Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

AirPano: Фантастичні види Амстердама з висоти пташиного польоту Блог про життя

Якщо подивитися на карту Амстердама, то видно, як канали розходяться півкільцями від Центрального вокзалу, розташованого на березі минає до моря протоки Ей. Важко повірити, але раніше море починалося прямо біля площі Дам ( "дамба" по-голландськи). Сотні років копіткої праці дозволили відсунути море і створити нові землі - польдери, колишні перш морським дном. Сам місто знаходиться на чотири метри нижче рівня моря. Канали і мости тут всюди, а водне рух не поступається за інтенсивністю наземному.

Канали і мости тут всюди, а водне рух не поступається за інтенсивністю наземному

Старовинні квартали Амстердама прекрасно збереглися, чимало будівель датовано XVII-XVIII століттям. І це звичайні житлові будинки, що передаються з покоління в покоління! Дивна їх збереження, враховуючи, що більшість стоїть на палях, вбитих в землю. У багатьох будинків нагорі лебідки: раніше вони служили для того, щоб витягати на верхні поверхи, що служили складами, товари, оскільки нижні поверхи часто страждали від повеней. Зараз ці лебідки теж не стоять без діла: їх використовують, щоб підняти нагору громіздку меблі, адже традиційно в старих будинках дуже вузькі сходи, на яких двом людям не розійтися, не кажучи вже про те, щоб пронести стіл або комод.

Зараз ці лебідки теж не стоять без діла: їх використовують, щоб підняти нагору громіздку меблі, адже традиційно в старих будинках дуже вузькі сходи, на яких двом людям не розійтися, не кажучи вже про те, щоб пронести стіл або комод

Один із символів Амстердама - велосипед. Велосипедисти в місті - головні учасники руху, для них навіть є окремі світлофори, не кажучи про велосипедні доріжки. Переміщатися на велосипеді тут суцільне задоволення: ландшафт плоский, в гірку їхати не треба. Частенько можна побачити, як на велосипеді разом з батьками їдуть діти різного віку. В Амстердамі, з його населенням в 800-900 тисяч осіб, налічується понад мільйон велосипедів, тобто більше, ніж жителів!

В Амстердамі, з його населенням в 800-900 тисяч осіб, налічується понад мільйон велосипедів, тобто більше, ніж жителів

Один з туристичних стереотипів, пов'язаних з Амстердамом - це легалізовані наркотики і проституція. Дійсно, в кофешопах можна придбати гашиш і марихуану, але не більше 5 мг. Контингент цих закладів, в основному, складають туристи. До речі, курити тютюн у громадських місцях заборонено.

До речі, курити тютюн у громадських місцях заборонено

Що ж до знаменитого кварталу Червоних ліхтарів, то тут навіть є єдиний в світі пам'ятник трудівницям "сексуального фронту". Проституція є офіційною професією, і працівниці галузі не тільки платять податки, а й мають свою профспілку. Фотографувати на території кварталу суворо заборонено: не можна порушувати privacy! Кажуть, дно тутешніх каналів покрито фотоапаратами невдалих туристів, які порушили це правило.

Кажуть, дно тутешніх каналів покрито фотоапаратами невдалих туристів, які порушили це правило

Однак серед намічених нами для повітряних зйомок точок був саме квартал Червоних ліхтарів, і ми сильно переживали - як за долю апаратури, так і за нашу власну. Ледве коптер піднявся в повітря, навколо стовпилися роззяви, а через хвилину з'явилися поліцейські. "Ви знаєте, що тут не можна проводити зйомки?" Але тон правоохоронців був цілком привітним, ми показали їм картинку з камери, вони покивали. Вердикт був несподіваним: "Взагалі-то знімати не можна, але так і бути. Ми вас будемо охороняти, щоб у вас не було проблем!" Наостанок ми навіть сфотографувалися з ними на пам'ять.

  Наостанок ми навіть сфотографувалися з ними на пам'ять

Знаменитий місто і своїми музеями: тільки офіційних налічується понад півсотні. Музеї є на будь-який смак: художній Рейксмюзеум, музей Ван Гога, будинок-музей Рембрандта, фантастичний науковий музей Немо, морський музей, що володіє найбільшою в світі колекцією кораблів - всього не перелічити. Цікавою особливістю є традиція проводити виставки в храмах. Наприклад, Стара і Нова церкви є одними з найбільш популярних виставкових і концертних майданчиків.

Наприклад, Стара і Нова церкви є одними з найбільш популярних виставкових і концертних майданчиків

У числі прекрасних рис голландців взагалі і амстердамців зокрема - здатність самостійно влаштовувати свята. У кожні вихідні, а іноді і серед тижня, то тут, то там з'являються музиканти, виникають стихійні ярмарки, або просто сусіди виходять на вулицю і накривають загальний стіл. Причому беруть участь всі, незалежно від віку і достатку.

Причому беруть участь всі, незалежно від віку і достатку

Найбільші урочистості трапляються в День Короля. В цей час в Амстердам приїжджають мільйони туристів, а свято починається напередодні ввечері з численних концертів, які переходять в "Королівську ніч", і триває на наступний день самими різними заходами, в тому числі парадом човнів і кораблів, прикрашених у національний помаранчевий колір.

В цей час в Амстердам приїжджають мільйони туристів, а свято починається напередодні ввечері з численних концертів, які переходять в Королівську ніч, і триває на наступний день самими різними заходами, в тому числі парадом човнів і кораблів, прикрашених у національний помаранчевий колір

У будь-яку погоду, навіть в не рідкісний тут дощ, приємно прогулятися вздовж каналів, помилуватися на пропливають човни, спробувати знамениті теплі стропвафлі з карамеллю, послухати дзвін. Жителі міста дуже привітні і чуйні, так що не бійтеся заблукати, вам завжди допоможуть знайти правильний шлях. За рік тут буває близько 4,5 мільйонів туристів, що приблизно в п'ять разів більше, ніж жителів міста. Амстердам, безумовно, один з міст, куди хочеться повернутися!

Тисни! підписуйся ! Читай тільки краще!

Ви знаєте, що тут не можна проводити зйомки?

Новости