Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сплав по річках Алтаю | Сайт присвячений туризму і подорожей. Фотографії, опис місцевості, звіти про походи, легенди, минуле і сьогодення.

Дивовижна країна Алтай - підкорює дивовижними річками

Дивовижна країна Алтай - підкорює дивовижними річками!
Кочують в ході подорожей побували на декількох відомих річках Алтаю - серед них: Катунь, Бія, Чульча, Коргон, Чулишман, Башкаус. Це справжні річки для сплаву, екстриму та відпочинку!
Скрізь красива природа, чудові ліси, гори, водоспади.
Хто ще не був на Алтаї - поспішайте, бо час летить так швидко.
Для початку радимо відвідати Телецкое озеро і річку Бію!

Карагемскій прорив, Аргут Карагемскій прорив, Аргут   Алтай багатий рекреаційними ресурсами
Алтай багатий рекреаційними ресурсами. Має свій насичений колорит з величними горами, приголомшливим повітрям і звивистими річками. Одні з найпопулярніших видів туризму на Алтаї: походи, велотури, полювання та риболовля, гірськолижні курорти, сплави по водних магістралей, джипінг і багато іншого. Як ви могли помітити, всі напрямки мають на увазі активний відпочинок, який не залишить нікого байдужим.
Серед такого різноманіття активних турів вибрати нелегко, але найчастіше залишають захоплені відгуки про сплави по річках Алтаю, про них і піде мова.
Рафтинг, так називають сплав в спорті, затребуваний серед небезпечних розваг в цьому краю. Якщо вам набридла рутина і задушливий офіс, тоді ви зобов'язані відправитися в таку подорож!

Один з найпопулярніших маршрутів - рафтинг по р.Чуя і р. Катунь. Тут будь-який турист підбере свій маршрут і водне судно. Ви можете сплавлятися на рафтах, катамаранах, каяках або байдарках. Від початківця туриста або сімейної пари, до досвідченого рафтера, що шукає пригоди і свою порцію адреналіну.
Новачкам раджу познайомитися з трасами р. Бі я. Протягом всього водного подорожі навколо вас буде приголомшливий ландшафт. Тур складений так, що у вас буде можливість поєднати сплав з пішими прогулянками по знаменитим природних пам'яток Алтайського краю. Ви зможете побачити Телецкое озеро, водоспади Корбу і Ойорк. Долають цей шлях за допомогою байдарок і катамаранів.

Справжнім авантюристам припаде до душі сплав по головній водній артерії Алтайського краю - річці Катунь. Річка розділяється на три ділянки. Верхня, середня і нижня Катунь. Перебіг верхній і середній частині бурхливий і непередбачуване, підійде для досвідчених туристів. У цих місцях річки знаходяться найосновніші порожисті місця, такі як: Кадрінскій і Аккемскій прорив, Ільгумень, Каянча один і Каянча два, Тельдек Пень -1 і 2 ». Для активного водного туризму потрібно бути спритним і витривалим до важких навантажень. На шляху вас чекатимуть важкі для проходження ділянки.
Нижня Катунь більш спокійна і має менше число перешкод, однак, вона так само не найпростіша для непідготовлених мандрівників. Мінімально допустимий вік 12 років. Під час проходження траси по Нижньої частини річки вам зустрінуться такі кам'янисті ділянки: Еландінскіе ворота, Манжерок, Тельдек Пень-1 і 2,, Чемальський труба.

Під час проходження траси по Нижньої частини річки вам зустрінуться такі кам'янисті ділянки: Еландінскіе ворота, Манжерок, Тельдек Пень-1 і 2,, Чемальський труба

Не менш відомі тури і за іншими водних магістралей Алтаю. Наприклад, сплави по річці Відчуваючи. Це одна з найскладніших для проходження трас. Відчуваючи непередбачувана і небезпечна, безліч річкових перешкод зустрітися на вашому шляху. Такі пригоди користуються попитом у професійних рафтеров. Тут щорічно влаштовують змагання «Відчуваючи ралі», що завоювали міжнародне значення. До таких сплавів допускаються люди які досягли повноліття. Скелясті ділянки на вашому шляху: «Буревісник», «Бегемот», «Слаломний», «Турбінний», «Горизонт» та інші.

Ще один приплив р. Катунь, де проходять водні перешкоди на рафтах, називається Аргут. Врахуйте, ці маршрути підходять тільки для досвідчених туристів, що мають певний рівень підготовки. Вам належить подолати такі небезпечні пороги як: Прорив Сапожникова, Білий, надовбами, Ворота, Стерегуще, Роздільний, Атланти. За подоланням цього шляху зазвичай в Алтай повертаються вже бувалі мандрівники, які бажають випробувати свої сили і бурю емоцій.

Річка Башкаус протікає вздовж Алтайських каньйонів має попит серед сильних духом. Подолання природних перешкод в цих місцях нікого не залишить байдужим. Різкі пороги і повороти, краса пейзажу все це дозволяє відчути єднання з природою. Але тільки на перший погляд Башкаус здається нешкідливим, на ділі не варто забувати, що при такому активному відпочинку вас чекає маса небезпек.
На шляху вам належить подолати не прості ділянки, такі як: пороги Предбанний і Пастка, каньйони Відкритий і Змійка. Всі вони 4-5-ого рівня складності. І в завершенні вас буде чатувати найнебезпечніший з усіх на Башкаус це поріг Камінь спотикання.
Сплав по р. Піщана на Алтаї заслуговує на особливу увагу. Тут ви побачите незайману природу Алтайського краю, здивуєтеся, прозорості вод, насолодіться звуками розбитого об каміння води, відчуєте холодні бризки в обличчя-це неймовірно! Такого не зустріти ні в одному регіоні Росії! Підійде для всіх рівнів підготовки, ви можете відправитися в це пригоди разом з друзями і подолати найвідоміші пороги річки Піщана, ось кілька з них: Грива, Щелепи, Рожевий бом.

РІКА КАТУНЬ

14.50. Початок сплаву. Вантажити суду можна тільки в невеликій заплави біля поля, так як струмінь не дозволяє спокійно зачалити катамарани. Тут річка досить широка з невеликими стоячими валами. Поки йдуть пологі берега, річка в багатьох місцях роздвоюється, утворюючи великі кам'янисті мілини і острови. Один з рукавів, як правило, для сплаву не придатний. У річку впадає багато невеликих струмочків.

15.10. Невелика бочка по середині струменя. Обходили у правого берега по швидкотоків. 16.30. Характер річки змінюється, річка тече одним руслом, береги стають вище, з'являються скелі. З'являються шивери середньої складності з валами і сливами. Ми прийняли цю ділянку за "Щоки" і перед характерним місцем з великим каменем посередині вирішили встати на обід. Після того, як ми дійшли до справжніх "Щек", вирішили назвати цю ділянку "Помилкові Щоки". Місце для обіду вибрали на високому правому стрімкому березі.

річка Катунь річка Катунь   19 19.40. Встали на високому правому березі в невеликій березовому гаю. Стоянка розташовувалася безпосередньо перед початком зливу порога "Щоки-1". Виникли деякі проблеми з чалка судів, оскільки улову уздовж правого берега практично немає. Бачимо Скальнік на ПБ, на правому повороті праворуч впадає струмок - прикмети початку Щек. Так як було вже пізно, вирішили, було, вставати на першому підходящому місці. Стоянка на галявині високого ПБ перед 1-ої щаблем порога "Щоки-1". Крутий підйом до місця стоянки по розпадку майже поповзом (важко піднімати воду).

14 серпня. Орієнтиром початку каньйону "Щоки" є скельні виходи на правому березі. За 200 до початку першого зливу справа в глибокому виярку впадає струмок.

День почали з огляду перешкоди. Поріг розташований в потужному скельному звуженні, на вході, ближче до правого берега, лежить великий камінь. Лівіше його - потужний злив близько 1,5 м з високим валом і бочкою. Найбільшу небезпеку становить навал на уламок скелі ПБ, хоча струмінь добре обливає камінь і потрапити на нього складно. Потім річка повертає направо і далі слід нескладна шивера.

Поріг оглядали з правого берега. Перший катамаран страхували з ПБ двома береговими спасконцамі, а всі наступні суду з води з улову ПБ першим катамараном. Проходження першого зливу практично однозначне - ближче до ЛБ. Першим йшов Кат4-1, за ним, після його зачалкі - інші. Поріг оглядали з правого берега

РІКА Чулишман

Чулишман - річка в республіці Алтай Росії.

Випливає з високогірного озера Джулукуль 50 ° 29'22 "пн. ш. 89 ° 42'22 "в. д. (G) (O) на висоті 2200 м, і впадає в Телецкое озеро, будучи найбільшим його притокою.
Довжина - 241 км, площа басейну - 16 800 км².
Ширина в середній течії - 30-50 м, глибина - близько метра. Протікає по малозаселених місцях. На Чулишмане розташовані села Коо і Баликчи 51 ° 17'04 "пн. ш. 87 ° 42'30 "в. д. (G) (O). Уздовж річки, через ці села, проходить автомобільна дорога від гирла Чулишмана до перевалу Кату-Ярик, і далі - через села Баликтуюль і Улаган в Акташ, з виходом на автодорогу М-52 «Чуйський тракт».
Пам'ятка і одночасно найважче і найнебезпечніше місце цієї дороги - перевал Кату-Ярик, підйом з долини річки Чулишман висотою понад 800 метрів.

Вода холодна, каламутна, з блакитним або зеленим відтінком.
Річка багата рибою. У верхів'ях водяться харіус, алтайський османів і сибірський голець; в середній течії - харіус, сибірський голець та подкаменщики; в низов'ях - таймень, ускуч, сиг, харіус, щука, ялець, окунь, минь і інші породи.

Річка використовується туристами для сплавів, категорія складності V-VI. На річці Чулишман, поблизу перевалу Кату-Ярик, розташовується кілька туристичних баз. У цьому ж районі - підвісний міст через Чулишман. Річка використовується туристами для сплавів, категорія складності V-VI

притоки
(Відстань від гирла)

7 км: річка Ачелман
13 км: річка Кайра
22 км: річка Башкаус - ліва притока
38 км: річка Коо
44 км: річка Карасу
47 км: річка Чульча - права притока
69 км: річка без назви
78 км: річка Куркурі (Бол. Куркурі)
83 км: річка Тайбулку
103 км: річка Юл
104 км: річка Ак-су
107 км: річка Шавло (Онгураш, Сай-Гониш)
115 км: річка Сукбак (Сунбік, Кара-Су)
116 км: річка Нижн. Кулаші
118 км: річка без назви
120 км: річка Адулюгем
124 км: річка Еланда
128 км: річка Середній Кулаші
132 км: річка Баидиш
133 км: річка Нижн. Тар-Тагай
135 км: річка Верх. Тар-Тагай
139 км: річка Малий. Кара-Ким
143 км: річка Верх. Кулаші

145 км: річка Кара-Ким   152 км: річка Маярик (Манрик)   153 км: річка Садеуртем   159 км: річка Куганду (Кугандух)   161 км: річка Муштуайри   164 км: річка Ябалу   166 км: річка Уанда   172 км: річка без назви   182 км: річка Узун-Оюк   188 км: річка Тепші-Оюк   195 км: річка без назви   197 км: річка без назви   198 км: річка Богояш   201 км: річка Туту-Оюк   204 км: річка без назви   205 км: річка Макаті
145 км: річка Кара-Ким
152 км: річка Маярик (Манрик)
153 км: річка Садеуртем
159 км: річка Куганду (Кугандух)
161 км: річка Муштуайри
164 км: річка Ябалу
166 км: річка Уанда
172 км: річка без назви
182 км: річка Узун-Оюк
188 км: річка Тепші-Оюк
195 км: річка без назви
197 км: річка без назви
198 км: річка Богояш
201 км: річка Туту-Оюк
204 км: річка без назви
205 км: річка Макаті

Кочують на Чулишмане Кочують на Чулишмане

РІКА аргута

Аргут - річка в центральній частині Алтаю , Права притока Катуні, один з найбільш великих.
Довжина 106 км (без річки Акалаха), площа басейну 9550 км.
Аргут починається при злитті Джазатора і Акалахі. Велика кількість льодовиків визначає характер водного режиму: 40% стоку дають льодовики і вічні сніги, 34% - сезонні снігу, 17% - дощі, 9% - підземні води. Замерзає в листопаді, розкривається в квітні. Середній ухил річки 10 м / км, середньорічний витрата в гирлі 112 м³ / с.
Аргут має великий витрата води, який сильно залежить від припливів, що стікають, в основному, з льодовиків Катунского і Чуйської хребтів. У басейні Аргута є спокійні річки і струмки плоскогір'я Укок, потужні молочно-білі з киплять вирами притоки, що починаються з льодовиків, і прозорі, чисті, стрімкі потоки, що випливають з озер.

злиття Аргута і Катуні, Алтай
злиття Аргута і Катуні, Алтай

Аргут - це одне з небагатьох місць на Алтаї, де зберігся сніговий барс (ірбіс). Тут же мешкає найбільша в Алтаї-Саянском регіоні угруповання сибірського козерога.

Тут зареєстровані найвищі показники щільності гірських козлів, які пасуться на крутих схилах гір. На аргута і його притоках - Карагеме, Юнгуре, Шавло - хороша рибалка. У верхній течії і притоках ловиться харіус, в нижній течії також ускуч і таймень.

Багата долина річки Аргут і археологічними пам'ятками. Курганні могильники тут зустрічаються повсюдно. Багато з них є сусідами з зимовищу - квадратними спорудами, як правило, з плоским дахом, покритої колодами і дерном. Крім курганів тут можна зустріти кам'яні огорожі, балбали, кам'яних баб. Подекуди на скельних виступах збереглися стародавні малюнки. Тут така велика кількість археологічних пам'яток, що, напевно, колись тут просто вирувало життя. Тепер місця ці можна назвати дикими. З населених пунктів - тільки село Біляші, одне з найвіддаленіших сіл республіки, і Аргут або Архит, маленьке село в кілька будинків, а також зимарки, які заселені тільки в літній час (на зиму худобу переганяють на плоскогір'ї Укок). Багата долина річки Аргут і археологічними пам'ятками
ГЕОГРАФІЯ РІЧКИ аргута
Річка Аргут - один з найбільш великих приток Катуні. Назва річки походить від алтайського слова «архит» - мішок для приготування кумису. Немов в мішок зливаються річки Ак-Алаха і Джазатор, утворюючи величний і грізний Аргут. Чому грізний? Та тому що річка ця на багатьох ділянках характеризується 6 категорією складності, а на ділянці Карагемского прориву її і зовсім неможливо віднести до стандартної таблиці, в якій 6 категорія - це межа.

Весь Аргут бокораші розбили на 4 ділянки: верхній, степовий, дикий, швидкий. Особливе місце займає Карагемскій прорив.
Верхній Аргут - ділянка річки до Карагемского прориву.
Верхів'я Аргута освоєні давно і в більшості своїй прохідні.

РІКА чуючи

Щорічно на річці Відчуваючи проводяться різні змагання з водного туризму . З 1978 року проводилися всесоюзні змагання, а в 1989 році відбулися перші міжнародні змагання Відчуваючи-ралі, на які приїхало багато команд з ближнього і далекого зарубіжжя. Переможцями перших змагання стала «команда Горький».
Також на річці проводяться змагання Мажой-ралі. Змагання проходять на ділянці річки Відчуваючи під назвою «мажойскій каскад» який включає близько 30 порогів, 10 з них - 6 категорії складності. На ці змагання допускаються тільки дуже досвідчені спортсмени. РІКА чуючи Щорічно на річці Відчуваючи проводяться різні змагання з водного туризму

зоряна ніч на річці Відчуваючи, Гірський Алтай
зоряна ніч на річці Відчуваючи, Гірський Алтай

Відчуваючи (Юстит, Богути, Права Богути) - річка в Алтайських горах, права притока Катуні. Довжина - 320 км, площа водозбірного басейну - 11200 км².

Бере початок в заозёренной місцевості на західних схилах хребта Чихачева з безіменного озера на висоті 2931,1 м під назвою Права Богути. Далі, через 15 км, зливаючись з річкою Ліва Богути, впадає в озеро Богути (верхнє озеро) і змінює назву на Богути, потім протікає через озеро Адай, приймає справа малий приплив Орісти і впадає в озеро Богути (нижнє озеро). За озером в Богути справа впадає малий приплив - Чаган-Гол, за яким річка знову змінює назву, вже на Юстит. Беручи справа ще один приплив, Нарин-Гол, річка повертає на захід і випливає в Чуйскую степ. На ній Юстит зливається з безліччю приток і набуває своє «останнє» назву - Відчуваючи.

Через 320 км від свого витоку впадає праворуч, на висоті близько 744 м, в річку Катунь. Таким чином, Відчуваючи належить басейну Обі і Карського моря.
При цьому, на ділянці течії «Права Богути», річка тече з півночі на південь, на ділянці «Богути» - з південного сходу на північний захід, на ділянці «Юстит» - зі сходу на захід, загортаючи на північ при виході в Чуйскую степ.
Річка Відчуваючи протікає по території двох районів Республіки Алтай - Кош-Агачського і Улаганского. Уздовж річки проходить федеральна траса M-52 «Чуйський тракт». На річці Відчуваючи розташовані населені пункти Кош-Агач, Курай, Акташ і ін.

РІКА Башкаус

Башкаус - річка в республіці Алтай, ліва притока річки Чулишман.
На честь річки названа система долин на Марсі.
Башкаус починається в східному Алтаї на півдні Улаганского району Республіки Алтай на кордоні з Кош-Агачському районі.
Річка витікає з невеликого льодовикового озера на східному краю Курайського хребта у його стику з хребтом Чихачева, на висоті приблизно 2525 м над рівнем моря. Від витоку тече на захід, потім поступово відхиляється на північний захід.
В середині течії в районі села Усть-Улаган починає відхилятися на північ, і в низов'ях вже тече майже точно на північ. Після злиття з лівою притокою Чебдаром незадовго до гирла повертає на північний схід.

гирлі річки Башкаус, річка Чулишман гирлі річки Башкаус, річка Чулишман

Велика частина русла Башкауса пролягає у вузькій глибокій долині між Курайського хребтом і Улаганского плато.

Башкаус впадає в Чулишман на висоті на висоті 452 м над рівнем моря приблизно в 12 км вище по його течією від села Баликчи, за 20 км до впадіння Чулишмана в Телецкое озеро. У гирлі має 35-50 м в ширину і глибину до 1 м, швидкість течії 2,3 м / с.

притоки
У Башкаус впадає велика кількість приток, які особливо численні в його верхній і середній течії. Найбільші з них: Верхній Ільдугем, Нижній Ільдугем, Кубадру, Каракудюр, Аспатти, Чебдар - ліві,
Калбак, Кумурлу, Артлаш, Великий Улаган, Оніші - праві.

гідрологія   Довжина річки 219 км, площа басейну 7770 км
гідрологія
Довжина річки 219 км, площа басейну 7770 км. Середньорічна витрата води - в 90 км від гирла біля села Усть-Улаган становить 27 м³ / с. Багаторічний мінімум стоку спостерігається в лютому (1,93 м³ / с), максимум - в червні (81,5 м³ / с). За період спостережень абсолютний мінімум місячного стоку (0,48 м³ / с) спостерігався в лютому 1977, абсолютний максимум (204 м³ / с) - в червні 1966.

РІКА піщана

Рідкісне для алтайськіх річок, типів російська назва річки Піщана, навіває думки про розміреному пляжного відпочинку на березі шірокої рівнінної річки. Дивлячись на пейзажі долини річки, зовсім не ясно, що послужило настільки саркастичним назвою цієї високогірної красуні, адже як для її русла, так і для берегів характерні скоріше скласти формування, лише в рідкісних трапилося, розбавлені піщаними мілинами.
Насправді, назва Піщана обумовлено гирлом річки, де відбувається рясне випадання піску, у великому обсязі міститься у воді річки, ускладнюючи судноплавство на цій ділянці і вимагаючи регулярних днопоглиблювальних робіт.

Насправді, назва Піщана обумовлено гирлом річки, де відбувається рясне випадання піску, у великому обсязі міститься у воді річки, ускладнюючи судноплавство на цій ділянці і вимагаючи регулярних днопоглиблювальних робіт

Бурхливий, вузький потік, рясно прикрашений кам'яними уламками і скелями, крутими осипами і численними порогами, мчить через калейдоскоп мінливих пейзажів. Ось обривисті берега потопають в густому лісовому масиві. Проходить лише мить, і навколо розкинулася мальовнича низина, Наїжачена зубами стародавніх кругляків, а ще через пару ударів серця, лише стіни вузької ущелини і маленький шматочок неба, супроводжують пінисті води.


Суворі схили Семінського хребта, вкриті льодовиками і обласкані жорнами крижаних вітрів, дарують життя річці Піщана, що біжить стрімко вниз, затиснута в долині між Чергинський і Ануйскім хребтами, перетинаючи Онгудайского і Шебалінскій райони, щоб потім, вже в Алтайському краї, стати частина великої Обі . По дорозі, річка Піщана збирає данину з своїх приток: Адаткан, Белокуриха, Баранче, Куку, Солонівка, Куяча, Швидка, Поперечна, Велика Тиха, - щоб стати ще сильніше і наповнити потік енергією і силою.

На річці Піщаної виділять три основних ділянки, що відрізняються характером перебігу: верхній (до гирла річки Велика Тиха), середній (до Червоного містечка) і нижній (до гирла). Із середнім ділянкам пов'язана стара легенда-страшилка про бабку Агапку і чорного пса, що стала основною для телевізійного серіалу.

РІКА б'ючи - Телецькому озері

Бия - повноводна ріка на всьому своєму протязі. Її найбільші притоки: Лебідь, Сарикокша, Пижа, Неня.

На відміну від Катуні, яка в літній період відрізняється значною мутностью, Бия весь рік зберігає високу прозорість вод.

річка Бия річка Бия

Верхня частина річки порожиста, рясніє численними притискаючи, вирами, перекатами. Верхня частина річки порожиста, рясніє численними притискаючи, вирами, перекатами

Річка має значні гідроенергетичні запаси за рахунок значного перепаду висот, так якщо витік Бії знаходиться на висоті 435 м над рівнем моря, то р Бійськ розташований на висоті 160 м над рівнем моря, тобто перепад висот становить 275 м.

"Бия чудово красива масою синьої води, галасливість котиться по кам'янистому руслу, глибока синява води оттеняется ще сильніше сріблястими беляками близько підводних каменів: і в загальному вона дуже нагадує синю Рону в тому місці, де та випливає з Женевського озера"

РІКА Чариш

Чариш - річка в Росії, ліва притока Обі . Протікає по території Республіки Алтай і Алтайського краю.
Довжина річки - 547 км, площа водозбірного басейну - 22 200 км².
Річка бере початок на схилах Коргонского хребта.

У верхній течії вона протікає по гірській місцевості, і лише в нижній течії виходить на широку рівнину. Повсюдно зустрічаються пороги і перекати.

Устя знаходиться вище села Усть-Чаришське Пристань. Устя знаходиться вище села Усть-Чаришське Пристань

Влітку температура води в Чариш в нижній течії піднімається до +20 градусів, в верхів'ях залишається холодною. Людство триває з кінця листопада до початку квітня; взимку звичайні криги, а навесні - затори.

Живлення змішане з переважанням снігового. Середня витрата - 192 куб. м / сек. Замерзає в низов'ях в кінці жовтня, в верхів'ях - в грудні, а розкривається в кінці березня.
Повінь многопіковое, розтягнуте (з квітня по липень) за рахунок танення снігу спочатку на рівнині, пізніше в горах на різних висотах. На спаді повені відбуваються паводки, пов'язані з дощами. Максимальний рівень найчастіше буває в кінці квітня (в нижній течії - 5 м), середині травня (середня течія - 3 м), наприкінці травня (верхня течія - 2,5 м). Заплава часто затоплюється.
Людство відзначений з початку-середини листопада до початку-середини квітня, товщина льоду - до 1,5 м. При весняному льодоходу (3-7 діб) на перекатах і крутих закрутах утворюються затори, що викликають затоплення заплави.

РІКА Кадріна

Кадріна - річка в Росії , Протікає в Республіці Алтай, Алтайському краї. Гирло річки знаходиться в 324 км по правому березі річки Катунь. Довжина річки становить 95 км, площа водозбірного басейну 1820 км.
За даними державного водного реєстру Росії відноситься до Верхнеобскому басейновим округу, водогосподарський ділянка річки - Катунь, річковий подбассейн річки - Бия і Катунь. Річковий басейн річки - (Верхня) Об до впадання Іртиша. Кадріна - річка в Росії   , Протікає в Республіці Алтай, Алтайському краї

За даними геоінформаційної системи водогосподарського районування території РФ, підготовленої Федеральним агентством водних ресурсів:

Код водного об'єкта в державному водному реєстрі - 13010100312115100005971
Код за гідрологічної вивченості (ГІ) - 115 100 597
Код басейну - 13.01.01.003
Номер томи по ГІ - 15
Випуск за ГІ - 1


РІКА УБА - Рудня АЛТАЙ

Уба - річка в Казахстані, права притока Іртиша.
Протікає по території Східно-Казахстанської області і Росії.
Утворюється злиттям річок Біла Уба і Чорна Уба (Рудний Алтай).
Верхів'я з північного сходу і заходу стиснуті Тігірецкім, Коксуйскім і Убінське хребтами. У верхній течії порожиста, в нижньому розбивається на рукави. На річці розташоване місто Шемонаиха.

Рудний Алтай, річка Уба
Рудний Алтай, річка Уба

гідрологія

Замерзає в листопаді - початку грудня, розкривається в квітні - на початку травня, під час повені з квітня до середини липня. Живлення змішане, з переважанням снігового. Основні притоки - Станова Уба, Сакмаріха, Белопорожная Уба, Малоубінка.
Довжина річки - 278 км, площа водозбірного басейну - 9850 км.
За даними спостережень з 1954 по 1987 рік середньорічна витрата води в районі міста Шемонаїха (62 км від гирла) становить 177,79 м / с.

Рудні АЛТАЙ
Рудний Алтай (каз. Кенді Алтай) - південно-західна знижена частина Алтая, головним чином між річками Чариш і Іртиш. Розташований переважно в межах Східно-Казахстанської області Казахстану і частково в Росії. На території Рудного Алтаю зосереджені значні родовища поліметалічних руд. Назва запропоновано геологом В. К. Котульський.
Рудний Алтай включає в себе Убінський, Коливанський, Калбінський хребти, а також відроги Тігірецкого, Іванівського, Ульбінського хребтів і Холзун. Переважаючі висоти становлять 1200-2000 м. На захід висоти поступово зменшуються, і Рудний Алтай набуває характеру низкогорья.

РІКА ОБЬ - АЛТАЙ - ЗАХІДНИЙ СИБІР

Річка Об є однією з найбільших річок не тільки Росії, але і всього світу . Тече вона з півдня на північ по Західному Сибіру практично паралельно самій великої російської річці Єнісею. Впадає могутній потік на півночі в Карське море. У місці впадання існує величезний затока. Називається він Обская губа, а його довжина перевищує 800 км. Це своєрідне гирлі річки, що носить в наукових колах назву естуарій. Характеризується він відсутністю річкових наносів. Їх створення перешкоджають морські течії. У Росії крім Обської губи естуарієм можна також назвати Єнісейська затока.

У довжину річка Об дорівнює 3650 км. Це довший Єнісею, якщо брати його початок від міста Кизил (3487 км), де зливаються в єдиний потік Малий і Великий Єнісей. Річкова ж система річки Обь займає по протяжності 7 місце в світі. Говорячи про річковій системі, ми маємо на увазі довжину найдовшого припливу і водний шлях річки, після впадання в неї цього припливу.

Так ось, в Об впадає річка Іртиш. Вона вважається найдовшим припливом в світі і має довжину 4248 км. На другому місці знаходиться річка Міссурі з довжиною 3767 км. Іртиш і річка Об разом утворюють довжину рівну 5410 км. Це законне 7 місце після річки Хуанхе з її довжиною 5464 км. А ось 5 місце займає водна система річки Єнісей (5539 км), яка складається з річок Ідер, Селенга, водного шляху озера Байкал, Ангари і, власне, самого Єнісею, після впадання в нього річки, яка витікає з Байкалу.

Свій початок велика ріка бере від річки Катунь. Довжина Катуні 688 км. Її витік знаходиться на Катунського хребта, де велично височіє гора Білуха з її висотою над рівнем моря рівній 4506 метрів. На південному схилі гори лежить величезною крижаною шапкою льодовик Геблера. Саме він і дає життя водному потоку, закінчує свій шлях у водах Північного Льодовитого океану.

злиття річок Бия і Катунь, витік Обі злиття річок Бия і Катунь, витік Обі

Річка Катунь перетинає Гірський Алтай і вважається його головною водною артерією. В районі селища міського типу Сорокино вона зливається з рікою Бия. Дві возз'єдналися річки і утворюють єдиний могутній потік, що носить назву річка Об.
Всю річку умовно ділять на три довгих ділянки. Перша ділянка носить назву Верхня Об. Тягнеться він до впадання річки Томь. Це права притока могутньої ріки. До нього річка Об протікає через такі міста як Барнаул, Камінь-на-Обі і Новосибірськ.
У верхній течії могутній річковий потік несе свої води між низьких берегів. Для русла характерні протоки, численні острови, а також перекати. Ближче до Барнаулу русло розширюється, а лівий берег стає крутим. (місто Барнаул) Річка Катунь перетинає Гірський Алтай і вважається його головною водною артерією

РІКА ІРТИШ

Іртиш (каз. Ертіс, кит. - É'ěrqísī hé) - річка в Китаї, Казахстані і Росії, лівий, головний, приплив Обі. Довжина Іртиша становить 4248 км, що перевищує довжину самої Обі. Іртиш разом з Обью - найдовший водотік в Росії, другий за протяжністю в Азії і шостий в світі (5410 км).

Іртиш - найдовша річка-приплив в світі (на другому місці - Міссурі). Протікає по території Китаю (525 км), Казахстану (1700 км) і Росії (2010 км). Площа басейну - 1643 тис. Км².

СПЛАВИ І подорожуючих по річках - ТУТ!

берега річки Іртиш берега річки Іртиш

Витоки Іртиша знаходяться на кордоні Монголії і Китаю, на східних схилах хребта Монгольський Алтай. З Китаю під назвою Чорний Іртиш, Ерцісихе він потрапляє в Казахстан, проходить через Зайсанськой улоговину, впадає в проточное озеро Зайсан. У гирлі Чорного Іртиша знаходиться велика дельта. У Зайсан впадає безліч річок з Рудного Алтаю, хребтів Тарбагатай і Саур. Багаторазово посилений цими водами Іртиш витікає з озера Зайсан на північний захід через Бухтармінську ГЕС, місто Серебрянськ і слідом за нею розташовану Усть-Каменогорську ГЕС. Нижче за течією знаходяться Шульбінська ГЕС і місто Семей. Трохи вище Павлодару Іртишську воду забирає канал Іртиш - Караганда, поточний на захід. В районі Ханти-Мансійська Іртиш впадає в Об.

річка Іртиш, монастир Абалаков річка Іртиш, монастир Абалаков

монгольський Алтай

монгольський Алтай - гірська система в південно-східній частині Алтаю, розташована на кордоні між Монголією і Китаєм. Складається з декількох розділених долинами хребтів, що розтягнулися на 1000 км з південного сходу на північний захід. Ширина змінюється від 150 км до 300 км, найвища точка - гора Мунх-Хайрхан-Ула (4362 м).

Вершини хребтів мають платоподібні форму і покриті льодовиками, загальна площа яких становить 830 км. Велика їх частина, в тому числі найбільший льодовик Потаніна, розташована в масиві Таван-Богдо-Ула. Хребти в основному складені кристалічними сланцями, порфірами, порфіритами і гранітами. На зволожених схилах південно-західної сторони розташовані луки і ліси, на сухих північно-східних схилах - степи і напівпустелі.

Гірська система Монгольського Алтаю на півночі підходить до високогір'я Республіки Алтай, на заході та півдні розташовуються напівпустелі і пустелі Джунгарии і Гобі, а вся північно-східна частина системи межує з напівпустелями Улоговини Великих озер. На сході Монгольського Алтаю розташовується Алаг-Нурской западина, яка відділяє його від нижчого Гобийского Алтаю (висота до 3900 м). На північно-західній кінцівки хребта знаходиться озеро Канас.

_________________________________________________________________________________________
ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ І ФОТО:
команда Кочують

Географія Алтаю.

Чому грізний?

Новости