Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Антоніо Гауді

Відомого архітектора Антоніо Гауді називають чарівником Барселони. Завдяки його майстерності і таланту були побудовані такі будівлі як Будинок Батло, Будинок Міла, Парк Гуель і Собор Святого Сімейства, які є одними з головних визначних пам'яток Барселони. Гауді - саме блискуче виключення з мистецтва Модерну і, разом з тим, по суті, один з найяскравіших його виразників. Його органічна архітектура населена вигадливими істотами, фігурами людей і тварин, всіяна квітами і деревами з каменю, зі стінами, що звиваються як змії і дахами з гребенями, схожими на сплячого каталонського дракона. Сьогодні в ShBarcelona ми поговоримо про великого каталонському архітекторові - Антоніо Гауді.

Антоніо Гауді народився 25 червня 1852 в невеликому містечку Реусе, недалеко від Таррагони, в Каталонії. У сімдесятих роках XIX століття Гауді переїхав до Барселони. Він реалізував за своє життя 18 архітектурних проектів, більшість з них в місті, який він так любив - в Барселоні.

Він реалізував за своє життя 18 архітектурних проектів, більшість з них в місті, який він так любив - в Барселоні

Photo by J.Salmoral via Visualhunt

Квартал Ейшампле - місце зосередження будівель Гауді, однією з найвідоміших є будинок Батло (1904-1906). Одягнений в мозаїку-луску, Будинок здатний змінювати свій колір залежно від освітлення. Будівля була виконана на замовлення одного дуже багатої людини, який найняв Гауді для того, щоб той побудував будинок, який перевершував би сусідню будівлю - Шоколадний Будиночок. Результат перевершив всі очікування. Casa Batllo (ісп.) Нагадує дракона: черепицю легко сплутати з лускою, а гребінь даху можна прийняти за щетинистий хребет. Навіть криві огорожі балконів можна порахувати за обгризені кістки жертв гігантського плазуна. Здається, що дракон домінує над містом вікон і балконів. Іспанці величають це химерне будівлю Будинком Костею.

Схожа стаття: район Eixample

Ще один скарб кварталу Ейшампле - Будинок Міла. Ця будівля, в якому найбільш повно відображено прагнення Гауді залишатися вірним природних форм і рішень. Хвилясті лінії, відсутність прямих кутів і плавність нагадують морські хвилі. А великий художник Сальвадор Далі позначив цю будівлю «Зім'яті штормові штори». Комусь може здатися, що це чарівна фортеця, кому-то - загадковий ліс, або кам'яна скеля.

Photo by andryn2006 via Visualhunt

Парк Гуель вважають перлиною творчості Гауді. Це дійсно приголомшливе місце, де будівля не здаються чимось іншим, окрім як природним продовженням природного пейзажу. «Пряникові будиночки», різнокольоровий мозаїчний дракон, Зал Ста Колон, лава-парапет, яка точь-в-точь повторює вигини людського тіла, дороги і прогулянкові алеї, що проходять через галереї з колонами, які виглядають майже як справжні величезні пташині гнізда. Все це і багато іншого можна побачити в цьому чудовому парку, який внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Схожа стаття: парк Гуель

Схожа стаття:   парк Гуель

Photo by Luciti via Visualhunt

Собор Святого Сімейства, або Саграда Фамілія, - саме чудове і велична споруда Барселони, що переказує в камені і бетоні Новий завіт. Це символ міста, яким так пишаються всі каталонці. Страхітлива сюрреалістична готика, на стінах якої мешкають святі, черепахи, саламандри, равлики. Гауді віддав храму 43 роки життя, а з 1910 року і зовсім займався лише їм. Гауді вже немає в живих, але будівництво Собору триває до 2020 року. Собор повинен мати три фасаду (Різдва, Страстей і Воскресіння) і по чотири вежі з кожного боку - виходить 12, по числу апостолів, і висота їх повинна бути 100 метрів. Ще заплановано 4 вежі, присвячені євангелістам, вежа Діви Марії і центральна вежа Ісуса з гігантським хрестом повинна бути 170 метрів заввишки. Собор можна відвідувати і рекомендується піднятися на одну з веж, звідки відкривається гарний вид на всю Барселону.

Чи подобається Вам архітектура Антоніо Гауді?

Оцінити цю посаду

Google+

Чи подобається Вам архітектура Антоніо Гауді?

Новости