Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гуселетовскіе (Романівські) озера / Гуселетово (Романово), Зав'яловське район, Алтайський край


Гуселетовскіе (Романівські) озера / Гуселетово (Романово), Зав'яловське район, Алтайський край

База відпочинку на Яровому »

Гуселетовскіе озера розташовані в 3 км на північний захід від села Гуселетово (17 км від Романово) Романівського району Алтайського краю, приблизно в 220 км від Барнаула. На особистому транспорті можна доїхати по трасі Барнаул - Романово, далі - до солоних озер. Щодня відбуваються автобусні рейси Барнаул - Романово, далі на таксі (150-170 руб).

Особливість мережі озер Романівського району - унікальні родовища среднесульфідних соленасиченого мулових лікувальних грязей Карачинський різновиди з підвищеною екологічністю.

Гуселетовскіе озера - одні з найвідоміших в краї, кожне з них має неповторну привабливістю і цілющими властивостями: солоне Гірке, лужне гірко-солоне Мормишанское (Мармишанское) , Солоне Горчіна.

Ці озера знаходяться на шляху проходження перелітних птахів, звідси і назва - Гуселетовскіе озера.

Озера розташовані в Касмалінскім реліктовому стрічковому бору, по якому протікає річка Касман. Солоних озер кілька. Протяжність найбільшого солоного озера Гірке - 45 кілометрів. По берегах озера височить сосновий бір. На дні озера Солоне залягають цілющі мулові грязі, які допомагають боротися з різними хворобами суглобів.

Недалеко від озера Гірке, знаходиться гірко-солоне озеро велике Мормишанское . Відстань між озерами складає всього 130 м. Його довжина становить 3 км, ширина - 2 км, середня глибина озера - 1,5 метра.

Вода має рідкісну щільність через великої кількості солі і вважається лікувальною. Під шаром ропи (мінералізованої води) залягає пласт солі до двох метрів. Бруд, що міститься в озері, має чорний або темно-сірий колір і в'язку консистенцію. Бруд лікувальна Карачинський різновиди, високоефективна сульфидно-иловая, за хімічним складом сірководнева. Одне з гірких озер давно постачає санаторії міста-курорту Белокурихи і Барнаула.

На березі Горького озера влітку розгортається туристичний кемпінг, на території якого є душові кабінки, кафе.

В "народі" місце відпочинку відомо як "Гуселетово", а бруду як "Гуселетовскіе".

Уздовж берегової лінії по кромці реліктового стрічкового бору озера Гірке і гірко-солоного озера Мормишанского з іншого боку знаходиться база відпочинку і літній лікувально-оздоровчий туристичний комплекс "Гуселетовскіе плеса". База відпочинку "Гуселетовскіе плеса" є частиною Лікувально-оздоровчого комплексу "Романовський Плюс". Вся територія комплексу освітлена і охороняється. На терііторіі є душові кабінки, туалети, російські лазні, кафе, магазин, пивний бар, водопровід з артезіанською водою. Є пляж з прокатом катамаранів і човнів, працює тир.

Для активного відпочинку облаштовані спортивні майданчики для гри в волейбол і баскетбол. Весь спортінвентар можна взяти напрокат. Пропонують напрокат дитячі та дорослі велосипеди. Для бажаючих повеселитися один раз в тиждень, по суботах або неділях проводиться дискотека.

Також на території туристичного кемпінгу можна встати з наметом.

В'їзд платний - 170 руб. з машини.

Поруч розташовано найчистіше прісне озеро.

На відстані 1 км від табору знаходиться великий ставок, багатий рибою.

Сосновий стрічковий бор і березові колки відкривають широкі можливості для тих, хто захоплений збиранням грибів та ягід, а на полях і луках, велика різноманітність лікувальних трав.

Неподалік від Солоного є ще озеро Горчіно. Його гірко-солона вода і грязь мула славляться своїми лікувальними властивостями. Горчіна - висихаюче мертве озеро. Зараз складається з двох самостійних озер. Біля нього також є прісна водойма.

Кожне з гуселетовскіх озер має неповторну привабливістю і цілющими властивостями, що підтверджує висновок фахівців Томського НДІ курортології і фізіотерапії.

Лікувальні грязі гуселетовскіх озер є засобом профілактики шкірних, алергічних захворювань, захворювань центральної нервової системи, жіночих і чоловічих статевих органів.

У Касмалінской долині багато сонячних днів, сухий клімат. Чисте повітря соснового бору, насичений негативними аероіонами зміцнює нервову систему, покращує самопочуття. Все це в поєднанні з цілющою водою солоного озера і його сірководневої брудом приваблює сюди багатьох туристів.

Перевагою цих місця і для активного відпочинку. Прісні озера давно уподобані любителями риболовлі, а в сезон - завзятими мисливцями.

Дивно красиві Гуселетовскіе озера взимку. Існує проект будівництва сучасної лижної бази: гладь замерзлого озера, засніжений бір привабливі і для прогулянкового катання, і для серйозних тренувань спортсменів. У перспективі - подальший розвиток інфраструктури і поступове перетворення району в сучасну курортну зону.



Новости