Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Росії "матрьошки" є не тільки на півночі. Ялтинська мерія у відповідь на звернення жителів Алупки президенту розповіла, як упорядковується їх місто: Новини Накануне.RU

У Росії "матрьошки" є не тільки на півночі. Ялтинська мерія у відповідь на звернення жителів Алупки президенту розповіла, як упорядковується їх місто

Ялтинська адміністрація у відповідь на звернення жителів міста Алупки напередодні прямої лінії з Путіним, яке було розміщено в мережі Інтернет, дала розгорнуту відповідь. як повідомляло Накануне.RU, жителі міста Алупки, сьогодні входить до ведення адміністрації міста Ялти, висловлювали бажання мати свою міську владу і висловлювали заклопотаність незрозумілими діями навколо Воронцовського парку.

Читайте також:

Адміністрація міста Ялти представила в редакцію Накануне.RU свій погляд на проблеми, які піднімають у відеозверненні жителі Алупки .

Відділ інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти підготував цілу статтю у відповідь на нашу публікацію.

З огляду на, що курортний сезон в розпалі, можна припустити, що не тільки жителям Ялти і Алупки, а й багатьом росіянам буде цікаво дізнатися - що мають намір робити влади перлини Південного берега Криму - Ялти, щоб поліпшити інфраструктуру і курортний сервіс.

З огляду на, що курортний сезон в розпалі, можна припустити, що не тільки жителям Ялти і Алупки, а й багатьом росіянам буде цікаво дізнатися - що мають намір робити влади перлини Південного берега Криму - Ялти, щоб поліпшити інфраструктуру і курортний сервіс

Перше на чому роблять акцент міські ялтинська влада - це пояснюють, як склався феномен так званої "ялтинської матрьошки": "Т ак вже склалося історично, що адміністративно-територіальний поділ Великої Ялти завжди було занадто заплутаним і складним. Існує легенда, що Велику Ялту, як територіальну одиницю, створили всемогутні зв'язківці. Мінзв'язку СРСР втомився від черг на переговорних пунктах, від необхідності кодувати кожен селище Південного берега, і запропонував їх об'єднати. Верховна Рада СРСР був не проти. Так Ялта стала «Великий» і отримала свій код: «0654». Правда це чи ні - складно сказати, але такий регіон з'явився ще за часів СРСР і зберігся в українські часи ".

До складу «матрьошки» (при Україну) під назвою Велика Ялта входили два міста: безпосередньо сама Ялта і Алупка, сім селищних громад (селищних рад), які, в свою чергу, об'єднували 21 селище міського типу, 8 селищ та 1 село. У кожному обирали свого мера або селищного голову, свій депутатський корпус, і при цьому жителі Алупки і селищ брали участь ще й у виборі мера і депутатів Ялти. У селищній раді розроблявся свій Статут територіальної громади (громади), свої закони, у виключній компетенції місцевих рад було майно, земля і бюджет.

На думку діючих ялтинської влади, саме це і боялися втратити ті, хто перебував при владі в українські часи ...

Саме тому, вважають у відділі інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти, адміністративно-територіальна реформа Великої Ялти постійно гальмувалася. За даними адміністрації міста Ялти, статистика тих років показувала, що найбільша кількість махінацій у земельній сфері та пік незаконного будівництва на території Великої Ялти припав на кінець 1990-х - початок 2000-х років. Причому «нарізали» земельні ділянки не тільки в межах міста, але і в унікальних південнобережних парках, заповідниках, санаторіях. Причина в тому, що на той період не було встановлених меж, як не було і офіційно затвердженого генерального плану Великої Ялти.

Керівництво Ялти і в "українські часи" виступало з ініціативою проведення адміністративно-територіальної реформи. З цим проханням ялтинські мери зверталися і до Президента, і до Верховної Ради України. Ще в 2008 році Ялта розраховувала отримати указ Президента України про адміністративне перетворенні міста і селищ в єдиний регіон з районним поділом. При цьому селищні ради не планувалося ліквідувати, вони повинні були перетворитися в виконавчі структури. Але тільки після входження Криму до складу Росії, процес безконтрольного виділення земельних ділянок вдалося зупинити, вважають в адміністрації Ялти.

За твердженням фахівців міської адміністрації Ялти - тепер отримати землевідведення і побудувати апартаменти на місці лікувального санаторію або в центрі парку неможливо. І саме це, вважають в ялтинській адміністрації, злить і дратує тих, хто втрачає незаконні можливості. При цьому, протестні настрої формують і у простих жителів, яких запевняють в тому, що в попередні роки жити було краще.

Як приклад розвалу, банкрутства і подальшого незаконного будівництва в прибережній зоні в "українські часи" у відповіді відділу інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти, наводяться факти розвалу санаторіїв: в Алупці - санаторію «Південнобережний», ім. Боброва, санаторію ім. Баранова в селищі Сімеїз і інші.

Баранова в селищі Сімеїз і інші

Зокрема, повідомляється, що в 2009 році Алупкінський міська рада відібрав у дитячого протитуберкульозного санаторію ім. А.А. Боброва більше половини землі - з 11 гектарів території залишили менше п'яти. А в 2013 році на краю території оздоровниці виріс паркан, який позбавив хворих на кістковий туберкульоз дітей, виду на море і власного пляжу. У той же період, по сусідству з санаторієм ім. А.А. Боброва, на місці знесених корпусів ще одного протитуберкульозного санаторію ім. Баранова з'явилися розкішні дачі українських політиків.

Баранова з'явилися розкішні дачі українських політиків

Широкий резонанс викликало і будівництво комплексу апартаментів «Іспанське село», який розташувався в двох хвилинах ходьби від берега моря, в районі дитячого санаторію «Південнобережний». 12 років тому Алупкінський міськрада передала в оренду ТОВ «Чорномор-Інвест» земельну ділянку, площею 1,092 га з частиною пляжної території. Нові елітні апартаменти перекрили прохід на пляж для дітей, які відпочивають в санаторії.

Зараз адміністрація Ялти спільно з Радою Міністрів Республіки Крим, як підкреслюється в офіційній відповіді, докладає максимум зусиль щодо вилучення назад в муніципальну власність даної земельної ділянки. Що ж стосується пляжу, то він вже вилучено та передано санаторію «Південнобережний», повідомили у відділі інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти.

Більш того, за даними ялтинської адміністрації, повторити долю санаторіїв повинні були і парки Алупки - Мілютінскій, Піонерський, ім. Годлевського. Так, в 2007 році міськрада Алупки виділила під приватну забудову 4 ділянки по 10 соток кожен в парку ім. Годлевського. Приблизно в той же період почалася забудова і Піонерського парку, на території якого розташований пам'ятник з охоронною зоною - поховання одинадцяти радянських воїнів, загиблих при звільненні міста від німецько-фашистських загарбників в 1944 році.

На дрібні шматочки був «нарізаний» і знаменитий Мілютінскій парк - улюблене місце відпочинку городян. Сайти з продажу нерухомості та земельних ділянок навіть давали оголошення: «Продам ділянку 5 соток на території Мілютинського парку в 350 метрах від моря, ц ена 17 тисяч доларів США за сотку», «Продам земельну ділянку 6 га на території Мілютинського парку з присутніми на ньому зеленими насадженнями »і т.д.

Як стверджується в офіційному посланні ялтинської адміністрації, остання ділянка, зусиллями адміністрації Ялти, вже повернуто в державну власність.

Ще один приклад по Алупці - протистояння жителів Алупки і скандально відомого львівського бізнесмена з американським громадянством. У 2006 році на сесії міської ради Алупки ділянку Піонерського парку разом з пляжем, загальною площею в 1,7 га, передали під багатоповерхове будівництво фірмі ТОВ «ВестІстГруп», підконтрольної родині олігарха, яка в 2011 році встановила паркан на пляжі, оголосивши його приватною територією готельного комплексу «Зелений мис».

Ще один факт, який призводить адміністрація Ялти - виділення шести земельних ділянок під будівництво житлових будинків на території Воронцовського парку. "Розділ" в українські часи торкнувся і спортивних об'єктів. У їх числі - футбольний стадіон в районі будинку № 31 по вулиці Леніна на площі 1,9 гектара, на території якого в українські часи також були виділені державні акти, в тому числі і колишнім депутатам місцевих рад.

У їх числі - футбольний стадіон в районі будинку № 31 по вулиці Леніна на площі 1,9 гектара, на території якого в українські часи також були виділені державні акти, в тому числі і колишнім депутатам місцевих рад

«Зараз нам доводиться скасовувати ці рішення в судах різної інстанції. Ми намагаємося повернути в міську власність території парків і скверів, санаторіїв і спортивних об'єктів, але, на жаль, зробити це вдається не завжди », - пояснив глава адміністрації Ялти Андрій Ростенко.

Крім питань земельних, ялтинська адміністрація повідомляє про роботу по врегулюванню господарських міських проблем. Наприклад, до недавнього часу не стояли на балансі міста контейнерні майданчики для збору сміття, зупинки, громадські туалети. «Всі ці об'єкти ми зараз ставимо на баланс міста, оформляємо всю необхідну документацію, щоб в подальшому розпочати їх ремонт і благоустрій», - зазначив керівник Алупкінського територіального органу адміністрації міста Ялти Ілля Макаров.

Теж саме, за його словами, стосується і квіткової клумби, розташованої біля пам'ятника В.І. Леніну в центрі Алупки. Самий центр Алупки виявився нічий - не було балансової належності. Зараз територія передана на баланс МУП «Зеленбуд», і упорядковується.

Ще чутливе питання - парковки біля знакових туристичних об'єктів, об'єкти зовнішньої реклами, виносної торгівлі та ін. «Зараз ситуація змінилася. З центру міста ми прибрали практично всю виносну торгівлю. І процес цей триватиме і надалі », - зазначив Ілля Макаров і додав, що якщо міркувати про благоустрій міста, розвиток інфраструктури, будівництво нових шкіл і дитячих садів, ремонті доріг та прибудинкових територій, то цілком очевидно, що все це буде не під силу бюджету такого невеликого міста як Алупка. А ось впоратися з низкою перерахованих проблем за допомогою загального бюджету всього регіону - цілком можливо.

Як приклади позитивних змін ялтинська адміністрація вказує, що вперше за багато років в Алупці капітально відремонтовані колектор, дороги, школа, дитячий сад. У минулому році в Алупці вперше за багато років провели капітальний ремонт покрівлі в МКОУ «Алупкинська середня школа № 2» і єдиному дошкільному закладі міста - МКДОУ «Дитячий сад №12».

«Наша школа, якої на сьогоднішній момент вже більше століття, довгий час страждала від протікань в дощ. Коли йшов дощ, то наш спортивний зал завжди був затоплений », - зізналася директор школи Любов Паталаха.

Поступово встановлюються в Алупці і нові дитячі майданчики. Як розповів депутат Ялтинської міської ради Лері Сванідзе, тільки за останні три роки в Алупці було встановлено чотири майданчики - в районі будинків 8, 23, 17 і на вулиці Сурикова, 6 і найближчим часом планується зробити ще три.

Говорячи про перспективні плани, Лері Сванідзе перерахував будинки, де запланований ремонт покрівлі - по вулицях Нагорна, 19, Революції 2, 4, 6, Ульянових, 2, Р.Люксембург, 14, Калініна, 13, Сурикова, 16. У поточному році продовжиться ремонт дорожнього полотна, кадастрірованіе і постановка на облік муніципальної власності парків, сходів, місць громадського користування.

Як пояснив керівник Алупкінського територіального органу Ілля Макаров, в минулому році в муніципальну власність було повернуто будівлю, що раніше належав ТОВ «Кримфармація» по вул. Калініна, 24. З цього часу в ньому розташовується дитяча секція дзюдо, керує якою майстер спорту СРСР з дзюдо і самбо Ірина Ляліна. «Ось уже понад 25 років я треную дітей, і весь цей час ми займалися в сирому підвальному приміщенні. Рік тому нам, нарешті, виділили нове приміщення, в якому зараз займається понад 150 дітей від 5 до 18 років. Ми, звичайно, дуже раді цьому і дякуємо керівництву міста за те, що наша проблема, нарешті, вирішена », - розповіла Ірина Ляліна.

У минулому році були також відремонтовані дороги по вул. Рози Люксембург, вул. Леніна. На 2017 рік заплановані роботи по вул. Нагірна та Калініна. Крім того, проводиться ямковий ремонт доріг по вул. Західна, вул. Дмитра Ульянова і Південнобережний спуск., В Ялтинському регіоні проводиться капітальний ремонт підпірних стін. Раніше їх відновлювали тільки в тому випадку, коли стіни вже обвалюються. До другого етапу робіт увійшли 8 підпірних стін, в тому числі і в Алупці (вул. Леніна, 30, вул. Нагірна, 20, вул. Фрунзе, 20 і УЛ.СЕВАСТОПОЛЬСКОЕ шосе). В цьому році в Алупці завершився капітальний ремонт каналізаційного колектора, який протягом багатьох років перебував в аварійному стані.

Як розповів директор ГУП РК «Водоканал ПБК» Олексій Григор'єв в, роботи тривали майже три роки: «У рамках федеральної цільової програми були виділені кошти на капітальний ремонт колектора - 144 млн. Рублів. Завдяки цьому вдалося замінити 2,5 км мереж. Зараз до запуску готується друга «нитка» відремонтованого колектора, що забезпечить безперебійну роботу всієї системи. А в перспективі запланована реалізація інших проектів, в тому числі, в рамках федеральної цільової програми планується ремонт резервуарів водопостачання, також буде відремонтовано одна з трьох опорних ниток від головної насосної станції до очисних споруд Ялти. Треба буде відновити 3,2 км трубопроводу, вартість робіт складе 319 млн. Рублів ».

Крім того, ялтинська адміністрація в підтвердження своєї турботи про алупкінці, повідомляє - з минулого року жителям Алупки і прилеглих селищ не потрібно їздити до Ялти за отриманням довідок та документів. У будівлі колишнього міської ради Алупки по вул. Червоногвардійська, 32, працює офіс Багатофункціонального центру «Мої Документи», в якому можна оформити будь-які документи і отримати консультації.

Червоногвардійська, 32, працює офіс Багатофункціонального центру «Мої Документи», в якому можна оформити будь-які документи і отримати консультації

На прохання жителів Алупки в цьому році був відновлений пам'ятник видатному хірургу, засновнику кістково-туберкульозного санаторію для дітей Олександру Боброву. «Олександр Бобров - гордість Ялти, за його ініціативою було створено перший в світі дитячий кістково-туберкульозний санаторій. Віддаючи данину пам'яті видатної особистості, ми з колегами і депутатом Ялтинської міської ради Лері Сванідзе прийняли рішення провести реконструкцію за допомогою благодійних пожертвувань », - нагадав керівник Алупкінського територіального органу Ілля Макаров.

Віддаючи данину пам'яті видатної особистості, ми з колегами і депутатом Ялтинської міської ради Лері Сванідзе прийняли рішення провести реконструкцію за допомогою благодійних пожертвувань », - нагадав керівник Алупкінського територіального органу Ілля Макаров

У перспективі, як повідомили Накануне.RU у відділі інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти, в Алупці запланований ремонт зовнішнього освітлення, парку ім. Годлевського та Будинку культури. До кінця цього року, запланований ремонт прибудинкових територій в Алупці і парку ім. Годлевського. За словами депутата Ялтинської міської ради Лері Сванідзе, готується документація по ремонту міського стадіону: "По стадіону в Алупці є реальні інвестори, готові вкладати чималі кошти, - пояснив він. - За всіма параметрами це повинен бути один з найкращих стадіонів на ПБК, з власної спортивної школо й ».

До кінця року почнеться також капітальний ремонт зовнішнього освітлення Алупки. На ці цілі в міському бюджеті передбачено 22,4 млн. Руб. «У вересні 2016 року, за завданням департаменту з питань житлово-комунального господарства і виділеного адміністрацією міста Ялта фінансуванні, підприємством була завершена робота з розробки проектно-кошторисної документації для здійснення капітального ремонту зовнішнього освітлення в Алупці», - розповів директор МУП «Ялтагорсвет» Андрій Коміс.

Запланована розробка проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт МКОУДО «Алупкинська дитяча школа мистецтв». Планується відновити Будинок культури. Завідуюча Алупкінським Будинком культури Зоя Легостаева стверджує: «На розробку проектно-кошторисної документації капітального ремонту Будинку культури в цьому році в бюджеті передбачено 2 млн. 953 тис. Руб., А в наступному році, при наявності фінансування, планується почати сам ремонт».

, А в наступному році, при наявності фінансування, планується почати сам ремонт»

Що стосується конкретно відеозвернення жителів Алупки, адресованого президенту Путіну, ялтинська адміністрація поспішає розвіяти гірші ожіданія.І наводить слова глави Республіки Крим Сергія Аксьонова: «Раніше опублікована в деяких ЗМІ інформація про те, що нібито вхід на територію Лівадійського і Воронцовського парків буде платним, є нічим іншим, як дезінформацією. Територія парків огораживалась виключно для того, щоб не допустити реалізації шахрайських схем, раніше розроблених при Україну, а також з метою збереження чистоти і порядку на території парків. Доступ до всіх без винятку парки є безкоштовним. Дане питання обговорено з Міністерством культури Республіки Крим. Гарантую, що по-іншому не буде. Звернення громадян у зв'язку з цією темою знаходяться на контролі ».

Звернення громадян у зв'язку з цією темою знаходяться на контролі »

Ялтинська адміністрація навіть наводить слова однієї з учасниць цього відеозвернення, мешканки Алупки Ольги Ларіонової, яка була стурбована ситуацією, що склалася: "Ми розуміємо, що проблем в Алупці накопичилося багато. Але для того, щоб швидше вирішувати міські проблеми, необхідно вести постійний діалог з владою і самим брати участь у долі міста: дотримуватися чистоти на вулицях, прибирати свою прибудинкову територію і т.д. Тільки в цьому випадку у нас буде порядок ".

Як підсумковий вердикт у відповіді відділу інформаційного забезпечення адміністрації міста Ялти наводяться слова Андрія Ростенко - глави адміністрації Ялти: "За весь український період на благоустрій та розвиток міста і селищ, виділялося вкрай мало коштів. Фінансування об'єктів освіти, культури і спорту, міської інфраструктури та сфери ЖКГ велося за залишковим принципом. При цьому всі доходи від продажу земельних ділянок і міського майна осідали в кишенях олігархів. Але хіба можна так безпринципно роздавати унікальний ю південнобережних землю, думали ці діячі, що залишать дітям - майбутнім поколінням? Ми зараз проводимо велику претензійну роботу по поверненню земельних ділянок в муніципальну власність, щоб в подальшому використовувати їх під будівництво соціальних об'єктів, але зробити це, на жаль, вдається не завжди ... Звичайно, неможливо вирішити всі проблеми за такий короткий проміжок часу, але робота в цьому напрямі ведеться постійно і результат цієї роботи очевидний. Більш того, завдяки тому, що Ялтинський регіон тепер являє собою єдине ціле, ми маємо можливість приділяти увагу в рівній мірі всім населеним пунктам, чого не було раніше, коли кожен селище мав свій бюджет, своє керівництво і свої закон и ».

На прохання ялтинської адміністрації ми наводимо посилання на офіційну сторінку муніципального освіти міської округ Ялта на порталі Уряду Республіки Крим - http://yalta.rk.gov.ru/

І на офіційний сайт адміністрації міста Ялти http://www.admyalta.ru/ . Правда, на момент виходу цієї публікації на останньому адресу фігурувало сумне повідомлення - "термін реєстрації домену закінчився".

Правда, на момент виходу цієї публікації на останньому адресу фігурувало сумне повідомлення - термін реєстрації домену закінчився

Новости