Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Канікули в Мексиці

  1. Матеріали по темі

Кореспондент АП зустрів весну на узбережжі Карибського моря з нащадками майя

Карибський коктейль

До виходу на регулярний літак до Канкуна в аеропорту Шереметьєво поступово стікаються пасажири, які приїхали з усієї Росії. Поки в Мексику літають літаки тільки з Москви і Санкт-Петербурга. В місяць на батьківщину майя робиться лише 22 прямих рейси з Росії. Це зараз, а ще два роки тому їх було в три рази менше. В останні місяці Мексика стала дуже популярна у російських туристів.

- Ми об'їздили вже всю Європу і Азію, були і Африці, тепер вирішили освоювати американський континент, - ділиться Ірина з Самари. - Якщо чесно, то нас підштовхнув до цього турне телевізійний проект «Канікули в Мексиці», ми з донькою дуже любимо дивитися цю програму.

«Канікули в Мексиці» знімаються в Акапулько на узбережжі Тихого океану, а ми вирушаємо на півострів Юкатан, омивається водами Атлантики. Літаки тут приземляються в Канкуні - одному з найбільших тусовочних місць Мексики, де збираються туристи з усього світу, щоб піднятися на піраміди майя, стати учасником знаменитого на всю Америку шоу Coco Bongo і, звичайно, продегустувати національний напій - текілу. Всього кілька хвилин їзди на автобусі від аеропорту, і кореспондент АП вже в готелі на березі Карибського моря розпаковує валізи. Хочеться спати, позначається 16-годинна різниця в часі з Приамур'я, але рятують кілька чашок кави і прагнення скоріше викупатися в море.

На білосніжному пляжі мене зустрічає сцена, на якій вже вдень працюють діджеї та запальнички, а на піску щосили тусується американська молодь. У лютому - березні у студентів з США, Канади - весняні канікули, і десятки тисяч юнаків і дівчат відправляються в Канкун відпочити компанією на море. Гостей приваблює і система «все включено», по якій працюють більшість готелів. Коктейлі, ром, текіла, пиво тут ллються рікою цілодобово. Американці щосили запалюють на піску, білих матрацах, розставлених поруч зі сценою, один за іншим поглинають «Маргарити», «Секс на пляжі», «Криваві Мері», і, незважаючи на нескінченне веселощі під градусом, тут не зустрінеш жодної бійки, все досить дружелюбно ставляться один до одного. На пляжі я познайомився з молодятами з Москви Андрієм і Олесею. У романтичну подорож до Мексики вони прилетіли на два тижні. Через кілька днів на ранчо щастя вони в черговий раз повинні розписатися, цілуватися і позувати фотографам.

- Це вже четверта наша церемонія: одна була в загсі в Москві, потім у батьків в Кірові, потім вінчання в храмі, і ось Мексика, - сяє від щастя Олеся. - Я спеціально всюди ходжу в фаті, мексиканці, коли дізнаються, що ми молодята, відразу роблять знижки в бутиках, дарують подарунки, пригощають коктейлями.

Мексиканське подорож чоловікові Олесі обійшлося в 165 тисяч рублів, плюс 30 тисяч - весільна церемонія на березі Карибського моря. Молодята не приховують, що це дороге турне, але отримані емоції того варті.

З піраміди в сенот

На наступний день ми вирішили відправитися в Чичен-Іцу - знаменитий древнє місто майя, де розташована піраміда Кукулькан і був зашифрований в календарі кінець світу 21 грудня 2012 року. Чичен-Іца, як, втім, і інші міста майя, знаходиться в джунглях, в яких водяться ягуари. Уже при вході на територію руїн звідусіль лунає гарчання цих лютих кішок. Звуки ягуарів імітують нащадки майя, пропонуючи в якості сувенірів маски, статуетки імпозантних тварин. І ось історичний момент: нащадок племен Київської Русі - кореспондент АП позує на тлі головної піраміди племен майя. Чичен-Іца був побудований в 5-6-м столітті н. е., і вже тоді, дивуються історики, майя в своїй обсерваторії спостерігали за зірками, робили найскладніші операції на тілі і мали свій календар.

- Інтерес викликає гра в м'яч. У майя були стадіони, на яких з боків кріпилися вертикально кільця. Треба було потрапити м'ячем у кільце, при цьому не торкаючись м'яча руками і ногами, тобто коліном, плечем, стегном, головою, - розповідає історик Світлана. - Кращих гравців у м'яч зазвичай приносили в жертву. Також богів задобрювали незайманими, красивими жінками. За однією з версій, їх убивали на вершині пірамід, а потім скидали в колодязі.

Будівлі Чіцен-Іци зараз в стадії реставрації і обгороджені від відвідувачів, а ось в іншому місті майя, Кобе, можна походити по руїнах і навіть піднятися на вершину найвищої піраміди півострова Юкатан. Її висота - 42 метри. Сходами натягнутий канат, і, тримаючись за нього, гості комплексу піднімаються до вівтаря, де застосовувалися жертвопринесення богам. Між будівлями прокладені дороги, на яких можна пересуватися на велосипеді або велорикшах. Поруч з древніми містами майя можна зустріти десятки сеноті - колодязів, в яких брали прісну воду і скидали туди приношення для богів. Найбільший сенот знаходиться поблизу Чичен-Іци. Це величезна вертикальна печера в землі глибиною 25 метрів, а вже в ній - колодязь з водою. Подібні природні чудеса є тільки на півострові Юкатан і прилеглих островах Карибського басейну.

Текіла під звуки сальси

Нагулявшись по руїнах племен майя, саме час розслабитися і продегустувати місцевий алкоголь. Так, я відправився на фабрику текіли і дізнався всі деталі виробництва цього мексиканського напою. Текіла для мексиканця - що горілка для російського. Для виробництва цієї цілющої вологи використовують блакитну агаву, тому поруч з фабрикою завжди величезні плантації цієї колючки. З агави беруть коренеплід вагою до 90 кг, подрібнюють його, варять і виганяють сік, з якого і виходить текіла. Фортеця класичної текіли - 55 градусів, але перш ніж розлити по пляшках, її розбавляють водою до 38 градусів. У такому вигляді вона приємніша на смак і дає ефект, коли швидко, не п'яніти, людина вже після двох-трьох чарок веселішає і відчуває неймовірний приплив енергії. На дегустації під звуки сальси мені запропонували три види текіли: blanco з витримкою в пару місяців, відпочили близько року reposado і набрав за три роки сил anejo. У кожного виду текіли свій ритуал вживання. Якщо blanco п'ють з сіллю і лимоном, то до reposado подають фрукти - кисле яблуко або ківі.

- Аріва, Абахо, аль Сентро, параренто! - піднімає чарку текіли мексиканець Хорки спочатку вгору, потім вниз, зупиняє на рівні грудей, крутить «п'ятою точкою» і потім вже випиває вміст.

Дегустувати текілу в Мексиці мені доведеться ще жоден раз, а поки мені випало дорога на острів жінок, де знайшли безліч статуй богинь родючості. За однією з легенд, якщо доторкнутися до статуї і попросити у неї дитину, то найближчим часом він неодмінно народиться. Не знаю, чи є в цьому правда, - життя покаже.

55 градусів - фортеця класичної текіли. Але перш ніж розлити по пляшках, її розбавляють водою до 38 градусів.


Матеріали по темі

Кореспондент АП зустрів весну на узбережжі Карибського моря з нащадками майя   Карибський коктейль   До виходу на регулярний літак до Канкуна в аеропорту Шереметьєво поступово стікаються пасажири, які приїхали з усієї Росії Мобільний путівник допоможе туристам дізнатися про визначні пам'ятки Приамур'я 23.05.2019, 10:56 Туризм як передчуття: в Приамур'ї для мандрівників створять visit-центр і сайт 30.04.2019, 18:00 У Приамур'ї розробляють річкові круїзи в Хабаровськ і Хейхе 29.03.2019, 12:35 У Китаї згорів автобус з туристами: 26 людей загинули на місці 23.03.2019, 11:42 Амурчанам пропонують двотижневий відпочинок на Ямайці за ціною нижче В'єтнаму 02.03.2019, 10:36 Крим наш: амурчане стали частіше подорожувати по Росії 17.01.2019, 18:15 Росіянин загинув під час потужного урагану в Таїланді 04.01.2019, 17:28 Той самий Солсбері: журналіст АП прогулявся по самому шпигунського містечку Англії 29.12.2018, 8:04 Тих, хто залишився без авіаквитків через борги «Перлової річки» амурчан повернуть додому інші туроператори 14.12.2018, 17:22 Страховий поліс для подорожей за кордон - гарантія медичної допомоги за кордоном 01.11.2018, 15:30 Курс виживання в тайзі і пиріжки від бабусь: Бурейский району візьме перший туристичний форум 06.06.2018, 8:00

показати ще

Новости