Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

каракольський озера

«Я пішов милуватися озером, яке чудно, заманливо блищало крізь зелену стіну лісу. Спускаючись і піднімаючись по краях старих морен, зарослих лісом і мохом, я незабаром вийшов на північний берег озера. Каракол, як широке, величезне дзеркало, розкинулося переді мною. Кругом з берегів і гір в світлих водах його відбивалися волохаті кедри. Дно його, як різнобарвна мозаїка, всипане було великими каменями різних квітів. »

З протилежного боку в озеро вперлося темним урвищем гора, увінчана білими плямами снігу, мохом і чіпляється по скелях кедровим лісом. А далі, ліворуч на схід, полукружьем здіймалася тайка - білки ».

Художднік Г.І. Чорос-Гуркин

Чорос-Гуркин

Озера розташовані в верхів'ях річки Каракол, притоки річки Елекмонар, в предальпийской частини західного схилу хребта Іолго , В Чемальском районі Республіки Алтай. Саме нижнє з озер знаходиться на висоті 1820 м над рівнем моря, саме верхнє - на висоті близько 2097 м, за іншими даними - 1630 і 1840 м відповідно.

Озера народжені льодовиком, який покривав колись все вершини Алтаю. Змінювався клімат і змінювався льодовик: то спускався нижче, то піднімався до вершин. На шляху льодовика утворився вал з уламків гірських порід різної величини. На розмір морени впливали погодні умови, перетворюючи її в греблі. Всього луднік спускався сім разів з вершини, утворивши сім гребель, сім каракольський озер.

Всього луднік спускався сім разів з вершини, утворивши сім гребель, сім каракольський озер

Перше, найбільше з каракольський озер, знаходиться на висоті 1600 м на дні западини. Вода в озері чиста і прозора, але лише в ранні ранкові години здається такою. В інший час вода відображає гори, від чого здається чорною. Вітер з сідловини перевалу майже завжди рябить воду.

Друге озеро знаходиться в трьохстах метрах від першого на висоті 1830 м над рівнем моря. Обриси його округлі: 440 метрів завдовжки і 350 метрів завширшки, берегова лінія становить 1250 метрів, а дзеркальна поверхня - 117 тисяч квадратних метрів. Вода озера містить підвищену концентрацію срібла.

Решта 5 озер утворюють ланцюжок, ланки якої трохи менше перших двох озер і з'єднані невеликими різнокольоровими струмочками 300-800 метрів довжиною.

Система каракольський озер включає в себе широкий спектр природно-кліматичних зон, що обумовлено значним перепадом висот Система каракольський озер включає в себе широкий спектр природно-кліматичних зон, що обумовлено значним перепадом висот. Нижні озера оточені гірській кедрової тайгою, тваринний світ якої надзвичайно різноманітний і багатий. Тут можна зустріти марала, косулю, кабаргу. У районі озера мешкають такі хижаки, як соболь, колонок і навіть рись. Фауна птахів також різноманітна, тут зустрічаються рябчики і глухарі, тундрові куріпки і пугачі. Слід зазначити, що в цьому районі мешкають багато тварин і птиці, занесені в Червону книгу. З набором висоти тайга поступається місцем альпійських луках, а для околиць невеликих верхніх озер типові флора і фауна високогірної тундри. Вода в озерах холодна і чиста, водні рослини в них практично відсутні, так само як і риба.

Красу озер вигідно відтіняють густа хвоя тайги укупі з альпійськими і субальпійськими луговими просторами, згруповані скелі з характерними назвами типу «Замку гірських духів», таємничі печери і мініатюрні водоспади. У 1978 році рішенням сесії Алтайського крайового Ради народних депутатів каракольський озерам був привласнений статус Пам'ятника природи Гірничо-Алтайській автономній області. Статус Пам'ятника природи згодом був підтверджений Постановою Уряду Республіки Алтай від 16.02.1996. Режим відвідування озер - заповідно-рекреаційний.

Тури з відвідуванням об'єкта:

Кінні тури: Тури на квадроциклах: Кінно-водні тури: снегоходной тури:

Новости