Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Твори Антоніо Гауді

  1. 1883 поворотний рік
  2. розквіт художника
  3. завершальний етап

Уже під час свого навчання архітектурі Антоні Гауді почав співпрацювати зі своїми вчителями, здійснюючи начерки і креслення. Так, на його рахунку були десятки виконаних проектів. Початок його професійної кар'єри збігається з приходом електричного світла в Барселону (перша велика електростанція датується 1883 роком). На початку свого становлення архітектор був відомий як проектувальник громадського та приватного освітлення. Гауді працював над освітленням різних площ, прикладом чого служать ліхтарні стовпи Двірцевій Площі (Pla de Palau) і Королівської площі (Plaza Real), 1879 р .. Антоніо Гауді почав з того, що він був архітектором і декоратором для мас, виконуючи свої проекти для робочих кооперативів, кінотеатрів, барів, ресторанів, а також працюючи над дизайном меблів, ламп і вітрин.

Real),

Першим масштабним творінням Антоніо Гауді став будинок Вісенс (1883-1888), побудований під впливом східної архітектури, яка зачарувала архітектора в епоху арабських віталень. З цим проектом Гауді виходить з-під впливу своїх вчителів, які ставилися до епохи історизму та романтизму.

1883 поворотний рік

У 1883 році саме вчитель Гауді, Джоан Марторей, познайомив його з Еусебі Гуель, видною фігурою в каталонській буржуазії, який в кінцевому підсумку став його головним меценатом. Завдяки Еусебі архітектор виконав роботи, що стали продовженням епохи орієнталізму, як, наприклад, Ель капріче (El Capricho) (1883-1885), а також закінчив виконання деяких з його найвідоміших проектів Резиденція Гуель (Finca Güell) і Палац Гуель (Palau G ü ell) (1883 -1890), пізніше названі як Парк Гуель і Крипта Колонії Гуель (1900-1914).

Цікаво те, що в той день, коли Гауді зустрів Еусебі, Джоан Марторей дав йому ідею продовжити будівництво Собору Святого Сімейства, яке раніше знаходилося під керівництвом одного з його вчителів Франсиско де Вілар. Без сумніву, саме той день став поворотним в житті Антоніо Гауді.

Palau Güell

Palau Güell

розквіт художника

Так тривала плідна кар'єра Гауді, в основному він працював на замовлення каталонської буржуазії, представники якої повернулися з Куби дуже заможними людьми. Все це відбулося після того, як Іспанія програла острів в 1898 році. Так, одночасне існування заможного шару буржуазії з бажанням продемонструвати свій статус і перше покоління архітекторів міста породили каталонський модернізм, натхненний католицизмом і нотками природи. Будинок Кальвет (Casa Calvet) (1898-1900) також відноситься до початкового періоду становлення архітектора. Він був виконаний в стилі бароко і вважався одним з найконсервативніших творінь Гауді.

Наступним проектом став Будинок Бальо (Casa Batlló) (1904-1906), єдина робота, виконана в стилі чистого модернізму і мала найбільший інтерес на міжнародній арені. Працюючи над цим проектом, Гауді, натхненний духом Середземномор'я, розкрив весь свій творчий потенціал. В цьому випадку архітектор повністю реформував будівлю. Цікавий факт полягає в тому, що будівля до цього було спроектовано одним з його вчителів - Еміліо Сала. Цей період його кар'єри завершує Будинок Міла (Casa Milà) (1906-1912 рр), чий стиль більше відноситься до модерну, ніж модернізму. З цим проектом Гауді завершує свою співпрацю з буржуазією на тлі розбіжностей з приводу цієї роботи.

Casa Batlló

завершальний етап

З 1912 року до дати своєї смерті в 1926 році Гауді кидає всі проекти і зосереджується виключно на будівництві Соборі Святого Сімейства (Sagrada Familia), проекту, над яким він працював протягом 30 років. Там, в храмі, в одному з найскромніших кварталів міста, він зробив свою студію, де згодом і жив, повністю занурившись в роботу і в аскетичне життя. Так, цей глибоко віруюча людина, що почала свою кар'єру як архітектор з маленького містечка, який працював на буржуазію, став тим, кого називають «архітектором від Бога».

Новости