Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пергам (древн. Місто в М. Азії)

Перг а м (грец. P é rgamos), древнє місто в Малій Азії (сучасний Бергама). Заснований в 12 ст. до н. е. вихідцями з материкової Греції. У 283-133 до н. е. столиця Пергамського царства (див. Пергам ). Найвищого розквіту досяг при Євмен I (263-241 до н. Е.) І Євмен II (197-159 дон. Е.). Був одним з найбільших економічних і культурних центрів елліністичного світу. У бібліотеці П. зберігалося до 200 000 сувоїв, вона поступалася тільки Олександрійській бібліотеці; в П. вперше став вживатися замість папірусу писальний матеріал - пергамент. П. славився своєю медичною школою. Розкопки П. велися німецькими археологами К. Хуманн, Е. Курциусом і ін. В 1878-86, 1900-06 і наступні роки.

Грецький П. був оточений потужною стіною з так званими воротами Євмена. Над містом панував акрополь (основне будівництво - 2 ст. До н. Е.), Розташований в динамічно-живописної композиції на терасах; на верхніх майданчиках знаходилися палаци пергамських царів, арсенал і Траянеум, трохи нижче - святилище Афіни Нікефори [поруч з яким у 2-й половині 3 ст. до н. е. були встановлені чудові по своїй реалістичній виразності статуї, в тому числі зображення галлів (скульптор Епігон, відомі в мармурових римських копіях)], бібліотека, храм Деметри (3 ст. до н. е.), Великий вівтар Зевса, прикрашений грандіозним горельєфним фризом, зображує гигантомахия (мармур, близько 180, Античні збори, Берлін), театр (2 ст. до н. е.). На рівнині збереглися руїни римського міста [в тому числі так званий Червоний зал (1-я половина 2 ст. Н. Е.)].

Літ .: Altert ü mer von Pergamon, Bd 1-11, В., 1885-1969; Rohde E., Pergamon. Burgberg und Altar, B., 1964.

, 1964

Архітектура острівної і малоазійської Греції. Храм Деметри в Пергамі. 3 ст. до н. е.

е

Фрагмент горельєфа великого фриза Великого вівтаря Зевса в Пергамі. Ок. 180 до н. е. Античні збори. Берлін.

Берлін

Архітектура острівної і малоазійської Греції. Театр в Пергамі. 2 ст. до н. е.

е

«Битва богів з гігантами» (фрагмент). Рельєф фриза Великого вівтаря Зевса в Пергамі. Мармур. Близько 180 до н. е. Античні збори. Берлін.

Берлін

Пергам.

Новости