліплений міською радою відразу після завершення роботи, щоб він ніде більше не зміг відтворити копію свого шедевра. В якості відплати Гануш кинувся на механізм годинника з висоти вежі і пошкодив його, в результаті чого годинник зупинили свій хід майже на ціле століття. Після цього Празькі куранти кілька разів реставрувалися, а пізніше, вже в 17 столітті вони були прикрашені рухомими фігурами апостолів і інших персонажів. Останні, до речі, заслуговують на особливу увагу. Фігури, що прикрашають астрономічний циферблат, символізують пороки або домінанти людського життя: скелет - це смерть, яка відміряє відведений нам час, маг з дзеркалом дивиться за межі цього світу (за іншою версією фігура, яка дивиться в дзеркало, символізує марнославство), скнара тримає в руці мішечок з грошима, нагадуючи про такий порок, як скупість (раніше скупість зображувала фігура єврея, але пізніше з міркувань політкоректності вона була замінена на сучасну), турків є втіленням насолод і гріха, або ж, за іншою версії, він нагадує про колись існувала турецьку загрозу для Австрійської Імперії.

Художні роботи над нижнім циферблатом Празьких курантів були завершені в 1866 році, а виконав їх Йозеф Манес Художні роботи над нижнім циферблатом Празьких курантів були завершені в 1866 році, а виконав їх Йозеф Манес. Згідно з легендою, на всіх майстрів, вносісшіх зміни у вигляд і конструкцію Празького Орлоя, накладалося прокляття, і Манес не став винятком: художник помер всього через 5 років після завершення роботи над годинником, страждаючи від болю, депресій і помутніння розуму. Календарний циферблат, розписаний Манесом, складається з двох дисків: внутрішній зображує сузір'я, а зовнішній - місяці року, кожен з яких символізує сцена з сільського життя чехів. Цікаво, що оригінал циферблата Манеса сьогодні перенесений в головну Галерею Праги, а його місце займає копія.

Куранти сильно постраждали під час Другої світової війни в травні 1945 року, потрапивши під обстріл нацистів, однак пізніше були повністю відновлені. Сьогодні Празький Орлой на ¾ складається з оригінальних деталей. Сам механізм також залишився незмінним, за винятком невеликих удосконалень.

Різні екскурсії в Празі по її популярних пам'яток ви можете забронювати прямо на нашому сайті в режимі онлайн!

Новости